Parmağın Ucundaki Güç: Steyr Hunting

Avusturyalı üretici tarafından av amaçlı üretilen bu PCP güçlü ve ergonomik: Kurma kolunu da tetikteki parmağınızla çalıştırabiliyor ve beş adet saçmayı bir anda 40 joule enerji ile atabiliyorsunuz. 50 metre mesafeden bile çok etkili.

Steyr Sportwaffen son yıllarda özellikle avda (tabii izin verilen ülkelerde) kullanılmak üzere tasarlanmış, ama uzun mesafeli sportif atışlarda ve İngiliz üreticilerin son zamanlarda tekel oluşturduğu Field target atışlarında da kullanılabilecek bir dizi havalı tüfek üretme kararı aldı. Avusturyalı firma bu kapsamda iki projeyi paralel şekilde ileriye taşıdı: Bir yandan tek atış kapasiteli ve birçok açıdan C10 müsabaka tüfeklerinin klasik yapısını andıran LG 110 tüfeğin Hunting versiyonu, diğer yandan yine bir outsider havalı tüfek olan LGB1 modeli elden geçirilerek geliştirilmiş ve yazları yapılan Biathlon Juniores model alınarak gerçekleştirilen bir proje olan Hunting 5 versiyonu (geleneksel kışlık Biathlon bilindiği gibi .22 lr ile yapılıyor).

TOTAL KONTROL

Silah, gerek besleme sistemi, gerek atış tekrarlama sistemi bazında özel yapıya sahip bir gövde üzerine oturtulmuş denilebilir. Saçmalar hafif alaşımlı metalden yapılmış prizma şeklinde plakalar içinde yer alıyor. Bu plakalar üzerinde beş adet yuva bulunuyor ve bunlar silahın sağ tarafında bulunan kendileriyle aynı boyutta bir kapakçık vasıtasıyla besleniyorlar. Tetiğe basılmasıyla birlikte hareketi sağlayan hava miktarını serbest bırakan sürgü mekanizması yan tarafta bulunan oynak tipte bir kolla kuruluyor. Bunun tüp şeklinde bir manşonla örtülü gövdesi aşağı doğru uzanarak tetik korkuluğunun üzerine gelecek kadar sarkıyor. Silahı kurmak için önce sürgüyü kurmak gerekiyor; ancak o zaman dişli kremayer aşağı dönmüş ve hareket alanının sonuna dayanmış durumdayken içinde saçmaları barındıran plakayı yuvasına sürmek mümkün oluyor. Saçmaları taşıyan plakanın girmesiyle yaylı bir piston sıkıştırılmış oluyor ve her ateş ediş sonrasında kurma koluna müdahale ederek plaka sağa (yani dışa) doğru kısa hareketlere atıyor ve 5 saçmanın tamamı tükenene kadar bir sonraki saçma yatağını kubuza hizalıyor. Saçmalar tükendiğinde plaka yerine takılı kalıyor ve çıkartmak için besleme ağzının altında yer alan küçük bir klipse basmak gerekiyor.

Saçma taşıyıcı plakayı yerine yerleştirirken de, çıkarırken de sürgünün kurulu olması şart. Bütün bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi, diğer tüfeklerden, özellikle de İngiliz ekolünden gelenlerden farklı olarak, tek bir saçmayı manuel olarak yatağa süren bir sürgü mili mevcut değil. Nitekim Steyr Hunting 5 tüfekte saçmalar plaka üzerindeki yuvalarından namluya doğrudan hava vasıtasıyla “üflenerek” itiliyorlar. Bunun güvenlik açısından olumlu tarafı, plakayı yerinden çıkardıktan sonra namluda bir saçma unutmuş olma riski yok. Buna karşılık teorik bir dezavantaj ise, küçük kaçaklardan sıkıştırılmış havanın kaçması ve silahın gücünü olumsuz yönde etkileyerek bir saçma ile diğerinin etkisi arasında şiddet farkı yaratabilmesi. Ama daha atış testi sonuçlarını okumanızdan önce, şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, böyle bir tereddüde yer yok ve üstte bahsettiğimiz risk sadece teorik, zira test ettiğimiz bütün saçmalarla kronograf cihaz minimal sapmalar tespit etti ve silahın imalat kalitesi teyit edilmiş oldu.

1.

2.

3.

4.

1. Namlu dış çapı 16,1 mm ve namlunun alev gizleyen ya da manşon kılıf gibi donanımları yok. Resimde ilk planda görülen hava tüpü.

2. Besleme sistemi 5 saçma kapasiteli yatay plaka şeklinde şarjörle çalışıyor ve hata riski sıfır.

3. Ayarlanabilir tetik sistemi iki kademeli, net ve temiz çalışıyor. Firmanın beyan ettiğinden daha ağır bir tetik düşürme ağırlığı tespit ettiysek de, tetik mükemmel.

