Yeni bir silah satın aldıysanız veya yeni bir silahı kullanmaya başladığıysanız büyük olasılıkla bilmek isteyeceğiniz ilk şey, elinizdeki ateşli silahta her bir güvenlik mekanizmasının nasıl çalıştığıdır.
Tabanca Emniyet Çeşitleri
HARİCİ (MANUEL) EMNİYETLER
Herhangi bir ateşli silahı kullanmanın en önemli yönü, tüm manuel emniyet işlevlerinin nasıl çalıştığını anlamaktır. Tabancanızda her zaman aşağıdaki manuel emniyetlerden bir veya daha fazlası bulunacaktır:
Kol / Başparmak Emniyeti
Çoğu tabancadaki en yaygın emniyettir. Kol emniyeti, ateşleme iğnesinin veya tetiğin hareket etmesini veya bazı durumlarda her ikisini birden engelleyen basit bir harici başparmak “anahtarı” görevi görür. Bu 1911’de, başparmak emniyeti çekicin solunda gösterilmiştir. Çoğu tek hareketli tabancada emniyetin devreye girmesi için horozun kurulu olması gerekir. Çift hareketli ve karşılık ateşlemeli tabancalarda, başparmak emniyeti genellikle herhangi bir zamanda devreye sokulabilir.
Kavrama Güvenliği
Kabza emniyeti, tabanca elde tutulmadığında her zaman devrededir. Atıcı tabanca kabzasını kavradığında ve avuç içi ile emniyet koluna bastığında devreden çıkar. Kabza emniyeti, başparmak emniyeti kapalı olsa bile, silah atıcı tarafından düzgün bir şekilde tutulmadığı sürece tetiğe basılmasını önleyerek bir tabancanın kazara boşalmasını önler.
Tetik Kolu Güvenliği
Tetik emniyeti, kabza emniyeti gibi çalışır. Tetik parmağı aktif olarak emniyet koluna basmadığında devreye girerler. Kabza emniyetleri gibi, bu emniyet de silah elde tutulmadığında kazara ateşlenmesini önlemek içindir. Tetiğin bir kısmı kılıfa, kemer halkasına veya kumaşa takılırsa, tabancanın ateş alma şansı çok daha düşüktür. Tetiğin kurma kolunu veya horozu serbest bırakması için emniyetin tetik yayına tam olarak bastırılması gerekir.
Emniyet Mandalı / Emniyet Kilidi
Muhtemelen bir atıcının tabancasının açıkta duran horozunu başparmağıyla tutup tetiğe yavaşça basarak horozu indirdiği birkaç aksiyon filmi izlemişsinizdir. Bu tehlikelidir ve silah güvenliğinin dört kuralından birini ihlal eder: Ateş etmeye hazır olmadığınız sürece parmağınızı tetikten uzak tutmak. Kilit açma kolları, bu güvenli olmayan eylemin yerine, mermi yatağını boşaltmadan horozu indirmenin mekanik bir yolunu sunar. Bu, horozun başparmaktan kayarak ateşleme iğnesine çarpma ve kazara boşalmaya neden olma riskini ortadan kaldırır.
Bu Sig Sauer P226’da, kilit açma düğmesi, beyaz daire içine alınmış şarjör serbest bırakma düğmesinin üzerindedir. Bu emniyet özelliğine sahip tabancaların sürgüsünde genellikle üç düğme bulunur: Biri sürgü kilidi için, biri başparmak emniyeti için ve diğeri de dekoder için. Eğer tabancanızda kilit açma düğmesi yoksa, şarjörü çıkarın ve fişek yatağındaki mermiyi çıkarmak için sürgüyü çekin. Ancak o zaman tetiği çekip horozu indirerek silahın horozunu manuel olarak açmalısınız.
Kaydırmalı Kilit
Teknik olarak tabancanızı taşırken veya ateşlerken kullanmanız gereken bir güvenlik özelliği olmasa da, sürgü kilidi bir ateşli silahı çalışmaz ve güvenli hale getirir. Kilit, genellikle tetiğin üzerine yerleştirilen ve sürgüyü arkaya doğru kilitleyerek fişek yatağını ve iç kısımları açığa çıkaran bir düğme veya koldur. Sürgü kilitleri, son mermi ateşlendiğinde ve takılı şarjör boşaldığında otomatik olarak devreye girer.
DAHİLİ (OTOMATİK) EMNİYETLER
Dahili emniyetler tetiğin çekilmesiyle otomatik olarak devreye girer ve devreden çıkar ve manuel olarak açılıp kapatılmaları gerekmez. GLOCK serisi tabancalar, tetik emniyeti dışında harici emniyetlere olan ihtiyacı ortadan kaldıran çeşitli dahili emniyetleri ile ünlüdür.
Düşme Güvenliği
Kaliforniya gibi bazı eyaletler tüm yeni tabancalarda düşme emniyeti bulundurulmasını zorunlu kılmaktadır. Düşürme emniyeti, silahın fiziksel olarak yere düşürülmesi ve ateşleme mekanizmasının darbeyle sarsılması durumunda, haznedeki bir merminin kazara patlamasını önlemek için gövde veya çerçevenin içindeki ateşleme mekanizmasını kilitler. Düşme emniyeti genellikle sürgünün arka kısmına, horozun veya tetiğin yanına, tabancanın ağırlık merkezi nedeniyle düşme olasılığının en yüksek olduğu yere yerleştirilir.
