Canik TP9SA, Glock 17’yi tahtından indirir mi?

Glock’un dünya çapında bir aktör olduğunu kabul ederek bu testi yapmak gerekir. Çünkü Glock milyonlarca sivil ve kolluk kuvveti tarafından taşınmaktadır ve dünya çapında bir dizi silahlı güç onu birincil hizmet tabancası olarak kullanmakta veya özel birimlere sınırlı sayıda dağıtmaktadır. Bilindiği üzere orijinal Glock 17 ticari olarak başarılı ilk polimer gövdeli tabancadır ve tabanca güvenilirliği standardını belirlemiştir.

Mesele şu ki, çok az ateşli silah Glock’un benzeri bir tabanca ile bu yaygınlığa ve üne erişebilmiş değildir.  Ancak bu durum kimi silah firmalarını benzer silahlarla Glock ile boy ölçüşmeyi denemekten alıkoymadı. Bu yeni girişimlerden biri de Samsun Yurtsavunma’nın 9 mm Parabellum TP9SA.

Hangisinin daha üstün olduğu konusunda dedikodu üretmek yerine, bu iki polimer gövdeli tabanca, üç önemli tasarım unsuru ve üç ekonomik faktör açısından karşılaştırıldı.

Glock 17’nin hala üstün olup olmadığını veya Canik TP9SA’nın onu tahtından indirip indiremeyeceğini belirlemek için test edildi.

Bir silaha hangi açıdan bakarsanız bakın, ister isabetlilik, ister ergonomi veya silahın tasarımı olsun, tüm bunlardan daha önemsi silahın güvenliğidir. Eğer bir ateşli silah güvenilir değilse, o zaman başarısızlığa mahkumdur.

Glock 17 güvenilir silahlar konusunda bir mihenk taşıdır ve bugüne kadar üretilmiş en güvenilir tabancalardan biridir ve bu nedenle de en popüler tabancalardan biri olmaya devam etmektedir.

Glock’un güvenilirlik standardını bu kadar yüksek tuttuğu bir ortamda, rakip her tasarımın işlevsel olarak kusursuz olması gerekir. Neyse ki Canik TP9SA kendini kanıtlamış bir tasarıma dayanıyor: Walther P99. Basma düğmeli şarjör bırakma, alternatif kabza profili ve sürgüdeki kilit açma düğmesi ile bu tasarımdan ayrılıyor. Ancak TP9SA, Glock 17’nin güvenilirliğinin neredeyse efsanevi statüsüyle rekabet edebilecek kadar uzun süredir piyasada değil.

Glock’un popüler video sitelerinde ve silah bloglarında çok kolaylıkla bulabileceğimiz sayısız işkence testine maruz kaldığını biliyoruz. Buna karşın biliyoruz ki TP9SA, 1500’den fazla merminin sıkıldığı testleri sorunsuz bir biçimde atlatabilmektedir. 

Sonuç olarak, her iki silah da atıcıların bu tabancalardan herhangi birini rahatlıkla taşıyabilecekleri kadar güvenilirdir. Ancak, uzun kullanım ömrü göz önüne alındığında, Glock 17 bu kategoride biraz daha öne çıkmaktadır. TP9SA’un  zamana bağlı güvenilirliği için karar vermek erken olacaktır. Neticede Glock 17’ye göre çok daha geç çıktı sahneye.

Dikkate alınması gereken bir sonraki kategori isabetliliktir. Eğer bir tabanca istenildiği gibi bir patern vermiyorsa, verdiğiniz paraya değmiyor demektir.  Her iki tabanca da herhangi bir ölçüye göre kompakt değildir, bu nedenle her ikisi de rekabet veya ciddi ev savunma seçenekleri olarak yeteneklerini değerlendirmek için dört marka mühimmatla 25 metrede bir yerleştirilen hedeflerde  başarıyla vurup grupmanlar yaptı.

Geniş bir performans ve fiyat yelpazesini kapsayan her iki tabanca da Hotshot Elite 115gr FMJ ve Winchester NATO-Spec 124gr FMJ mühimmat kullandı. Daha sonra, her iki tabanca da SIG Elite Performance Ammunition ve Federal Premium’dan bir çift savunma mühimmatı ile kronograflandı ve doğruluk testine tabi tutuldu.

Canik TP9SA’dan daha iyi isabetlilik

Canik TP9SA, Glock’un servis kaydına veya itibarına sahip olmamasına rağmen, oldukça güvenilir ve aslında Winchester NATO-spec 124gr +P ile Glock’tan daha iyi bir isabetlilik sunarak onu rekabet kullanımı için daha uygun hale getirmiştir.

