KARANLIKTA ATIŞ

Düşük ışık koşullarında fenerlerin kullanımı üzerine TSN çiftliğinde düzenlenen kursa yoğun katılım. Eğitimci Maurizio Carmassi tarafından gösterilen ve ay ‘’ışığı’’nda teste tabi tutulan en yaygın tekniklerden üç beyaz teorisi ve uygulaması

İsviçre’de düzenlenen kursta (Silah ve Atış), meslektaşlarımızdan birinin deneyiminden sonra, başka bir meslektaşımız aynı konuyla ilgili İtalya’da yapılan bir staja katıldı: İtalyan merkezli (Pisa Tsn Çiftliği); İtalyan eğitmen (Maurizio Carmassi)

Ateşleme aşamasına geçmeden önce kuru ateşleme (Kuru sıkı) teknikleri kullanılarak iyi bir eğitim gerçekleştirildi. Fotoğrafta Maurizio Carmassi, Harries atış tekniğinin eğitimi sırasında. Üç deneme arasından, Neck index (Boyun endeksi) tekniği fenerin daha içgüdüsel kullanıldığı bir atış tekniğidir.

O meşhur kuru ateşlemede Maurizio Carmassi’nin gösterisi.

Meslek olarak ya da hobi olarak giderek daha fazla bu uygulamalı eğitim çalışmalarına eşlik etmekte olan bu taktik fenerler, ışık kullanımı olarak bu desteği gerektirmektedirler. Birkaç yıl öncesine kadar bu fenerler, yalnızca silah satma ruhsatı olan bayilerden ya da özel dükkanlardan satın alınabiliyorlardı, ama trend önemli ölçüde değişti ve artık süpermarketlerde veya donanım ürünleri satan mağazalarda bile bulmak mümkün. Özel Kolluk kuvvetlerinin eğitiminde kullanılan fenerler, çok sık ve aydınlatıcı kullanımı ile ateşleme etkisine eşlik eden atış tekniklerinin elde edilmesi için özel olarak tasarlanmıştır. Benim g.rüşüme göre bu sınırlı bir kullanım perspektifidir, aydınlatıcının “Hizmet Kullanım Potansiyeli’’ sadece atış sırasında kullanılanın çok üzerindedir. Aydınlatmada kullanılacak teknikleri geliştirmek için Cascina’nın (Pisa) Tsn’sinde 2011 sonlarında olumsuz ışık koşullarında ve gece şartlarında bir teknik ve taktik atış kursuna katıldım. Kursun eğitici şefi, sayısız eğitim deneyimi ve gerek ulusal alanda ve gerekse uluslararası düzeyde bir çok ülke polisine, kusursuz hizmet verebilmeleri için operasyonel ve taktik eğitim vermiş olan Maurizio Carmassi’den başkası değildi. Aynen böyle: Fenersiz asla olmaz! Polislik veya kontrol görevi icra edenler, hatta sıradan vatandaşlar bile, kısıtlı görüş şartlarında görüş seviyesini artırmak için bir fener taşımak zorundadırlar. Arabada, hatta cepte taşınabilen bu aletler, son yıllarda teknoloji evrimini gerçekleştiren her zevke ve bütçeye uygun fantezi ürünlerdir. Küçük, büyük birden fazla işleve sahip bir aksesuar haline gelmiş olan bu fenerler, benim fikrime göre her polis memurunun bir iş günü boyunca sürekli yanında bulundurması gereken bir malzemedir. Çiftlikteki atış eğitimi sırasında, ilk flaş ışığının yandığı andaki ışının öncelikle belirlenmesi amacıyla, daha sonra da kullanılmak üzere, atış ile ilgili sayısız konu, fenerlerin özellikleri, ana başlıkları ile ele alınarak incelendi. Kurs günü üç zaman diliminde gerçekleştirilmiştir: sabah, ikindi ve akşam. Sabah dersleri, ihtiyaç, kontrol ve bir tehdit anında fenere ilişkin teknik kavramları ve bunların açıklanmasına ayrıldı. Bu aşamadaki dersler Maurizio Carmassi tarafından gerçekleştirildi ve ilginç teknik içeriği ile sunum dosyasının projeksiyon ile ilişkisi anlatıldı. Öğleden sonra, kısa namlulu silahlarla ateşleme ve flaş ışığı manipülasyonu ve ardından ateşleme eylemi birlikte işlendi. Nihayet gün batımında, çeşitli atış ve kontrol tekniklerinin uygulandığı en enteresan koşullara sahip bölüme geçildi ve en uygun çevre koşullarında son olarak kuru ateşleme (kuru sıkı) tekniği uygulandı. Bir fenere sahip olmanın ve kullanılmasının önemi, ilk tanıtım aşamasından sonra herkes tarafından açık ve tartışmasız bir biçimde anlaşıldı. ABD’de gerçekleştirilmiş, düşük ışık koşullarındaki durumun doğru yönetimi üzerine bazı videolar izlendi.

