Polimer Gövde – Metal Gövde Kapışması

1
11167

ABD Ordusu tarafından AR-15 platformlu silahların kullanılmaya başlandığı 1960’lı yıllardan beri silahlarda polimer malzeme kullanımı tarşılmakta olan bir konudur.

Başlarda tüfeklerde bulunan dipçik veya el kundağı gibi ahşap malzemeden üretilen parçaların yerini polimer malzemeden üretilen parçaların alması bir çok silah uzmanı için pek de hoş karşılanmamıştı. Zaman ilerledikçe bu durum kabul görmeye başladı ancak bu sefer de tüfeklerin gövdelerinin polimerden üretilmesi gündeme geldi. Farklı ülkelerde bulunan bir çok ordu görevlisi ve silah uzmanı bu duruma da tepki gösterdi ancak özellikle hafifliği nedeniyle tüfeklerde polimer malzemenin kullanılmasının gerekliliğinin anlaşılması uzun sürmedi. Tüfek piyasasında bu durum kanıksanmaya başlamışken tabanca endüstrisi de gelişmekte olan plastik malzeme teknolojisinden payını aldı. Başlarda tabancalarda bulunan kabze kapakları veya gerdel gibi küçük yan parçalar günümüz polimer teknolojinin ürünleriyle kıyaslanamayacak kadar basit olan plastik parçalardan üretilmeye başlandı.

Zaman ilerledikçe gelişen polimer teknolojisinin gücünü arkalarına alan silah şirketleri ürettikleri tabancaların gövdelerini de polimerden üretmeye başladılar. Ancak polimer teknolojisinin tabanca piyasında kabul görmesi tüfeklerde olduğu kadar hızlı bir süreçte gerçekleşmedi. Polimer yapılı gövdeye sahip tabancalar arasında en fazla ünlenen marka hiç şüphesiz ki Glock’tur. Silahın hafifliğinin yanında, Amerikan polisi tarafından kullanılması da Glock’un şöhret kazanmasının nedenlerinden biridir. Geçtiğimiz yıllarda Türk Emniyet Teşkilatı da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Terörle Mücadele, İstihbarat ve Özel Harekat gibi kritik birimlerin kullanması için Glock ithal etmiştir. Son bir kaç yıldır ülkemizde de polimer tabanca üretimi çalışmaları oldukça hızlı bir şekilde devam etmekte.

Bu çalışmalar sonucu olarak Samsun Yurt Savunma Sanayii’nin üretmiş olduğu TP-9 modeli ile Sarsılmaz Firmasının üretmiş olduğu ST-9 modeli yalnızca yurt içinde değil yurt dışında da oldukça fazla beğeni topladılar. Bu silahlar başta ABD olmak üzere bir çok farklı ülkeden alıcı buldu. 2013 yılında İçişleri Bakanlığının açtığı ihaleyi kazanan Canik TP-9’u Türk Polisinin kullanması için 25.000 adet alım yapmak üzere anlaşma yapıldı. Emniyet Teşkilatı son iki yıldır polimer gövdeya sahip olan TP-9’u resmi görev silahı olarak yeni polislere dağıtmakta. Bu tabanca polimer yapısı yüzünden bazı polisler tarafından güven verici bulunmasa da silahın hafifliği şimdiden bir çok övgü toplamış durumda. Günümüzde hala polimer yapılı tabancalar ile metal gövdeli tabancalar arasında uzun soluklu bir mücadele devam etmekte. Biz de tabanca almayı düşünen veya bu konuda meraklı olan Armi e Tiro okuyucuları için polimer malzeme ve metal malzemeden üretilmiş tabancaların iyi ve kötü yönlerini kıyasladık.

Metal Gövdeli Tabancalar

Avantajlar:

 

1- Düşük Namlu Şahlanması:Metal yapılı gövdeye sahip tabancalarda özellikle gövdenin ön kısımları son derece ağırdır. Silahın ateşlenmesi sırasında oluşan yukarı doğru döndürme torku gövdenin ön tarafının ağırlığı sayesinde namlunun konumunu çok fazla etkilemez. Yani namlu şahlanması çok düşük seviyelerde olur ve bu sayede daha isabetli atışlar yapılabilir.

2- Seri Atışlarda İsabetlilik: Bu konu doğrudan namlu şahlanmasının düşüklüğüyle alakalıdır. Namlu şahlanmasının düşük olması sayesinde seri atış sırasında tetiğin her çekilişinden sonra namlunun tekrar yerine oturtulması oldukça basit bir şekilde yapılabilmektedir. Özellikle operasyonel taktik atışlarından olan double atış esnasında metal gövdeli silahların üstünlüğü oldukça net bir şekilde anlaşılabilir.

3- Yüksek Isı Direnci: Metal yapılı gövdeye sahip tabancalar aşırı sıcağa maruz kalmaları veya çok miktarda atış yapılmaları durumunda az bir seviyede de olsa genleşebilmektedirler ancak soğuduklarında ise eski hallerini alırlar. Metal yapılı tabancaların sıcaklık direnci testlerinin sonuçları da polimer yapılı tabancalarla kıyaslandığında çok daha iyi seviyededir.

Dezavantajlar:

 

1- Ağırlık: Metal gövdeli tabancalar polimer muadllerine kıyasla oldukça ağırlar. Bu yüzden bu tabancalar artık bir çok kişi tarafından taşıma silahı olarak kullanılmamakta.

