Bu Türkler Çok Oluyor-3
Değerli Armi E Tiro okuyucuları, Türk Yerli Silah Sanayii yeni teknolojiler ve modeller üzerinde gelişimini sürdürdükçe bizler de, büyük bir mutlulukla yeni ürünleri denemeye ve onlar hakkında bilgilendirici yazılar yazmaya devam edeceğiz. Bizim Armi E Tiro maceramız bir nevi BU TÜRKLER ÇOK OLUYOR yazı dizisine dönüşmeye başladı. Evet gerçekten çok oluyorlar, ürün kalitesi fiyat konumlandırması açısından baktığınızda üst sıralara tırmanmaya başlayan pek çok yeni silahımız mevcut. Tek eksiğimiz bu ürünlerin imal edildikleri amaca uygun şartlarda, uzun kullanımından doğan “GÜVENİLİRLİK” kriterinin hali hazırda oluşmamış olması.
Bu silahların Dünya piyasasında hak ettikleri yeri almaları için biraz fedakarlık ve biraz sabıra ihtiyacımız var. Bu ayki macera yine Türkiye’nin önde gelen resmi ve sivil kurumları tarafından kullanılan YAVUZ 16 tabancalarının üreticisi olan GİRSAN markasının ilk polimer gövdeli tabancası olan MC28 SA ve MC28 SAC’nin MNE Poligonunda yaptığımız testi üzerine. Barut kokusunun üzerimize sinmesine yetecek kadar mermi olmasa da tabancaları hissedecek kadar atış yapma şansımız oldu. Tabancanın teknik özelliklerine kısaca değinecek olursak; Aksesuar kızaklı polimer gövde, ergonomik kabza, gizli iğne ateşlemesi, yüksek mermi kapasiteli şarjör, işlenmiş çelik sürgü, 9x19mm Para çaplı mermi atan, tek hareketli tetik mekanizmasına sahip dış emniyet mandalı içermeyen modern görünümlü dış hatlara sahip bir tabanca.
Dış görünüm özellikleri ile Smith Wesson MP SHIELD e benzediğini söyleyebiliriz. Test edilen tabancaların biri compact yani daha küçük ebatlara sahip olmasına rağmen fiziksel boyutlarında 11 mm kısalık dışında hemen hemen aynı boyutlara sahiptir. Gizli taşıma kolaylığı açısından yaklaşık aynı boyutlara sahip olmaları nedeniyle eşit kolaylığa sahiptirler. Ancak modern görünümlü dış hatlar üzerinde ayrıntı yaratan çok girinti ve çıkıntının olmaması taşıma kolaylığının yanı sıra gizli taşıma da hızlı ve sorunsuz çekme rahatlığı sağlamaktadır. Muadili olan diğer markalarda olduğu gibi taktik hızlı çekiş yapmaya yarayan polimer/sert plastikten üretilmiş kılıfın tabanca kutusu ile verilmemesini ürünün raflarda yeni yer almasına bağlıyoruz. Her iki tabancada da 3 noktalı kırlangıç geçme arpacık ve yine kırlangıç geçme yarıklı gez nişangah sistemi kullanılmıştır.
MC28 SAC |
MC28 SA |
Bu sistem hızlı nişan almayı kolaylaştırmakta ve uzun mesafede hassas nişan alınması gereken durumlar için kolaylık sağlamaktadır. Sürgü/ kapak takımının sırt/üst tarafının düz olması tabancanın nişangah sisteminin doğru ve süratli kullanımına destek olmaktadır. Nişangah sistemine trityum monte edilebilirliği konusunda herhangi bir bilgi edinilmemiştir. Özellikle taktik açıdan tabancanın karanlık şartlarında kullanımı için bu sistemin takılabilir olması atıcılara kolaylık sağlayacaktır. Nişangah sisteminde arpacık sabit olarak monte edilmiştir. Gez üzerinde yer alan bir alyen vida ile sağa ve sola kaydırılarak bahriye terimi ile drisa (sağ-sol) ayarı yapılabilmektedir. Tabanca imal edilirken sol elli atıcılarda düşünülmüş, şarjör bırakma mandalının kolaylıkla sağ-sol el değişimi yapılabilecek şekilde ayarlanmıştır.
