GİRSAN MC 1911

Ölümsüz Government modelinin bu Türk malı klonu, uygun fiyatı içine bakın neleri sığdırıyor: Tetik korkuluğu önündeki aksesuar kızağından başlayarak bir yığın modern özellik, hafifletilmiş horoz, uzatılmış kabza emniyeti mahmuzu ile emniyet mandalı, ayarlanabilir LPA gez ve gayet iyi bir işçilik kalitesi

Profesyonel kullanım amaçlı silahlarda artık kaçınılmaz şekilde gerekli olan aksesuar rayı, şimdi savunma amaçlı tabancalarda da yaygınlaştı. Bu aksesuardan yararlanan ilk platformlar Colt 1911 sistemi ve klonları.

Tuhaf şekilde söz konusu aksesuar rayı Colt firmasına diğer firmalardan daha geç ulaştı ve ancak askeri birimlerden gelen talepler üzerine uygulanmaya başladı (örneğin son olarak deniz komandoları marine ile yapılan “Close quarter battle” sözleşmesini hatırlayalım). Bu trendi Türk firması Girsan da MC 1911S modeliyle izleme kararı almış. Bu arada namlusu beş inç (127 mm) uzunluğunda olan tabancalar, alt kısımlarındaki ön gövde korkuluğunun (dust cover) daha uzun olması sayesinde bu tip aksesuarların montajına daha uygun oluyorlar. Nitekim 1911 modeli de, Tek Hareketli tetik sistemine sahip olduğundan ve tetik korkuluğu Çift Hareketli tetik mekanizmasına sahip olanlara göre genelde daha kısa olduğundan, ağırlık merkezleri diğer konfigürasyonlara kıyasla daha geride bulunuyor.

Bir tabancaya taktik fener takmanın uygun olup olmayacağı konusunda bir yığın değerlendirme ve görüş yazıldı çizildi, ileride de yazılacaktır. Ancak şu var ki, lazer noktalayıcı silaha takılabilecek en yararlı aksesuarlardan biri. Tabii nerede ve nasıl kullanılacağı taktik eğitim alanına giren bir konu. MC 1911S modeli dış görünümü itibarıyla agresif bir silah. Bu sert görünümü sadece aksesuar rayı ilave edilmiş olmasıyla değişen estetiğinden kaynaklanmıyor, üzerinde aynı anda bulunan farklı aksesuarların da bu tabancanın sportif (ya da tactical) görünümünde rolleri var.

Silahın yer aldığı fiyat bandına rağmen, elde işlenmiş parçalar dahil özenli bir işçilik kalitesi söz konusu

150 lumen gücünde led lamba donanımlı Aim sports taktiksel fenerle donatılmış Girsan görülüyor. Bu ekonomik feneri de ithalatçı firma Tfc satıyor.

AGRESİF ÇİZGİLER

Siyah yüzey işçiliğini üzerleri tırtıklı plastik malzemeden siyah kabza kapakları tamamlıyor. Hem kabza önü hem de sırtı üzerinde kavramayı güçlendirmek amacıyla açılmış dikey ince kanallar mevcut. İlk göze çarpan, horoz yayı yuvasının aynen gerçek 1911A1’lerde olduğu gibi kemerli tipte oluşu. Kabza emniyetinin mahmuzu bir hayli uzun, alt kısmında ise karakteristik şekilde kalınlaşan parçası var ve bu 1911 modellerinin gerek target gerek combat style versiyonlarının tipik bir yansıması. Silahın İtalya’daki ithalatçısı buna bir de mükemmel LPA gez ilave etmiş. Bunu takmak için silahın orijinal sabit gezinin kırlangıç kuyruğu tipindeki geçme yuvasından yararlanıyorsunuz. Arpacığın değiştirilmesi, LPA gezin donanımındaki vidalarla yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabildiği için gerekmiyor.

