Bastır 20*

Fabarm Elos Venti… Hafif, yuvarlak hatlara sahip, şık. Teknik açıdan da zengin: Eşsiz bir sağlamlığa sahip olması için (çelik saçmalarla 1.630 bar basınç testinden geçirilip) tamamen endüstriyel imalat öngörülmüş. Yüzey kaplaması titanyum, namlu profili hiperbolik. Bu tüfeği avda da denedik

Fabarm firması hafif alaşımların üstünlüğüne inanan bir kurum. Nitekim alüminyum alaşımla en fazla tüfek ve karabina üreten firma Fabarm (son karabinası bolt-action Iris). Elos ise Fabarm’ın en gözde süperpoze tüfeği. 2009 yılında 12 kalibre versiyonu yuvarlak hatlı gövdesi ve hafif konik profili ile ilk kez piyasaya sürülmüştü. Şık ve yenilikçi hatlara sahip bu modelin bir süredir 20 ve 28 kalibrelik versiyonları da piyasada. Gövde, fabrikası Travagliato (Brescia)’da bulunan firmanın katalogunda yazılanlara bakılırsa “Field” modelinde çelikten, “Al” modelinde ise Ergal malzemeden imal edilmiş.

Dolayısıyla bu “Elos venti al” olarak adlandırılan süperpoze model de, daha önceki yarı otomatik Xlr5, Axis süperpoze ve Elos kalibre 12 modellerinden sonra, gerek çelik gövdeli gerek ergal gövdeli versiyonları ile aynı şekilde 1.630 bar basınç üreten fişeklerle teste tabi tutulmuş. Yani “Üst Test” olarak adlandırılan 1.320 bar basınç testinin bir hayli üzerinde bir güvenlik testi. Tüfekle birlikte verilen çantasını açtığınızda tüfeğin sicil numarası kayıtlı test sertifikasını görüyorsunuz. Ayrıca tüfeğin üzerine damgalanmış olarak “Overpressure tested 1.630 bar” ve “Steel shot prof” ibareleri mevcut. Ayrıca yine üzerinde bulunan zambak sembolü, tüfeğin çelik saçmalarla yapılan testten de geçtiğini belirtiyor. Bu süperpozenin neredeyse mayına dayanacak bir kaliteyle üretilen namluları, en dar şoklarla bile yüksek performanslı çelik saçma içeren fişeklerle ateş edebiliyorlar.

TİTANYUM KAPLAMA YUVARLATILMIŞ GÖVDE

“Elos venti al”modelinin Ergal 55 malzemeden imal edilmiş olan gövdenin fazla strese tabi olduğu noktalarında özel takviyeler içermiyor. Ama buna karşın titanyum kaplaması var. Bu kaplama tuz sisi olarak bilinen test kabininde 1.500 saat tutularak asitlere, solventlere, ultraviyole ışınlarına ve yüzeysel aşındırıcılara olan direnci kanıtlanmış antioksidan bir koruyucu. Doğal olarak fişeklerin kapsüllerinin patlaması sonucu ortaya çıkan erozyon etkisine dayanıklılığı da çok yüksek.20 kalibre ile 12 kalibre arasında 200 gramdan az bir ağırlık farkı var.

1.Gövdenin gövdesinde modelin adı ve %100 Made in Italy yazısı var

2.Gövdenin sağ tarafında lazerle yapılmış derin işlemeler ve kakmalarda ayçiçekleri ile diğer çiçek motifleri görülüyor. Namlu kırma kolunun profili de çok şık.

Teste tabi tuttuğumuz tüfek terazide 2.731 gram geldi, 2009 yılı nisan sayımızda anlattığımız 12 kalibre tüfek ise 2.893 gram gelmişti. 20 kalibrelik Field ile Al modelleri arasında da 200 gram fark var. Bir de meneviş gövdesi olan Elos 20 Black Diamond modeli mevcut. Ama titanyum kaplama gövdeye öyle ilginç bir gri ton kazandırıyor ki, bir Fabarm tüfeğin ilk bakışta tanınmasını sağlıyor. Aşağı pozisyonda ve silahın profiline çok iyi entegre edilmiş ergonomik kırma kolu, el kundağı mandalı, tetik köprüsü (oval) ve emniyet düğmesi siyah çelikten. Hafif alaşımdan üretilmiş el kundağı mandalının yuvası ve tetik tablası ise siyah anodize. Tetik ve emniyet düğmesinde titanyum yüzey işçiliği var. Lazerle işlenmiş çiçek desenleri gövdenin yan taraflarını süslüyor. Göğüs kısmında ise modelin adı yazılı.