2- Paslanma: Metal gövde tabancaların paslanmamaları için sürekli bir ilgi ve bakım gereklidir. Bu tabancaların üzerinde çiziklerin oluşmaması paslanmamaması için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Tabancanın herhangi bir aksamının paslanması durumunda gövde yüzeyinde aşınmalar vaya çukurlaşmalar oluşabilir.

Polimer Gövdeli Tabancalar

Avantajlar:

 

1- Hafif Yapı: Gövdeleri polimer malzemeden üretilmiş olan tabancalar, metal gövdeli tabancalarla kıyaslandıklarında oldukça hafif bir yapıya sahiplerdir. Bu özellikleri polimer gövdeli tabancaların oldukça rahat taşınabilen tabancalar olmalarını sağlamıştır.

2- Geri Tepmede Sıkışma Etkisi: Metal yapılı malzemelerde hemen hemen hiç sıkışma yeteneği yokken polimer yapılı malzemeler oldukça iyi sayılabilecek sıkışma yeteneğine sahiptirler. Bu sayede polimer gövdeli tabancalarda ateş edildiğide sürgünün geriye doğru yaptığı basıncın bir kısmı absorbe edilebilir. Bu da geri tepme etkisini küçük bir miktarda da olsa azaltabilmektedir.

3- Neme Karşı Dayanıklılık: Metal gövdeye sahip tabancalar nemli bir ortamda bir süre saklanırsa vaya bekletilirse nem tabancanın gövde kısmını çürütmeye başlar. Ancak polimer malzemenin neme karşı bağışıklığı bulunmaktadır. Polimer malzemenin metal gibi paslanma durumu olmadığı için polimer gövdeli tabancalar neme karşı san derece dayanıklıdırlar.

4- Düşük Maliyet: Polimer parçaların üretilme maliyeti metalden imal edilmiş parçaların üretilme ve işlenme maliyetine kıyasla oldukça düşüktür. Bu yüzden polimer gövdeli silahlar metal gövdeli silahlara kıyasla çoğunlukla çok daha ucuzdur.

Dezavantajlar:

 

1- Aşırı Namlu Şahlanması: Polimer gövdeye sahip tabancaların ağırlıkları oldukça hafiftir. Bunun avantajlarından yukarıda bahsettik ancak hafifliğin bir de dezavantajı mevcut. Tabancanın ateşlenmesi sırasında oluşan yukarı doğru döndürme torku namlunun şahlanmasına sebep olur. Tabancanın hafif olması dolayısıyla da namlu şahlanması son derece yüksek miktarlarda olur. Bu yüzden polimer gövdeli tabancalarla ardı ardına yapılan seri atışlarda tabancanın namlusunun yerine oturması zaman alır ve seri bir şekilde isabetli atışların yapılmasında oldukça zorlanılabilir.

2- Düşük Isı Direnci: Polimer gövdeli tabancalar aşırı sıcağa maruz kaldıklarında veya silahın gövdesini yüksek miktarda ısıtacak kadar çok atış yapıldığında silah genleşmeye başlayabilir. Ancak polimer gövdeli tabancalar metal gövdeli tabancalarda olduğu gibi genleşip soğuduklarında eski hallerine gelme gibi bir özelliğe sahip değillerdir. Polimer malzeme ısındığı takdirde çoğu zaman eski şeklini kayeder ve yamulur. Bunun sonucu olarak da tabanca çalışamaz hale gelebilir.

 

 

Sonuç Olarak

Hem polimer gövdeli tabancaların ve hem de metal gövdeli tabancaların kendilerine göre avantajları ve dezavantajları bulunmakta. Ancak gelişen teknoloji bu iki farklı yapıya sahip silahı git gide birbirine benzer hale getirmekte. Örneğin polimer gövdeli silahlar polimer teknolojisinin son buluşlarından yararlanılarak ısıya karşı son derece dayanıklı olarak üretilebilmekte.Ya da metal gövdeli silahların kaba parçalarında artık çoğunlukla hafif ama aynı zamanda da oldukça sağlam olan alüminyum alaşımları kullanılmakta. Bu sayede metal gövdeli olsa bile artık tabancalar çok daha hafif bir yapıya sahip olabilmekte. Benim tecihimi soracak olursanız; spor müsabakaları ve hobi amaçlı poligon atışları için metal gövdeli tabancaların tercih edilmesinde yarar var. Çünkü, rahat bir şekilde seri atış yapılabilir.

Ayrıca silahınızı sürekli olarak yanınızda taşımayacağınız için silahın boyasında çok fazla bir deformasyon oluşmaz. Ancak sürekli olarak yanınızda taşıyacağınız bir tabanca arıyorsanız tabi ki polimer gövdeli bir tabanca seçmelisiniz. Sürekli olarak belinizde bulunan bir tabancayla gezmek zorundaysanız elinizden geldiğince hafif bir tabanca tercih etmenizde fayda var. Başta da söylediğim gibi bunlar sadece benim düşüncelerim. Eğer yeni bir tabanca alacaksanız öncelikle kendi beğenilerinizi belirleyip ardından bu beğenilere uygun bir silah bulabilmek için reklamlara aldanmadan sağlam bir araştırma yapmanız gerekmekte.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here