Boyutlar Fazla Önemli Değil

Daha kısa namlulu ve her zamanki .45 ACP yerine 9×21 milimetre yataklı versiyonuyla da Trojan üstün kalite özelliklerini ortaya koyuyor. Gövde ve sürgü birleşimi mükemmel, tetik mekanizması iyi, hafif ve temiz. Gez ve arpacık köşeli formları ve iri boyutlarıyla göze kolayca oturuyor ve hem yavaş hem seri atışlar için avantaj sağlıyor.

Trojan adı akla ABD’li STI üretimi, sportif tabanca klasmanında yer alan, 6 inç (150 mm) namlulu ve .45 ACP kalibreli long slide 6.0 tabancayı getiriyor. Halbuki Trojan 5.0 modelinin 5 inç (127 mm) uzunluğunda bir namlusu var, genel silah klasmanında yer alıyor ve 9×21 milimetre. Silah aynı zamanda .45 ACP, .40 Samp;W, 9×19 ve .38 super auto kalibrelerde de üretiliyor. Büyük kardeşi gibi, 5.0 modelinin de gerek işçilik gerek malzeme açısından yüksek imalat kalitesine sahip olduğunu görüyoruz. İlk temasta icra yayının farklı direnci hemen dikkat çekiyor ve .45 ACP Colt tabancalara alışkın olanlara hafif geliyor. Mekanik açıdan ise herhangi bir farklılık yok: Mekanizma, kısa geri tepmeli Colt- Browning namlu kilit sistemli ve Tek Hareketli tetik mekanizması. Trojan 5.0 dıştan horozlu bir tabanca ve horoz üzerinde hafifletme amaçlı delik ile tutuş amaçlı kanallar mevcut. Bunlar horozun (devinimsel) iğneye temas yüzeyini inceltiyorlar, ama bu durum test atışlarımız sırasında herhangi bir soruna yol açmadı.

Koyu parlak yüzeyli Mec-Gar şarjörün her iki yanında boylu boyunca uzanan düşey bir oluk var. Çıkartılamayan tipte şarjör tabanı üzerinde ise üreticinin logosu ile orijinal kalibreyi gösteren .38 super auto işareti yer alıyor. Şarjörün her iki yanındaki 8 adet delik ikinciden sonuncuya kadar olan fişekleri kontrol etmeyi sağlıyor. Kabza gövdesinin ön yüzünde (front strap) tutuşu artıma amaçlı küçük oval oyuklar bulunuyor ve Stippled olarak adlandırılan bu yüzey daha keskin tırtıklara sahip olanlar kadar agresif sayılmasa da görevini gerektiği gibi yerine getiriyor. Tetik korkuluğunun tabanındaki oyuk da kabzayı daha yukarıdan kavramayı ve namlu şahlanmasını azaltmayı amaçlıyor. Aynı şekilde, kabza emniyetindeki mahmuz da atıcının elinin horoz tarafından ısırılmasını önlemek amacıyla uzun tutulmuş. Kabza emniyeti de alt bölümünün daha iri ve kanallı olması sayesinde kolayca devreye alınabiliyor. Fiber malzemeden yapılmış yanları delikli tetiğin ön yüzünde parmağa daha iyi tutuş sağlama amaçlı ince kanallar var.

STI Troyan 5.0 modelinin 5 inç namlulu 9×21 versiyonu daha iyi tanınan ve daha uzun namlulu “kardeşi” .45 ACP kalibreliden türetilmiş. Tek sıralı şarjörü 9 fişek alıyor.

1.

2.

1.Gövdeyi incelediğinizde iyi işçilik kalitesi fark ediliyor. Sürgü gövde birleşimi de mükemmel, dolayısıyla sürgü hareketi gayet akıcı ve pürüzsüz.

2.Silahın 5 inç (127 mm) uzunluğundaki rampalı namlusu saten yüzey işçiliği görmüş. Besleme rampası eğimli ve parlak polisajlı. Namlunun kalınlığı namlu yüzüğü (bushing) kullanılmadan sürgüyle birleşen ( bull barrel) zurna namluları andırıyor. İcra yayı uzun icra yayı mili üzerinde bir pimle tutturulmuş durumda ve olağan bakım için sökme işlemleri sırasında buna müdahale ediliyor.