4. Kamlı kurma kolu, hedeften kopmadan tetiğe uzanan parmakla kurulmayı sağlayacak şekilde konumlandırılmış.

Silahın itici gücü namlu altına yerleştirilmiş olan klasik tüpte barınıyor. Bu tüp birçok İngiliz tüfeklerinkinden farklı olarak (ve Alman ekolünden gelen birçok C10 modelindekine benzer şekilde) vidayla sabitlenmiş ve kolayca sökme olanağı var; dolayısıyla da tüpü doldurmak için tüfeği peşiniz sıra götürmeniz gerekmiyor. Bu özellik yüksek güce sahip PCP tüfekler için özellikle önemli sayılır, çünkü en azından teorik olarak yanınızda kullanıma hazır dolu tüpler taşımanıza ve atış seansını istediğiniz kadar uzatmanıza olanak sağlıyor. Tüpe kalan basıncı bildiren klasik manometre takılı ve satış sırasında silahla birlikte dolum işleminde kullanılan pirinç valf ta veriliyor. Silahın çalışma basıncı 200 barın üzerinde. Silah üç farklı çap için geliştirilmiş: 4,5 – 5,0 – 5,5 mm ve her bir çap için üç farklı güç seviyesi söz konusu. 4,5 mm çap için 7,5 joule (serbest satılabilen tüfeklerde), 16 joule (Field target) ve 24 joule öngörülmüş. 5,0 mm çap için 16, 24 ve 35 joule seçenekleri sunuluyor, 5,5 mm çap için de 16, 24 ve 40 joule enerji seçeneğinden biri tercih edilebilir. Biz tabii ki en güçlü olan 5,5 mm çaplı tüfeği deneme fırsatını kaçırmak istemedik! Üzerinde manşon veya alev gizleyen gibi aparatlar olmadan namlu uzunluğu 650 mm, silindirik namlunun ağız dış çapı ise 16,1 mm.

Silahın stil açısından en dikkat çeken kısmı ise hiç kuşkusuz kundağı. İngiliz şablonunun bir hayli dışına çıkan kundak grubundaki el kundağı ise Avrupa tipi, ördek gagası formunda biten uç kısmı var. Kundak ise namlu ekseniyle hiza oluşturan çok modern dizayna sahip bir thumb hole (başparmak deliği) ile donatılmış, hafif de olsa bir Montecarlo tarzı yansıtıyor. Tabanca tipi anatomik kabza ise daha iyi bir tutuş sağlaması amacıyla tırtıklı yüzeye sahip. Kauçuk dipçik pedi omza iyi oturması için oldukça kavisli ve kırlangıç tipi bir kılavuz sayesinde düşey yönde ayarlanabiliyor. Kullanılan ağaç cinsi ceviz, işçilik kalitesi de iyi, ama tüfeğin sol yanı ile sağ yanı arasında belirgin bir renk farkı fark ettik. Bizi tereddütte bırakan bu tuhaflığı birden fazla örnekte gördüğümüzü belirtmek zorundayız.

Solakların da rahatça kullanabilmesi için kundak grubu tamamen simetrik tasarlanmış, ama şu an için kurma kolu diğer tarafta olan bir versiyon mevcut değil. Tetik mekanizması Steyr geleneğine uygun olarak gerek tetik düşürme ağırlığı, gereken tetik erişim mesafesi (trigger reach) açısından ayarlanabilen tipte. Resmi olarak beyan edilene göre tetik düşürme ağırlığı asgari 250 gram ile azami 600 gram arasında ayarlanabiliyor. Ama bizim test ettiğimiz örnekte Lyman tetik ölçer ile 800 gramlık bir düşme ağırlığı saptadık. Tetik yolu orta mesafeli, hareket temiz, ikinci tetik kademesi de kısa ve net. Kısaca, öngörülenden daha ağır bir tetik olmasına rağmen, çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Silahta mekanik nişan düzenekleri bulunmuyor, bu tip silahlarda adetten olduğu üzere bunları takmak için herhangi bir hazırlık da yapılmamış. Bunun yerine gövdenin üst kısmında hedef noktalayıcılar ve optik sistemler monte edebilmek için her zamanki gibi kırlangıç kuyruğu tipi bağlantı kızağı mevcut (test sırasında Falcon 4-14×44 dürbün kullandık).

