VEYSEL CÜRGÜL “Girsan MC 28’lerle dünyadaki tüm ihalelere katılacağız”

Özel şirketlerin sektörde yer edinmesi sayesinde yerli savunma sanayii son yıllarda oldukça büyük bir ivmeyle büyümekte. Yerli silah şirketleri yalnızca yurt içi ihtiyacı karşılamakla yetinmeyip uluslararası silah pazarında da önemli başarılara imza atıyorlar. Bu yerli silah şirketlerinden biri de merkezi Giresun’da bulunan ‘GİRSAN’.

1995 yılından beri silah üretimi yapan şirket, adını hemen hemen bütün kolluk kuvvetleri tarafından görev silahı olarak kullanılmış olan ‘Yavuz 16’ model tabanca ile duyurmayı başardı. Bu tabanca yalnızca Türkiye’de değil Amerika kıtasından Uzak Doğu’ya kadar birçok farklı ülkede beğeni topladı ve bu sayede şirket oldukça fazla kâr elde etmeyi başardı. Yavuz 16’nın başarılarıyla yetinmeyen GİRSAN sürekli olarak kendini geliştirmeye devam etti. Ürettiği birçok farklı tasarım sayesinde şirket sürekli olarak pazar payını artırmayı başardı. GİRSAN hakkında merak edilen soruları ve bu şirketin ürettiği son ürünler olan MC 28 SA ve MC 28 SAC hakkında detayları, Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Cürgül’e sorduk.

1992 yılında Giresunʼda kurulmuş olan Girsan, ʻKaradeniz Silah Projesiʼ diye adlandırılan yerli silah alanında atılımı amaçlayan düşüncenin önemli bir basamağını teşkil etmekte. Şirketiniz elde ettiği başarılı satışlar sayesinde vergi rekortmeni şirketler listesine de girmiş durumda. Şirketinizin bu başarılarının ardında yatan süreçten kısaca bahseder misiniz?

Kurulduğumuz günden bugüne kadar sürekli gelişim ve değişim ilkesi ile hareket eden firmamız çağın gerekliliklerine uygun üretim yapıp, en son teknolojiyi yakından takip etmektedir. Bu anlayışımızın başarımız da önemli bir temel oluşturduğu kanaatindeyim.

Üretmiş olduğunuz farklı tabanca modelleri birçok farklı ülkeden alıcı bulmayı başarmış durumda. Ürünlerinizi ihraç ettiğiniz ülkeler ve uluslararası silah pazarındaki payınız hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Şu anda başta Amerika Birleşik Devletleri, Güney Amerika ülkeleri, Afrika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 40 farklı ülkeye ihracat yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün silah sektöründe öncü olan ülkelere dahi silahlarımızı sevk etmekteyiz.

Yurtdışına silah satışı yapan bazı Türk şirketleri daha yüksek satış rakamlarına ulaşmak maksadıyla pazarlama politikası gereği pazara hakim yabancı şirketlerle ortaklık yapmakta. Sizin böyle bir politikanız var mı?

Yurt dışında büyük firmalar ile distribütörlük anlamında anlaşmalarımız vardır, ancak bizim kendi markamızı büyütmek ve kendi ismimiz ile pazarda olmak amacı ile Girsan ismi ile pazarda olmayı tercih ediyoruz.

Polimer yapılı gövdeyi ilk kez MC 28 SA ve MC 28 SAC modellerinde kullandınız. Sizi bu yeniliğe iten sebepleri bizimle paylaşır mısınız?

Bu yönde hem kolluk kuvvetlerinden hem de sivil piyasadan çok ciddi bir talep aldık. Öte yandan savunma sanayinin gidişatını artık bu polymer malzemeler şekillendiriyor. Tüm bu nedenlerden dolayı bizim için çok özel bir model olan MC 28 serisi tabancalarımız üzerinde ciddi bir Ar-Ge çalışması yaparak geliştirdiğimiz özel bir polimer malzemeyi kullanmak istedik.


Polimer gövdeli tabancalar dış pazarda oldukça hızlı bir şekilde benimsenmiş olsa da özellikle sağlamlık konusundaki çekincelerden dolayı Türk silah meraklıları polimer gövdeli tabancalara pek de sıcak bakmamakta. MC 28 SA ve MC 28 SAC özelinde polimer gövdelerin sağlamlığı konusundaki tartışmalara ilişkin ne söylersiniz?

Bizim şu anda kullanmakta olduğumuz polimer, know how’ı bizde olan özel bir malzeme. Bugüne kadar silah gövdeleri için kullanılan çelik ve alüminyum malzemelerden 8 kat daha mukavimdir, teknik olarak mühendislerimiz bu konuda hesaplama, test ve analizlerini yaptılar. Zaten NATO testlerini de herhangi bir problem olmadan geçmiş bir tabancadan söz ediyoruz. Silahseverlerin rahatlıkla herhangi bir çekinceleri olmadan almalarını tavsiye ederim.

Üretmiş olduğunuz MC 28 SA ve MC 28 SAC modellerinin başta dış görünüşleri olmak üzere birçok özelliği Smithamp;Wessonʼun Mamp;P serisi tabancalara benzetilmekte. Bu modellerinizin Mamp;P serisi tabancalardan ayıran farklılıkları nelerdir?

