Remington RM380

Remington, 2014 senesinde Rohrbaugh Firearms’ı satın almıştı. Küçük boyutlu tabancalar konusunda başarılı bir kariyere sahip olan Rohrbaugh, Remington’un bünyesindeki diğer firmalara fiyat bazında kıyasla biraz tuzlu kalıyor.

RM380 ise Rohrbaugh’un R9 modelinin Remington tarafından revize edilmişin hali. Hemen aşağıdaki resimde de bir Rohrbaugh R9’u Remington RM380 (siyah) ile yanyana görmekteyiz.





RM380, metal gövdeli ve .380 ACP fişeğini kullanan bir yarı otomatik cep tabancası. Klasmanındaki diğer tabancalara kıyasla oldukça dayanıklı olması; atış keyfini ve silah ömrünü ciddi anlamda olumlu etkilediği gibi taşıma ergonomisini de bir miktar azaltıyor. Güvenilir olmasını istediğiniz küçük bir silah arıyorsanız eğer RM380 tam aradığınız silah. Fakat atış becerisi ve konforunu geliştirmeniz için muhakkak başlangıçta biraz zaman ve fişek yakmanız şart. Yine de silahın sağlam olması .380 ACP gibi büyük bir mühimmatın kontrolünde büyük katkı sağlıyor. Tamam, belki kısa 9 o kadar da büyük bir fişek değil, fakat cep tabancası boyutlarından bahsediyorsak eğer o zamankendi klasmanının en büyük fişeklerinden birinden söz etmiş oluyoruz!

Tabancayı görsel olarak incelediğimiz zaman ilk olarak rahatlıkla gizlenebilecek boyutlarda tasarlanmış olduğunu gözümüze çarpıyor. Bu tip tabancalarda da artık kemikleşmiş bir alışkanlık var: serçe parmak desteği görevi gören uzantılı şarjörler. Elbette bu kişisel tercihe girdiği için Remington işi riske almak istememiş ve tabancaları biri uzantılı diğeri uzantısız olmak üzere iki şarjörle birlikte teslim ediyor.

Rorhbaugh R9’a kıyasla yapılan en büyük değişikliklerden biri ise şarjör bırakma mandalının kabza altından alınarak tetik korkuluğunun arkasına yerleştirilmiş olması. Bu sayede silahın dolum ve boşaltım işlemleri eskisine kıyasla çok daha hızlı olarak gerçekleştirilebiliyor. Bu tip bir silahta gerçekten süratli bir şekilde şarjör değiştirmenizigerektirecek bir durumda kalabilir misiniz orası muamma ama şüphesiz mekanizmanın bu yönde olması insana “ne olur ne olmaz” güveni veriyor. Ayrıca kavramayı artırmak için kabzanın ön kısmına derin baklava desenleri de işlenmiş.

Rohrbaugh’un sürgü tutma mandalı silahı mümkün olduğunca sade tutmak adına mevcut değildi. Bu da silahın şarjör başı yapmamasına neden oluyordu. RM380’de ise aynı pürüzsüzlüğün bozulmaması için oldukça düşük profilli bir sürgü tutma mandalı eklenmiş. Bu sayede hem silahın sadeliğinden hem de kullanışlılığından ödün verilmemiş oluyor.

Remington ayrıca Rohrbaugh’un icra mekanizması üzerinde de epey uğraşmış. Rohrbaugh’un en sık değiştirilen ve en çok arıza yapan parçası herhalde icra yay kompleksidir. Öyle ki daha 1000 fişek yakmadan bu yayın arıza yapması ve değiştirilmek durumunda kalması oldukça sık rastlanılan bir sorun olarak biliniyordu. Hatta bazı çevreler “Ateş etmeden kullanmanız gereken bir tabanca” olarak bu durumu kinayeli bir şekilde izah ediyorlar. Remington ise iç içe geçmiş çift yay sistemi ile bu durumun önüne geçmiş.

