Adrenalin Ve Bolca Silahın Buluştuğu Spor: 3-Gun

ABD’nin şu anda en hızla yükselen atış sporlarından biri olan heyecan ve aksiyon dolu “3-Gun”, adından da belli olduğu gibi üç farklı silahın kullanımını gerektiriyor: bir tabanca, bir yivsiz tüfek ve İngilizce’de ismi MSR diye kısaltılan bir adet modern spor tüfeği.

Bu tür tüfekler, şu anda Colt’un üretimini üstlendiği AR-15 piyade tüfeğini temel alan silahları kapsar. Müsabakalarda atıcılar, farklı aşamalara bölünmüş sahalarda süratle ilerler. Bu sahalarda çeşitli konumlarda vurulması gereken hedefler bulunur. Her aşamada, atıcı farklı bir silaha hızlıca geçiş yapabilmelidir. Eğer yakın zamanda Keanu Reeves’in John Wick 2 filmine hazırlanmak için gerçekleştirdiği silahlı antrenmanın çekimlerine internette dolanırken rastladıysanız, 3-Gun’ı ustaca icra eden birini işbaşında görmüşsünüz demektir.







Hedefler arasında suni güvercinler, insan şeklinde hedef tahtaları, çeşitli boylarda plaklar, mukavva ve çelik hedefler ve organizatörün hedef olarak belirlediği herhangi bir şey bulunabilir. Hedeflere olan uzaklık 1 ila 450 metre arasında değişebilir. En kısa zamanda en fazla hedefi vurabilen – ve vurulmaması gereken her elemandan kaçınan – atıcı galip olur.

ABD’nin farklı yerel sahalarının kurallarında zaman zaman ufak tefek değişiklikler bulunsa da, bunlardan çoğu Uluslararası Multi-Gun Kurumu yani IMGA’nın, veya bazı müsabakaları denetleyen Birleşmiş Devletler Uygulamalı Atış Kurumu United States Practical Shooting Association (Birleşik Devletler Uygulamalı Atıcılık Derneği) yani USPSA’in belirlediği kurallara uymaya özen gösterir. Her kurumun kendine has talimat ve kuralları var, ancak bunlardan her biri, 3-Gun’ın heyecanından bir şey yitirmemesi adına belirli müsabakalar için esnetilebilecek şekilde hazırlanmış.

3-Gun’cının ekipmanına da değinelim ve yivli tüfeklerden başlayalım. Çoğu ciddi yarışmacı .223 kalibrelik, 45-50 cm arası kısa namlulu, 30 mermi kapasiteli bir modern spor tüfeği tercih eder. Ancak normalde yüksek kapasiteli şarjörlerin üstesinden gelebilen herhangi bir yarı otomatik yivli tüfeğe izin verilir.

Yivsiz tüfeklere gelirsek, herhangi bir pompalı veya otomatik doldurmalı tüfek geçerlidir. İş ciddiye bindiği takdirde, bir adet tüp şarjör uzatması, iyi bir nişangah takımı ve değiştirilebilir şoklar bulundurulmalıdır. Hem av fişeği hem de tek kurşunların 3-Gun müsabakalarında yeri vardır.

Çoğu atıcı 9mm yarı otomatik tabanca kullanır, ancak bazı dallarda .38 Super ve .40 Smith amp; Wesson’a da rağbet edilir. Ayrıca her atıcının bir tabanca kılıfı ve fazladan şarjör ve cephane taşımak için kemerli/cepli bir sistem ihtiyacı olacaktır.

3-Gun müsabakaları genelde belli başlı bölümlere ayrılır. En bilindik olanlara bir göz atalım. Sınırlı (Limited) dalın ekipman gereksinimleri pek zorlayıcı değildir. Yeni başlayanlar için idealdir ve katılması en eğlenceli dallardan biri olarak bilinir. Yivli tüfekte bir adet büyütme özelliği olmayan bir nişangah (reddot ya da metal nişangah) bulundurma hakkı bulunur ve bipod kullanmaya izin yoktur. Tabanca ve yivsiz tüfekte kompansatör, şahlanma önleyici delikler veya optik nişangah bulundurulamaz. Tüfek yarı otomatik veya pompalı, ve en fazla 8+1 kapasiteli olabilir ve sökülebilir şarjöre izin yoktur. Müsabaka sırasında şarjöre her atım elle doldurulmalıdır, doldurma aparatları kullanılamaz. Tabancanın şarjörü en fazla 141.25 mm uzunluğunda olabilir.

