Osmanlı için yapıldı; Dünya Savaşlarının Aktörü Oldu

Broomhandle Mauser bizde yaygın olarak kullanılan adıyla mavzer, Almanya’da üretilen ve 1896 yılında tanıtılan bir tabancadır. Bu tabanca, Alman silah üreticisi Mauser tarafından tasarlanmıştır. Broomhandle Mauser, karakteristik olarak kabza şeklindeki maşa benzer bir tasarıma sahiptir ve bu şekil nedeniyle “broomhandle-süpürge sapı” olarak da adlandırılmaktadır.

Broomhandle Mauser, 7.63x25mm Mauser veya 9x19mm Parabellum gibi çeşitli kalibrelerde mevcuttur. Genellikle 10 veya 20 mermilik şarjörlerle kullanılır. Bu tabanca, dönemindeki diğer tabancalardan farklı olarak yüksek bir mermi kapasitesine sahipti ve oldukça güçlü bir ateş gücüne sahipti.

Broomhandle Mauser, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde yaygın olarak kullanılmıştır.

Ayrıca, bazı ülkelerde polis ve askeri birimler tarafından da kullanılmıştır. Tabancanın eşsiz tasarımı ve güçlü ateş gücü, onu popüler hale getirmiştir.

Broomhandle, C96’nın ilk ticari versiyonuydu ve bu adı çekicinin kademeli konik kenarlarından alıyor. C96, piyasaya sürülmesinden sonraki ilk birkaç yılda pek iyi satılmadı ve tek büyük toplu satış, saray muhafızları için 1.000 silah satın alan Osmanlı İmparatorluğu’nun Sultan II. Abdülhamid’e yapıldı. Bu silahlar Farsça olarak 1’den 1000’e kadar kendi aralıklarında numaralandırılmıştı ve hepsi eşleşen omuz dipçikleri ile satılıyordu. Sipariş Aralık 1897’de imzalandı ve silahlar birkaç ay sonra, Mayıs 1898’de sevk edildi.

Sultan’ın yönetimi altında, olası askeri darbeler konusunda ciddi endişeler vardı ve C96 tabancaların çoğu da dahil olmak üzere silahların çoğu cephaneliklerde kilitliydi. 1908/9 devriminden sonra silahlar orduya ve polise daha özgürce dağıtıldı ve bu C96 tabancalar hizmette kullanılmak üzere her iki gruba da dağıtıldı. Bazıları Birinci Dünya Savaşı’nda savaşta kullanıldı ve savaştan sonra ordu veya polis memurları tarafından ucuza satın alınabilecek fazlalık olarak kabul edildi. Bu, çok fazla kullanıldıkları ve sonuç olarak bugün çok azının hayatta kaldığı ve birçoğunun oldukça kaba durumda olduğu anlamına geliyordu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here