ATIŞ YALNIZCA BUNLARLA SINIRLI DEĞİLDİR

Normal olarak, flaş ışığının yalnızca düşük ışık koşullarında atış yaparken kullanılacağı yönünde bir düşünce eğilimi vardır. Flaş ışığının doğru kullanımı, karanlığın insan üzerinde yarattığı korku ve şaşkınlık etkisini tamamen ortadan kaldırmasa da, azaltır. Yasadışı eylemleri kasıtlı olarak uygulamak isteyenler, genellikle bir avantaj olması açısından karanlıkta faaliyete geçerler. Her birimizin duyu kapasitesi, büyük ölçüde beyne bilgi aktaran görme organlarına bırakılmıştır. Bu sebepten dolayı, görüşün olmadığı veya az ve kötü görüşün bulunduğu ortamların rahatsız edici olduğunu söylemek mümkündür. Karanlık ve yarı karanlık durumları sadece gece saatlerine bağlı olmamalıdır: Bir garajın içi ya da karanlık bir oda düşünüldüğünde, bu bağlamdaki risk gündüz saatlerinde de ortaya çıkabilir. Bir done olarak, bu kurstan anlaşılacak olan:Flaş ışığını her zaman yanınızda taşımanızdır. Bir denetim, arama sırasında ve hatta bir iletişim evresinde, bu aydınlatma kaynağı, karşınıza çıkabilecek tehlikelerin oluşumunu engellemede veya ortadan kaldırmada kullanılabilir: Karanlıkta hareket, bir kişinin kimlik tespiti sırasındaki hal tarzı ve bir konutun içinde uygulanacak yöntemler kursta izah edildi ve denendi. Hedefler ve ışık kaynakları kullanılarak slice the pie (pasta dilimi) tekniği, bireysel olarak ve ikişer kişilik gruplar halinde katılımı yoğun olan oturumlarda ele alındı ve tekrar edildi.

Kurs eğitiminin çeşitli aşamalarında, gerek ateşlemede gerek kuru sıkı atışlarda, Maurizio Carmassi, üç ayrı uzman eğitmen tarafından teknik operasyon destekli olarak ders verdi. Olumsuz hava koşullarında bir gün içinde tam bir eğitim!

HEPSİNİN İÇİNDEN SADECE ÜÇÜ

Flaş ışığı kullanılarak yapılan atış teknikleri çoktur, bir düzine kadardır. En eski modelden en modernine kadar, genellikle kullanılan aydınlatma cihazı tipinin bir fonksiyonu olarak modelleştirilmektedir. Uluslar arası platformda en yaygın olarak kullanılan üç teknik mevcuttur ve kurs sırasında denenerek test edilmiştir: FBI, Neck index (Boyun Endeksi) ve Harries. Teknik vizyonu kanıtlanmış ve temel gelişimi tamamlanmış FBI tekniği, vücuttan uzakta ve zayıf elin, vücuda yatay olarak uzanmış kolu kavradığı şekliyle yaklaşık “10 saat’’ pozisyonunu koruyabilme özelliğine sahiptir. Ek olarak değiştirilmiş bir versiyonu daha vardır ve kolun yanal hareketinde aşağıdan yukarıya ve tam tersi harekete imkân verir. Halbuki Neck Index tekniği, yanağın sol tarafı üzerine dayanmış fener ile (sol el sağda olmak üzere), kol bükülmüş ve göğüs ile temas halindedir: Bu tekniğin kullanımı, zayıf el, fener ve yanak sayesinde oluşturulan sistemin, kafanın döndürülmesi/pozisyon değiştirmesi vasıtasıyla ışık demetini yönlendirmesi şekliyle gerçekleştirilir. Üçüncü teknik, Harries Tekniğidir ve muhtemelen daha çok kullanılır: fener, silahı tutan el ile çapraz bir halde, zayıf el (bu feneri tutan eldir) arkaya gelecek şekilde, silahı tutan kuvvetli el, bileğin alt tarafıyla temas halindedir. İlk iki teknikte, Flaş ışığını tutan zayıf elden alınan bir destek yokken, Harries tekniğinde, zayıf elin hafif bir desteğinden faydalanmak mümkündür.

Kurs, bu üç tekniğin pratik kullanımında, peş peşe üç dizi senaryonun kombine edildiği hızlı geçişlerle bizzat gerçekleştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde doğru bir görev üstlenmiştir. Geçmiş deneyimler, bende, bu üç tekniğin mükemmelleştirilmesi yönünde, duruma göre farklılık gösteren kişisel düzeydeki parametrelerin tanımlanması bakımından bir ufuk açmıştır. Hem hızlı hem de pratik olan Harries Tekniği ve Neck Indeks tekniğinden bilhassa ikincisi, atış sırasında ışığın doğrudan hedefe odaklanmasını kolaylaştırdığı için çok daha sezgiseldir. FBI tekniğini ise keşif ve kontrol safhasında taktik olarak yararlı bulurken, bizzat atış eyleminin gerçekleştiği esnada daha az pratik buldum. Bu üç farklı tekniği akıllı bir koordinasyon biçimi uygulayarak beceri ile kullanmak da mümkündür. Sadece marjinal olarak bakıldığında, fenerin yerine kullanılacağı düşünülmemesi gereken Flaş ışığının silahla ilişkili yönlerinin uygulaması yapılmıştır. Kurs birçok öğrencinin (en az 34 kayıtlı) memnuniyeti ile sona ermiştir ve Pisa Bölüm Başkanı Paolo Cucurachi, ders başarısını kutlamak için, katılanlar arasından çekilişle bir Tuscan Jambonu’nu hediye etmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here