Kimber Browing’e Karşı!

Yapılan testlerde, her iki tabancanın da iyi işlediği söylenebilir. Kimber oldukça başarılı bir cep silahı aynı zamanda. Aynı şey Browning için söylenemez. Alın da sığdırın bakalım cebe! Kişisel savunma için taşımaya kalkarsanız sorunlar ortaya çıkabilir dolayısıyla. Her iki tabancaya da biraz daha yakından bakalım.

John Browning’in 1911 model tabancası, seçkin özel fabrikalardan tutun da, Afganistan’ın ücra köşelerine kadar, gerçeğinden sahtesine, dünyanın neredeyse her tarafında üretildi. Bazı 1911 tabancaları 40 Samp;W, 38 Super, 9mm Luger ve 22 LR gibi 45 ACP’den küçük kalibrelere uyarlandı. Benzer bir şekilde, burada incelediğimiz Browning 1911-380 ve Kimber Micro Carry Advocate tabancaları da – 9mm Kurz veya 9mm Short diye de bilinen – 380 ACP (Nam-ı diğer “kısa 9mm”) için kalibrelendirilmiş. Tabancaların kendi boyları da küçültülmüş. Bu tür denemeleri Colt daha önce gerçekleştirmişti. Mustang tabancaları bu denemelerden en bilineni. Eski tüfekler Star 380 ACP tabancalarının birkaç farklı boyda üretilmiş varyantlarını özlemle anabilir. Daha da eskiye gidersek, 1911’den önce gelmiş olan Colt 1903 Pocket Hammerless tüm dünyayı gezmiş bir kompakt 32 ACP tabancasıydı. Daha sonra 380 ACP için de kalibrelendirilmiş varyantları üretildi. Şüphesiz ki 380 ACP mermisinin kolay ve rahatça ateşlemeye olanak sağlayan özellikleri popüler olmasında etkili oldu. Daha büyük varyantların geniş kabzaları ve artan ağırlıkları bu kolaylığı daha da artırdı. .380 ACP popülerliğini, bilhassa daha iri kabzalı ve daha ağır modellerde fark eden atış rahatlığına borçlu.

Hem 1911’in hem de 380 ACP’nin piyasası devasa, ancak ilkinin ergonomiğini diğerinin yumuşak geri tepmesiyle birleştirebilen tabanca miktarı bir avuç kadar. Browning ve Kimber, 380 ACP piyasasını Colt ve SIG’e bırakmaya niyetli değil. Bu sebeple, ürettikleri 1911-380 ile Micro Carry Advocate tabancalarıyla büyük tabancaların kontrollerini cep tabancasının atılabilirliğiyle birleştirmeye çalıştılar. İkisi de tam boylu bir 1911’in kıyılarında geziniyor; ancak sadece Browning’in tabancası için küçültülmüş bir 1911 tanımını uygun görebiliriz. Kimber’ın tabancası 1911’i en fazla andırıyor.

Browning Black Label 1911-380, $620

1911-380 modeli, 1911’in yüzde 85’lik boyutunda olan versiyonu diye tanıtılıyor. Browning’in söylediğine göre, 1911-380’in avantajı, küçük boyuna rağmen hakiki bir 1911 gibi işlemesi. Çoğu tam boylu 1911 tabancalarında olduğu gibi, 1911-380’in rahatlık ve hızlı kullanım için büyük boy kontrol mandalları bulunuyor. Testleri yürütenlerin ilk farkettiği şey, tabancanın ele iyi oturduğu. Kabza emniyeti, ortopedik hatlara sahip olup kunduz kuyruğu tipinde, standart 1911 kabza emniyetine güzel bir güncelleme. Öyle ki, 1911- 380’in kabza emniyeti, 45 kalibrelik daha büyük tabancalara kıyasla küçük tabancalarda horozun kurulması esnasında meydana gelebilecek sıkışma ve çarpmaları önlemede daha etkili olabilir.

