O Bir Hollywood Yıldızı: UTS-15

Bu Türkler Çok Oluyor-2 Değerli Armi E Tiro okuyucuları dergimizle olan maceramıza sıcak Ağustos günlerinde yerli silah üreticilerimizin dünya standartlarında yarattığı, bizleri şaşırttığı kadar gururlandıran silahların denemeleri ile devam ediyoruz. Bu ay yaptığımız denemede UTAŞ firması tarafından tasarımına 2006 yılında başlanan 2012 yılında ABD pazarında satışa sunulan UTS-15 Taktik Amaçlı Av Tüfeğini inceledik ve test ettik.

Öncelikle Taktik Amaçlı Av Tüfeği terimi aklınızı karıştırmış olabilir ancak tüfeği yakından görüp atış için elinize aldığınızda neden böyle adlandırıldığını kolaylıkla kavrıyorsunuz. Kişisel kanaatim fişek kapasitesi ile sınıflandırma yaptığınızda UTS-15’i bir yana diğer yüksek kapasiteli fişek haznesi bulunan diğer otomatik ve pompalı av tüfeklerini diğer yana koymak gerekmektedir. Gerek dizaynı, gerek fişek kapasitesi gerekse de üzerindeki teknik özellikleri UTS-15”i sıradan bir av tüfeği olmaktan öteye taşıyor. Yabancı dergi ve tanıtım videolarında UTS-15’in Polis Özel Harekat Birimleri tarafından nasıl ve korsanlığa karşı uluslararası sularda ticari gemi ve yatlarda nasıl kullanıldığı detaylı olarak anlatılmaktadır. Dergide yer alan fotoğraflardan da görüleceği üzere UTS-15 bilim kurgu filmlerinden fırlamış bir silah olarak görülmektedir.

Özellikle FRINGE adlı bilim kurgu dizisinde kullanılmış olması bu görüşümüzü desteklemektedir. Kutu tipi şarjörlü yivsiz tüfekler daha kısa namlulara sahip olabilmelerine rağmen 7-8 fişek kapasitesi ihtiva edebilirler. Ancak bu kadar uzun şarjörler de kapı eşikleri ya da benzeri engellere takılmalarına yol açabilir. Tamburlu şarjörler ise yivsiz tüfekler için kullanışlılığa mani olmayan bir başka hazne seçeneği. Yine de hem kapasite hem kullanışlılık açısından UTS-15’teki gibi çoklu tüp şarjörlü sistemlerden daha iyi bir seçenek yok. UTS-15’in üstte bulunan mekanizma kapağı bir tutukluk durumunda silaha müdahale etmeyi kolaylaştırmaktadır. Bullpup dizaynı sayesinde taktik açıdan birçok kolaylıklar sağlayan kısa gövde uzunluğuna rağmen 50 cm civarındaki namlu boyu isabet oranını artırmaktadır. Bir de 20 cm’lik uzatmayı taktığınızda 70 cm’lik namlu boyu ile kullanılacak fişek tipine bağlı olarak uzun mesafelerden isabetli atış yapmayı mümkün kılmaktadır. Biz test esnasında 20 cm’lik uzatma eklenmiş, deniz komandoları için özel mavi tonlarında boyanmış standart tüfek ile üzerinde fener ve laser sistemi bulunan el kundağında yaylı sisteme (forward assist) geçilen son versiyon UTS-15’i denedik.

Testlerde çeşitli ağırlıklarda slug (tek kurşun), şevrotin kalın saçma ve ince kuş saçması fişeklerini kullandık. Taktik kullanıma uygun olması maksadıyla fişek haznelerine karma fişek konulmadı. Bir hazne slug’la, diğer hazne kalın saçmayla doldurularak taktik durumun değişmesi durumunda farklı fişek tiplerinin kullanılması yeteneğini görmeye çalıştık. Taktik kullanım alanında farklı tipte fişek kullanımının çok kolaylık sağladığını söylememiz gerekir. Özellikle dağılma yaratan çoklu saçma içeren fişeklerin kullanımının operatörü kısıtlayacağı, dost unsurların bulunduğu ortamlarda hazne seçme selektörü ile tekli saçmaya geçiş özelliğinin çok kullanışlı olduğu inkar edilemez. UTS-15’in diğer tüfeklere kıyasla kısa olan toplam uzunluğu silahın kapalı mahallerde ve sık ağaçlı çalılık ortamlarında kullanımı açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Fişek haznelerinin üst tarafta olması tüfeğin dolduruşunu kolaylaştırmaktadır. Operatörün atış yapmak zorunda olmadığı durumda silahının fişek haznelerini doldurarak taktik duruma hazır olmasını sağlayan fişek haznelerinin üstündeki numaralar taktik alanda kolaylık sağlamaktadır. Pompa sistemi içerisindeki entegre lazer ve fener sistemi özellikle bu silahın tasarım amacına en uygun özellikleri arasında yer almaktadır.

