Kendinizi savunmanız gerektiği anda başınıza gelebilecek en kötü anlardan biri tabancanızın beklenmedik bir biçimde arızalanmasıdır. Eğer böyle bir durumu önceden talim ettiyseniz, hiç paniklemeden bu tatsız durumun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Ama önce arıza giderme tekniklerinde gerçekten ustalaşmanız gerekir. Arıza giderme teknikleri konusunda o kadar iyi olmalısınız düşünmeden kusursuz bir şekilde problemi çözebilmelisiniz.
Gelelim arıza giderme tekniklerine;
Tabancanızın tetiğine bastığınızda ve tabanca ateşlenmediğinde, ilk teknik “acil eylem” olarak adlandırılan “vur, sık” tekniğidir. Önce tabancayı yakınlaştırın ve şarjörün alt kısmını yeniden dolduruyormuş gibi diğer elinize doğru çevirin. Ardından avucunuzun iç kısmıyla şarjörün alt kısmına vurun. Bu, şarjörün tabancaya düzgün bir şekilde oturmasını sağlar.
Bu neden önemli? Şarjör tabancanın içindeyken ve sürgü çevrildiğinde, merminin dolu olduğu varsayılır. Bununla birlikte, şarjör tam olarak oturmamışsa, sürgü bataryaya doğru hareket ettiğinde üst mermi hazneye giden yolculuğunu kaçırmış olabilir. Bu durumda, tabanca dolu gibi görünebilir, ancak mermi kovanı olmadan tetiğe basmak bir klik sesinden başka bir sonuç vermez.
Arızanın nedeni ne olursa olsun, sorunu gidermenin ilk adımı: Sertçe vurarak şarjörün tam olarak oturduğundan emin olmaktır.
Ardından, sürgü çekin, mermi yuvasına oturduğunda artık yeniden oyundasınız demektir.
Acil eylem tekniği, çift besleme veya “hat içi çıkarma hatası” dışındaki her şeyi düzeltir.
Çift besleme arızasında ise kullanmanız gereken teknik iyileştirici eylemdir.
İyileştirici eylemin ilk adımı şarjörü tabancadan çıkarmaktır. Böylece ikinci bir mermiyi hazneye sokma durumu ortadan kalkacaktır. Sürgüyü çıkardıktan hemen sonra, tabancayı içeri doğru döndürün ve sürgüyü çekin. Haznedeki kullanılmış kovan dışarı çıkmazsa, sürgüyü birden çok kez çekmeniz gerekebilir. Her halükarda, hazne boşaldığında ya yeni bir şarjör ya da çıkardığınız şarjörü tekrar takın. Mermiyi hazneye sürmek için artık sürgüyü çekebilir ve oyuna dönebilirsiniz.
Bu teknikleri kurusıkı mermilerle ve poligon gibi güvenli ortamlarda çalışmanızı öneririz. Bu teknikleri doğal bir biçimde kendiliğinden yapabildiğinizde ustalaştınız demektir. Bu da istenmeyen durumlarda kendinizi kurtarabilecek yeteneklere artık sahip olduğunuzu gösterir.