Kabza emniyetinin altında bulunan çıkıntı, tabancanın ele daha iyi oturmasını sağlıyor. Başparmağı öne bakarak silah tutmaya alışkın olanlar, avuçlarını kabza emniyetinden kaldırmaya meyilli olduğundan, kabza emniyetine her zaman düzgün basamayabilir. Bu çıkıntı dolayısıyla çoğu atıcı için bir avantaja dönüşüyor. Buna rağmen, testleri yürüten bazı atıcıların kabza emniyetini devreye sokamadığı zamanlar oldu. Kabza emniyeti, basıldığında tetiği genelde yolun yarısında serbest bırakır. Browning büyük ihtimalle bu mesafeyi biraz daha artırdı, dolayısıyla tabancayı düzenli kullanmayı planlayan atıcı bu değişikliğe uyum göstermeli.

Hem sağ hem sol ele uygun standart emniyetin bulunması güzel bir detay. Solaksanız veya silahı diğer elinizde taşımanız gerekiyorsa, emniyet hâla kontrolünüzde kalıyor.

Silah çerçevesi, Browning’in “Black Composite” adını verdiği, alüminyum ve polimer karışımını andıran hafif bir maddeden üretilmiş. Kabza çerçevesinin ön kısmı ince ince işlenmiş kare dokulu bir yüzeye sahip. Ateşleme ana yayını koruyan kısım, ateş etme esnasında silahı sıkıca tutmaya yardımcı olmak üzere tasarlanmış. Şarjör çelik gövdeye sahip. Sekiz mermilik kapasitesi var. Tabancayla beraber sadece bir şarjörün verilmesi son derece anlamsız. İki desek hadi neyse ama her amaca uygun bir set için en az üç adet şarjörün bulunması beklenir.

Kompakt bir 380 ACP tabanca için 10 santimetreyi aşan namlu uzunluğu fazla. Ancak kronograf ölçümleri gösterdi ki, Browning’in atış hızları Kimber’ınkini aştı. Testlerde kullanılan Fiocchi ve Hornady mermileri sırayla saniyede 20 ve 25 metre hızlarına ulaştı. Tabancanın namlu ağzına ise pah kırılmış.

Mekanizma kilitlenmeli olarak tarif ediliyor. Yanlış bir tanım değil, ancak tam boylu bir 1911’in kilitlenme sisteminin tıpatıp aynısı da değil. Fişek rampasının altında salıncak mevcut değil. Bunun yerine Browning HP (14’lü) gibi çalışıyor. Tabancayı ateşlediğinizde, sürgü namlusuz yoluna devam etmeden önce bir gıdım geri tepiyor. Dolayısıyla bu, dünyanın en kısa kilitleme istinadına sahip olabilir. Ancak daha ağır bir yay gerektiren geri fırlatmalı bir mekanizmanın aksine, sürgüyü geri çekmek çok daha kolay. Ayrıca çoğu 1911’e göre sürgü kısmı daha sıkı olsa da, namlu kolayca sökülebiliyor. İcra mili küçük, beyaz bir plastik parçadan ibaret. İcra yay tamponu da plastikten. Saha söküm aşamaları ise normal 1911’lerle aynı şekilde.

Test atışlarının öncesinde, tetiğin pürüzsüz olduğu ve ölçüm cihazlarında 2.72kg ağırlıkta düştüğü belirtiliyor. Testler sırasında alıştırma için Black Hills Ammunition 100 grain’lik FMJ mermileri kullanıldı. Sürgü arkada kilitli konumda dururken şarjör yerleştirildi ve sonra serbest bırakılarak ilk mermi ateşlemeye hazır hale geldi. Kısacası silah, her zaman olduğu gibi kutudan çıktığı haliyle teste tabi tutuldu. Black Hills FMJ mermilerinin kullanıldığı 60 atışlık testlerde bir kere bile besleme, fişek yatağına oturma, ateşleme ve kovan fırlatmada sorun meydana gelmedi. Hedefleme son derece hızlıydı. Bir Barber Leatherworks Chameleon kılıfından çıkartıldığında, tabanca hızla hedefe odaklanabildi ve eğitimli bir atıcıya iyi uyum gösterdi. Bu boyda bir tabanca için, taktik nişangahlar işe yarar bir nişan görüntüsü sundu ve başarılı bir isabet hassasiyetine sahipti.