DÜŞÜK PROFİ

Gövdenin profili gerçekten çok düşük: Sadece 53 mm (12 kalibrede 63 mm). Genişliği 38 mm (12 kalibrede 41 mm), cidarlarının kalınlığı ise ön tarafta 4,5 ve 6,5 mm. Yani yeni Fabarm tüfeklerin tipik stiline ve özelliklerine sahip. Daha büyük kalibreli olan modeldeki gibi ileri bir teknoloji ürünü. Gövde , CNC makinelerle işlenmiş, özel bir robotik sistemle rektifiyesi ve kumlama işlemi yapılmış. Montajı yarı otomatik modelde olduğu gibi alt sistemler vasıtasıyla yapılıyor ve gövdeye geçen menteşe pimlerinde veya namlu girişinde eğeleme ya da zımparalama işlemi yapılmıyor. Kısaca tam robot kullanımı sayesinde elle yapılan işlemler neredeyse sıfırlanmış. Fabarm her halükarda kapatma menteşesini ayarlamak için el kundağı üzerine bir vida yerleştirmiş ve müşteri yoğun kullanıma veya kendi arzusuna göre ayar yapabiliyor. Gövdenin yapısı sadece iki yekpare bileşen kullanmak suretiyle daha sağlam hale getirilmiş: Kuyruk kısmıyla birlikte gövde ve bağlantı parçasıyla birlikte tetik tablası (ve düğmenin altındaki vidası) bu iki parçayı oluşturuy

1.

2.

1.Fabarm Elos Venti Al modelinin monoblok gövdeli namluları. Gövde -monoblok birleşiminde ileri teknoloji kullanılmış. Tribore Hp namlular Um7 çelikten üretilmişler.

2.Kilit sisteminin alt takozu çelikten ve gövdenin iç genişliğine denk genişlikte. Ortada iğne kurma parçası ve menteşe pimleri plakaları görülüyor.Geri kalan parçalar ergal.

Tribore Hp namluların ağzında şok tüpleri var. Arpacık pirinçten. Namlu şeridi geniş köprülü, yan şeritlerin içi ise dolu.

 

Ayrıca modern ve yuvarlak çizgilere sahip. Kapatma mekanizması alttan takozlu ve gövdeye geçen iki adet kilit bloğu mevcut: Alt takoz gövdenin iç enini neredeyse kaplıyor ve monoblok gövdenin üzerindeki kilit blok oyuklarına kadar ilerliyor.Gövdenin dip kısmındaki kundak siyah yüzeyli ve çelikten. El kundağı metal kısmında sadece tetik kurma parçası mevcut. Gövde pimlerinin iç plakaları daçelikten. Darbeli tetik mekanizması selektörlü ve tetik ağırlığı 2.450 gram civarında. Özel kılavuzları üzerindeki helezon tipi yaylar iğnelere sabit ve hızlı vuruş sağlıyor. Emniyet mandalı üzerinde bulunan selektör darbe bloğunu kaydırarak ateşleme sırasını tersine çeviriyor. Ancak denediğimiz tüfekte bu işlem mükemmel şekilde gerçekleşmedi. Tüfeğin ahşap aksamı 2 numara özel seçim ceviz, son yüzey işlemleri ve yağlama elle yapılmış. Dipçik kapağı kauçuktan ve 12 mm kalınlığında. Dipçik tetik mesafesi 367 mm, yanak burnuna olan mesafesi 37 mm, Namlu üst şeridinden dipçik üstüne olan mesafesi ise 57 mm. Dipçik üzerine lazerle işlenmiş süsler ve kakmalar aynı zamanda tutuşu ve kaymazlık özelliğini güçlendirme amaçlı. Dipçik ve el kundağının çizgileri metal aksamın çizgileriyle mükemmel bir uyum içinde. Elos Venti modeli paket donanımında yer alan Fabarm patentli özel çantasıyla birlikte veriliyor. Sentetik malzemeden üretilmiş çanta darbelere dayanıklı yapıda ve yaratıcı bir dizaynı var.

