Winchester Model 1300 Defender

Tüm zamanların en meşhur pompalı tüfeklerinden biri olan Winchester M1300, ayrıca kendi sınıfının en uzun süredir tedavülde olan modellerinden de biridir.

İlk olarak 1981 senesinde piyasaya giren Winchester M1300, USRAC (US Repeating Arms Company)’ın Winchester silahlarının ürerimini devraldığı zaman üretilmeye başlanmıştır. Aslen M1200 modelinin çok az modifiye görmüş bir versiyonu olan M1300, oldukça hızlı kurulabilen pompa mekanizması sebebiyle “speed pump” yani “süratli pompalı” lakabını almıştır. Bu sebeple de gerek güvenlik güçleri gerek sivil atıcılar arasında kendine saygıdeğer bir yer edinmiştir. Yaklaşık 3.10 kg ağırlığında olan tüfeğin ağırlığı, varyasyonuna göre 3 aşağı 5 yukarı farklılık gösterebiliyor olup namlu boyu ve fişek kapasitesi de aynı şekilde opsiyoneldir: 18” ila 28” arası namlu boyu ve 4,5 ya da 7 fişek kapasiteli tüp şarjör. Defender modelleri genellikle sabit şok bulunup diğer modellerde şok tüpleri çıkarılabilir tiptedir.

Winchester M1300’ün dayanıklılık ve üstün çalışma perfomansının sırrı ise basit ama sağlam mekanizmasında yatmaktadır. Çift taraflı mekanizma kolu ve yekpare bileşenler kullanılarak imal edilen M1300, ayrıca 3” Magnum fişek yatağına sahiptir. Bu tip güçlü fişekler özellikle mekanizmalı tüfekleri çabucak eskitmesiyle bilinirler, Öyle ki, kırmalı tüfeklerin bile kilit bloklarını hızlıca gevşetmeleri olağan bir durumdur. İşte bir yivsiz tüfeğin esas kaliteli olup olmadığını belirleyen kıstas, Magnum fişekleri ne kadar uzun ve sorunsuz çalıştırabildiğidir. Bugün sizlerle beraber M1300’ün kalbinde yatan sistemi inceleyeceğiz!


Ön kundak sabitleme anahtarı.

Söküm:

Her sefer olduğu gibi sökümden önce tüp şarjör ve fişek yatağında fişek kalıp kalmadığını kontrol ederek işe başlıyoruz. Her işin başı güvenlik!

Ayrıca kaşıklı tüfekleri sökerken ekstra dikkat göstermeniz gerektiğini hatırlatırız. Besleme sistemi tüp şarjörden kaşla göz arasında anında yatağa fişek sürebilir. Bu durumu gözden kaçırmak olağan olduğu için önce fişek yatağınızı, sonra tüp şarjörünüzü ve daha sonra tekrar fişek yatağınızı kontrol ediniz.

Daha önceden bir çok kez değindiğimiz gibi silah o kadar sade ve basit tasarlanmış ki, namlunun çıkması sadece tek bir somuna bakıyor. Ne bir kayış halkası var ne de ek bir sabitleme sistemi. Namlu sabitleme somununu çıkardıktan sonra fişek yatağının silahtan kolayca ayrıldığını göreceksiniz. Ardından ön kundağı sökmek için kundağın önünde yer alan diğer bir somunu sökmeniz yeterli oluyor. Lakin bu somunları yerine takarken önce ters yönde çevirerek vidaların diş kaptırmadığına emin olun.

Ayrıca kundak sabitleme somununda anahtar fişleri mevcut. Kundak hareketli olduğu için sayısız kurma işleminden sonra tahtanın aşınarak oynama yapmaması için kundak somununa anahtar dişleri açılmış. Bu anahtar dişleri sayesinde resimdeki gibi bir anahtarla kundağı somunla sımsıkı bir şekilde sabitleyebiliyorsunuz. Ayrıca bu tip anahtarlar evrensel olduğu için otomatik yahut pompalı bir tüfeğiniz varsa bizce bir tane edinmenizde fayda var.



Bir çok pompalı tüfek gibi M1300’ün de kapak takımı tetik grubunu sökmeden gövdeden dışarı çıkmıyor. Bu sebeple önce tetik grubunu yerine sabitleyen iri pimi bir zımba yardımıyla yerinden çıkarıyoruz. Bu pim çift yönlü olup iki adet oluk bulunduruyor. Bu oluklara tetik grubundan bir yayın yaptığı baskı ile yerine sabitlendiği için pimi istediğiniz yönden çıkarıp takabilirsiniz.



