O Amerikalı Bir Sivil: SAR 9X Platinum Striker

Sarsılmaz’ın SAR USA aracılığıyla yaptığı SAR 9X Platinum, Amerika’da incelendi ve hakkındaki görüşler Amerikan silah dergilerinde yayımlandı.

Polimer tabancalar, satın alınabilirlik, dayanıklılık, performans ve özellikle güvenilirlik sunarak profesyonel ve sivil pazarları kasıp kavurdu.

780 gr’lık darbeli ateşlemeli, 17+1 kapasiteli, çarpıcı bir “platin” gümüşi kaplamaya sahip 9 mm’lik tabanca; sürgünün dış tarafında polimer çerçevenin rengiyle eşleşen Cerakote var. Çok çeşitli el boyutlarına uyum sağlamak için üç siyah değiştirilebilir kavrama eki var. Bir 17 yuvarlak şarjör ve ek bir 19 yuvarlak genişletilmiş şarjör dahil. Mavi gövdeli şarjörler, tamamen doluyken bile kolayca yerine otuyor ve sürgü arkaya kilitlenmişken bile fonksiyonel.

Son olarak, çerçevenin ön aksesuar rayı için el feneri var satış paketinde. Parlak odaklanmış ışın ışığı, bir CR123 pil ile çalışıyor. Anahtar sol tarafta, bu nedenle sol işaret parmağının size doğru basit bir hareketi ışığı açıp kapamak mümkün. Aç, kapat ve tekrar aç, ışık flaş moduna geçiyor.

Işığı kaydırmak için ışığın her iki yanındaki güzel taraklı tırnakları aşağı çekmek yeterli. Sökmek de bir o kadar kolay ve sağlanan teçhizatı kullanırken kılıfına takmadan önce ışığın çıkarılması gerektiğini söyleme gerek yok.

Değiştirilebilir sırt bantları harika bir fikir, ancak ortalama büyüklükteki ellere sahip olmak, asla bir tanesini değiştirmeye ihtiyaç duymadığım anlamına geliyor. Platinum 9X bir istisna değildi ve kutudan çıkar çıkmaz harika hissettirdi. Günümüzde vurucu ateşlemeli tabancaların tipik bir örneği, tetiğin ortasında bir “kanat” emniyeti bulunan bir tetiktir.

SAR 9X’e özgü olan “eğimli” konumdayken tetiğin üst kısmında her iki tarafta görünen kırmızı bir üçgen var. Sürgünün altında, tabanca düşürülürse kazara patlamayı önlemek için bir ateşleme iğnesi bloğu buluyor; ikincisine basıldığında tetik tarafından yükseltiliyor.

Benzersiz değil sağ veya sol elle kullanım için her iki tarafta bir başparmak güvenliği mevcut. 

Başparmak emniyetleri, kılıfa takma sırasında kazaları önlemeye yardımcı olur, ancak SAR 9X’in güvenliğine ilişkin bir uyarısı var:  Kullanıcı el kitabı, tetiği bloke eden başparmak emniyetinin yalnızca tabanca kuruluyken uygulanması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor.

Bununla birlikte – ve bu önemlidir – tabancayı ateşlemek için sürgüyü geri çekmeden önce başparmak emniyetini yukarı iterseniz, emniyet açıkken tetiğe basıldığında tabanca ateşlenecektir! 

Sürgülü serbest bırakma, şarjör sürümünde olduğu gibi yalnızca sol taraftadır, ancak şarjör sürümü tersine çevrilebilir.

Tetiğin hemen önünde ikiz sökme pedleri bulunur. Bu türdeki diğer birçok tabanca gibi, SAR 9X de şarjör çıkarılmış olarak net bir şekilde boşaltılmalı ve indirme işlemini başlatmadan önce fişek yatağı görsel olarak kontrol edilmelidir çünkü sökmeden önce tetiği sıkmanız gerekir. Ardından sürgüyü bir kıl kadar geri çekin ve her iki tırnağa bastırarak sürgüyü öne doğru çıkarmak için serbest bırakın. Sürgünün altında, geleneksel yivli ve 1:10 sağ bükümlü, yakalanmış bir çift geri tepme yayı ve dövme, altı yivli namlu bulunur. Günümüzde yaygın olduğu gibi, bağlantısız varil, fırlatma portu penceresinde kilitlenir.

Dörtgen sürgü, arkada açılı kavrama oluklarıyla tırtıklıdır ve öndekiler 4,4 inçlik namlunun soğumasına yardımcı olmak için havalandırılmıştır. Aramızdaki daha militarist olanlardan bazıları bu açıklıkları işleri tıkamak için kir ve çamurun bir yolu olarak görse de, SAR 9X sivil rekabet dünyasında ve uzun savunma amaçlı atış tatbikatlarından ziyade sivil rekabet dünyasında sürekli atış yapmak için tasarlanmıştır.

Günlük amaçlar için, daha hızlı soğuyabilen bir namlusu var. Silahın şaşırtan özelliklerinden biri de ne kadar sağlam hissettirdiği. Pek çok polimer tabanca, sürgüyü geri çekip bıraktığında teneke gibi bir ses çıkarır, Platinum ise tamamen metal tabancaları anımsatan daha boğuk bir ses çıkarıyor.

Diğer birçok polimer tabanca, özellikle şarjör çıkarıldığında üst kısmı ağır hissettirir. SAR 9X bir kez daha tamamen metal bir tabanca gibi hissettiriyor. Sürgünün çıkarılması, diğer polimer çerçeveli tabancalara benzer yapıyı gösteriyor, ancak Platinum, bu türlerden beklediğimden daha güçlü hissettiriyor.

Son derece güvenilir ve isabetli olan SAR 9X Platinum, gözden kaçırmamanız gereken silahlar listesine giriyor. 

SAR ABD 9X Platin Özellikleri

  • Tip: Vurucu ateşlemeli yarı otomatik merkez ateşi
  • Kalibre: 9 mm Luger
  • Kapasite: 17+1 ve 19+1 
  • Namlu: 4,4 inç
  • OAL/Yükseklik/Genişlik: 7,6/5,5/1,4 inç.
  • Ağırlık: 780 gr
  • Yapı: Platin Cerakote karbon çelik sürgü, platin polimer çerçeve
  • Saplar: Değiştirilebilir kavrama ekleri ve paneller
  • Görülecek Yerler: Düşük profilli üç nokta; ön ve arka sabit 3 nokta; optik için delinmiş ve diş açılmış
  • Tetik: 6-lb. sıfırlama tarzı güvenlik tetiği; 2,7 kg çekme (ölçüldü)
  • Güvenlikler: Çok yönlü başparmak, tetik kolu
  • Üretici: Sarsılmaz, Türkiye
  • İthalatçı: SAR ABD, sarusa.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here