Sürgü üzerindeki kurma kertikleri eğimli ve her bir yanda on adet kanaldan oluşuyor. Tabancanın sadece sol tarafında bulunan manuel emniyet mandalının boyutu da büyültülmüş ve üst kısmına kayma önleyici tırtıklar uygulanmış. Sürgü salma mandalının da üst kısmında küçük kabarcıklardan oluşan tırtıklı bir yüzey var. Silahın emniyet sistemini tamamlayan horoz birinci çentiği. Aslında gövdenin içinde, ayırıcının (disconnector) yanında bulunan delik (gerektiğinde) bir otomatik iğne emniyeti yerleştirilmesi için yararlı olabilir. Ama sürgü üzerinde böyle bir sistem için hazırlanmış herhangi bir nokta bulunmuyor.

Sürgünün iç kısımlarındaki işçilik izleri 4 aşırı değil.

Aksesuar rayı, fener, lazer ve benzeri aksesuarlar takılması için yanlamasına çok sayıda yarık ile donatılmış.

Tetik de siyah renkte, standart tetiklere göre kısa oluşu sayesinde eldivenli parmakların bile tetik korkuluğu içine rahatça girmesine izin veriyor. Bunu diğer 1911 modelleriyle yapmanız imkansız. Ayrıca hafifletmek amacıyla tetik üzerine üç adet delik açılmış, parmakla temas yüzeyi ise kanallı. Tetiğin yanlarında ise parmağın oturması için açılmış ergonomik oyuklar mevcut. Bu oyuklar da eldivenli parmaklara bir yeterli bir tetik erişim mesafesi (trigger reach) İbik kısmı yuvarlak hatlı horoz masif metalden değil, içi oyuk iskelet tipinde, parmakla kolayca müdahale edilebiliyor. Namlu uzunluğu 127,8 mm, yüzeyi ise krom kaplama. Sağa kıvrımlı altı adet yiv açılmış olan namludaki hatve oranı 406 mm. Namlu, sürgü ve gövde çelikten yapılmış; namlu haricindeki diğer yerler siyah ve anti röfle (ışık yansıtmayan) yüzey işçilikli. Çelik bileşenler işin içine girdiğinden silahın boş durumdaki ağırlığı 1.090 gram ve kendi kategorisindeki standartlar içinde.

Girsan tek sıralı şarjör çelik saç malzemeden bükülerek elde edilmiş, parlak koyu renkli yüzeye sahip ve sekiz fişek kapasiteli. Şarjörün yan taraflarındaki deliklerden fişekler görülebiliyor. Ayrıca bir de İtalyan firması (Brescia Villa Carcina’da faaliyet gösteren) Act-Mag tarafından üretilmiş polimer tabanlığı var. Bütünü halinde bakıldığında, silahın çizgileri dengeli ve hoş bir tactical-match karışımı. Bu çizgileriyle okyanus ötesi bazı modellere hafifçe göz kırptığını söyleyebiliriz.

Çalışma sistemi klasik Colt-Browning, yani kısa geri tepmeli namlu kilit sistemi. Silahın bütün bileşenleri Government şemasına sıkı sıkıya sadık kalmış ve iyi bir işçilik kalitesine sahip. Parçaların iç yüzeylerindeki işçilik kalitesi de iyi, herhangi bir takım izi görülmüyor, bu da firmanın üretime gösterdiği özenin bir kanıtı.

Arpacık kırlangıç kuyruğu tipi geçmeli, silahın mekanik dizaynı Government şablonundan türetildiğinden namlu yüzüğü ve yayın tapası da geleneksel dizayna sahip.

Yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabilen LPA gez, Girsan ürünlerinin İtalya distribütörü tarafından monte edilmiş, standart arpacığın kullanılabilmesini sağlamak için oldukça alçak bir profile sahip.