TRİBOR HP NAMLULAR

Fabarm tüfeklerden bahsedildiği zaman namlular hep ön plana çıkmıştır. Özellikle de av silahlarının namluları özel bir kaliteye sahiptir. Elos Venti modelinde özel (yıllanmış) Um7 çelik çubuklar kullanılmış ve uygulanan derin delme teknolojisi mekanik stresi azaltan bir yöntem. Daha sonra namlular, Tribor hp (Hiperbolik profil) ve 82 mm uzunluğunda “Inner hp” iç şok tüpleriyle (Kısa****, Orta***,Uzun**, Çok Uzun*) monoblok gövde oluşturacak şekilde bir araya getirilmiş. 12 kalibrelik tüfekte “Tribor plus” namlular kullanılmış ve bizim denediğimiz tüfeğin namlularına göre bir derece altta.

Ateşleme sistemi (seçmeli) tek tetik beraberce tetik tablasının altında görülüyor. Resimde ayrıca öndeki kinetik helezon yaylar görülüyor. Gövde iki parçalı, tetik tablası ise siyah renkte.

1.

2.

1.Kırma kolu ve emniyet tertibatı üzerindeki selektör (namlu seçici) düğme görülüyor. Tüfek hem uzunlamasına hem enlemesine son derece zarif bir forma sahip.

2.Titanyum kaplama tetik, oval köprü ve klasik tetik tablası görülüyor.

Hiperbolik profilli Tribor Hp’nin iç geometrisi, Fabarmtarafından birkaç sene önce patenti alınan üst taşlama sisteminin daha gelişmiş bir versiyonu: Bunlar konik şekilde ilerleyen bir geçiş hunisine sahip namlular ve taşlanmış konik bölge namlu iç çapını tedricen olarak 16,1 mm’ye kadar düşürüyor. Bu şekilde saçmalar çok fazla mekanik strese tabi olmadan hızlanabiliyor. Namlunun son bölümünde ise şok tüpü öncesinde 5 mm çapında silindirik bir bölüm var.

1.

2.

1.El kundağı metal kısmı da gövde gibi Ergal 55 malzemeden ve titanyum kaplama. Üç tane vidadan ortadaki tüfeği kırma gücünü ayarlamaya yarıyor. Kundan özel bir dizayna sahip.

2.Çelikten üretilmiş Tribore hp hiperbolik iç şok tüpleri 82 mm uzunluğunda. Şok anahtarı gövdesi naylon.

Üretici firmanın beyanına göre Tribore Hp dünyada (CİP normlarına göre) yüksek performanslı çelik saçmalarla doldurulan fişekleri atabilen yegane namlu ve bunu hem yarım şok , ful şok tüpleriyle, hem de eksta full şok tüpleriyle başarabiliyor. Monoblok namlu gövdesi meneviş işleminden geçirilmiş, ejektörlerin ayırma plakaları çelikten. Namlu uzunluğu 660 mm (610, 710 ve 760 mm boyunda namlular da mevcut), iç çap 16,1 mm, içleri krom kaplama ve ağırlıkları ise 1.264 gram. Dış yüzey işçilikleri ve koyu renkleri de çok estetik.

AVDA VE POLİGONDA

Yeni, robotik imalat teknolojisine sahip ve kırılıp- kapaması son derece keyif veren bir tüfekten bahsediyoruz. Bu tüfekle hem avda, hem poligonda çok iyi atışlar yaptım. Zaten grupmanlara baktığınızda bunu görebiliyorsunuz. Silahın pozitif yönleri çok ve hatta bu imalat kalitesinde 20’lik bir tüfek için fiyatı da olumlu denilebilir. Gövde dizaynı modern, enerjik, sivri köşeleri ve çizgileri yuvarlaklaştırılıp yumuşatılmış. Hedefe hızlı yönlendirilebildiği gibi, taşınması da kolay. Metalik arpacığı neredeyse görünmüyor, çünkü artık hepimiz fiber optiğe alıştık. Bu süperpozenin ağırlık merkezi hafifçe öne kaydırılmış.

