6,5×55 SE: İsveç’in Mühimmatı

100 yaşını aşmış olmasına rağmen 6,5×55 SE; halen üstün isabet kabiliyeti ve yıkma gücü ile av mühimmatlarının kraliçesi olarak görülüyor.

6,5×55 Swedish (İsveç), nam-ı diğer 6,5x55mm Swedish Mauser (İsveç Mavzeri) mühimmatı, 1984 senesinde İsveç ordusunun envanterine dahil oldu ve sayısız görev silahında kullanıldı. Bu silahlardan en meşhuru ise, halen silah koleksiyoncuları için çok değerli bir parça olarak görülen Carl Gustaf modelidir.

6,5×55 SE, 1. Dünya Savaşı’ndan evvel Avrupa’ya yayılmış olup her iki Dünya Savaşı’nı görmüş türevleri mevcuttur. Bu türevlerin en meşhurlarından bazıları ise İtalyan 6,5x52mm Mannlicher Carcano fişeği ile Avusturyalı 6,5x54mm Mannlicher Schönauer fişeğidir. 6,5×55 SE’nin tasarımında efsanevi 7x57mm Mauser fişeğinin izlerine oldukça fazla rastlayabilirsiniz. Buna rağmen aynı klasmandaki diğer fişeklerden bir bakışta ayırt etmenizi mümkün kılan bir detay mevcut: kovan kısmının tabanı kardeş fişeklerine kıyasla daha geniş.

Yıl 1943: İki İsveç askeri M-1896 sürgülü tüfekleri ile birlikte Bredaryd’de

NATO standardı için yeni bir kalibrenin seçilmesinin sonucu olarak 6,5×55 SE emekli edildi, lakin üstün performansı ve dengeli çekirdek yapısı sebebiyle sportif atıcı ve avcılar arasındaki popülerliğini (en azından Avrupa’da) hiç kaybetmedi. İşin ilginç olanı ise piyasadaki tüm popüler av mühimmatları, askeri alandan sivil piyasaya geçmiş fişeklerdir. 6,5×55 SE ise esas askeri bir mühimmat olarak tasarlanmış olmasına rağmen, avcılıkta daha popüler olmuştur. Böylece esas tararım amacı dışında en çok hizmet vermiş mühimmatlardan biri de 6,55×55 SE olmuştur.

Mühimmatın fiziksel özelliklerine gelecek olursak eğer, uçuş balistiği açısından en iyilerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Üstün bir rüzgar direncine ve düşük bir salınım oranına sahiptir. Bu özellikleri ise onun, 7,62mm gibi daha büyük çaplı fişekler ile hemen hemen yakın oranda bir yıkma gücü ihtiva edebilmesini sağlar.

İsveç üretimi olan bir Norma 6,5×55 SE fişeği; çekirdek ise Nosler SP(Soft Point) 140 grain

Büyük avlarda bile çok temiz ve etkili bir darbeye sahip olması, onun popülerliğini .300 kalibrelik fişekler karşısında hiçbir zaman kaybetmemesini sağlamıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here