Tek parmakla ulaşımı ve kumandayı mümkün kılan ergonomik dizayn operatörün konsantrasyonuna katkı sağlamaktadır. Testlerde kullanılan her iki silahın üzerinde de picattiny raylı sistem bulunmaktadır. Optik ve mekanik nişangah takıp sökmeyi pratik hale getiren bu sistem son yıllarda askeri amaçlı üretilen silahlarda kullanılmaktadır. Tüfeklerle beraber gelen taktik şok özellikle bina operasyonu yapan özel harekat birimlerine kapı açma (breaching) çok kolaylık sağlayacaktır. Üst tarafta bulunan hazne seçici selektör, ortada iken her iki hazneyi de kullanarak fişek seçmektedir. Taktik amaçlı olarak bir hazneyi kullanmak istiyorsanız selektörü kullanmak istediğiniz haznenin ters tarafına getirmeniz gerekmektedir. Tüfeğin sökülüp takılması kolaylıkla ve çok kısa sürede yapılabilmektedir. Beş ana temel parçaya ayrılan tüfek arazide söküldüğünde küçük parçaların kaybolması riskini taşımamaktadır. Tetik korkuluğu özellikle eldiven kullanan operatörlerin tetik parmaklarının rahatça hareket etmesini sağlayacak şekilde geniş bir alan içermektedir. Atışlar esnasında eldiven kullanmamıza rağmen tetiğe ulaşma konusunda hiç zorluk yaşamadık. Piccatiny raylara monte edilen mekanik nişangahlar hem hedefi kolay bulabilme hem de isabet açısından çok etkili.

Atışlarda çeşitli ağırlık ve büyüklüklerde yaklaşık 250 adet fişek kullanıldı. Özellikle 15 fişeğin art arda atıldığı süratli atışlarda her iki tüfekte de hiçbir sorun yaşanmadı. Daha önce tüfek hakkında özellikle ABD’de yapılan negatif yorumların kullandığımız tüfekler dikkate alındığında artık geçerlik taşımadığı ortada. Özellikle taktik kullanım söz konusu olduğunda silaha duyulan güven silah seçiminde en önemli kriter haline gelmektedir. Kısa süreli testimizde elde ettiğimiz sonuç tüfeğin güvenilirliğinin tam olduğu yönündedir. Testler esnasında 70 mm’lik fişekler kullanıldı. Slug’lar dahil olmak üzere geri tepme açısından çok büyük bir etki yaşamadık. Dipçik arkasındaki kauçuk yastık geri tepme esnasındaki şoku kısmen azaltmaktadır. Geri tepmenin çok kuvvetli olmaması takip eden atışlarda nişan almayı ve süratle atış yapmayı kolaylaştırmaktadır. Slug’lar ile 25 metreden yaptığımız atışlarda gruplamanın çok küçük olduğu hedef kağıtlarında görülmektedir. İnce saçma ile 50 metre üstü yaptığımız atışlarda saçma dağılım alanı oldukça küçüktür.

Süratli doldurma, kolay ve süratli söküp takma, kısa tam boy, uzun namlu, yüksek fişek kapasitesi, duruma uygun fişek seçebilme kabiliyeti, piccattiny ray, el ergonomisine uygun tasarım (kumandalara tek el ile kolay erişim), muhtelif nişangah takabilme yeteneği, entegre fener ve lazer sistemi, polimer gövde gibi teknik özellikleri UTS-15’i diğer av tüfeklerine oranla daha tercih edilebilir konuma getirmektedir. Ancak test esnasında sorun yaşanmaması silahın güvenilirlik kriterini oldukça güçlendirmiştir. Değerli okuyucular geçen sayıda başladığımız BU TÜRKLER ÇOK OLUYOR serisi bu sayıda UTS-15 ile devam etmektedir. Şartlar ne olursa olsun yerli silah sanayiimizin uluslararası silah üreticileri ile kıyasıya mücadelesinin gurur verici örneklerini test etmek bizi çok keyiflendirmektedir. UTS-15’e ilişkin tek uyarımız, taktik özellikleriyle dikkatleri çeken bu tüfeğin kötü maksatlarla kullanılabileceği dikkate alınarak, satışında daha fazla hassasiyet gösterilmesi yönündedir.

