AR-15’in Ötesi: SAR 109T

Piyasanın en fazla taklit edilmiş tüfeklerinden birisidir şüphesiz AR-15. Ya da kök modeline değinmek amacıyla M-16 da diyebiliriz! Orijinal olarak tasarlandığı 5.56×45 mm’lik fişeğinden başka kim bilir kaç kalibreye uyarlandı AR-15? 9mm, 6.8 mm, 7.62×39 (Kalashnikov mermisi), .45 ACP, 36 numara ve daha niceleri!

Kısacası silah öylesine meşhurdu ki, imalatçılar ellerine geçen tüm fişekleri AR-15’e uyarlayarak silah dünyasında yeni bir heyecan uyandırmanın telaşına düştüler! Peki sayısız 9 mm türevi üretilmiş olan AR-15 için Sarsılmaz, ne gibi farklılıklar sunuyor?

En basitinden silahın orantılı olarak küçültülmüş olmasını ele alalım. Sarsılmazın AR-15 türevi olan SAR 109; direkt AR platformu üzerine kurulmak yerine 9mm Parabellum fişeğine orantılı olacak şekilde küçültülmüş! Yani “9mm’lik bir G3 yapmak yerine MP5’i icat etmişler!” dersek, farkı daha iyi izah edebiliriz! Bu küçültme özelliği ise AR-15’in eşsiz ergonomisine daha yüksek bir kavrama yetisi kazandırarak atış kontrolüne ve konforuna beklenenden çok daha fazla katkıda bulunmuş. Elbette ki bu durumun daha yapılı kişiler için dezavantaja dönüşmemesi adına teleskopik dipçik ve standart boy tetik korkuluğu gibi özellikler de düşünülmüş. Ayrıca, SAR 109’un da dahil olduğu diğer modern AR türevi silahların hemen hepsinde gördüğümüz bir diğer özellik ise çoklu Picatinny kızakları.

Bu kızaklardan el kundağının altına denk gelenine kendi ergonominize uygun bir ön tutamak ya da kundak uzantısı gibi yardımcı araçlar ekleyerek biraz önce bahsettiğimiz kavrama hususuna daha bile fazla katkıda bulunabilirsiniz! Kalan 3 kızağa ise artık canınız ne tür bir taktiksel ekipman ya da optik aksesuar isterse! Nişangah sistemi de çift kademeli olarak tasarlanmış. Nitekim 5.56×45 mm kadar uzun bir menzil aralığı söz konusu olmadığı için sadece 2 kademeli bir hayalet gez yeterli oluyor. Biliyorsunuz ki bu tip silahlar çarklı bir hayalet geze sahip olup bu çark genellikle 4 farklı çap seçeneğine sahiptir. Bu çarka elinizle müdahale etmek suretiyle yanal yönde çevirerek bu halkaların nişan hattınıza en uygun çapta olanını seçebilirsiniz. 9 mm’de ise bunun gereksiz bir teferruat olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla tek parçalı bir hayalet gez ve bu geze katlanarak birleşen daha dar halkalı bir plastik kanatçıktan ibaret olan gez sistemi, basit olduğu kadar pratik ve kullanışlı. Arpacık ise, tipik AR arpacığı. İç mekanizma ise büyük ölçüde aynı. Yalnız önemli olan fark, Sarsılmaz’ın ABD’den patent talebinde bulunduğu özel kapak takımı mekanizması. Bu kapak takımı; fişeği aldığı onu yekpare bir çanak gibi sarmakla kalmayıp, ayrıca fişek yatağına sıfır oturmak suretiyle şimdiye kadar yapılan AR türevleri içerisinde en düşük gaz kaybına uğrayan modellerden biri konumuna gelmiş oluyor. Zaten atış testlerinde de bunu doğruladık! Adeta kısa namlulu bir tabanca gibi patlayan SAR 109’un kovandaki bütün gücü namlu ağzına yönlendirdiği hissini çok rahat alabiliyorsunuz.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Yekpare parçalardan imal edilmiş sağlam alt ve üst alüminyum kubuz; imalat kalitesi açısından kaliteli ithal firmaları kesinlikle aratmıyor! Zaten fabrikanın imalat bölümünden geçtiğim sırada gördüğüm teknoloji ve çalışma düzeni; bizi adeta Düzce’den Almanya’ya taşıdı desek abartı sayılmaz! Haliyle replika sınıfı bir silah olduğu için SAR 109’a fazla özgün görsel katkıda bulunulmamış, lakin “dünyada ilk” diyebileceğimiz birçok detaya yer verilmiş! Parçaların imalat kalitesinden söz edecek olursak eğer birçok yerli firmada gözlemlediğimiz başlıca sorunlardan olan “çapak” sıkıntısını SAR 109’un parçalarında göremiyoruz! Parçalarda asimetrik tesfiye izleri de mevcut değil! Bu da demek oluyor ki silah imalattan sonra usta eli görmemiş ve hataları da bilgisayar kontrollü makinelerde, aynı milimetrik hassasiyet ile giderilmiş demektir. Kısacası bu silah; bir gün kendisini eline alacak olan bir emniyet ya da askeri personelinin, canını hiç çekinmeden emanet edebileceği kadar sağlam bir mühendislik kalitesi ile üretilmiş.