Muhtemelen sahra sökümünün bu kadar basit olması sebebiyle kolluk kuvvetlerinin en beğendiği modellerden biri olmuştur M1300!



Tetik grubunu söktükten sonra kapak takımı gövdeden ayrılıyor ve bu esnada mekanizma kolu da kendi kendini azat ediyor. Genelde mekanizmalı tüfeklerde tetik grubu sökülürken horoz kurulu vaziyete geçer. Bu sebeple tetik tertibatı halen elinizdeyken tetiğe yanlışlıkla dokunursanız eğer serbest kalan horoz elinize sertçe çarpabilir. Dolayısıyla bu tarz tüfekleri sökerken tetik grubuna biraz temkinli yaklaşın!



Silahın İğne tespit sacını kaldırırken iğnesinin fırlamamasına dikkat edin. Nitekim iğne, söküm esnasında halen iade yayının gerginliğine sahip oluyor. Kapak takımı 4 ana bileşenden oluşuyor: gövde, sürgü, iğne ve iğne tespit sacı. Silahın iğnesini sökmenin yalnızca 3 saniyenizi alması gerçekten tam kullanıcı dostu bir özellik:



Silahların iğnesi aslen yağlama gerektiren bir parça değildir. Yalnızca yayını ve kendisini korumaya yetecek kadar yağ uygulanır. Fakat korozyon koruması için iğne, iğne yuvası ve iğne iade yaylarınızı yıllık olarak temizlemenizi tavsiye ederiz. Çünkü İğne, zamanla barut artıklarını topluyor ve fazla yağlı olmadığı için de çevresini sarmalayan tortular paslanmasının önünü açıyor. Eğer iğneyi korumak için fazla yağlarsanız bu sefer de daha fazla tortuyu bünyesine topladığı için temizlemek zahmetli oluyor.



Zaten genelde silahseverlerin çok azı silahlarını iğnesine kadar temizleyebilecekleri zaman ayırabiliyor, lakin M1300’ün basit kapak takımı tasarımı, sahra sökümü esnasında iğne ve iğne yuvası temizliğini 1 dakikada halledebilmenizi sağlıyor. Silahı sökmüş bulunuyorsanız eğer, “Şu iğneyi de silivereyim!” diyorsunuz!

Kapak takımının hareketi, gövdenin kovan atım penceresinin zıt yüzeyinde konumlanmış olan uzun ve yassı bir yay sayesinde kumanda ediliyor. Bu yay, bombeli yapısı sebebiyle bir nevi susta görevi görüyor olup kapak takımının açılma ve kilitlenme konumlarına arada tolerans kalmamasını sağlıyor. Sürgü ise fişek yatağına dönerek kilitleniyor. İşte bu iş birliği sayesinde mekanizmanın güçlü fişeklerde bile uzun ömürlü olması sağlanıyor. Yayı, kapak takımının gövdeden çıkarılmakta olduğu fotoğrafta kovan atım penceresinden görmeniz mümkün.



Sonuç:

Winchester M1300, adeta her türlü kullanıcının dostu olan bir tüfek: Hem hiç bakım yapmayan birinin elinde uzun yıllar arıza vermeyecek kadar sağlam, hem de bakım yapmaktan hoşlanan kişilerin zamanını minimum harcayacak kadar basit! Kendisini pompalı tüfeklerin “Kalashnikov’u” olarak nitelendirirsek abartı sayılmaz.



Dipçik ve el kundağının tasarımı için biraz kaba bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz, lakin silahın kalanının sağlamlığı ile uyum sağlaması ve uzun ömürlü olması için bu şekilde düşünülmüş. Silahın basit tasarımı ile ilgili nasıl söylenecek fazla bir söz yoksa saptanacak pek bir kusur da mevcut değil.



1. Namlu ve ön kundak sökümü. 2. Tetik grubunun sökülmesi ve kapak takımının çıkarılması 3. Kapak takımı ve sökümü 4. Model 1300 Coastal Marine varyantı, Üstün korozyon direncine sahip kaplaması, polimer bileşenleri ve fiberoptik arpacığıyla Amerikan deniz piyadelerinin favori pompalı tüfeklerinden biri olmuştur




TEKNİK KART

Marka: Winchester

Model: Model 1300

Besleme Mekanizması: Pompalı

Ağırlık: 3.06 kg – 3.18 kg

Toplam Boy: 100,3 cm – 124,5 cm

Namlu Boyu: 457 mm – 711 mm F

işek yatağı: 76mm Magnum (3″)

Fişek kapasitesi: 4,5 ya da 7 (2.75″ Fişeklerde)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here