Beretta’nın Amiral Gemisi: 686 Silver Pigeon I

Köklü İtalyan silah üreticisi Beretta; kuşkusuz bir çok silah sever için “Yivsiz av tüfeği” dendiği zaman akla ilk gelen firmalardan biridir. Beretta’nın Tüfeklerinin bu denli fazla talep görmesinin sebebi ise her başarılı üründe rastlayabileceğiniz fiyat performans uyumundan kaynaklanıyor. ABD piyasa fiyatı yaklaşık 2350 $ civarlarında olan tüfek; klasman olarak üst tabaka tüfekler arasında yer alıyor.

Hele bir de İtalyanların yivsiz av tüfeği konusunda adeta markalaşmış olmalarını düşünecek olursak eğer, 500 yaşını aşmış bir İtalyan firmanın tüfeğine verilecek olan 2350 $ kulağa o kadar da fazla gelmemeye başlıyor diyebiliriz!

Bu sayımızda 686 Silver Pigeon 1 yani Türkçe manasıyla “Gümüş Güvercin” süperpozesinden bahsedeceğiz.

Fiziksel Özellikler:


Beretta Silver Pigeon 1’in kuşkusuz göze ilk çarpan özelliği estetik hatları ve şık işlemeleri, lakin emin olun bu görsel ziyafet, altında yatan teknolojinin hakkını veren cinsten. 12 Numara olarak üretilen Silver Pigeon 1’in ayrıca 20, 28 ve 36 Numara modelleri de mevcut. Tüfeğin düşük profili, şahlanmanın azalmasına katkı sağladığı gibi hızlı ve rahat nişan almayı sağlıyor. Ayrıca Beretta, bu rahatlık ve konforun, diğer çaplar için de geçerli olduğunu belirtiyor.

Fabrika çıkışlı Silver Pigeon modeli, elbette ki Beretta’nın Premium serisi silahları ile aynı ihtişamda bir yüzey işçiliğine sahip değil. Lakin yine de yüksek kaliteli cevizden imal edilmiş olan ahşap aksam, estetik bir kavrama artırıcı desenine ve yağ işçiliğine sahip. Kubuzda ise sade bir gravür işçiliği ile görsel bütünlük tamamlanmış. Hatta bir çok fabrikasyon tüfeğin yanında adeta özel yapım gibi görünüyor. Silver Pigeon’ın Sporting varyantında ise bu dipçik Beretta’nın meşhur B-Fast yanaklık sistemine sahip.

Silver Pigeon 1’in kilitleme mekanizması stresi gövdenin üst tarafına doğru taşıyor. Bu sayede ön kundakta yüksek mukavemetli bir metal yapının bulunması gereksinimi ortadan kalkmış oluyor ve bu alan tutuş konforunu artırmak için kullanılmış ve oldukça zarif hatlara sahip olmuş oluyor. Nitekim amaç; silahın ömrünü uzatan kilit, namlu ve benzeri tertibatları güçlendirirken silahın kibarlığından ödün vermemek. Mekanik stresi kubuzun üst kısımlarına kaydırmak da bu durumu sağlamak adına yapılabilecek en akıllıca çözümlerden biri.

Teknik Özellikler:

Silver Pigeon’ın kilitleme mekanizmasına oldukça fazla önem verilmiş. Nitekim kırmalı tüfeklerin ömrünün çok önemli bir kısmı kilitleri ile alakalıdır. Yaktığınız her fişek kilitleri açılmaya zorlayan vemetali yıpratan bir tepki kuvveti oluşturur.

Bunun önüne geçilebilmesi için Beretta’nın kilitleri kubuzun üst kısmında yer alıyor ve patlama stresini düz bir hat üzerinde yayıyor. Bu sayede kilitlere doğrusal yönde bir yük biniyor ve stres minimum indirgeniyor. Kilitleme işlemi iki adet konik blok sayesinde gerçekleşiyor. Beretta tüfeğin ağırlığının ve fiyatının düşmesini sağlayabilecekken kalitesinden ödün vermemek adına bu yoldan gitmemeyi yeğlemiş.




Silahın tetik çekme mesafesi yaklaşık olarak 38cm. Ayrıca 6.4cm ile diğer Beretta tüfeklerine nazaran daha düşük bir topuk eğimine sahip. Eğer kıyafetinizde ciddi bir kalınlık farkı oluşuyorsa mevsimden mevsime belki daha ince ya da kalın bir omuzluk ile de işi kurtarabilirsiniz. Daha da detaylı bir ayarlama söz konusuysa B-Fast dipçiğe sahip Sporting varyantını tercih ederek yanaklık ayarı da yapmanız mümkün. Tüfeğin ağırlığı ise yaklaşık 3.3kg ki bu da 12 numara bir süperpoze için gayet makul. Namlu boyu 12 Numarada 71,76 ve 81cm olmak üzere 3 opsiyona sahip iken diğer çaplar için sadece 76cm seçeneği sunuluyor.







Fişek yatakları ise 28 numara haricinde tüm çaplarda 3” Magnum’a kadar destekliyor. 12 Numara Optima Şoklara sahip iken diğer çaplar Mobil Şoklar ile birlikte sunuluyor. Namlular menevişlenmiş olup 8 delikli bir köprüsü ihtiva ediyor. 12 Numarada ise bu sayı 10’a çıkabiliyor.




Tüfeğe teknik olarak baktığımız zaman maliyeti düşürmek lakin kaliteden ödün vermemek adına insanüstü bir çaba harcandığını görüyoruz. Bir 5. Ya da 4. Kademe olmasa bile ahşap aksam için kaliteli ceviz ağaçları tercih edilmiş ve lazer tekniği ile desenleri işlenmiş. Aynı özeni elbette ki metal parçalarda da görmek mümkün. Kilitleme sistemlerinden tutun çakmaklardaki yüzey işçiliğine kadar fiyatından önce kalitesinin önemdiğini rahatlıkla görebiliyorsunuz.




Yapılan atış testlerinde ise tüfeğin kusursuz çalıştığı belirtiliyor, lakin geri tepmeli mekanizmanın düşük kuvvetli fişeklerde bazen ikinci namluyu seçemediği olabiliyor. Bu da fişeklerini kendi doldurmayı tercih eden avcı ve atıcıların dikkat etmesi gereken bir nokta.



TEKNİK KART

Çap 12 28 20 36
Namlu Boyu 71/76/81 76 76 76
Fişek Yatağı 76mm Magnum 76mm Magnum 76mm Magnum 76mm Magnum
Şoklar Optima Mobil Mobil Mobil
Ağırlık 3.3 kg 3.1 kg 3.1 kg 2.9 kg
Ahşap Aksam Ceviz Ceviz Ceviz Ceviz
Kubuz Yarım Çakmak Yarım Çakmak Yarım Çakmak Yarım Çakmak
Topuk Eğimi 6.4cm 6.4cm 6.4cm 6.4cm


CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here