Tetiğin ön tarafındaki delikten tetik yolu sonu vidasına erişiliyor. Şarjör düşürme düğmesinde ise, klasik tırtıklı yüzey yerine yuvarlak bir oyuk mevcut. Manuel emniyet mandalının manivelası daha iri, şarjör yuvası girişi ise havşalı. Koyu renkli ahşap kabza kapakları oldukça ince, komple tırtıklı yüzeylerinde ise ağacın damarları seçiliyor. Kabza kapaklarının baklava dilimi şeklindeki düz yüzeyleri üzerinde paslanmaz çelikten altıgen kafalı vidalar bulunuyor. Sürgü her iki yanda ve ön tarafında öne doğru eğimli dört adet kurma kertiği ile donatılmış, aralıklı ve keskin olmamalarına rağmen iyi tutuş sağlıyorlar. Aynı tipte altı adet kurma kertiği da sürgünün arka kısmında yer alıyor. Sol tarafta Trojan yazısı bulunuyor, ama 6.0 modelinde olduğu gibi at kafası konulmamış. Sürgünün diğer tarafları ve bordürleri ovalleştirilmiş olduğundan keskin profiller içermiyor. Havşalı kovan tahliye penceresi oldukça geniş, elastik kovan çıkartma tırnağı ise dahili tipte.

KALIN GÖVDE

5 inç (127 mm) uzunluğundaki rampalı namlunun yüzeyi saten işçilikli. Fişek yatağına tümleşik uzantı işlenerek elde edilmiş olan besleme rampası polisajla ayna gibi parlatılmış. Gerçek anlamda bir besleme rampası bulunması sayesinde, Colt sistemini karakterize eden besleme işlevini iyileştirmek için atım yatağının ağzına havşa açma gereği kalmamış. Böylelikle STI Trojan’ın namlusu fişeği kovan tırnağının bulunduğu ağza kadar taşıyor ve kovanların asgari deformasyonla atılmasını sağlıyor. Namlu ağzında dış çap oldukça genişliyor ve arada bushing olmadan direkt sürgüyle birleşen bull barrel (zurna uçlu) yapılı ağır namluların profiline oldukça yaklaşıyor. Namlu ağzının olduğu bölümde namlunun dış kenarı hafif yuvarlatılmış.

Bushing ile birleşmeyi sağlayan dış bölümdeki değişim namlunun ortalarında başlıyor ve burada namlunun alt profili fişek yatağına isabet eden noktada yassılaşıyor. Trojan 5.0 tabancanın namlu yüzüğünün elle döndürülebilmesi ve icra yayının direncinin de sınırlı olması sayesinde sökme işlemi daha basit hale geliyor. İcra yayının fazla sert olmaması nedeniyle, icra yayı mili grubu, delikli yay burcu ve icra yayının kendisi sürgüden bir kez ayrıldıktan sonra yayı sıkışmış durumda tutan klasik pimi çıkarmak zor olmuyor. Ama bu aşamada yay burcunu sıkı tutmaya ve güvenli yöne dönük olmasına dikkat etmek lazım, zira aniden fırlayabilir ve özellikle sökme işlemini yapan kişinin gözüne gelebilir. Sürgü ile gövde arasındaki birleşim hatasız, sürgü milinin gitme gelme hareketini son derece akıcı yapması ve en ufak boşluk olmaması işçilik kalitesini gösteriyor.

1.

2.

3.

4.

1. Yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabilen mikrometrik gez namluya kırlangıç kuyruğu geçmeyle sabitlenmiş. Üzeri anti röfle kanallarla kaplı gez lamelinde zayıf ışık koşullarında yardımcı olacak beyaz referans noktalar bulunmuyor, gez açıklığı ise arpacığa göre oldukça geniş. Keskin kenarların kütleştirilmiş olması takılma riskini ortadan kaldırıyor.

