Kaçan Kurbanlığa Risksiz Çözüm: AĞ SİLAHLARI

Ağ Silahlarının asıl tasarım amacı yaban hayatı üzerine inceleme yapan araştırmacıların yabani hayvanları zarar vermeden yakalamak istemesiydi. Ancak bu tasarım kısa sürede bilim kurgu senaristlerinin dikkatini çekmeyi başardı. Ağ silahının ‘Alien vs Predator’ filminde kullanılmasıyla birlikte de popülerliği dünya çapına yayılmış oldu. Bu

Türkiye’de ‘Kurban Bayramı’ deyince akıllara gelen ilk görüntü kaçmış bir kurbanlık hayvanın peşinden koşan insanlar yada trafiği birbirine katan kurbanlıklar olmakta. Bu sıkıntının farkında olan belediyeler her kurban bayramında bayıltıcı silahlarla donatılmış ekipler oluşturmakta ancak bu ekip üyeleri anlık hatalarla çevredekileri vurmamak için yoğun çaba harcasalar da bazı istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilinmekte. Ayrıca bazı dini otoriteler de hayvanların uyuşturulmasıyla kurbanlık vasfını yitirebileceğini öne sürmekte.

Biz de Kurban Bayramı vesilesi ile tüm bu sıkıntıların önüne geçebilecek ve yaralayıcı özelliği bulunmayan bir silah türünü tanıtmayı uygun gördük. İngilizce ismi ‘Net Gun’ olan bu silahın Türkçe’deki ismi ‘Ağ Silahı’!
basit ancak işlevsel silahlar günümüzde yalnızca bilim insanları tarafından değil, çobanlardan avcılara kadar geniş bir kitle tarafından kullanılmakta.

Ağ silahlarının teknik özelliklerinden bahsedecek olursak, öncelikle değinmeliyiz ki; bu silahlarda barut kullanmak yerine basınçlı CO₂ tercih edilmiş. Bu sayede tehlikeden kaçınıldığı gibi aynı zamanda da maliyet düşürülmüş.
Ağ silahının mühimmatını dört köşesine metal ağırlıklar yerleştirilmiş olan dikdörtgen veya kare şeklindeki ağlar oluşturmakta. Fırlatma kartuşunun içine yerleştirilen bu ağların köşelerinde bulunan metal parçalar atış sırasında basınçlı CO₂ gazı aracılığıyla ileri doğru itilmekte ve ağ yakalanmak istenen hedefe doğru gönderilmekte. Yakalanmak istenen hayvanın cüssesine göre istenilen boyutlardaki ağların fırlatılabildiğinden bahsetmekte de yarar var.
Umarız kısa süre içerisinde ağ silahları ülkemizde de kabul görmeyi başarır. ‘Armi e Tiro’ ailesi olarak iyi bayramlar dileriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here