Taktiksel dal, 3-Gun atıcıları arasında en sert rekabetin döndüğü alandır ve son derece popülerdir. Sınırlı daldan tek farkı tüfek üerindeki nişangahın büyütme özelliği olmasına müsaade edilir.

Heavy Metal ya da HeMan adıyla bilinen dalda, yivli tüfek 7.62×51 veya üstü olmalı ve sadece metal nişangaha izin vardır. Yivsiz tüfek metal nişangahlı, namlu ağı baskısı ya da şahlanma önleyici delikler bulundurmayan 12 numara bir pompalı tüfek olmalıdır.

Tabanca ise .45ACP veya üstü ve optik nişangah ya da kompansatörsüz olmalıdır Open dalda neredeyse her şeye izin vardır. Tabanca şarjörleri 171.25 mm uzunluğunu geçmemeli ve yivsiz tüfekler için dolum aparatları kullanılabilir.

Outlaw Open dalda, güvenli olduğu takdirde her şeye izin vardır. Dıkşın dıkşın!

10

9

8

6

7

10 Remington Versa Max Competition Tactical



Remington ilk kez 2010’da Versa Max serisini tanıttığında, avcı ve sayısız atıcının takdirini kazanmıştı. Aslen Versa Max Tactical’ı referans alarak tasarlanan Competition Tactical, tabanca ve çeşitli tüfekler arası geçişleri hızlıca gerçekleştirmek isteyen 3-Gun’cıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere elden geçirilmiş. Sekiz atımlık standart şarjöre ek olarak iki fişek alan karbon fiber uzatma ile gelen Competition Tactical 10+1 kapasiteye sahip. Büyük boy ayarları, yeşil Cerakote kaplama kubuzu, genişletilmiş dolum yatağı, kırlangıç kuyruğu tipi nişangahı ve fişek uzunluğuna göre barut basıncını düzenleyerek geri tepmeyi bayağı azaltan Versaport gaz sistemi dahil daha birçok özellikle, Competition Tactical kutudan çıktığı anda kullanıma hazır.

9 Benelli Performance Shop M2 3-Gun Edition



Benelli USA’nin meşhur M2 taktiksel av tüfeğinin 2013’te 3-Gun müsabakaları için elden geçirilen versiyonu tanıtıldığında, atıcılar arasında vakit kaybetmeden beğeni toplamıştı. Tüfeğin özellikleri arasında Benelli’nin yarım asırdır temiz çalışan Inertia Driven gaz sistemi, büyük boy mekanizma salma düğmesi, uzatılmış taktiksel sürgü kolu, genişletilmiş doldurma deliği ve HIVIZ müsabaka nişangahları bulunuyor. Bu kadar çok alan ve kullanımda kendine sağlam bir itibar edinmiş, pürüssüzce işleyen yarı otomatik bir yivsiz tüfeğe rastlamak zor.

8 Beretta 1301 Comp



Beretta’nın ismine yakışan yüksek standardı devam ettiren bu yarı otomatik tüfek, özellikle müsabakalarda kullanılmak üzere tasarlanmış. Beretta’nın elinden çıkma Blink gaz sistemi, saniyede dört atım ile arka arkaya son derece hızlı ateşleme imkanı sunuyor. Kurma kolu ve mekanizma salma düğmesi dahil büyük boy kontrol mandallarına ve genişletilmiş dolum yatağı ve kovan atım penceresine sahip. Kubuz, ray montajına olanak vermek amacıyla deldirilmiş, ve tetik kol mesafesi kişinin atış tarzı ve giysilerine göre ayarlanabiliyor.


7Firebird Precision MKA-1919



Saiga ile Vepr nasıl AK’yi referans alıyorsa, Akdal MKA-1919’un temeli AR’ye dayanıyor. Bu, tabanca ve yivli tüfek kullanımına daha hakim olan 3-Gun’cıların rahatça idare edebilecekleri bir yivsiz tüfek demek. Şarjör, sürgü mandalı ve güvenlik düzeneklerinin konumlandırılması AR’ninkine benziyor, yani fişek doldurma işlemi hızlı ve dertsiz. Firebird’ün düzgün ayarlanmış bir TAC-12 modelinin serbest namlusu ve bağımsız kurma kolu bulunuyor.