Dünyadaki hemen hemen tüm polimer tabancalar Browning System esas alınarak tasarlanmaktadır. Bu bağlamda özellikle Striker Fire silahların bir birine benzemesi veya bahsettiğiniz model gibi silahları andırması doğaldır. Ancak bizim silahımızın reset sistemi, ergonomisi, tetik sistemi, emniyet sistemleri tüm silahlardan farklıdır ve özgündür.


MC28 SA

MC28 SAC

Şirketinizin en büyük başarısı olarak kabul edilen ʻYavuz 16ʼ tasarımı Türk Polisi ve Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere birçok yerli ve yabancı kolluk kuvveti tarafından resmi görev silahı olarak kabul edilmiş durumda. MC 28 SA ve MC 28 SAC modelleri için de böyle bir hedefi niz var mı? Varsa süreç nasıl işliyor?

Evet kesinlikle var. MC 28 model silahımızı hem kolluk kuvvetlerimizin kullanmasını, hem de tüm dünyadaki kolluk kuvvetlerinin kullanmasını arzu etmekteyiz. Bu amaçla da önümüzdeki dönemde tüm ihalelere katılarak asker ve polisimize tabancalarımızı sunmak istiyoruz.

MC 28 SA ve MC 28 SACʼnin şarjörleri bir İtalyan şirket tarafından üretilmekte. Neden şarjörlerinizi kendiniz üretmek yerine yabancı bir şirketten satın almayı tercih ettiniz?

Kalite-maliyet dengesi açısından bu tercihi yapmış bulunmaktayız. Şirketinizin uluslararası silah pazarındaki genel başarılarından röportajımızın başında bahsettik. Ancak daha özele inecek olursak, MC 28 SA ve MC 28 SAC modellerinin uluslararası silah pazarında nasıl bir ilgiyle karşı karşıya kaldı. Şu anda ihracat yaptığımız tüm ülkelere ilk serileri sevk ettik; inanılmaz güzel geri dönüşler elde ettik. Sevkiyatlarımız giderek artacaktır. Ayrıca dünyanın her yerindeki tüm askeri ve polis ihalelerine bu silahımız ile katılmayı planlıyoruz. Silahımızın teknik özellikleri bu ihalelere uymaktadır; bu da doğru bir silah tasarladığımızı gösteriyor.

MC 28 SA ve MC 28 SAC modellerinin renk seçenekleri hakkında size bir sorum olacak. Bu modeller diğer birçok polimer gövdeli tabancada olduğu gibi müşterinin beğenisine göre orman veya çöl kamufl ajının rengine uygun olarak da üretilmekte. Ancak son dönemlerde Batılı silah şirketlerinin yaptığı gibi bu tabancanın bayan kullanıcıların ilgisini çekmek maksadıyla kırmızı hatta pembe gibi birçok farklı renkte gövdeye sahip olanlarını da ürettiniz. Bizim için son derece ilginç olan bu çalışma hedefl endiği gibi bayan müşteriler tarafından beğenildi mi?

Evet MC 28 serisi değişik desen ve renklerde üretilmektedir. Bilhassa renkli modeller gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında bayan kullanıcılar tarafından büyük beğeni toplamıştır. Özellikle ABD pazarından ciddi bir talep söz konusudur.

Türk silah sanayii açısından son birkaç yılın en önemli gelişmesi olan yivli silah üretiminde pazara yeni rakiplerin girmesi ve milli piyade tüfeği konusunda ne düşünüyorsunuz?

Evet, Türk silah sanayii açısından piyade tüfeği geliştirme çalışmalarının hızlandırılması oldukça olumlu bir gelişmedir. Biz de Girsan olarak yeni bir piyade tüfeği tasarımı üzerinde çalışmaktayız. Tabanca da olduğu gibi piyade tüfeğinde de ülkemiz kolluk kuvvetlerine en iyisini sunmayı amaçlıyoruz.

Girsan olarak her yıl Ocak ayında Las Vegasʼta gerçekleştirilen dünyanın en önemli silah fuarı Shot Showʼa yine katılacak mısınız? Katılacaksanız, hangi silahları ön plana çıkaracaksınız ve bu yıl için sürpriz bir silah tanıtımı söz konusu mu?

Evet, kesinlikle her yıl olduğu gibi bu yıl ve bundan sonraki yıllarda da Girsan, Shot Show fuarında olacak. Polimer tabancalarımız, taktik amaçlı ve spor amaçlı tabanca ve av tüfeklerimiz bu fuarda öne çıkarılacaktır. Bunun yanı sıra silahseverlerin beğenisine, sürpriz bazı yeni projeler sunulacaktır.

Son olarak, Bulancakʼta kurulan 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)ʼnde Girsan adına bir arsa tahsisi söz konusu oldu. Burada yapmayı planladığınız fabrika hakkında bilgi verir misiniz?

Evet Bulancak’ta kurulan 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde modern, ileri teknolojinin en son imkanlarının kullanıldığı bir fabrika kuracağız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here