Şarjör olarak diğer yerli muadillerinde olduğu gibi Meg-Car metal 15 +1 yüksek kapasiteli şarjör kullanılmıştır. Metal şarjörlerin çabuk şarjör değiştirmede polimer şarjörlere nazaran biraz daha avantajlı olduğunu söylemek uygun olacaktır. Modern dizayn tekniği kapsamında tabanca gizli iğne ateşleme sistemine sahiptir. Dış görünümünde bir horoz görünmemesi yeni nesil tabancalara kimi kullanıcılar beğenmese de daha modern bir görünüm kazandırmaktadır. Dış görünüm açısından fiziksel boyutun yanı sıra MC28 SA modelindeki derin kabza mahmuzu MC28 SA modelinde görülmemektedir. Ancak yeni nesil dizayn kriterleri içinde yer alan ve isabetli atış yapmaya yardım eden, hareket kapak takımına en yakın yüksek tutuşu sağlayan ergonomik dizayn her iki tabancada da mevcuttur. Tabancaların kabza açıları hemen hemen benzerdir.
Anatomik eğilimli kabza açısı ve düşük namlu ekseni test edilen her iki modeli de elde doğal nişan alma pozisyonunda tutmaktadır. Kapak takımının her iki tarafına yapılan derin kertikler sayesinde, kapak takımının çıplak elle ve eldivenle tutulup tabancanın kurulmasında herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Test edilen tabancalardaki emniyet sistemi diğer yerli ve yabancı muadilleri ile aynıdır. Her iki modelde de dış emniyet mandalı yoktur. Tabancaların emniyeti Tabancaların emniyet sistemleri de benzer özelliktedir. Her iki tabanca da; tetik kasti çekilmediği sürece iğnenin serbest kalmasını önleyen iğne blokaj emniyeti ve tetiğe 90 derece açı ile basılmaması halinde tetiğin geriye gitmesini önleyen ikincil küçük tetikten oluşan tetik emniyeti mevcuttur. Tek hareketli tetik mekanizmasına sahip tabancalarda, namlu yatağına mermi sürdükten sonra tabanca atışa hazır hale gelmektedir.
Bazı modellerde olduğu gibi test edilen modellerde emniyetli iğne düşürme mandalı yoktur. Dolayısıyla mermiyi yatağa sürdükten sonra tek emniyet sizsiniz. Kapak takımının arkasında yer alan iğne kurulu göstergesi kırmızı olduğu takdirde silahınızın atışa hazır olduğunu görebilirsiniz. Bunun yanı sıra kapak ve namlu üzerinde yapılan oyuklardan atım yatağının dolu olup olmadığını kontrol etmeniz mümkündür. Tek hareketli tetik mekanizmasına sahip tabancalarda ortalama tetik basıncı/sertliği 5 ile 6 lb arasında değişmektedir. Test ettiğimiz tabancaların tetik basıncına ilişkin fabrika teknik verileri elimizde mevcut değildir. Ancak atışlar esnasında tetik sertliğinin alışagelenin üzerinde olduğunu, bunun kazara tetik çekmeyi önleyen bir emniyet tedbiri mi olduğunu tespit edemedik.
Çift atışlarda atış sonrası tetik kurulumu mesafesinin kısa olması ikinci atışında aynı isabet oranıyla yapılmasına yardım etmektedir. Test edilen her iki modelde de tetik kurulum mesafesi makul ölçülerdedir. Çift (Double tap) atışlarda birbirine yakın vuruş noktaları kolluk güçleri açısından tercih edilir bir özelliktir. Üç farklı boyutta değiştirilebilir kabza sırtlığı tabanca ile beraber verilmektedir. Atış elinin büyüklüğüne göre uygun sırtlığın kullanılmasıyla tabanca el ergonomisine uygun hale getirilebilmektedir. Tabancanın sökülüp takılması kısmen kolaydır. Buradaki kısmen ifadesi daha kolaylıkla sökülüp takılan tabancaları test ettiğimizden dolayı onlara haksızlık yapmamak adına kullanılmıştır.
