2016’ Nın Dikkate Değer Av Fişekleri

Çoğu zaman ateşli silahların ışığı altında sessiz sedasız kendi işine baksa da, mühimmat tasarımı silahçılıkta en çok yeniliğin ve yaratıcılığın ortaya çıktığı alanlardan biri olmaya devam ediyor.

Bu sene ardı ardına gelen mühimmat haberleriyle, heybetli yivli tüfeklerden mülayim tabancalara kadar neredeyse her ateşli silah için yeni mermi ve fişekler piyasaya çıktı. Bunlar güzel haberler, neticede silahınız için alabileceğiniz tüm malzemeler arasında, asla yetmeyecek olan tek şey mühimmat!

Raflarını doldukça dolduran imalatçıların yakın zamanda piyasaya çıkarmış olduğu av fişeklerine bir göz atalım.

AGUILA

Tüm tabanca ve yivli tüfek mermileri dahil tüm mühimmat hattını yenileyen Aguila, tüm av fişeklerini içeren ürün serisi ile ABD piyasasına girme girişimlerinde bulunuyor. Seriye Aguila’nın kendine ait güvercin avı fişeğine ek olarak, skeet ve trap fişekleri de dahil.

“Amaç avlanma, müsabaka, plâka veya mesken savunması olsun, Aguila’nın av fişeği serisinde herkes için bir seçenek sunuyor” diye buyuruyor Aguila Ammunition’ın imalat direktörü Rod Taylor. “Elli yılı aşkın süredir, Latin Amerika’nın avcı ve profesyonel atıcıları Aguila’nın cebi zorlamayan performansına itibar etti. ABD piyasasına Aguila üstünlüğünü tanıtmaktan heyecan duyuyoruz.

” Hem standart hem de yüksek hızda gelen 7.5, 8 ve 9 numara saçma tercihlerine ek olarak, her fişeğin 12, 16 20 ve 36 numara seçenekleri bulunacak.

Tüm bunların yanı sıra, Aguila seçenekleri arasında kendi üretimi olan “Minishell”i de dahil edecek. Minishell’in amacı, 1 3/4 inçlik küçük fişeklerden işe yarar hızlar elde ederek atıcıların yanlarında daha büyük miktarlarda 12 numaralık fişek taşımalarına olanak sağlamak.

Minishell, birkaç farklı versiyonla sunulan düşük geri tepmeli bir seçenek sunuyor: 7.5 numara saçma, tek kurşun ve 00 şevrotin. Minishell’in tek kurşunlarının namlu çıkış hızısaniyede 380 metreye ulaşıyor. Karşılaştırmak istersek, aynı imalatçının yüksek hızlı şevrotinlerinden 2 3/4 inçlik 12 umara fişeği saniyede 390 metreye ulaşabiliyor.

BROWNING

Browning’in Buckmark olarak da bilinen meşhur geyikli logosu, aklınıza gelen neredeyse her av ve doğa sporları malzemesinde kendine yer buldu. Yakın bir zamana kadar şirketin el atmadığı tek ürün kategorisi mühimmattı.

Browning’in ilk kez bu senenin Ocak ayında piyasaya çıkarmış olduğu mühimmat serisinde tabancalar, yivli ve yivsiz tüfekler için tam teşeküllü bir seçenek yelpazesi sunuluyor. Browning’in kendi bünyesinde ürettiği her kovan ve fişeğin üzerinde şirketin Buckmark logosu imza gibi ekleniyor.

Bu öyle bir gurur meselesi ki, zamanında serinin tanıtımını yapan Browning başkanı ve CEO’su Travis Hall şöyle buyurmuştu: “Browning Ammunition, markamızın mirası ve geçmişi üzerine inşa etmeye devam ederken, Buckmark sembolünü taşıyacak yenilikçi ürünler sunuyor.” Daha sonra yaptığı bir açıklamada ise, “atıcı ve avcılar için mühimmat üreten dünyanın önde gelen imalatçısı Winchester ile ortak olmak müthiş bir fırsat” diye ekledi.

Browning’in piyasa sürdüğü mühimmat hattında, kişisel savunmadan avlanmaya kadar olabilecek her amaç için farklı seçenekler sunuyor. Hem 12 hem de 20 numara av fişeği mevcut. 12’liklerde 2 3/4 ile 3 1/2 inç arası, 20’liklerde de 2 3/4 ve 3 inç boylarında fişekler mevcut.

REMINGTON

Remington geçen Şubat ayında tekrar doldurulabilen American Clay amp; Field spor fişeklerini piyasaya süreceğini duyurmuştu.

İsmini haketmek istercesine, American Clay amp; Field fişekleri ABD sınırları içerisinde, tamamı ile ABD yapımı malzeme ve komponentler ile üretilmiş. Bunlara yüksek antimonlu kurşun saçmalar, STS kapsülleri, Power Piston tapaları ve özel üretim pirinç kaplama çelik tablalı yekvücut kovanlar dahil. Peki bunların nasıl özellikleri var?

