Uzkon Arms: ARS-12 Typhoon

Türk kökenli Uzkon firmasından fütüristik görünümlü bir 12 numara yarı otomatik yivsiz tüfek! Konya – Selçuklu merkezli firma, bu yeni ve şık silahı ilk kez IWA 2016’da görücüye çıkardı

Konya’nın yivsiz tüfekler üzerindeki engin bilgi ve tecrübelerini modern piyasanın talepleri doğrultusunda harmanlayan firma, kısa süre içerisinde Avrupalı ve ABD’li atıcılar arasında en çok satan ürün listelerine girdi.

ARS-12 Typhoon (Ya da Türkçe tabiriyle “Tayfun”); modern harekat tüfeklerini andıran bir görünüme ahip olup kullanım rahatlığı açısından da görünümünün hakkını veren bir konfigürasyona sahip: Çift yönlü bir emniyet mandalı, tetik korkuluğunun hemen altında bir şarjör bırakma mandalı ve sağ tarafta yer alan kurma kolu ile mekanizma salma düğmesi.

7075 hafif alüminyum alaşımdan bir kubuza sahip olan ARS-12, 47cm’lik paslanmaz çelikten namluya sahip. AISI 8620 çelik alaşımdan imal edilmiş olan kapak takımı ise hassas makinelerde işlenmiş. Çıkarılabilir tipte metal kutu şarjörleri ise 5 ya da 10 fişek kapasiteli olup diğer Uzkon tüfeklerine maalesef uymuyor. Ayrıca fişek yatağının da 3″(76mm) Magnum’a kadar desteklediğini belirtelim. İşte bu noktada da kutu şarjörün tüp şarjöre olan avantajını görüyoruz: 70mm ya da 76mm magnum fişek koymanız, fişekler boylamasına dizili olmadığı için kapasitede herhangi bir değişiklik yapmıyor.

Gazlı sistemli silahın el kundağının sonunda kolayca ayarlanabilen bir gaz valfi bulunuyor. Bu valf sayesinde de piyasada bulabileceğiniz her mühimmatı sorunsuzca ateşleyebiliyorsunuz. Kendi kendini temizlediği beyan edilen sistemin kilitleme mekanizması ise kapak takımının döner kafasında bulunan 3 adet kilit bloğu vesilesiyle görevini yapıyor.

Tüfeğin kubuzunu çevreleyen polimer gövde ise yüksek mukavemetli bir polimerden imal edilmiş olup füme renkte. ARS-12’de ayrıca 6 kademeli bir teleskopik dipçik de bulunuyor.

Gövdenin yan taraflarına açılmış havalandırma kanalları mekanizmanın hareketi sırasında hava akımını daha verimli kullanarak hem mekanizmanın soğutulmasına hem de atım hızının artmasına katkı sağlıyor. Ayrıca üst ve alt gövdenin biri birinden kolayca ayrılabilmesi de silahın temizliğini oldukça rahat hale getiriyor. Gövde üzerindeki diğer eklentiler ise şöyle: üst picatinny aksesuar kızağı ve buna monte edilmiş olan katlanabilir polimer nişangahlar, kundak tarafında konumlanmış üç aksesuar kızağı ve sökülebilir ön tutamak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here