Belki de bu silah için yerli silah sanayimize karşı oluşan ön yargıyı kırmak adına atılmış en büyük adımlardan biri olarak da görebiliriz. Belki Colt, Remington ya da Winchester gibi tartışılmayacak kadar büyük bir karizmaya ve güven hissiyatına sahip olan silahlar söz konusu olsa bile paramızı yabancı şirketlere dökmek yerine aynı verimi gösteren bir yerli silaha harcamak hem daha tatminkar, hem de Türk Ar-Ge’sine başka başarıların gerçekleştirilmesi adına katkısı olmaz mı? Sarsılmaz 109 T’nin en büyük özelliklerinden biri gaz sistemli olmaması. Doğrudan geri tepmeli olmasına ise birkaç neden sıralayabiliriz: Bunlardan birincisi 9 mm Parabellum merminin kontrol edilebilir (hele ki kauçuk omuzluğa sahip bir dipçikten söz ediyorsak!) bir geri tepme kuvveti ihtiva etmesi. Ayrıca “daha az parça eşittir daha güvenilir mekanizma” eşitliği ve daha yüksek gaz verimini de hesaba katarsak doğrudan geri tepme mekanizmasının SAR 109 T için gazlı sisteme kıyasla çok daha parlak bir fikir olduğunu görebiliriz!

Üstelik sistemin verimini artıran bahsetmiş olduğumuz patentli kapak takımı SARSILMAZ | 9X19MM PARABELLUM SAR 109 T sistemi ve oluşacak geri tepmeyi kontrol etmek için hemen kapak takımının gerisinde hazır bulunan irca tüpü ve kauçuk destekli omuzluğu da hesaba katarsak, ne çalışma mekanizması bakımından ne de atış konforu bakımından içimizde zerre tedirginlik bırakmadı! Dipçiğin omuzluk kısmının eğimli açısı ise otomatik atışları olduğu kadar çabuk aralıklarla yapılan mükerrer atışları daha küçük bir grupman içerisine hapsetmeye son derece elveren bir yapıya sahip! Silahın 9 mm olmasına rağmen böylesi bir dipçik tasarımına sahip olması; Sarsılmaz’ın çoğu konuda olduğu üzere geri tepme kontrolü hususunda da işi şansa bırakmayarak, bilinen tüm teknik önlemleri aldığının ispatı niteliğinde.

ATIŞ TESTLERİ

SAR 109’un omuza oturuşu ne kadar iyiydi? Poligon kuralları çerçevesinde giyme zorunluluğu taşıyan kaba bir çelik yeleğe rağmen son derece güzel oturacak kadar! Yeleğin sebep olduğu uzun tetik erişim mesafesini ise teleskopik dipçiğe yaptığımız küçük bir müdahale sonucu sıfırlıyor ve nişan alıyoruz! İlk atışlarımızı gerçekleştirdikten sonra hayalet gezin dar halkalı plastik kanadını önden katlamak suretiyle daha dar bir görüş açısı elde ederek kalan mermileri hedefe gönderiyoruz. Bu ilk bakışta ehemmiyetsiz gibi duran plastik kanatçığın 25 metrede grupmanları son derece olumlu etkilediğini belirtebiliriz! Fakat yine de süratli nişan alma hususu makineli tabancalarda son derece önemli olduğundan dolayı 50 metreye kadar büyük, 100 metreye kadar olan hedeflerde ise küçük halkayı kullanmak tavsiye ediliyor.

Patlamaları son derece belirgin olan silahın geri tepmesi ise yok denecek kadar azdı. Buna küçük fişeğinin olduğu kadar kauçuk omuzluğu ve irca tüpünün de katkısı büyük! Son olarak dikkat ettiğim kısım omuzluğun enteresan açısıydı. Omuzluk, aşağı doğru indikçe ileri doğru kavislenmekteydi. Bu kavis, geri tepmenin şahlanma etkisini tersleyecek bir açıya sahipti. Bu sayede full otomatik yapılan atışlarda grupmanlar içerisinde daha büyük bir mermi yoğunluğu elde etmek mümkün oluyor. Silahın mühim eksiklerinden biri ise orijinal AR-15 tasarımlarının çoğunun laneti niteliğinde olan tek yönlü kullanıma mahkum olma hususu. Solak bir atıcı için emniyet mandalı ya da şarjör düşürme mandalına ulaşmak biraz sıkıntılı olsa da yine de diğer AR klonlarına kıyasla SAR 109 T’nin küçültülmüş gövdesinin bu duruma kısmen olumlu etkisinin bulunduğunu belirtebiliriz.

TEKNİK KART

ÜRETİCİSİ: Sarsılmaz – www.sarsilmaz.com

MODELİ: SAR 109 T

ÇAP: 9x19mm Parabellum

KAPASİTE: 10/20/30 Kapasiteli Şarjörler

ŞARJÖR MATERYALİ: 10/20/30 Çelik / 30 Polimer

AĞIRLIK: 2.265 gram

NAMLU BOYU: 220mm

TOPLAM BOY (DİPÇİK MAKSİMUM): 740mm

TOPLAM BOY (DİPÇİK MİNİMUM): 640mm

TOPLAM YÜKSEKLİK: 230mm

ÇALIŞMA MEKANİZMASI: Blowback – Doğrudan geri tepmeli

NİŞANGAH DÜZENEĞİ: Katlanabilir tipte gez / Arpacık – 2 kademeli hayalet gez

ATIŞ HIZI: 1000 Mermi/Dakika

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here