4.5 ve 6.5 metreden yapılan grupları iyi sonuç verdi. Tam bir şarjörü 13.5 metre mesafede duran insan boyutunda bir hedefin hayati bölgelerini temsil eden noktalarına isabet ettirmek zor olmadı. Kısa mesafede gerçekleştirilen taktik atıcılıkta, testleri yüreütenler Browning’in kullanımın kolay ve rahat olduğunu belirtti. Ancak kabza emniyetinin tam olarak devreye girmediği en az üç vesilede, karavana olarak gerçekleşen atışlar oldu.

Atış sehpası ile yürütülen atış denemelerinde üç farklı 380 ACP mermisi kullanıldı. Bunlar arasında Black Hills’in 100 grain’lik FMJ, Fiocchi’nin 90 grain’lik XTP ve Hornady’nin 90 grain’lik Critical Defense mermileri bulunuyor. Silahların küçük boyları nedeniyle, grupmanlar alışılagelmiş 23 metre değil de 14 metre mesafeden ateşlendi. Testi yürütenler, Browning’in isabet hassasiyetinin iyi olduğu, ancak küçük boyu ve küçük nişangahlarının tabancanın sürekli kullanımını zorlaştırdığını belirtti. Grupmanlar 7.5 ila 11.5 santimetre arasında gidip geldi. En dar grupman Fiocchi’nin 90 grain’liği ile elde edilen 8 santimetre oldu. Şüphesiz ki Browning mesken ve kişisel savunma için kısa mesafede yeterince isabetli, ancak testler Kimber tabancasının sabit pozisyonda daha isabetli olduğunu gösteriyor.

Silahı test edenler şöyle diyor: Browning 1911- 380, aslının daha küçük bir versiyonu olarak, 1911 tabancasının meraklılarının ilgisini çekebilir. Kişisel savunmaya gelince, Browning’in bu tabancası Walther PP, Astra A60, Beretta 84 ve benzerleri ile aynı kategoriye konabilir. Düzgün kullanılması kolay ve yeterince isabetli. Ancak 1911-380 çoğu kompakt 9mm tabanca kadar ağır sayılır ve o sebeple cep silahı sayılmayabilir.

Kimber Micro Carry Advocate Brown 380 ACP, $700

Kimber’ın tabancası, boyutlardan bahsetmesek bile Browning’inkinden oldukça farklı. Bu tabanca 1911 şablonuna Browning kadar yakın değil. 1911’e alışmış olan Kimber’a da rahatça uyum sağlar, ama detaylarda büyük farklar var. Biri veya diğerini tercih etmenizi de büyük ihtimalle bu farklar belirleyecek. Eğer 1911’in kabza emniyeti size göre değilse, muhtemelen Kimber size göre.

Taktik nişangahlarının kalitesi Browning’inkine denk. Kimber’ın üç noktalı ve trityumlu nişangahları bulunuyor. Bu, bir kişisel savunma tabancası için büyük bir avantaj. Browing ve diğer 1911 tabancaları gibi, Kimber dahili tırnağa sahip. Daha önce bahsetmiştik, Kimber’ın kabza emniyeti bulunmuyor. Bu kadar küçük bir tabancaya böyle bir sistem dahil etmek zor olurdu. Browning’de kullanıldığında, kabza emniyeti sorunsuz işlemiyordu. Kimber’ın horozu, Browning’e göre sürgünün daha derinine gidiyor. Tabancayı eğer kurulu halde cepte taşımak istendiğinde bu bir avantaj.

İcra tertibatındaki ufak tefek farklılıklar dışında, tabanca diğer herhangi bir 1911 ile aynı şekilde sökülüyor. Ayrıca Kimber, 1911 gibi salıncaklı namlu sistemi yerine Browning HP (14’lü)’nin besleme sistemini andırıyor. Tabanca söküldüğünde, Namlu tespit piminin altında sürgü tutucuya basınç uygulayan bir yay bulunuyor. Parçaları geri takmak zor değil, ancak küçük tel fişek atacağına fazla baskı uygulamamaya özen gösterilmeli.

