Çocuklar, Oyuncak Ve Silah

    Su tabancası ile savaştınız mı hiç? İçine doldurduğunuz suyu arkadaşınıza doğru yönelttiğiniz tabancanızın onu ıslattığında hangi duygular içiniz kapladı? Haydi düşünün biraz. Gidin gerilere, alın oyuncak silahlarınızı, doldurun içine suyu ve başlayın etrafı ıslatmaya…

    Su tabancası ile savaştınız mı hiç? İçine doldurduğunuz suyu arkadaşınıza doğru yönelttiğiniz tabancanızın onu ıslattığında hangi duygular içiniz kapladı? Haydi düşünün biraz. Gidin gerilere, alın oyuncak silahlarınızı, doldurun içine suyu ve başlayın etrafı ıslatmaya… Sanki bir filmden alınmış kareler gibi geldi değil mi? Erkek çocuklar, evde izlenen yada gidilen sinema filmlerinden etkilendikleri için en kısa sürede bir oyuncak tabanca veya tüfeğin kendisine alınmasını isterler. Çoğu bu konuda başarılı olur.

    Bir oyuncak mağazasında tanık olduğum olayı sizlerle paylaşayım: Baba oğluna pille çalışan bir tren takımı almakta ısrar ediyor. Çocuksa ille de kılıç istiyorum diye tutturuyor. O günlerdeki dizilerde bu kılıç pek meşhur. Kasaya geldim, kasiyere o kılıcın parasını ödeyeceğimi ve o çocuğa hediye edilmesini istedim Kasiyer kabul etti. Müthişti. Babaya şunu söyledi: “Bu treni alana bir kılıç hediye ediyoruz.” Çocuğun yüzündeki mutluluğu anlatamam…

    Çocuklara tabanca, tüfek gibi oyuncakların hediye edilmemesini, bu türden oyuncakların onların oyun odalarında yer almamasını isteyenlerimizin sayısı oldukça fazla… Ama etrafımızdaki sosyal medya, çizgi filmler, televizyon ve sinema filmlerinde en çok kullanılan malzeme nedir? Silahlar, kadın ve polisler… Bütün filmlerin arka planında bunlar yatıyor. İntikam, çatışma, nefret ve tabii ki kadın… Başrol oyuncusunun elindeki silahlar dikkatleri hep çeker. Bakmayın siz filmin başlangıcında verilen uyarı logolarına… Evlerde ailecek izlenir her film. Çoluk çocuk, yaşlı genç, hiç farketmez.

    Çocuklara çeşitli özellikler taşıyan bazı oyuncak silahlar verilebilir. Küçük yaşlarda silahlarla haşır neşir olan çocuklar gençliklerinde silah kullanabilmeye daha çabuk adapte olurlar. Benim derdim, kavga veya çatışma amaçlı değil, sportif amaçlı silah kullanımını alıştırmaktır. Futbolda Almanya dört yaşındaki çocuklara Alman Futbol Milli takım forması veriyor, hatta küçük futbol toplarını da hediye ediyor. Onlar bu topla futbol oynamıyorlar ama o topla uykuya gidiyorlar. Üzerinde Mercedes yıldızı taşıyan milli takım formalarıyla… Bir bakıma geleceğin yıldızlarını çocukken futbola alıştırıyorlar. Aynı yöntem atıcılık için bir şekilde yapılabilir.

    Yazdıklarım bazıları tarafından uçuk kaçık olarak karşılanabilir. İnanın, spora erken yaşta başlama, geleceğin en iyi sporcuları için en önemli faktördür. Bu durum basketbol veya futbol için neyse atıcılık için de böyledir. Sportif atıcılık için çocuklara dönük programlar üzerine çalışmak zorundayız. Olimpik kotaları alan atıcı sporcularımızı gördükçe nasıl mutlu oluyorum anlatamam. Bu sporcularımızın sayısı artmalı ama bunun birinci koşulu olarak daha erken yaşlarda bu sporla buluşmalarının sağlanmasını planlamalıyız.

    Silah gerçeğini kabul etmeliyiz. Bu bir endüstri ve müthiş bir ekonomisi olan sektör. Çeşitli silahların geçmişine bakınca yüz, yüz elli yıllara kadar geriye uzanan bir tarihle karşılaşıyoruz. Savaşlar da bizim gerçeğimiz. Terör aldı başını gidiyor ama bu işin de ilginç yanları var… İyi eğitilmiş, silah kullanmayı bilen, her koşulda mücadele konusunda kararlı insanlara ihtiyacımız hep olacaktır. Polisimiz, özel kuvvetlerimiz, askerimiz çok daha iyi koşullarda eğitimler almalıdır. Ama bunların geçmişlerinde oyuncak bile olsa ellerine silah alıp almadığı bir şekilde incelenmelidir.

    Silah kullanımı ve antrenmanları çocukluk dediğimiz yaşlarda başlamalıdır. Basit yapılı oyuncak tarzı silahlarla çeşitli yarışmalar düzenlenebilir. Korkmayalım çocuklarımızın eline silah vermekten. İnanın iyi organizasyonlar yapılırsa geleceğin en iyi sporcuları bunların arasından çıkacaktır. İşin içinde çocuk olursa sponsor bulmak kolay olacaktır. Herşeyden önce aileler çocuklarını destekleyeceklerdir.

    Bazılarımız; çocuklarımız, oyuncaklar ve silahlar konusunda çok daha farklı çalışmalıdırlar. Geleceği şekillendirmenin en iyi yolu spora erken yaşta başlamaktır. Bu durum atıcılık ve avcılık için de geçerlidir. Meseleye bu açılardan da bakmak gereklidir.

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here