Güney Koreli üretici havalı tüfek konusunda İngilizlerin dokunulmazlığına meydan okuyor. Hızlılık ve istikrar, iyi kalitede tetik mekanizması, tırnaklı yan kurma kolunun da katkısıyla mükerrer atışlarda akıcılık. Dürbünün ikili kızağı da orijinal bir tasarım
Evanix ile tanışalı iki yıla yakın zaman oldu. İlk tanışmamızda harici horozlu büyük bir revolveri andıran özel bir Pcp high power tasarımı olan “Hunting master Ar6” modelini denemiştik. Bu sefer Güney Koreli üreticiyi daha konvansiyonel bir alanda sınamak istiyoruz: Geleneksel Pcp (pre-compressed) multishot, yani çok atışlı havalı tüfekler alanında.
KONVANSİYONEL, AMA AŞIRIYA KAÇMADAN
Tüfeğin yapısı aynen İngiliz ekolünden gelen havalı tüfeklerinkini andırıyor. Çerçeve hafif alaşımlı alüminyumdan ve içinde atış supapları ile kurma mekanizmasını barındırıyor. Ön kısmında ise namlu (üstteki fotoğraf) ve sıkıştırılmış hava deposu var (alttaki fotoğraf, depo kapasitesi 320 cc, maksimum çalışma basıncı 200 bar). Side Lever olarak adlandırılan model, yani adından da anlaşılacağı gibi yandan kurma kollu. Tırnak tipi kurma kolu, geleneksel döner-sürgülü sisteme oranla tüfeğe daha akıcı ve hızlı doldurulma olanağı sağlıyor. Ama yine de Evanix geleneksel sistemi tercih eden atıcıları da düşünerek, Blizzard serisinin bir modelinde döner-sürgülü doldurma mekanizmasını gövdenin arka ucuna yerleştirmiş (Rb versiyonu). Aynı serinin diğer versiyonunda ise (Sb) bu mekanizma gövdeye entegre. Şarjör geleneksel tipte döner tamburlu ve 10 mermi alıyor. Tambur, üzerine çepeçevre yerleştirilmiş dişlere kumanda eden bir tırnakla döndürülüyor.
Tamburlu şarjör özel forma sahip. Bunu döndürmek için görev yapan tırnak çevresindeki dişlere tutunuyor.
Tamburu silahın içinde tutan mekanizma yaylı küreciklerden oluşuyor ve sürgü açıldıktan sonra bunun takılıp çıkarılması son derece kolay ve hızlı oluyor. Sürgü kapanırken tamburun altında kalan odacıktan bir adet mermiyi (veya saçmayı) çekip alarak doğrudan namlu içine sürüyor ve yükleyici ünite hava geçirmez şekilde kapanıyor. Tetiğe basıldığında vurucu kütle supaba vurarak belli miktardaki bir sıkıştırılmış hava kütlesinin saçmayı hedefe fırlatmasını sağlıyor. Namlu uzunluğu 530 mm. Namlu ağzında estetik işlevi daha öne çıkan bir manşon var. İtalya’ya ithal edilen versiyonlarında namlu “çıplak”, ama firma namlu ağzının bir manşonla korunmuş olduğu (shrouded barrel) modeli de üretiyor (Shb versiyonu). Kasa üzerinde her zaman olduğu gibi mekanik nişan düzeni yok, bunun yerine dürbün takılması için hazırlanmış çift sürgülü bir kızak var. Alt çatal (kırlangıç kuyruğu) Weaver tipinde, üstteki ise klasik 11 milimlik.