Fabarm Elos Venti Al 20 kalibre yuvarlak çizgilere sahip estetik bir süperpoze. Uzunluğu 660 mm boyunda namlularla 1.090 mm

 

Açık poligonda en ağır gramajlılar da dahil bir yığın fişek denedim. Elos Venti Al modeli için bence en uygunları 30 gramlık olanlar. Daha ağır fişeklerle pek dengeli bir tüfek sayılmaz, ama yine de sorunsuz atışlar yapabiliyor. Kauçuk dipçik kapağı görevini gayet iyi yapıyor, omuz hizasına gelmeden elbiselere takılır tipte değil ve geri tepmeyi iyi sönümlendiriyor ediyor. İğne vuruşu çok iyi, kovan atışı mükemmel, ama keskin ve yumuşak olsa da tetik mekanizması biraz daha iyileştirilebilir diye düşünüyorum. Av rezervinde kullandığımda rengi (alışılagelmedik olsa da o bir Fabarm) ve estetiği ile epey sükse yaptı. 660 mm uzunluğundaki namluları ile toplam 1.090 mm boyunda olan tüfek gayet rahat taşınan bir çifte. İkinci bir namlu ile tüm hislere hitap edebilir ve kaliteli bir avcılık için çok iyi bir tercih.

Kauçuk dipçik kapağının kalınlığı 12 mm. 2 numara seçme ceviz ağacının damarları çok hoş.

Teknik Kart

 

Üretici: Fabarm spa, via Averolda 31, 25039 Travagliato (Bs), Tel: 030.68.63.632, Fax: 030.68.63.684, www.fabarm.com

İthalatçı: Balıkesir Rasgele Av Tic. ve San. Ltd. Şti., Ege Mah. Demirciler Cd. 76, Balıkesir 10020, Tel: 0266 245 92 64 – 244 22 33 – 241 32 00, Faks: 0266 249 75 91, rasgeleav@ttmail.com, my@rasgeleavci.com

Model: Elos Venti Al

Kalibre: 20/76

Kullanım alanı: Av

Kilitleme sistemi: Takozlu ve çift kilit bloklu

Ateşleme: Gizli horozlu, spiral yaylı iğnelerle

Ejektörler: Otomatik

Kovan atma sistemi: Yaylarla kurulan pimlerle

Ateşleme tipi: Doğrusal hareket eden iğneleri çalıştıran horozlarla darbeli ateşleme sistemi

Tetik mekanizması: Mekanik selektörlü tek tetik. Zirkon kaplama, tetik tablası Ergal 55

Emniyet tertibatı: Gövdenin sırtında emniyet mandalı ile. Üzerinde ilk namluyu seçen selektör düğme.

Namlular: Süperpoze, Tribore hp (hiperbolik profil) ile mono-blok gövde halinde bir araya getirilmiş namluların uzunluğu 660 mm (610, 710, 760 mm boyları da mevcut), 16,1 mm iç çap ve içten krom kaplama. Ağırlık 1.264 gram.

Nişan düzeni: 6×4 mm dolu namlu şeridi, dolu tipte namlu yan şeritleri, pirinç arpacık.

Kakmalar: Siyah çiçek motifleri ve baskül göğsünde logo

Ahşap aksam: 2 Numara özel seçme ceviz ağacı. Üzeri yağla yüzey işlemine tabi tutulmuş, tırtıklı bölümleri var, tabanca tipi kabzalı, 367 mm dipçik tetik mesafesi, burun ve taban 37/57 mm, kauçuk dipçik kapağı, ergonomik dizayn.

Ölçülen ağırlık: 2.731 gram

Ölçülen uzunluk: 660 mm namlularla 1090 mm.

Malzeme: Gövde Ergal 55, ve dolu malzemeden CNC teknolojisi ile imal edilmiş, satenize gövde. Um7 özel çelik namlular.

Yüzey işçiliği: Gövde titanyum kaplama, meneviş namlular, yüzeyi yağla işlenmiş dipçik.

Donanım: 4 dahili şok tüpü için anahtar (Short****, Medium***, Long**, Extreme*). Inner Hp şok tüpleri 82 mm, iç profil hiperbolik. Kılıf, kayış takma halkaları. Garanti süresi 3 yıl

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here