Pompalı Tüfeklerin Yeni Kralı: Smith & Wesson M&P12

M&P12, çelik bir gövde üzerine inşa edilmiş pompalı bir pomp action av tüfeğidir. M&P12 namlunun altına yerleştirilmiş çift şarjör tüpüne sahip. Mermiler dipçiğin burnunun hemen ilerisindeki bir açıklıktan yükleniyor ve dışarı atılıyor ve bir seçici anahtar hangi şarjör borusunun fişek yatağını beslediğini belirliyor. Kontrolleri tamamen iki elle kullanılabilir ve M&P12’nin güvenliği AR-15’inkine benzer şekilde çalışıyor.

İlk bakışta M&P12’de iki adet tabanca kabzasının bulunduğunu fark edeceksiniz. En arkadaki tabanca kabzası ateş eden el içindir. İleri tabanca kabzası ufak bir sökme işlemiyle çıkarılabilir ancak aksiyonu tamamlamaya yardımcı olabilir.

Bu tür av tüfeğinin kendini savunma amaçlı ateşli silah olarak tasarlandığı oldukça açık ve savunma amaçlı ev içi kullanım için oldukça ideal. Smith & Wesson’un web sitesi de ürünü böyle pazarlıyor. Av silahından daha ziyade bir ev savunma ateşli silahı olarak bu görevin gerektirdiği tüm temel kriterleri karşıladığını söylüyor.

Bir ev savunma silahı için boyut önemlidir. Kapı arkaları, duvar köşeleri  gibi savunma amacıyla konumlanılan yerlerde uzun namlular dezavantaj sağlar. Pomp action av tüfeği konsepti, namluların bu dezavantajını ortadan kaldırmak amacıyla ileri elin önüne yalnızca yaklaşık birkaç cm’lik alan koyar. Böylece bu tip tüfekler namlunun kavranıp kaldıraç etkisiyle elinizden alınmasına imkan tanımaz.

M&P12’nin çoğu av tüfeğine göre sahip olduğu bir sonraki avantaj kapasitedir. M&P12, magnumlardan mini mermilere kadar her yükü besleyebiliyor. Bu, kompakt, ev savunması için bir av tüfeği oldukça fazla bir kapasiteye sahip olmakla birlikte yükleme zaman alıyor ve biraz zahmetli. Buna rağmen çok sayıda av tüfeği mermisini tek bir tüfek üzerinde taşımanın da tek yolu çift şarjörlü sistemler olduğunu akılda tutmak gerekir.

M&P12 kapasite sorununu doğru bir şekilde ele alıyor ve bunu tüm mermileri kompakt ve kolayca taşınabilir bir pakette tutacak şekilde yapıyor. M&P12’nin toplam uzunluğu 70,5 cm. Tüfeğin genel yerleşimi ideal olmakla birlikte onu rakiplerinden ayıran en önem özelliği askı, optikler ve ışıkları monte etmek için sahip olduğu birçok seçeneği bünyesinde bulundurmasıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here