Söküldüğünde gövde, namlu, entegre icra yayı ve mili ve üst kapak olmak üzere dört ana parçaya ayrılması, arazi şartlarında bakım ve temizliği kolaylaştırdığı gibi küçük parçaların kaybolması riskini ortadan kaldırmaktadır. Kabza üzerindeki kavramaya yarayan tırtıkların biraz daha geliştirilmesi uygun olacaktır. Polimer gövdeli yeni nesil tabancalarda tabancanın ele doğru oturmasını ve elde uzun süreli doğru tutulmasını sağlayan ergonomik tasarım ve dış yüzey yapısı çok önem kazanmaktadır. Atışlar hem eldiven hem de çıplak elle yapılmıştır. Atışlar esnasında, düşük namlu profilinin tutuş eline yakın ileri geri hareketinde herhangi bir temas yaşanmamış, ele yakınlık tabancayı daha iyi kontrol edebilmeye faydalı olmuştur. Her iki model de gövde üzerine inşa edilen aksesuar kızakları, standart muhtelif aksesuarlar (ışık, laser noktalayıcı) takılmasını mümkün kılmaktadır.
Yazımızın başında da vurguladığımız gibi bu tip tabancaların taktik kullanımı açısından tabancalarla beraber alternatif kılıf sistemleri sunulmalıdır. Özellikle çabuk çekmeye yarayan polimer sert gövdeli kılıfların kullanıcılara sunulmasının elzem olduğunu değerlendiriyoruz. Fazla girinti çıkıntı içermeyen basit dış gövde özellikleri sayesinde tabancalar hızlı çekmeye uygundur. Bu konudaki tek eksik olan kılıfın en kısa zamanda dizayn edilerek sunulacağına inanıyoruz. Atışlarda standart MKE 9×19 mm tabanca mühimmatı kullanılarak 3-5-10 ve 25 metreden atışlar gerçekleştirilmiştir. 25 metre destekli atışlarda nişangah sisteminin isabet oranının artmasına katkıda bulunduğu gözlenmiştir.
Muhtelif mesafelerde her iki model ile yapılan atışlar da benzer sonuçlar elde edilmiştir. Mermi dağılımı MC28 SA da; 3 ve 5 metrede 1-2 cm, 10 metrede 2.5 ile 3,5cm, 25 metrede ise 6-10 cm civarında gerçekleşmiştir. MC 28 SAC nin yaklaşık 1.2 cm lik namlu kısalığı isabet oranına çok olumsuz etki etmemiştir. Atışlar esnasında hiçbir mekanik sorun yaşanmamış, her iki tabanca da fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirmiştir. Test için tahsis edilen mermi adedinin kısıtlı olması nedeniyle tabancalar hakkında çok daha detaylı bir değerlendirme yapmak mümkün değildir. Ancak her iki model de; gerek kullanılan malzeme kalitesi, gerek işçiliği gerekse de teknik ve dış görünüm özellikleri ile Türk Yerli Silah Sanayiini uluslar arası ortamda temsil edebilecek düzeydedir.
Değerlendirme de ifade ettiğimiz küçük detayların dikkate alınmasıyla söz konusu tabancaların yakın zamanda haklı bir üne kavuşması doğal bir sonuçtur. Evet yine bir sayıyı BU TÜRKLER ÇOK OLUYOR sloganıyla bitirmemiz bizi çok mutlu ediyor. Yerli ürünlerimize pozitiv ayrımcılık yapıyormuş gibi gözükebiliriz. Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik çalkantılarda büyük fedakarlık sergileyerek yerli silah sanayiimizin gelişmesine katkıda bulunan firmalarımızı ve çalışanlarını alkışlıyoruz. Dünya silah pazarında hak ettiğimiz seviyeye ulaşacağımıza inanıyoruz ve siz değerli Armi E Tiro Okuyucularının geçmiş bayramını kutluyoruz.