TEST ATIŞLARIMIZ

Yüksek güce sahip bir PCP tüfek ile yapılan atış testleri ister istemez domed (bombe uçlu) forma sahip çapa uygun ağırlıkta saçmaların iyi seçilmesini gerektiriyor. Biz bu seçimi Çek firması JSB tarafından üretilen iki modele ve herkesçe referans olarak kabul edilen Hamp;N Baracuda match saçmalara yönlendirdik. 9 mm uzunluğundaki şarjör doğruyu söylemek gerekirse saçma seçiminde belli bir esneklik sağlıyor ve daha ağır sivri uçlu olanları ön plana çıkarıyor. Biz de bu nedenle daha “irice” saçmalar seçmek için 5,52 mm çapa yöneldik, kıyaslama yapabilmek için birkaç tane de 5,51 mm çaplı Diablo Field saçma kullandık. Ama bunlarla elde ettiğimiz grupmanlar daha dağınık oldu. Bu tüfeğe uygun saçmalarla 25 metreden sadece önden destekli olarak yaptığımız atışlarda ise gerçekten çok iyi isabet oranları yakaladık. Beşerlik seriler halinde yaptığımız atışlarda her bir grupman neredeyse aynı delikten geçen saçmalardan oluştu ve birbirine çok yakın düşen atışlar grupmanın değil sadece deliklerin çapını büyültmeye yaradı.

Kundak düz, namluyla aynı hizada ve dolayısıyla dürbünle de çok iyi nişan hattı sağlıyor.

Tüfeğe biraz daha fazla alışkanlık kazandığınızda hiç kuşkusuz isabet oranı da yükseleceğinden, Hunting 5 modeli için 50 metre mesafenin tamamen menzil içi olduğunu rahatlıkla belirtmek mümkün. Bunu hızölçerle yaptığımız hız saptamaları da doğrular nitelikte. Ultra ağır Barracuda match saçmalarla 245,8 metre/ saniye hız belirlerken, (nispeten) daha hafif olan JSB Extra jumbo saçmaların hızının 270 metre/ saniye olduğunu gördük. Bazı üreticilerin biraz da şişirerek belirttikleri, bu firma tarafından da beyan edilmiş olan 40 joule değerindeki enerji sınırının, Hunting 5 ile rahatça yakalanmış ve hatta bir miktar da aşılmış olduğunu belirtelim (Barracuda saçmalarla). Bu da silahın gücünü (ve Steyr firmasının) ciddiyetini onaylıyor. Yüksek güce sahip PCP silahların her zamanki dertleri olan atım kapasitesine gelince, bu tüfekle 200 bar standart dolumla, hızda bir azalma fark etmeden önce birbiri ardına yaklaşık 40 el atış gerçekleştirdik. Bu sayıdan sonraki atışlarda hedefteki temas noktasının belirgin şekilde aşağı düştüğü fark edildi. Dolayısıyla tüfeğin kapasitesi için oldukça iyi denilebilir. Zaten 650 mm gibi göreceli olarak uzun bir namlu seçilmesinin bir nedeni de, silahın estetik görünümünü fazla bozmadan tüpün boyunu da mümkün mertebe uzun tutabilmek.

Saçmaların şarjör plakaya yerleştirilmesi oldukça kolay, pellet saçmalar hafif bir zorlamayla yuvalarına oturuyorlar. Ama yerlerine iyi oturup oturmadıklarını kontrol etmek gerekiyor, zira şarjör plakanın üst kenarıyla bunun giriş ağzı arasındaki tolerans çok az ve saçmanın eteğinde dışa doğru en ufak bir çıkıntı kalması halinde yuvasına oturması engelleniyor. Kurma kolunun ergonomisi ise harika, hedeften kopmadan güçlü elinizin işaret parmağını kullanarak rahatça kurabiliyorsunuz. Saçmalar bittiğinde orta parmağınızla şarjör plakayı tutan klipse bastırıp plakayı başparmağınız ve işaret parmağınızla tutarak çekip alıyorsunuz. İçindeki saçmalar bitmemiş durumdayken de plakayı çekip almak mümkün. Ama bu durumda plakayı elinizle kavramanız lazım, zira gidip gelmesini sağlayan yay henüz kurulu durumda olduğundan, plaka sertçe dışarı fırlatılabilir. Güvenlik açısından önemli bir nokta ise, şarjör plakanın bir çentik dışarı atmasının ancak bir el ateş etmekle mümkün olması.

Kurma kolunun her hareket ettirilişinde bu plaka da bir çentik sağa kayıyor ve böylece bir veya daha fazla saçma yuvasının atlanması önlenmiş oluyor. Kundak grubu çok ergonomik. Gerçi doğrusunu söylemek gerekirse bizler thumb hole sevenlerden sayılmayız, zira kundağında bunu kullanan birçok tüfekte başparmakla işaret parmağı arasındaki yay şeklindeki alan daraltılmış oluyor ve belli bir süre geçtikten sonra elde rahatsızlık verici bir baskı oluşuyor. Ama Hunting 5’in kundağında gerek üstte belirttiğimiz yay şeklindeki alanın genişliği nedeniyle, gerek kabzanın doğru açısı sayesinde bu olayı yaşamadık. Montecarlo kundağın yüksekliği de doğru ayarlanmış ve doğal bir pozisyonda olmanızı sağlıyor. Silahta manuel emniyet mandalı da mevcut, ama fazla işe yaradığı söylenemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here