Bu şekilde hem havalı tüfeklere, hem de karabinalara uygun dürbün kelepçeleri monte etmek mümkün. Biz test atışlarımızda Benaglio firması tarafından üretilen (www.benaglioattacchi.it) “Slim” tipi orijinal dürbün kelepçelerini kullandık. Bunlar açık “C” formunda iki ayrı parçadan oluşuyor. Doğal olarak, yüksek kalibreli bir centerfire karabinayla stabilite sağlanıp sağlanamayacağı kuşkulu olabilir, ama gertepmesi neredeyse sıfır olan bir havalı tüfekle bu kelepçeler hem estetik açıdan, hem de stabilite açısından çok yararlı olabilir. Test sırasında tüfekle kullanmamız için bize bir Falcon 10-50×60 dürbün verildi. Son derece aydınlık görüntü veren, bir düğme ile sekizde birlik MOA (Minute of Angle) açı ayarı yapabilen, Mil-dot retiküllü ve hedef alanı için çok kullanışlı bir dürbün (sadece ayarlama düğmesi üzerinde mesafe referansları olmayışı kötü, her halükârda bu eksiklik biraz çaba ve biraz deneme yanılma ile giderilebiliyor). Tetik mekanizması aynı tipteki İngiliz tüfekleriyle boy ölçüşür kalitede. Ağırlık ayarı yapılabildiği gibi, pozisyon ayarı da yapılabiliyor. Bizim yaptığımız atış denemelerinde iki zamanlı bir stroke ile son derece akıcı olduğunu, bir kilogramın altında tetik ağırlığı ve aşırıya kaçmayan tetik boşluğu bulunduğunu tespit ettik. Yani bütünü halinde geçerli not aldı. Ama kasanın sağ yanında bulunan emniyet manivelası pek bir işe yaramıyor, zira ahşap aksamın içine fazla gömülü olması nedeniyle neredeyse erişilemez durumda.
Evanix Blizzard S10 – 5,5 mm çapında karabina iyi kalite ve erişilebilir bir fiyata sahip.
Zaten bizim kanaatimizce, atışı emniyete almak istenirse sürgüyü açmak yeterli, çünkü tamburlu şarjör üzerinde ikili beslemeyi önleyen bir tertibat var (tambur sadece vurucu kütle istirahat pozisyonunda iken sürgü hareket ettiği zaman dönüyor, bunun dışındaki açma kapama işlemleri şarjörün durumuna herhangi bir etki etmiyor). Dipçik “Sporter” olarak tanımlanmış ve formu genel olarak bu tür silahlarda kullanılanlardan, yani yanaklık kısmıyla Monte Carlo tipi bir dipçik söz konusu. Ön kundak dizaynı da iyi ve ele oturuşu yeterince dengeli. Elle tutulan kısımlarda İskoç tipi olarak tanınan tırtıklı süslemeler var. Ön kundağın aşağı bakan bölümünde ise tüpte kalan bakiye basıncı öğrenmeye yarayan manometre var.
TEST ATIŞLARI
Atış testleri için Milano’daki atış poligonuna gittik ve 25 metre mesafeden atışlar yaptık. Silah oldukça güçlü bir model olduğundan 10 metre atışlarını yapmayı gereksiz bulduk. Şarjör çok kolay dolduruluyor, saçmaları yuvasına zorlanmadan yerleştirmek mümkün ama yuvayı çevreleyen o-ring conta saçmanın kafasının tabanı ile kuyruğunun başlangıcı arasındaki noktayı kıstırdı mı, bir daha yerlerinden oynamıyorlar. Yegane eksikli şarjörü maksimum kapasitesinden daha az doldurmak isterseniz boşluğa düşmemek için referans noktalarınız olmayışı, ama biraz alışkanlık kazanınca bu sorun da çözülüyor. Şarjörün boyu farklı tipte saçmalar kullanmaya elverişli, ama kurallar bu tip güçlü silahlarda piyasadaki en ağır mermi tiplerine yönelmenizi istiyor. Bunlar da genelde “round nose” veya “domed” olarak adlandırılan tipte saçmalar. Biz de öyle yaptık ve test atışlarında iki farklı Jsb Exact (Jumbo ve Jumbo Heavy) ile, efsanevi Haendler amp; Natermann Barracuda match saçmalar seçtik.
1. | 2. |
3. | 4. |
1.Dipçik dizaynı bir hayli “British”, kabza tabanca modeli, yanaklık ise Monte Carlo.
2.Tetik ağırlık ayarı yapılabildiği gibi, pozisyon ayarı da yapılabiliyor. Tetik mekanizması iki zamanlı ve kalite özellikleri hiç fena sayılmaz.
3.Ön kundağa ankastre manometre tüpteki bakiye hava basıncı hakkında fikir veriyor. Full power otonomisi yaklaşık 30-35 atış.
4.Ön kundak oldukça gönyeli, destekli atışlarda iyi bir stabilite sağlıyor.