Sertliği artırılmış kurşun saçmalar her mesafede tutarlı, yoğun paternlerde vuruş imkanı veriyor. Yüksek kaliteli kırmalı yivsiz silahlar da dahil tüm yivsiz tüfeklerle uyumlu oılan Remington’ın kendi üretimi olan STS, yani Skeet-Trap-Sporting kapsülleri tutarlı namlu çıkış hızları ve performans sağlıyor. Yine Remington imalatı olan Power Piston tapaları ateşleme anında saçmalarda oluşabilecek deformasyonları azaltarak fişek yatağınızı zorlayacak kadar kuvvetli fişeklerde bile daha tutarlı hızlar elde etmenizi sağlıyor. Kovanların tasarımı en çok fişeği yeniden doldurmak isteyenlerce tercih ediliyor, ancak ne kadar sağlam olduğu göz önünde bulundurulursa tüm atıcıların işini görebilir.

Farkettiyseniz tüm bu parçalarda en sık karşımıza çıkan nitelik tutarlılık. American Clay amp; Field ile, Remington kendi yerli üretimi mühimmatıyla arazide ve atış sporlarında aksamasız, istikrarlı bir atış deneyimi sunmayı amaçlıyor.

BASCHIERI amp; PELLAGRI

1885’ten beri var olan İtalya kökenli Baschieri amp; Pellagri şirketi, hindi avı için özel ürettiği Bamp;P Magnum / Super Magnum fişekleri Mart ayında piyasaya çıktı. Uzun menzilde yüksek yoğunlukta paternlerde hedef vurmayı amaçlayan bu fişekler, olabildiğince fazla saçmayı dar bir alanda muhafaza ederken, deformasyonu da en aza indirgemek üzere tasarlanmış.

130 yıllık geçmişe sahip olan imalatçının bünyesinde bulundurduğu uzman ekibin elinden çıkmış olan hindi avı fişeklerinin beş ayrı versiyonu bulunuyor. Bunlardan ikisi Magnum, diğer üçü de Super Magnum variantlarını oluşturuyor. Magnum’lardan 12’şer numaralık, 3’er inç uzunlukta 2 ve 1 3/4 ons, Super Magnum’lardan ise 12’şer numaralık, 3 1/2 uzunluğunda 2 ve 2 1/4 ons ile 20 numaralık, 3 uzunluğunda 1 1/4 ons seçenekleri yer alıyor.

CCI

Kenardan ateşlemeli mühimmatın reisi, merkezden ateşlemeli tabanca fişeklerinin bir numaralı hiperstarı CCI’ın Mart’ta piyasaya sürdüğü Big 4 av fişeği oldukça leziz. Big 4 aynı zamanda av sırasında yanınınızda bulundurabileceğiniz yedek tabanca için de sırtınızı rahatça dayayabileceğiniz bir eklenti. Big 4, daha çok uzun mesafeden büyük boyda haşereler ile mücadele için tasarlanmış. Uzun mesafeden kastedilen 4.5 metre, ama zaten iş ciddiye binince bu kadar mesafe yeter de artar da. Dıkşın!

Fişeğin ismi laf olsun diye Big 4 değil, nitekim her fişek 4 numara kurşun saçma içeriyor. ICC aslında gayet uzun zamandır tabanca için üretilen fişeklerin kralını yapıyordu, ancak mühendis ekibi bir süredir kendini aşma girişimlerinde bulunuyordu. Amaç basitti: şirketin o zamana kadar sunabildiği mühimmattan daha kuvvetlisini üretmek. Müşterinin istediği buydu. Big 4’un ilk ismi “Big Shot” idi, çünkü tasarım sürecinin başlarında yalnızca üç veya dört dev saçma içeren bir fişekten ibaretti. Bu deneyden pek bir verim elde edemedikten sonra, 4 numara devreye girdi ve yüksek performansı mühendisleri şaşırttı. Gbauvv! İşte karşınızda Big 4!

Big 4 fişeklerimiz, hazır olun, tam dört ayrı kalibrede piyasaya çıktı! CCI’ın tutarlılığı saygı duyulasıca. Bunlar sırasıyla 9mm Luger, .38 Spl./.357 Magnum, .44 Spl./.44 Magnum, ve .45 Colt. Her kutuda onar fişek bulunuyor.

FEDERAL PREMİUM

Federal Premium’un ilk kez 2015’te tanıttığı 3rd Degree av fişeği, üç aşamalı, farklı nitelikte dolu multi-shot, three-stage payload (Türkçe tabiri ile çoklu atım, üç kademeli sevk barutu) kullanarak uzun mesafelerde de etkili atışlar ve yoğun paternler elde edebildiğini göstermişti. Sistemi açıklayalım: fişeğin uç kısmında saçmaların yüzde yirmisini oluşturan 6 numara nikel kaplama Flitestopper kurşun saçma bulunuyor. Yüzde kırklık orta kısımda bakır kaplama 5 numara kurşun saçmalar geliyor. Son yüzde kırklık kısım da 7 numara ağır saçmalar içeriyor. Her kısım sırayla kısa, orta ve uzun mesafede etkili olmak üzere tasarlanmış.

Bu sistem oldukça iyi karşılanmış olsa gerek ki, bu sene 20 numaralık versiyonu piyasaya çıktı. Federal Premium, 7.5 cm uzunluğundaki fişeğin ortalama 280 saçma içerdiğini belirtiyor. 10 metre mesafeden test edildiğinde, 15 cm çapında bir patern ortaya çıkmış. 18 ile 36 metre mesafede oluşan 25 cm çapındaki dairesel alanda sırayla 174 ile 76 pelet isabet etti. Başarılı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here