6 FN SLP MK 1



FN yüz yılı aşkın süredir otomatik tüfekler üretiyor. Şirketin dolayısıyla piyasadaki en iyi taktiksel yarı otomatik yivsiz tüfeklerden bazılarını üretiyor olması şaşırtıcı değil. SLP MK 1 tam da bu taktiksel kökenlere sahip, ve şu sıraların en iyi 12 numara 3-Gun tüfeklerinden biri olmasını sağlayan güvenilirlik, kabiliyet ve – kubuz bindirmeli mekanizma salma düğmesi, eğimli kurma kolu ve üst raylar gibi – bileşenlere sahip.

5MOLOT Vepr 12



Kalaşnikov’u temel alan Vepr, geleneksel namlu altı tüp şarjör yerine gaz ile çalışan, kutu şarjör beslemeli uzun bir pistondan istifade eden tasarımıyle, Saiga ile rekabet edebilecek konumda. Yivsiz tüfekler için, sökülebilir kutu şarjörden daha hızlı doldurma yolu bulmak zor. Vepr’in farklı gövde ve kabzalarla gelen birkaç varyantı bulunuyor, ancak hepsinin tepeye boylu boyunca yerleştirilmiş rayı bulunuyor. Tüfek, doğrudan gövdeye takılan beş fişek kapasiteli bir şarjör ile teslim ediliyor.

4 Mossberg 930 JM Pro



JM Pro, ismini ABD’li atış sporları kurumu USPSA’in Ulusal 3-Gun Şampiyonası’nı beş kere birincilikle bitiren Jerry Miculek’ten alıyor. Mossberg’in de dayanıklığı ile bilindiğini göz önünde bulundurursak, bu tüfeğimiz özel ilgiyi hak ediyor. 10 veya 9 atımlık versiyonları bulunan, eğimli pahlanmış dolum yatağı, daha hızlı doldurma süreleri sağlayan kısaltılmış el kundağı, büyük boy sürgü kolu ve mandalı, ve geri tepmeyi hafifletip devinim süresini azaltan ikili gaz havalandırma sistemi gibi performans arttırıcı özellikleriyle, 930 JM Pro Yeni başlayanlar kadar usta atıcılar için de iyi bir seçim.

3 Remington Model 1100 TAC 4



Kırk yıldır varlığını sürüdren, aldığı darbeleri hiçbir şey yokmuş gibi sallamayıp yoluna devam eden Model 1100, son derece dayanıklı bir otomatik doldurmalı tüfek olduğunu çoktan ispatladı. Çoğu 3-Gun’cının halen gözdesi olması mantıklı, ve TAC 4 modeli az miktar oynamayla müsabakaya hazır hale gelebiliyor. Kontrol düzeneği tanıdık, ve uzun zamandır var olan tüfeğin piyasada dağ kadar aksesuar ve parçaları bulunabiliyor.

2 Stoeger M3000


Stoeger M3000 çok kullanışlı, güvenilir bir tüfek. Sırf bu sebepten dolayı müsabakalara elverişli. ataletli bir sistemden istifade etmesi ve sadece üç parça ile akıcı işlemesi ayrı bir avantaj. Ayrıca çeşitli fişeği ayar gerektirmeden ateşleyebiliyor. Tek sıkıntısı, anca dört fişek tutabilen kısaltılmış fişek haznesi. Ancak kapasiteyi 9+1’e yükseltmek için, silahın kendisi gibi düşük masrafa gelen bir uzatma tüpü almak yeterli.

1 Winchester SXP Extreme Defender



Pompalı tüfeklerin 3-Gun’da yeri var kuşkusuz. Alışmamış ellerde yarı otomatik yivsiz tüfeklerden bir miktar daha yavaş olabilirler, ancak gerçekte yükleme sürelerinde bir değişiklik yoktur, ayrıca kötü havalarda gazla çalışan tüfeklere göre daha dayanıklı oluyorlar. Winchester 1300’ün yolunu takip eden SXP, müsabakalar için gerekli tüm aksesuarları beraberinde bulunduruyor ve yarım saniyede üç atış yapabilen geri tepme destekli pompa mekanizması sayesinde yağ gibi işliyor. Fişek kapasitesi sınırlı, ancak bir uzatma tüpü bu sorunu sürâtle çözer.

5



4



3

2



1



CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here