Benzer uzunluktaki namlular ve kilitleme mekanizmaları ile iki tabanca aynı fişeklerden çok benzer hızlar üretti. İki tabancanın isabetliliği arasında büyük bir fark yoktu, ancak TP9SA’nın Winchester NATO-spec 124gr +P ile hafif bir performans üstünlüğü vardı ve bu da onu yarışma kullanımı için daha uygun hale getirdi.

TP9SA Ergonomik Açıdan Daha Avantajlı

Bir sonraki karşılaştırma noktası listenin en öznel olanı, ergonomi. Bu özellik hissedilen geri tepme ile bağlantılı olduğundan ve hem atıcı deneyimi hem de el boyutuyla doğrudan ilişkili olduğundan, üç farklı atıcı silahı test etti. Biri 1.80’in üzerinde boyda ve yaklaşık 275 kilo ağırlığında, diğeri 1.80 boyunda ve 90 kilo ağırlığında. Sonuncu ise 1.80 boyunda ve 155 kilo.

Esasen bir büyük, bir orta ve bir küçük atıcı vardı – hem boy hem de daha önemlisi el boyutu açısından. Objektif olarak, Glock daha büyük ve daha geniş bir kabzaya sahiptir. Bu da onu küçük elli atıcılar için uygunsuz kılıyor. Buna rağmen, tüm testçiler silahı minimum geri tepme ile atış yapmayı kolay buldu ve hızlı atış egzersizlerine katılırken rahatsızlık vermedi.

Bununla birlikte, hem orta hem de küçük elli atıcılar, ateşleme kabzalarını değiştirmeden kontrollere erişemediler. Bu durum, uzatılmış bir şarjör ve sürgü salma mekanizması takılarak giderilmiştir, ancak tabanca fabrikadan çıktığında, en büyük atıcılar hariç hiçbiri için mükemmel bir uyum değildir.

Öte yandan TP9SA’nın tüm atıcılar için mükemmel erişilebilir kontrollere sahip olduğu görüldü. Ancak, TP9SA’nın agresif damalı arka kayışı, uzun atış seansları sırasında küçük testçinin ellerine battı. Bu durum, bu iki tabancayı atış kabiliyeti ve ergonomi açısından eşit hale getirirken, TP9SA’ya çok az bir avantaj sağladı.

Atıcıların iki ürün arasında karar verirken göz önünde bulundurması gereken son şey satış sonrası destektir. Eğer bir atıcı şimdiye kadar yapılmış en iyi gizli silahın izini sürer ama şarjör veya kılıf bulamazsa, o zaman bu sıkıntıya yol açar. Yeni tasarımların baş belası satış sonrası parçalarıdır, çünkü bunları üreten çoğu şirket bunu sadece yerleşik, popüler ürünler için yapmak ister. Sorun şu ki, bazı ürünler bu destek olmadan popüler olamıyor.

Hem Glock 17 hem de Canik TP9SA güvenilir performans gösteren silahlardır. Sonunda, ikisi arasındaki karar çoğunlukla kişisel tercih ve kullanım amacına bağlıdır.

Glock, tabanca satış sonrası parça seçimi için altın standardı belirler. Sayısız üretici, Glock’a özgü sonsuz bir ürün yelpazesi üretmektedir. Şu anda en az dört firma Glock tabancalar için şarjör üretmektedir. Canik’in Avusturyalı hükümdarı tahtından indirmesi için TP9SA’nın çok hızlı bir şekilde arayı kapatması gerekecek.

Neyse ki Canik bunu erken fark etti ve TP9SA’yı Serpa tarzı bir tutma kılıfıyla birlikte gönderiyor. Neredeyse sonsuz olan Glock pazarıyla aynı modüler esnekliği sunmayabilir, ancak yeni tabanca tasarımlarıyla ilgili en büyük sorunu çözüyor: kılıf bulmak. Bu doğru yönde atılmış iyi bir adım olsa da, TP9SA’nın Glock seviyesindeki pazar doygunluğuna ulaşması için en az on yıl boyunca piyasada kalması gerekecek.

Sonuç:

Her iki tabanca da modern polimer gövdeli tabanca tasarımının mükemmel örnekleri olsa da, biri diğerinden daha iyi olmalıdır. Ne yazık ki, benzer boyut, ağırlık ve aynı şarjör kapasiteleri ile tek karar verici faktörler ya durumsal ya da özneldir. Başucu silahının beş şarjörlü, özel nişangahlı olmasını veya bir susturucu yuvası olarak işlev görmesini isteyen atıcılar Glock 17’yi daha uygun bulacaktır. Bir tabanca platformuna yatırım yapmayan ve ortalama bir atıcı için yeterli teçhizatla birlikte gelen yaygın, ucuz bir kalibrede uygun fiyatlı, güvenilir bir tabanca isteyenler TP9SA’yı çekici bulacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here