2. Arpacık ta kırlangıç kuyruğu geçmeyle sabitlenmiş. Köşeli formu ve boyutları nişan alma hızına olumlu etki ediyor.

3. Sürgünün iç kısmını incelediğinizde işçilik kalitesinin iyi olduğunu görüyorsunuz. Çok ince takım ve işçilik izleri bulunsa da, bunlar temasta elinize gelmiyor. Silahta otomatik iğne emniyeti öngörülmemiş.

4. Yuvarlak ibikli horoz hafifletme amaçlı delik ve kanallarla donatılmış. İğne ile temas yüzeyinin sınırlı olması testler sırasında çalışma sisteminde aksamalara yol açmadı.

Namlu ile sürgü arasındaki ayar da özenle yapılmış. Sürgünün içini incelediğinizde, işçilik izleri elle temasta hissedilmeyecek kadar az. Tabancanın manuel emniyeti ancak horoz kurulu durumdayken devreye alınabiliyor ve silah emniyetteyken horoz ve sürgü kilitlenmiş durumda kalıyor. Horoz yarım çentik donanımlı ve kabza emniyeti de kabzayı iyi kavramamanız halinde silahın ateş almasına engel oluyor.

NİŞAN ELEMANLARI VE TETİK MEKANİZMASI

Mikrometrik gezin üst tarafında “STI” logosu var, sol tarafında ise üreticinin adı yazılı. Alçak profile sahip gez yerine kırlangıç kuyruğu geçme ile takılmış. Renkli referans noktaları bulunmuyor ve yüzeyi anti röfle işçilikli. Keskin ve sivri köşelerinin yuvarlatılmış olması elbiselere takılma riskini ortadan kaldırıyor. Gez açıklığının çok dar tutulmamış olması sayesinde, zayıf ışık koşullarında bile arpacığın yanlarında yeterince ışık boşluğu kalıyor ve nişan almak kolaylaşıyor. Siyah renkli arpacık üzerinde de renkli referans noktaları öngörülmemiş ve o da yerine kırlangıç kuyruğu geçme bağlantı ile takılmış. Köşeli forma sahip olması hedefe odaklanmayı hızlandırma amaçlı. Tek hareketli tetik mekanizması pürüzsüz çalışıyor, ikinci tetik kademesi gayet net ve yaklaşık 1.700 gram olan tetik düşürme ağırlığının neredeyse tamamı ikinci tetik kademesi üzerinde yoğunlaşıyor. Testler sırasında yaptığımız tespitlerde tetik düşürme ağırlığı istikrarlı şekilde hep aynı kaldı. İkinci tetik kademesi de fazla uzun sayılmaz ve oldukça net. Tetik yolu sonu boşluğu ise fabrikada ayarlanmış ve ayar gerektirmiyor.

TEST ATIŞLARIMIZ

Atış denemelerimizde üç farklı dolumda Fiocchi fişek denedik: 123 grain sivri ve gömlekli çekirdekli fişekler bu silahın genel kullanım amaçları çerçevesinde klasik mühimmatı temsil ediyor diyebiliriz. 100 grain gömlekli ve hafif tipte truncated cone çekirdekli Black mamba fişekler kişisel savunma amaçlı kullanıma uygun, 124 grain bakır kaplı çekirdeğe ve leadless (kurşunsuz) kapsüle sahip fişekler ise açık hava poligonlarında ve sekme-sıçrama riskinin (hatta kurşun buharı emisyonunun) azaltılması istenen atışlarda kullanılması tavsiye edilen fişek tipleri. Bu arada kendi doldurduğumuz fişekleri de kullandık. Bunları hazırlarken Fiocchi kovan, CCI small pistol kapsül ve 5,7 grain dozunda Sipe N barut kullandıklarımız, 123 grain FMJTC Fiocchi çekirdeklerle en isabetli ve güçlü mühimmat olarak öne çıktılar. 4,5 grain barut dozu ve Performance cast bullets marka 124 grain FPBB çekirdek kullandıklarımızla da yine isabetli atışlar yaptık ve bunların ekonomik, stressiz ve rahat atışlar yapmak için ideal mühimmat olduklarını düşünüyoruz.