Yine de silahı sökmek pek de kolay bir iş değil. Silahı sökmek için kullanım kılavuzunda verilen bildi şu şekilde:

• Silahı kovan atım penceresi yukarı gelecek şekilde tutun, (yani adeta filmlerde gördüğümüz ABD’li çetelerin yan tutuşu gibi!)




• Sürgüyü söküm pimi yuvasından kurtulana kadar yavaşça çekin ve pimi yerinden çıkarın Yani şansınız yaver gitmezse bir yandan silahı söküm sathında tutmaya çabalarken bir yandan da pime ulaşmaya çalışacaksınız! Olmadı ufak bir çubuk ya da zımba yardımıyla pimi itebilirsiniz.




Tıpkı diğer emniyetsiz cep tabancaları gibi (ki buna Rohrbaughlar da dahil) RM380’in oldukça uzun bir çekme mesafesi var. Ne kadar mı uzun? Çekmeye başladıktan sonra fişeğin patlamasından evvel bir çay demleyecek kadar vaktiniz var! Fakat yine de tetik öyle yumuşak ki, cep revolveri kullanıcılarını değil belki ama diğer bir çok cep tabancası kullanıcısını kıskandıracak kadar pürüzsüz. Silahın toplam boyu 5.27” olup, 2.9” namlu boyuna sahip. Toplam yükseklik ise 3.86”.





Ağırlığı ise yalnızca 345 gram olan silahın 6+1 fişek kapasitesi mevcut. Uzantılı şarjörler yalnızca silahı daha iyi kavramanıza katkıda bulunuyor; kapasiteye herhangi bir katkıları mevcut değil. Silahın rakiplerine kıyasla en büyük dezavantajı ise tek aksesuarının kabza lazeri olması (ki bunun da ülkemizde yasal olmadığını hatırlatalım!) Kabza lazeri haricinde silaha ekleyebileceğiniz ve “aksesuar” olarak tabir edilebilecek en yakın şey serçe parmak uzantılı şarjörler. Picatinny kızağının eksikliğine günümüz silahlarında neredeyse hiç alışık değiliz. Fakat unutmamak gerekir ki cep tabancalarının böyle bir zorunluluğu yok. Eğer RM3 80 gizlenebilir taşıma klasmanına giriyor olsaydı bu eksiklik çok ciddi bir fark yaratabilirdi.




Herşeye rağmen yapılan atış testleri silahın oldukça başarılı çalıştığı yönünde. Hatta kovan atım penceresinin sökme pozisyonundayken silahın atılması bile sorun yaratmadığı vurgulanıyor. Ayrıca RM380’in fişek seçme konusunda da oldukça eli bol davrandığını belirtelim! Fakat yine de bu silah ile iyi bir atıcı olma temennisindeyseniz tetiğe alışmak için başta bolca mermi yakmanız gerekiyor.




.380 ACP (kısa 9mm)’nin hedefi yıkma potansiyeli ile ilgili tartışma başlatmıyoruz bile. Keza cep tabancaları kategorisinde atabileceğiniz en büyük çaplardan biri oluyor kısa 9mm. Gizlenebilir taşıma klasmanındaki 9x19mm Parabellum tabancalar bu tür cep tabancaları piyasasına ciddi bir darbe indirdiler. Fakat yine de cep tabanca gerek bayan atıcılar gerek silahını belinde taşımayı tercih etmeyenler tarafından ilgisini hiç yitirmedi. Bir diğer avantajı ise silahın ABD piyasa fiyatının oldukça uygun olması: $417 (hatta yerel piyasada $360’a bile bulmanız mümkün). Bu durumları da göz önünde bulundurarak, Remington RM380’in kendi klasmanının güçlü bir temsilcisi olduğu kanaatine varabiliriz.




TEKNİK KART
Marka: Remington
Model: RM380
Kalibre: ,380 Auto (Kısa 9mm – 9x17mm)
Fişek Kapasitesi: 6+1
Toplam Boy: 5.27″
Namlu Boyu: 2.9″
Yükseklik: 3.86″
Tetik Ağırlığı: 3.50 kg
Boş Ağırlık: 345 gr
Fiyat(ABD): 417 USD

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here