Bir önceki sayımızda kabze kavrama tekniğini anlatmış ve eklemiştik; tabancayı kılıfından doğru kabze kavrayarak tutup çıkarmazsak ne doğru nişan alabiliriz ne de doğru tetik ezebiliriz diye. Bu sayımızda doğru kabze kavrama ile nasıl doğru nişan alınabileceği konuşalım.
Bakın sevgili silah tutkunları tabanca, tüfeğe hiiiiç benzemez. Hepimizde askerlik yükümlülüğü nedeni ile tüfek ile tanışıklığımız ve teknikleri konusunda bilgimiz vardır ve biz hep tabancayı da tüfek gibi kullanacağımızı zannederiz. “Ben askerde keskin nişancıydım” deyip tabancanın daha küçük olduğu gerçeğinden hareketle “nasılsa hallederim, ne var bunda” diye küçümseriz. İş başa düşüp kazın ayağının öyle olmadığını anladığımızda ise bilgi noksanlığından dolayı başarısızlığımızı başka bir nedene dayandırarak kendimizi avuturuz. İlk söylediğimiz “bu silah (sağa sola aşağı yukarı ) çekiyor.” Bu ne demektir, “ben nişancıyım ama mühendis silahı yanlış üretmiş veya bunun sıfırlaması bozulmuş” deyip kendimizi etrafa karşı temize çıkartmaktır. HİÇ BİR ZAMAN, HİÇ BİR KİMSE BEN HATALIYIM DİYEMEZ. Size bu satırları yazan bu arkadaşınız da her zaman kendince haklıdır. Evet sütte leke vardır, bendenizde yoktur. Oklava yamuk olur, bende yamuk olmaz. Her insanda var olan bu duygu, bazen ömür boyu tabanca taşımış kişileri nişancı olmaktan alıkoyar. Çünkü nişancı attığını vurana, vuramadıklarının ise hesabını bulana denir. Bir başka açık söylemle hangi hatayı yaptığını tespit edemeyen nişancı, bu hatasını ömür boyu düzeltemez ve belinde tabanca taşımak zorunda ise silahın sıfırı bozuk diyerek kendini rahatlatır.
Aşağıda anlatacaklarım size hangi hataları yaptığınızı tespit edebilmenize yarayacaktır. Neticesi sizin nişancı olmanızdır. İşte geldik bir aşamaya daha. Tabanca kabzesinin kavranması ile doğru nişan alma arasında nasıl bir bağlantı bulunmaktadır konusuna. Tabancalarda doğru nişan; arpacığın gez üzerinde tam ortada ve gezin silme tepesiyle arpacığın silme tepesinin aynı hizada olması ile mümkündür. Bu kombinasyonu süratle gerçekleştirebilmenin yolu ise tabancayı öyle bir kavramalısınız ki, hedefe doğrulttuğunuzda kolunuz ile tabanca tek bir çizgi halinde olmalıdır. Bu kombinasyonu gerçekleştirdiğinizde siz de “nasıl bu kadar çabuk arpacığı gezin tam ortasına oturttum” diye şaşıracaksınız. Sihirli cümle neymiş? Tabanca namlu hattı ile kolunuz tek bir çizgi haline gelecek. Gelmezse ne olur? Bütün atışlarınız açısal nişan hatası dediğimiz hatalı atışlar haline gelir. Gelsin arkasından “bu silahın sıfırı bozuk” bahanesi, savunma makanizması hep böyle işler durur.
Evet ne alakası var parmakların tabanca kabzesini tutmakla doğru nişan almanın? Cevap tek cümle: Namlu hattı ile kol tek bir çizgi haline gelecek ki, kolunuzu kaldırdığınız da arpacık tam ortaya gelsin! Başka bir davranışa gerek kalmasın. Çünkü nişan alan organ koldur. Göz sadece kıpırdamadan, yani kafa kıpırdamadan düşey durumda ortaya gelişi takip etmekten başka bir şey yapmaz. Tabii bu olayda arpacığın silme tepesi ile gezin silme tepesinin aynı hizaya gelmesi, kolun yukarı ve aşağı hareketiyle gerçekleşir; bu nişan almanın ikinci bölümüdür. Ama biz burada baştan beri nişanın birinci bölümünü yani arpacığın gez içinde tam ortaya nasıl getireceğimizi anlatmaya çalışıyoruz. Bu iş için parmaklarımızı üçe ayıracağız. Başparmak, tetik parmağı ve geri kalan üç parmak bitişik. Bu üç parça birbirine değmeden U şeklini alarak U’nun dibine yani etli kısma tabanca kabzesinin kıvrık yeri yerleştirilecek. Başparmak namlu ucuna doğru uzanabildiği yere kadar U’yu bozmadan uzanacak ve tabancaya yapışık olacak. Tetik parmağı tetiğin üzerine gelirken parmak tabancaya yapışık olacak, birbirine bitişik tutulan üç parmağın en üsttekine tetik korkuluğu dayanacak ve bu üç parmak asla ve kata kabzeye sarılmayacak.
İşte parmaklarınızın pozisyonu böyle olacak şekilde kabzeyi kavrar ve bu şekilde tabancayı tutarak kılıfından sıyırırsanız; nişanın birinci kısmını tam doğru yapmış olursunuz. Neydi o tam doğru olan? Arpacığın gezin tam ortasında durması yani hedefin sağından veya solundan kaçırmamak.
Sevgili silah tutkunları bir sonraki sayımızda gözümüzün yaratılış özelliği ile ilgili iki adet nişan alma tekniğinden bahsedeceğim; şimdilik hoşça kalınız.