Atışlar sırasında silah sorunsuz çalıştı. Sürgünün geri dönüşünü sağlayan icra yayının görünüşte fazla dirençli olmaması mühimmatın fişek yatağına rahatça sürülmesine engel oluşturmadı ve çekirdek şekli ya da dolum türü hangisi olursa olsun mekanizma kusursuz çalıştı. Kovanların çıkartılması ve atılması da problemsiz gerçekleşti, boş kovanları incelediğimizde üstlerindeki is ve deformasyon izlerinin son derece sınırlı olduğunu gördük. Kapsüllerdeki iğne izleri merkezi ve yeterince derindi. Yaptığımız sayısız atıştan hiç birinde kapsülün ateşlenmemesi gibi bir sorun yaşamadık. 5 inç uzunluğundaki namluda farklı fişeklerin hız ve kinetik enerji performansları çok iyi sonuç verirken, bu durum özellikle daha güçlü içerikle doldurulmuş mühimmatta öne çıktı.

1.

2.

1. Dizayn ve boyut olarak kabza başarılı bir tasarım. İnce kabza kapakları sayesinde eli küçük atıcılara da uygun. Yukarı kıvrık uzun kabza emniyeti mahmuzu eli horozun ısırmalarından koruyor.

2. Plastik tetik ön yüzünde ince tırtıklarla donatılmış. Yine ön tarafındaki delikten tetik yolu sonu ayar vidasına erişebiliyorsunuz. Tetik korkuluğu tabanındaki hafif oyuk ise kabzayı daha yukarıdan kavrayabilme amacıyla tasarlanmış.

Geri tepme enerjileri ise .45 ACP kalibreli Colt system silahlarınkine oranla daha düşük olduğundan, bunu Trojan tabancanın 9×21 milimetreyi iyi taşıdığı şeklinde yorumlayabiliriz. Performance cast bullets çekirdek kullanarak doldurduğumuz fişekler sadece 3,9 joule değerinde bir enerji açığa çıkardılar, Fiocchi Top target plus fişekler ise 4,6 joule enerji üretti. Gömlekli çekirdek donanımına sahip mühimmat kullandığımızda elbette silahın ateş eylemine verdiği reaksiyon daha sert oldu: 100 grain Black mamba çekirdekli fişeklerle 4,3 joule; 123 grain gömlekli çekirdek içeren fişeklerle 4,8 joule; 123 grain FMJTC çekirdekli fişeklerle ise 4,9 joule enerji oluştu. Tabii ki Black Mamba çekirdeklerin hafif ve hızlı oluşu nedeniyle geri tepmenin fazla şiddetli olmayışı normal.

Sadece bir kıyaslama yapmak amacıyla hatırlatalım ki, 7,5 grain Sipe N barut ve 200 grain Fiocchi gömlekli truncated cone çekirdek kullanarak kendi doldurduğumuz .45 ACP kalibreli güçlü fişek, İtalya Eylül 2013 sayısı dergimiz için Colt Rail gun tabanca ile yaptığımız denemede 306 metre/saniye (61 kgm) hızla yol almış ve 9,9 joule geri tepme enerjisi üretmişti. Yani 123 grain FMJTC çekirdekle hazırlanan 9×21 fişeklerle üretilen enerjinin tam iki katı bir enerji açığa çıkmıştı. Silahın isabet hassasiyetini tespit etme amaçlı atışları 25 metre mesafeden ayakta, desteksiz, çift elle nişan alarak yaptık. En iyi grupmanlar da alaşımlı metalden truncated cone çekirdeğe sahip Performance cast bullet çekirdeklerle elde edildi. Beş atışlık bir seri sonunda, hedefin dışına düşürdüğümüz bir atışı saymazsak, geri kalan dört vuruşu yaklaşık 25 mm çapında bir grupman içinde topladık. Fiocchi 123 grain FMJTC çekirdeklerle yaptığımız atışlarda da grupmanlar çok iyiydi. Diğer tabancalara kıyasla test ettiğimiz bu Trojan ile daha iyi performans gösteren Black mamba çekirdeklerin de silaha uygun olduklarını belirtelim. 123 grain Fiocchi FMJ ve Top target plus fişeklerle elde ettiğimiz grupmanları da, çapları diğerlerinden geniş olsa bile, kabul edilebilir olarak nitelendirebiliriz.