Bunlardan ilk ikisinin çapları 5,51 mm iken, üçüncüsünün çapı 5,52 mm idi. Belki de bu yüzden en isabetsiz atışları Barracuda match saçmalarla yaptık (ve şöhretlerine leke düşürdük). Beşli seriler halinde yaptığımız atışlarda hedeflerde belirgin bir dağılma oldu. Daha hafif olan Jsb saçmalarla daha iyi sonuç alınırken, silah bu markanın Jsb Heavy modeline daha da fazla uyum sağladı (bu saçmalarla 25 metreden yapılan 5 atışta saçmala 8 mm çapında daire içinde toplandı). Silahın üreticisinin deklare ettiği güç 45 joule. Jsb saçmalarla ortalama 44,9 joule güç, saniyede 276,6 metre hız elde ettik ve beklentilerimiz karşılandı diyebiliriz. Yani bu değerlere orantısal olarak baktığımızda hafif Jsb mermilerin performansı ağır Barracuda matc mermilere oranla daha yüksek oldu. Kronografik ölçümlerde bir atışla diğer arasındaki hız farkının saniyede 0,4 metre kadar dalgalanma gösterdiğini tespit ettik. Bu küçük fark da elektronik kronograf ünitesinin standart sapmayı hesaplamasına olanak vermiyor.
Kayın dipçik fazla süslemeye sahip olmasa da fena sayılmaz. Tutuş bölgeleri pürüz tırtıklarıyla iyi işlenmiş.
Evet, bu değerlere bir Doğu ürününün kartviziti olarak bakacak olursak, sonuç hiç de fena sayılmaz. Silahın performansını güçlendirmek için doğal olarak otonomisi biraz kısılmış, ama yine de manometre teslim bayrağı çekmeden önce arka arkaya 45-50 atış yapabiliyorsunuz. Ayrıca hava dolumu yapmak da son derece kolay: Tüpün ucundaki halkayı doldurma deliği görülene kadar döndürüp, rakorun memesini takıyosunuz ve 3-4 saniye hava basarak (200 bar basınçta 9 tüpü komple doldurmuş oluyorsunuz. Özetle, Evanix Blizzard iyi imal edilmiş, basit, gösterişten uzak ama temeli sağlam bir Pcp tüfek. 5,5 mm’lik versiyonu sportif kullanıma da uygun; 4,5 mm çapında olanı ise bu spora yeni başlayan ve yüksek rakamlar harcamadan podyuma çıkmak isteyen biri için iyi bir tüfek olabilir.
Hava doldurma aparatı hızlı tiptekilerden, tapa vs açmaya gerek yok, meme görünene kadar halkasını çevirmek yeterli.
|
Teknik Kart
Üretici: Evanix, www.evanix.com
Distribütör: Turaç Dış Ticaret Ltd. Şti. Tel: 0312 212 70 61, www.turac.com.tr
Tipi: Manuel mükerrer atışlı sürgülü av karabinası
Çapı: 5,5 mm (4,5 mm çapında da mevcut)
Çalışma sistemi: Pcp (ön sıkıştırmalı hava)
Besleme tipi: Çıkarılabilir tambur şarjör, tırnak kurma kolu olan sürgü mekanizması
Atış sayısı: 10
Namlu uzunluğu: 530 mm
Toplam uzunluk: 1.030 mm
Tetik mekanizması: İki zamanlı, ayarlanabilir tipte
Nişan düzeni: Yok, dürbün montajı için şasi üzerinde11 mm ikili kızak ve Weaver. (Test atışları Benaglio kelepçe sistemine monte edilmiş Falcon 10-50×60 dürbünle yapıldı).
Emniyet tertibatı: Gövdenin sağ yanında manuel mandal
Malzemesi: Karbon çelik, gövde iskeleti ise hafif alaşımlı alüminyum
Dipçik-kundak: Kayın ağacı ahşap dipçik, Monte Carlo tipi yanaklık, dikey yönde ayarlanabilir tipte dipçik yastığı. 4,5 mm kalibreli modelin dipçiği Thumbhole tipi.
Yüzey kaplama: Kumlanmış anodize iskelet, namlu ve hava deposu parlak çelik siyahı, polyester cilalı ahşap aksam.
Ağırlık: yaklaşık 3.000 gram – dürbünsüz