Browning’de bulunan şarjör emniyeti burada yok. Bu tarz emniyeti kullanan çok az sayıda ABD kökenli tabanca üretildi. Kimber’ın iğne emniyeti bulunuyor. Tabancanın emniyet mandalı sürgüyü kilitlemiyor. Bu, emniyet açıkken tabancayı doldurmaya olanak sağlıyor. Yapılan testlerde, tabanca kurulu halde cepte taşındığında emniyetin yerinden bir kere bile yerinden oynamaması dikkat çekti. Ancak sürgü gövdeye takılı konumda değilken emniyet mandalına müdahale edilmemesi gerekiyor, aksi takdirde mandal gövdeden çıkabilir.

Kimber’ın tetiği oldukça ağır. Tetik kısa bir yürüme mesafesinin ardından tutarlı bir direnç kuvveti uyguluyor fakat firmanın beyanı olan 3.18 kg yerine 3.97 kg ağırlık uygulandığı zaman düşme gerçekleşti.

Deneme atışları önceside silah yağlandı ve Black Hills Ammunition’ın 100 grain’lik küre mermileri ile dolduruldu. Kimber 7 fişek kapasiteli şarjör ve uzantılı 7 fişek kapasiteli şarjör ile teslim ediliyor. Olabilecek en küçük boyda taşıyabilmek için, testlerde çoğunlukla uzantısız 6 mermilik şarjöre yer verildi. Büyük şarjörün fazladan sağladığı kontrol kabiliyeti pek farkedilmiyor. Öte yandan, normalden uzun olması silahı saklamakta sorun çıkarmadı.

Kısa mesafe testlerinde Kimber etkiliydi. Kısa kabza ve nişan hattına rağmen, Kimber’ın grupmanları Browning’inkinden üstündü. sehpadan yapılan yüksek isabet atışlarında, tetiğin ağırlığı taktik atışlarda olduğundan çok daha fazla kendini belli etti. Testi gerçekleştirenlerin tamamı, Kimber’ı hızlıca ateşlemenin ve hedefe odaklı tutmanın Browning’de olduğu kadar rahat olduğunu belirtti. Bunda muhtemelen 380 ACP fişeğinin geri tepmesindeki hafifliğinin etkisi vardır.

İlk birkaç denemede, 14 metre mesafeden bir cep silahı için pek isabetli sayılmayacak 10 ila 12.5 santimetrelik grupmanlar elde edildi. Sonraki denemelerde 7.5 santimetre civarında grupmanlar çıktı. En iyi sonuçlar ise Hornady’nin 90 grain’lik FTX mermileriyle elde edilen 6 santimetrelik grupman oldu.

Daha geniş olan silahın daha az isabetli olması şaşırtıcı geldi ve bu sefer her iki tabanca da JHP ve Black Hills mermileriyle aynı anda tekrar test edildi. Kimber yine Browning’in önüne geçti.

Testleri yürütenleri kanaati şöyle: Browning fazladan bir mermi kapasitesi, her iki ele de uygun emniyet ve daha yüksek hızdan kaynaklanan daha büyük enerji sunuyor. Ancak taktik atışlarda Kimber en az Browning’inki kadar başarılı grupmanlar elde etti ve sehpada daha isabetli çıktı. Kimber, nereden aldığınıza bağlı olarak 80 ila 100 dolar daha pahalı. Tritium nişangahlar, ek şarjör ve kaliteli kaplamanın fiyata etkisi olmuştur.

TEKNİK KART

KIMBER

Çapı: .380 ACP

Boş ağırlığı: 391 gram

Uzunluğu: 5.6”

Kabza sırtı: sabit tipte

Namlu uzunluğu: 2.75”

Şarjör kapasitesi: 7 veya 6

Çarpma sistemi: Hareketli iğne

Paket donanımındaki şarjör: 1 adet 7’lik, 1 adet 6’lık

Sürgü malzemesi: Çelik

BROWNING

Çapı: .380 ACP

Boş ağırlığı: 493 gram

Uzunluğu: 7.5”

Kabza sırtı: sabit tipte

Namlu uzunluğu: 4.25”

Şarjör kapasitesi: 8

Çarpma sistemi: Hareketli iğne

Paket donanımındaki şarjör: 1 adet

Sürgü malzemesi: Çelik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here