Ateşleme Pimi Emniyeti
Ateşleme pimi emniyeti esasen bir tür düşme emniyetidir. Tetik çekilmediği sürece, pimin mermi yatağına çarpmasını engeller. Düşme veya mekanik bir arıza durumunda, ateşleme iğnesi fişek yatağına çarpamaz. Bunun yerine bir çubuk veya plaka tarafından engellenecektir. Bu fiziksel blok sadece atıcı tarafından tetiğe basılmasıyla hareket ettirilebilir.
Horoz Bloğu / Çekiç Bloğu
Horoz bloğu ateşleme pimi emniyeti gibi çalışır: Tetik çekilmediği sürece çekicin ateşleme iğnesine çarpmasını önlemek için fiziksel bir çubuk veya plaka kullanır. Eğer horoz istemeden düşerse – silah düştüğü için veya arızalı bir mekanizma nedeniyle – horoz bloğu, o anda bloğu kaldırmak için tetiğe de basılmıyorsa, ateşleme piminin başına çarpmasını önleyecektir.
Transfer Çubuğu
Transfer çubuğu, çekiç bloğunun tersi şekilde çalışır: Tetik çekildiğinde, ateşleme iğnesinin başının önünde vuruş yüzü olan küçük bir çubuğu hareket ettirir. Çekiç doğrudan ateşleme pimi yerine bu vuruş yüzeyine çarpmalıdır. Çubuk, çekicin enerjisini ateşleme iğnesinin başına aktararak fişek yatağındaki mermi çekirdeğini patlatır. Eğer tetik çekilmez ve horoz düşerse, transfer çubuğu yerine oturmaz. Çekiç bunun yerine silahın gövdesine veya sürgüsüne çarparak ateşleme iğnesinden tamamen kaçınır.
Şarjör Bağlantısının Kesilmesi
Şarjör bağlantısı kesme şarjör tabancadan çıkarıldığında tetiğin çekilmesini engelleyerek çalışır. Bu şarjör çıkarıldıktan sonra haznede kalan bir merminin kazara boşalmasını önlemek içindir. Çoğu silah sahibinin bir engel olarak gördüğü tartışmalı bir otomatik “güvenlik” türüdür. Ateşli silahı kullanan kişi silah güvenliği kurallarını uyguluyorsa, bu bağlantı kesilmesi gereksizdir: Ateş etmeye hazır olmadıkça asla tetiği çekmeyin ve her ateşli silaha daima doluymuş gibi davranın.
Diğer Güvenlik Özellikleri
Dolu Hazne Göstergesi
Bir LCI, mermi yatağında bir mermi olduğunu göstererek, atıcının silahı kullanmadan önce boşaltılması gerektiğini bilmesine yardımcı olur. Bu göstergeler genellikle bu Glock 43’te olduğu gibi sürgünün yan veya arka kısmına yerleştirilmiştir. Atım yatağında bir mermi varken, fırlatma portunun arkasındaki küçük bir metal çubuk dışarı doğru kaldırılır ve silah menzile doğrultulduğunda kolayca görülebilir.
Yarım Horoz veya Çekiç/Horoz Emniyeti
Yarı kurulu bir horoz, horozun yüzünü ateşleme iğnesinin başından ayırır. Tetiği kilitleyerek çekilmesini engeller. Bu durumda, horoz düşürülemez ve bunun yerine tamamen kurulmalı ve ardından ya bir horoz çözücü ile ya da tetiği çekerek serbest bırakılmalıdır. Bu, bazı silah üreticileri tarafından bir tür manuel emniyet olarak tanıtılmaktadır, ancak silahınızı dolu ve yarı kurulu halde taşımanızı önermiyoruz.
Horozu bu konumda tutan mekanizma düşürüldüğünde kolayca hasar görebilir ve tekrar tekrar veya uzun süre bu konumda tutulmak üzere tasarlanmamıştır. Silah yarı kurulu vaziyette düşürüldüğünde, horoz yayında, serbest kalması halinde bir mermi yatağını ateşleyebilecek kadar enerji depolanır.
Özet
- En yaygın tabanca emniyetleri başparmak, tetik ve kabza emniyetidir.
- Birçok modern tabanca, kazara boşalmaları önlemek için otomatik emniyete sahiptir.
- Otomatik emniyetler açılamaz veya kapatılamaz. Genellikle tetik ile çalışırlar.
- Sürgü kilidini devreye sokmak genellikle bir tabancayı boşaltmanın ve kullanmanın en güvenli yoludur.
- Herhangi bir tabancayı yarım horozla taşımamanızı tavsiye ederiz.
- Önce fişek yatağını boşaltmadan asla bir tabancanın horozunu elle indirmeyin.
- Kilit açma manivelası olan bir tabanca, fişek yatağında mermi varken güvenli bir şekilde açılabilir.
Ateş etmeye hazır olmadıkça asla tetiği çekmeyin ve her ateşli silaha daima doluymuş gibi davranın.