Winchester’dan Yeni XPR Yivli Tüfek

XPR; son derece hassas bir nişan, tamamen 21.yy ürünü olma ve ayrıca Winchester’ın 50 seneye yakın bir zamandır piyasaya sürdüğü ilk “tamamen yeni” tüfek olma özelliklerini bir arada taşıyor!

Uygun fiyatlı çoğu sürgülü tüfeğe kıyasla XPR son derece temiz bir makine: saf, sımsıkı ve son derece akıcı çalışıyor. O halde önemli bilgilerle başlayalım! İlk olarak merakınızı gidermek için belirtmeliyiz ki “XPR” hiçbir özel anlam ya da kısaltma ifade etmiyor. Winchester çalışanlarının yeni tüfekleri için bir isme ihtiyaçları vardı ve “Ralph”, “Cynthia” ya da herhangi bir başka isim yerine “XPR” demeyi uygun bulmuşlar. 20.yy atası olan Model 70’den ne kadar farklı olduğu sorusuna ise şöyle cevap verebiliriz: 70’lerdeki televizyonunuz ile şu an ki LED TV’niz ne kadar farklıysa o kadar!

Ya da ilk telefonlar ile IPhone’unuz ne kadar farklıysa! Açılı ve aerodinamik hatlara sahip olan sürgülü tüfek XPR, küçük bir kovan fırlatma deliği, 3 kilit bloklu bir sürgü, son derece sağlam bir polimer gövde ve üstün bir tetik mekanizması ihtiva eden ağır ve silindirik tasarlanmış bir gövdeye sahip. Winchester’ın tasarım zekası işte burada ortaya çıkıyor: Gövde kesit alanında dairesel gibi görünüyor olsa da oturma yüzeyleri düz olarak tasarlanmış. bu sayede kıvrılma ve burulmalar minimuma indirilerek söz konusu 21.yy tüfeği nişan hassasiyetine ulaşmadaki ana adım atılmış. Eğer dayanıklı, sağlam bir silah imal etmek istiyorsanız atış anında parçalara binecek olan stresleri minimuma indirerek söz konusu parçalardaki burulma ve kıvrılmaları da aynı oranda minimuma indirmeniz gerekmektedir. Tıpkı Winchester’ın tasarladığı ve XPR’nin uyguladığı gibi!

Küçük Ekstralar

XPR’nin ABD’deki fiyat bandındaki değeri $550. Bu ABD piyasasında düşük-orta arası fiyat bandına tekabül ediyor. $300-$600 aralığında tüfek bulmada sıkıntı çekmezsiniz belki ama bu tüfeklerden hiç biri usta bir silah atölyesinin şaheseri olma niteliğini taşımıyor. Hatta bir çoğu sanki “bitirsek de bir an önce satsak!” diyerek yapılmış gibi görünen tüfekler. Son derece sert ve bir çok yerde boşluğa sahip, pek ustaca imal edilmemiş tüfekler. Tetikleri ise eh- ile –kötü aralığında. Yine de Weatherby Vanguard ya da Winchester XPR gibi bazıları oldukça temiz olup ne alet izi ne de tasarım boşlukları ihtiva etmiyor ve gayet akıcı çalışıyor. Ayrıca gözümüze Winchester’ın maliyet düşürmek adına bazı tasarruflar yapabileceği fakat daha iyi bir tüfek üretmiş olmak adına yapmadığı noktalar çarpıyor.

Örneğin çok da ucuz bir düzenek olmayan günümüz Model 70’inin M.O.A. tetiğini kullanmışlar. Mükemmel bir çekme hissiyatına sahip olan bu tetiğin 3.5 pound yani 1580 gram kadar bir düşürme ağırlığına sahip olduğu beyan edilse de bundan daha hafif bir hissiyata sahip. Orijinal M70 tetiği takdire şayan olsa da yine de kusurları vardı. Bu tetik dayanıklılık adına üretilmiş bir parça olup güzel bir çekme ayarını tutturmak ve zamanlamak tam bir işkence idi. Aynı anda hem çekmeye hem de zamanlamaya dikkat etmezseniz eğer gerçekten korkunç oluyordu. M.O.A ise daha kompleks bir tetik olup buna rağmen hem yoldaki taşları hem de zamanı ayıklayarak tetiği kusursuzlaştırmayı başarmıştı. Bir tornavida ve iki dakikalık zaman karşılığında orijinal M70’in sızlanmaları ve dertlerini dinlemeden kendinize özgü tetik ayarını hemen yapabiliyorsunuz. Şöyle bir alın ve kurcalayın: 3 kilit bloklu sürgü; sağlam, dayanıklı ve gövdede adeta kayıyor.

XPR’nin sürgüsü elektro işlem görmeden uygulanmış olan nikel ve teflon karışımı ile kaplanmış olup hem yağ gibi kaymasını sağlayan hem de üstün korozyon direnci sunan özelliklerini kazanması sağlanmış. 2 yerine 3 kilitlenme bloğu bulunduran sürgü 60 derecelik küçük bir dönme açısına sahip. Gövde, 6/48’lik standart vidalardan çok daha dayanıklı olan 8/40’lık vidalara göre klavuzlanmış. Çift pozisyonlu emniyet mekanizması ise, silahınızı boşaltırken tetik mekanizmasını mafsaldan uzaklaştırmak suretiyle kilitleyerek ekstra bir emniyet sağlarken; dolu yivli tüfekleri boşaltırken tedirgin olan kişilerin içine su serpmede bire bir. Silah 3 fişek kapasitesine sahip ve tek sıralı bir çıkarılabilir kutu şarjörden besleniyor. Şarjör soğuk havalarda bile pürüzsüzce çalışarak atıcısına keyifli bir zaman geçirmeyi sağlıyor.

Test Atışları

XPR’nin .30-06’lık modeli ile yapıldığı belirtilen testlerde Zeiss Conquest 2x-8x dürbünler kullanıldı (ki bu dürbünler silahın iki katından daha pahalı!). Eğer belirli bir bütçeniz varsa bu bütçeye tüfek tarafından büyük bir delik açmadan düzgün de bir dürbün alabilmenizi muhtemel kılması, XPR’nin bir diğer iyi özelliği! Keza zaten iyi bir dürbünü hak eden bir tüfek olduğu aşikar. 100m’lik mesafeden yapılan 2 farklı fabrika mühimmatla grupmanların 1” civarlarında belirtiliyor. En iyi grupman ise .952 inçlik çapta.

Grupman aralıkları

• Federal Match Factory 168-grain Sierra: .952”

• Winchester Deer Season 150-grain SP: 1.181”

XPR şu an için .270, .30-06, .300 WinMag ve .338 kalibrelerinde üretiliyor. Ağırlık, 3175 gram civarlarında olup magnum kalibrelerde ise 3290 grama çıkıyor. Ayrıca $50’lık ekstra bir ücret karşılığında kamuflaj desenli bir dipçiğe de sahip olabilirsiniz. Namlu boylarının Winchester mühendislerince normal modeller için 24” iken magnum modellerinde ağırlık dengesinin sağlanması adına 22” olması uygun görülmüş. Genel standartları açısından zaten son derece iyi bir tüfek olduğunu söyleyebiliriz, lakin fiyat bandı onu kafadan klasmanının en iyi tüfeklerinden biri haline getiriyor. Üstelik bu fiyat bandında “Winchester” sahibi olmuş oluyorsunuz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here