Özel Birliklerin Yaşlanan Teçhizatları: Toplu Tabancalar

Toplu tabancalar özellikle Amerikan İç Savaşındaki başarılarıyla önemini ispatlamayı ve dünya çapında ilgi görmeyi başardılar ve son 2 asır toplu tabancalar için altın çağ niteliğini taşıdı. Ancak 1990’lardan sonra yarı otomatikler hızlı bir şekilde toplu tabancaların yerini almaya başladı.

Aslında yakın zamana kadar bir çok elit birlik bile toplu tabancaları tercih etmekteydi. Örneğin Amerikan SEAL’lere bağlı ‘Team Six’ birimi Smithamp;Wesson tarafından tamamen paslanmaz çelikten üretilmiş olan .357 Magnum mühimmatlı tabancaları birçok görevlerinde kullanırken; Avusturya’nın GEK COBRA isimli ünlü anti-terör birlikleri de bir kaç yıl öncesinde Glock’a geçiş yapana kadar MR-73’lerin 4 inch namlulu versiyonunu benimsemişlerdi.

Dünya çapında geniş bir şöhrete sahip olan Alman GSG-9 birlikleri Smithamp;Wesson’un toplu tabancaları ile teçhizatlandırılmış olan bir diğer elit birlikti. Hollanda Deniz Kuvvetlerine bağlı özel bir ekip olan UIM de görev silahı olarak ünlü ‘Colt Lawman .357 Magnum’u tercih etmişti.
Toplu tabancalardan bahsederken Fransız’lardan bahsetmemek olmaz! Özellikle Fransız polis teşkilatı tarafından uzun yıllar boyunca tercih edilmiş olan Manurhin MR-73’ler Fransız jandarmasına bağlı özel operasyon ve terörle mücadele birimi olan GIGN’lerin de gözdesi konumundaydı. Ancak GIGN’ler polis teşkilatından farklı olarak 4 inch’lik namlu yerine 5.7 inch’lik namluya sahip olan MR-73’lerin uzun versiyonunu tercih ettiler. Yerine getirecekleri görevlere göre bu silahı modifiye eden GIGN’ler bazı görevlerde bu tabancayı optik nişahgan ve bipod’la bile kullandılar. Fransanın diğer elit birimleri olan RAID ve GSPR da MR-73’ü uzun süre kullandı. Ancak bu iki birim görevlerinin gerektirdiği gizlilik nedeniyle genel olarak MR-73’ün 3 inch’lik namluya sahip olan en kısa versiyonunu tercih ettiler.
MR-73 hakkında geniş bilgi için aşağıdaki link’i ziyaret edebilirsiniz;

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here