TEKNİK KART

• 12 kalibre pompalı avtüfeği 2 1/2”, 2 3/4” amp; 3” magnum fişeklerin kullanımına uygundur.

• 1’şer fişek kapasiteli 2 şarjörü dönüşümlü fişek atabilir, ya da kullanılmak istenilen şarjörü , şarjör selektörü ile seçilebilir. Anında açılabilen yükleme kanal kapakları ile fişekler kolaylıkla yerleştirilir. (Türkiye’de yasalar gereği 7 sağ 7 sol şarjör olan fişek kapasitesi tahdit tapası ile düşürülmektedir.)

• Hangi şarjörde ne kadar fişek kaldığını görmek için izlenebilir şarjör takip tapası vardır.

• Optikler ve nişangahların takılabilmesi için tüfeğin üzerine monte edilmiş magnezyum alaşımlı picatinny rayı vardır.*

• İki farklı nişan alma seçeneği sunan ve sağa ya da sola doğru ayarlanabilir V şeklinde gez veya dairesel gez imkanı veren ve opsiyonel olarak sunulan arka nişangah takımı.*

• Yan kulakları sayesinde korumaya alınmış ve tamamen ayarlanabilir yükseklik özelliği ile arpacığı bulunan ve opsiyonel olarak sunulan ön nişangah takımı.*

• İçerisinde yay bulunan fişek besleme ünitesi, kolayca çıkarılabilen horoz ve iç tetiği de içinde bulunduran ateşleme ünitesinin de yer aldığı teknik polimer kubuz.

• Yay destekli fişek fırlatıcı.

• Fiber elyaf (glass fiber) takviyeli polimer yapılı, kaldırılabilen üst kubuz.

• Fiber elyaf takviyeli (glass fiber) 1” kalınlığında, darbeyi kesen kauçuk dipçik pedi.

• Döner kafası hassas işlenmiş ve ısıl işlem görmüş 4140 çelik ve 3 tırnak kilitme sistemine sahip, 4140 çelik mekanizma gövdesi.

• Hassas işlenmiş ve ısıl işlem görmüş 4140 çelik üç tırnak kilitleme sistemine sahip namlu kepi.

• Hassas işlenmiş 4140 çelik, Beretta stili şok tüplerin takılmasına uygun diş yatağı bulunan namlu.

• Hassas işlenmiş 4140 çelik, üzerinde alev gizleyeni bulunan ve şok yatağı tamamıyla namluya takılabilen şok tüp.

• Dahili olarak tüfeğe monte edilebilen, açma kapama düğmesi ile çalıştırılan ve yerleşik LED projektör ve lazerli gece görüşü sağlayan nişan alma ve ateş etme kabiliyetini arttıran lazer aksesuarı.*

• Tüfeğin ön sol yanında, arka sol yanında kolaylıkla takılabilen askı kayışları bulunmaktadır.

• Bütün plastik polimer parçalarda mat siyah, parlama yapmayan hammadde kullanılmıştır.

• Bütün çelik parçalarda mat siyah krom ya da siyah oksit kaplama kullanılmıştır.

• Bütün alüminyum parçalarda mat siyah eloksal kaplama kullanılmıştır.

• Namlu uzunluğu 49,8 cm’dir.

• Tüfeğin dipçikten namlu ucuna kadar olan toplam uzunluğu 72,5 cm’dir.

• Tüfeğin ağırlığı 3,5 kg’dır.

• Tüfeği 5 ana montaj grubuna ayırmak iç in 30 saniye yeterlidir.

• Fiyat: Standart UTS-15, 2.600 TL ; UTS-15 Marine, 2.950 TL

* Standart UTS-15 taktik şok tüp ile birlikte satışa sunulmaktadır. Ön, arka nişangahlar, silindir şok tüp, 7,5” namlu uzatma şoku, siyah canvas çanta ve laser/fener aksesuarı standart UTS-15 modelinin satış fiyatına dahil değildir. Bu ürünler ekstra ücrete tabi olup, aksesuar olarak satılmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here