Testte kullandığımız fişekler, soldan: Fiocchi FMJ 123 grain, Fiocchi Black Mamba FMJTC 100 grain, Fiocchi top target plus RNCP 124 grain; özel doldurduklarımız: Fiocchi FMJTC 123 grain ve Cast performance bullet FPBB 124 grain.

Mikrometrik gez sistemi sayesinde özel gereksinimler (vücut duruş pozisyonu, mesafe, kullanılan fişek) bazında yapılan ayarları gayet kolay şekilde yaptık. Nişan almadan yapılan hızlı atış serileri de STI’nin ağırlığı, hafif öne kaydırılmış ağırlık merkezi ve kabza ergonomisi sayesinde iyi kontrol edilebilen bir silah olduğu gerçeğini teyit etti. Bu silahın kabza ergonomisini zaten 1911 tutkunları iyi bilirler, o nedenle bilhassa kısa mesafeden hızlı serilerde çok isabetli sonuçlar elde ettik. Tetik ulaşım mesafesinin (trigger reach) fazla olmayışı ve ince kabza kapakları sayesinde eli küçük olan atıcıların da bu silahta sorun yaşamayacakları kesin. Ama eli küçük atıcılar için, nişan alarak yapılan yavaş atış seanslarında güçlü elin başparmağını manuel emniyet mandalı üzerinde tutmak kolay olmayabilir, zira aynı anda kabza emniyetini devre dışı bırakmak zorundalar. Yukarı kıvrımlı kabza emniyeti mahmuzu da hem eli horozun rahatsız etmemesi için, hem de kabzayı yukarıdan kavrayabilmek amacıyla biraz uzun tutulmuş. Kurşun çekirdekli fişeklere oranla güçlü fişeklerde geri tepmenin biraz daha sert ama rahatsız edici olmadığını tekrarlayalım.

Gez ve arpacığın köşeli formları da hem yavaş hem hızlı serilerde iyi sonuç almamıza yardımcı oldu. Hafif ve pürüzsüz çalışan tetik ile tetik köprüsünün hemen altındaki hafif oyuk da silahın kontrolü üzerinde olumlu rolü olan etkenler. Front strap üzerindeki delikli yüzey ile kabza sırtının tırtıklı yüzeyi de kabzanın sıkı kavranmasına yardımcı oluyorlar. Manuel emniyet mandalını devre dışı bırakmak için zorlanmıyorsunuz, aynı şekilde şarjör düşürme düğmesi ile sürgü salma mandalı (hold open) görevlerini gerektiği gibi yerine getiren kumandalar. Kısaca Trojan 5.0 testten çok rahat geçti diyebiliriz: Mekanik olarak doğru bir şablona oturmuş olduğundan, üzerindeki bir dizi güncelleme de başarılı olmuş ve kullanımını daha da kolay hale getirmiş.

Arkadaşımız test atışları sırasında.

Sürgü hareketi, işçilik izleri ve benzeri kriterler bazında bir değerlendirme yaptığınızda, kalitenin tutturulmuş olduğunu görüyorsunuz. Beklentileri yüksek olan atıcılar için güvenilir ve isabetli bir tabanca olmasının yanı sıra, daha deneyimli olanlar bizim de testte kullandıklarımız gibi ekonomik ve isabet oranını yükseltici mühimmatla ateş edebilmek için kendi fişeklerini kendileri doldurmayı deneyebilir, hız ve kinetik enerji açısından daha yüksek performans elde edebilirler. Silahın genel anlamda kontrol edilebilir bir tabanca oluşu, System Colt edinmek isteyen deneyimsiz atıcılar için de uygun bir tercih oluşturuyor. Son olarak, sahip olduğu özellikleri ile değerlendirdiğimizde, fiyatının makul olduğunu söyleyebiliriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here