Kişisel Savunma Silahını Nasıl Seçersin?

Kişisel savunma silahlarının özellikleri kullanılması hedeflenen alana ve kullanıcıya göre bir çok farklılık gösterebilmekte. Bu özellikler; caydırıcılık, sağlamlık, emniyet, rahat taşınabilirlik, sadelik, gizlilik, güç ve etkisiz hâle getirebilme yeteneği gibi çok farklı alanlarda çok farklı amaçlara uygunluğu içerebilir.

Örneğin silahını günün her anı yanında taşıması gereken bir polis yada askerseniz tabancanızın rahat taşınabilirliği, gizliliği ve emniyeti ön plandadır. Yaban domuzu veya ayı gibi bazı durumlarda tehlikeli olabilen hayvanlardan korunmak için ikinci silahı olan tabancasına güvenmesi gereken bir avcıysanız tabncanızın gücü ve etkisiz hâle getirme yeteneği sizin için vazgeçilmez bir özelliktir.
Ancak kişiden kişiye değişen spesifik konular dışında istisnasız her kişisel savunma silahında bulunması gereken 3 temel özellikten bahsetmekte yarar var;
1. Taşınabilirlik:
Tabancanın rahat bir şekilde taşınabilirliği en çok dikkat edilmesi gereken özelliklerinden birisi olduğu halde ilk kez şahsi bir tabanca alacak olan birçok atıcı bu olmazsa olmaz özelliğin farkında bile değil. İşte bu yüzden de büyük bir hevesle yeni silah alan birçok kişi ilk birkaç ayda tabancalarını yanında taşımaktan vazgeçmekte.

Bu duruma bir avcı gözüyle bakacak olursak .500 Smithamp;Wesson mühimmatı kullanan bir tabanca taşıdığınızı düşünün; böylesine büyük kalibreli bir tabancaya sahip olmak aslında gerçekten de heyecan verici bir durum, ancak yalnızca hobi atışlarında kullanmak üzere. Av amacıyla ormanda yürürken bu kadar ağır ve büyük bir tabanayı taşımak avcı için hem yorucu hem de rahatsız edici bir durum. Bu sebepten ötürü bir kaç avdan sonra tabancayı evde bırakmayı düşünmek işten bile değil, ancak en beklenmedik zamanda bu silaha ihtiyaç duyabileceğini bilen bir avcının tabancasından vazgeçmesinin mümkün olmadığını da biliyoruz. Bu yüzden .500 Samp;W mühimmat kullanan bir tabanca yerine .40 Magnum mühimmat kullanan bir tabanca tercih etmek daha ekonomik olmanın yanında daha keyifli bir avcılık yapmanızı da sağlayabilir. .500 Samp;W’nın zevkinden vazgeçmiş olsanız da daha keyifli bir av yapabilirsiniz.
Eğer silahınızı şehir içinde taşıyacaksanız toplu tabanca bulundurmanın çoğu zaman hiçbir anlamı yok! Genelde kolluk kuvvetleri tarafından kullanılan daha basit ancak güvenilir ve etkili tabancaları tercih etmeniz her zaman için sizin lehinize olacaktır…
2. Yüksek Kapasiteli Şarjör:
Aslında bu özellik daha çok tabancasını şehir içinde taşıyacak olanlar ve kendini risk altında hissedenler için geçerli.

Silah taşıyan sivillerin çok azı yanında yedek şarjör bulundurur. Bu durumun sebebinden basitçe bahsedecek olursak; zaten başlı başına bir yük olan tabanca yetmezmiş gibi bunun yanında bir de şarjörü taşımanın gerçekten de rahatsız edici bir yük oluşturması diye özetleyebiliriz. Bu yüzden eğer yanınızda yedek şarjör taşıyamıyorsanız kendinize kişisel savunma silahı seçerken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de tabancanı şarjör kapasitesidir.
3. Mühimmat Seçimi:
Kişisel savunma silahı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise; alacağınız tabancanın kullandığı mühimmatın erişilebilirliğive bu mühimmatın etkililiğidir.

Türkiye gibi bireysel silahlanmanın katı yasalara bağlı olduğu bir ülkede tabancanızı aldıktan sonra ona uygun mühimmatı bulmanız bazen mümkün olamıyor. Bu yüzden silah seçimi yaparken yaşadığınız şehirde bu silaha uygun mühimmatı bulup bulamayacağınızı önceden araştırmak gerçekten çok önemli. Ayrıca bu mühimmatı bulsanız bile fiyatının ne kadar olduğunu önceden araştırmanız da sizin için iyi olur.
a. 9×19 mm Parabellium
b. .40 Samp;W
c. .357 Magnum
d. 5.7×28 mm (Bulmakta biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz)
e. 7.65 mm (Mecbur kalmadıkça tercih edilmez)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here