ATIŞ TESTLERİ

Test atışlarını 15 metreden (375 x 300 mm ebadında) “IPSC mini target” hedeflere gerçekleştirdik. İlk önce hazır fişekler kullandık; bunların hepsi 230 grain FMJ çekirdekliydi ve atışları ayakta çift elle desteksiz pozisyonda yaptık. Sellieramp;Bellot fişeklerle nişan almadan hızlı atışlar sekizerlik (yani şarjörü bitirene kadar süren) bazı seriler de gerçekleştirdik. Bu serilerin hepsinde sekiz al atışın en az beş tanesini hedefin “A” bölümü içine düşürmekte zorlanmadık, geri kalan mermiler de buraya yakın olan “C” bölümü içine isabet ettiler. Bu performansı yakalamamıza silahın ağırlığı, namlu boyu ve .45 ACP kalibrenin “yumuşaklığı” epey katkı sağladı diyebiliriz. Daha sonra nişan alarak yapılan yavaş atışlara geçtik ve beşlik seriler gerçekleştirdik: Bu atışlarda da gayet başarılı sayılabilecek şekilde ortalama 70 mm çapında grupmanlar elde ettik. Ayrıca hazır fişeklerle 253 metre/saniye ile bugüne kadarki en hızlı atışları da gerçekleştirmiş olduk.

Magtech fişeklere geçtiğimizde, daha az istikrarlı sonuçlar aldığımızı gördük. Bunlarla en iyi grupman çapı 65 mm oldu, ama üç mermi 24 mm içinde kalarak neredeyse birbirlerine teğet geçtiler. Fena sayılmaz…

Gövdenin üstten görünümü. Fark edilebileceği gibi, belirgin işçilik izleri mevcut değil. Ayırıcının yanında bulunan diğer delik ilave bir iğne emniyeti için ön hazırlık olabilir, ama silahta bu tip bir emniyet öngörülmemiş.

Girsan aslına sadık bir 1911, dolayısıyla bütün bileşenleri Colt-Browning şablonuna sadık kalmışlar. Namlu dıştan krom kaplamalı.

Kendi doldurduğumuz fişeklerle yaptığımız deneme atışlarında, farklı bir boyut elde edebilmek ve bu fişeklerin MC 1911S’e ne kadar uyumlu olduklarını görebilmek için üç farklı barut denemek istedik. İlk dolumda 4,2 grain dozda Nobel Gm3 barut ve round nose (yuvarlak uçlu) bakır kaplı çekirdek kullandık. Bu merminin hızı saniyede 229 metre oldu ve 63 mm çapında fena sayılmayacak bir grupman üretti. İstikrar açısından da çok iyiydi. 2 numaralı dolum, aynı tipte çekirdeğe sahipti ama 4,3 grain dozda Cheddite Sv Grossa barutla doluydu. Bunun hızı biraz daha düşüktü (218 metre/ saniye), ama daha dar çaplı grupmanlar üretti ve bunların en iyisinin çapı 55 mm oldu. 3 numaralı dolum Girsan MC 1911S için sanırız en uygun fişeği ortaya koydu: 230 grain FMJ çekirdek ile kovana 6,2 grain Sipe N barut koyduk ve saniyede 258 mm hız yapan çekirdekler atış seansı sonunda 34 mm çapında bir grupman ortaya çıkardılar; üstelik mermilerden üç tanesi sadece 20 mm içinde toplanmıştı.

Bu arada, fener monte etmek için aksesuar rayı donanımlı bir silah söz konusu olduğundan, zayıf ışık ortamında bazı atışlar yapmayı da ihmal etmedik Kullandığımız taktik tipte fener 150 lumen led ışıklıydı, alüminyum bir gövdesi hızlı bağlantılı Picatinny kızağı vardı. Bu fenerin distribütörü Tfc ve fiyatı da gayet ekonomik (yaklaşık 50 € civarında). Ama düşük fiyatlı bir ürün olmasına rağmen yaptığımız testlerde hiç de olumsuz sonuçlar vermedi. Fenerin gücü 25 metre mesafede bulunan hedefleri görüntülemeye yetiyordu, ama güvenlik nedeniyle IPSC yarım profil hedefleri yaklaşık 10 metre mesafede tutmayı tercih ettik ve test atışlarında kullandığımız hazır fişeklerden oluşan karma mühimmat kullandık.

Uzatılmış manuel emniyet mandalı, hafifletilmiş horoz ve kunduz kuyruğu olarak adlandırılan kabza emniyeti mahmuzu görülüyor. Kabza kapakları üst kısımlarında normal Governmet kapaklara göre biraz daha kısa.

Tetik oldukça kısa ve dolayısıyla eldivenli parmaklara bile korkuluk içinde yeterli alan bırakıyor. Tetiği hafifletmek için üzerine üç adet delik açılmış.

Aldığımız sonuçlar gerçekten iyiydi; hem hızlı atışlarda, hem double tap serilerde, atışların tamamını hedefin “A” bölgesi içine düşürmek sorun olmadı; üstelik bu tip hedefte bu bölgenin ebadı 100 x 215 mm. Bu da, daha zorlayıcı koşullar ve “night shooting” tipi nişan düzeneğinden çok atış tipi nişangah düzeneği söz konusu olmasına rağmen, MC 1911 S tabancanın kalitesini kanıtladığı bir deneme oldu. Tetik ön yolu oldukça kısa ve tuhaf şekilde tetik fazla “serbestmiş” gibi bir his uyandırıyor. Bunun aksine ikinci tetik kademesinde tetik oldukça ağırlaşıyor, ama gayet net şekilde çalışıyor. Birkaç el atış yaptıktan sonra alışıyor ve tetiği nasıl bırakmanız gerektiğini doğru “yorumluyorsunuz”. Girsan MC 1911S modeli isabetli ve güvenilir bir silah olduğunu ortaya koydu, hızlı serilere de gereken şekilde yanıt verebildi. Fenerle yapılan ve namlunun altında oluşan ağırlıktan etkilenen atışlar bile çok iyi isabet oranı ürettiler.

ZENGİN DONANIM

Silahın donanımını tamamlayan aksesuarlar içinde taşıma kutusu, sekiz fişek kapasiteli iki adet şarjör, iki adet harbi, temizlik bezi, LPA nişangah anahtarları ve orijinal arka gez var; bunların hepsi KDV dahil 649 Euro fiyatla satılıyor. Paket içeriğinde yer alan ve ayarlanabilir nişan düzeneği, iri emniyet mandalları, entegre aksesuar rayı, hafifletilmiş horoz ve tetik gibi zengin ve genelde daha pahalı silahlarda rastlanan out of the box aksesuarlardan oluşan donanımlarının yanı sıra, hakkı verilmiş işçilik kalitesini de dikkate alırsak, Girsan MC 1911S için gerek profesyonel hizmet silahı olarak, gerek sportif/ rekreatif atıcılık ya da mesken savunma kullanım amacına yönelik bir silah olarak ciddi anlamda nazarı dikkate alınması gereken bir ürün olduğunu söylememiz mümkün. Bunu sadece bütçe meselesini göz önünde tutarak değil, somut verilere dayanarak söylediğimizin de altını çizelim. İlla bir iki eleştiri getirmek gerekirse, plastik kabza kapaklarını fevkalade bulmadığımızı söyleyebiliriz ama, bunu da kullanıcının fazla para harcamadan tercihine uygun olanlarla değiştirebileceğini göz önünde tutmamız gerekir: Örneğin, G10 süper taktiksel kabza kapakları veya estetiğe önem verenler için daha değerli ahşap kapaklar ilginç alternatifler oluşturabilir.

Silahta bulunan aksesuar rayına takılı fenerle karanlıkta yaptığımız atış testi görülüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here