KELBLY STOLLE ATLAS HUNTING

Teknik sonuçlar Bench Rest’ten gelse de, o av için yaratılmış: Alıştırılmış süper sert bir sürgü, daha iri bir recoil lug, gizli tipte kovan atıcı, alüminyum yataklamalı grafit kundak grubu. Hiçbir şey tesadüfe bırakılmamış ve 300 metreden atışlar bunu doğruluyor

Selektif avcılığı, yani hayvan seçerek, ayıklayarak yapılan türden ihtisas gerektiren bir avcılığı etik şekilde ve sürprizlere yer vermeden yapabilmek için, birçok üretici artık yavaş yavaş çok ileri teknolojiye sahip silahlara yöneliyorlar ve bunlar (insan faktörü her zaman belirleyici olsa da), sıradan av fişekleri kullanıldığında bile potansiyel olarak çok uzak mesafelerden dahi istenilen atışları yapabilme olanağı veriyor. Diğer taraftan insanlar da artık bugün daha olgun, ne istediklerini biliyorlar ve yüksek beklentileri var. Giderek daha yüksek performanslı silah ve teçhizat beklentisi, günümüzde geleneksel kipplauf (kırma) veya balistik kapasiteden çok görünüme önem veren silahlardan, her türlü av koşulunda çok verimli olabilen modern ve profesyonel silahlara yavaş ama kararlı bir şekilde geçiş sürecini başlatmış bulunuyor. İşte .300 Winchester magnum kalibreli Atlas uzun sürgü mekanizmalı Kelbly Stolle Hunting tüfekler de bu bakış açısıyla tasarlanmış. Tasarımlarındaki temel hedef, avcıya uzun mesafeden daha isabetli ve temiz bir atış sunarak, onu yaralı hayvanı zor ve meşakkatli şekilde arama külfetinden kurtarmak. Nitekim gerek dayanıklılığı, gerek balistik istikrarıyla bu tüfek Kelbly markasının match üretim özelliklerinin hepsini kendisinde barındırıyor. ABD’nin Ohio Eyaletinde North Lawrence’te faaliyet gösteren Kelbly, ürettiği silahlar ve sürgü mekanizmalarıyla zaten bilindiği gibi Bench Rest (destekli atış) kullanımına yönelik veya genel anlamda uzak mesafeli atıcılık alanında tanınan bir firma; ama bir süredir İtalya’nın Veneto (Treviso) bölgesindeki Regina silah firmasıyla yaptığı işbirliği sonucunda, sadece seleksiyon avına yönelik mükemmel performansa sahip silahlar da üretmeye başladı.

Şık ve göz alıcı çizgileriyle Kelbly Stolle Atlas Hunting modelinin paslanmaz çelik sürgüsü ve “yeşil” renkli sentetik kundağı estetik bir kontrast yaratıyor.

MEKANİZMA

Stolle Hunting tüfeklerde kullanılan Atlas mekanizma gerçekten mükemmel bir klasik; sadece “egzotik” proje çözümleriyle değil, üretim prosesinin her evresinde gösterilen aşırı özenle de diğerler bütün mekanizmalardan ayrılıyor. Bu sürgü 700 Remingtonu’un hareket şeklini anımsatsa da, bunun birleşim noktalarındaki toleranslar kıyaslanmayacak kadar daha düşük ve hem bitmiş ürüne hem de kullanılan malzemelere uygulan kalite kontrol diğer bütün seri üretim sürgü mekanizmalarındakilerden daha yüksek.

Sürgünün gövdesi 416 sınıfı çelik çubuktan elde ediliyor ve bir dizi mekanik işlemle ile elektro-erozyon ( azdırma) işlemi gördükten sonra son halini alıyor. Sürgünün nihai formu tamamen silindirik, dış çapı 34,4 mm. Dolayısıyla sürgünün etrafını saran bol miktarda çelik var diyebiliriz ve bu da ateş ederken tüfeğe maksimum istikrar ve isabeti kazandırmak için sürgüye gerekli rijiditeyi sağlıyor. Nitekim sürgüyü mümkün mertebe rijit (sert-esnemez) yapıda bırakmak için, Remington ya da Winchester sürgülerdeki tipik havalandırma köprüsü bu sürgüye uygulanmamış. Sürgü üzerine uygulanmış yegane açıklıklar kovan atma penceresi, alttaki şarjör yuvası, tetik grubu oyuğu ve sürgü bırakma kumandasının küçük yuvasından oluşuyor.

Tam tamına 32 adet yan, 8 adet ön delik barındıran güçlü namlu freni görülüyor. Bu delikler .300 Winchester magnum kalibreninürettiği geri tepme etkisini .243 Winchester kalibrenin geri tepme değerine indirebiliyorlar.

Sürgü üzerine sabitlenmiş olan Kelbly üretimi yekpare bir kızak, 18 yarıklı Picatinny kızaklar gibi 20 moa eğimli.

Sürgü mili de geleneksel yapıda, 17,9 mm çapında silindirik bir gövdesi var, önde ise uçlarında karşılıklı konumlandırılmış kapatma takozlarının yer aldığı gömme yüzey bulunuyor. Sürgü milinin arkasında masif çelik çubuktan üretilip mile kaynatılmış tutma kolu ile Remington benzeri sürgü mili çekirdeği yer alıyor. Ama proje açısından Kelbly tüfeğe farklı bir özellik katan esas unsur sol tarafta bulunan kovan atma sistemi. Atlas sürgüdeki kovan atıcı mekanik tipte ve kapatma takozunun içinde yer alan sustalı tipte bir pimle çalışıyor. Sürgü mili kapalı pozisyondayken oval kafalı pim kovanın tabla kısmına herhangi bir basınç uygulamıyor ve sürgünün yüzüne gömülü şekilde kalıyor. Ama sürgü açılma pozisyonundayken pim sökme koluna açılmış bir çentik vasıtasıyla dışa doğru itiliyor. Bu şekilde sürgüyü geriletme hızını ayarlamak suretiyle kovanın dışarı atılması veya yataktan çıkarılmak istenen fişeğin herhangi bir çarpmaya yol açmadan çıkartılması mümkün oluyor. Kovan çıkartma işlemi ise, sağ kapatma tırnağının merkezinde bulunan “giyotin” tipi klasik bir çıkartma tırnağı (ekstraktör) ile sağlanıyor. İlk başlarda bütün bunlar yatağa sürülen fişeğin namluyla maksimum eş merkezlilik içinde olmasını sağlamaya yönelik sportif gereksinimlerden doğmuştu, zira sustalı pimle çalışan kovan atma sistemiyle donatılmış sistemlerde kovanın her zaman yanal bir basınca tabi olduğu biliniyordu. Bu problemin etkisini azaltmak için, yeniden doldurularak kullanılması planlanan mühimmat söz konusu olduğunda, ateş edilmiş kovanlarda mecburen sadece boyun kısmı tekrar kalibre edilmiş olanların doldurulması yoluna gidildi. Halbuki Kelbly sistemiyle hazır av fişekleri de gayet verimli şekilde kullanılabilmektedir.

Kelbly’nin “Tg” kovan atıcısının diğer bir özelliği, öndeki bölümünün istirahat pozisyonunda iken sürgünün yüzüne açılmış bir oyukta gömülü şekilde yatması ve yatağa sürülen fişeğin tablasına aktif destek sağlaması. Bu şekilde kovana destek veren yüzey kullanılabilir alana eşit oluyor ve oluşan temas bölgesi, enerjik fişekler kullanıldığında görüldüğü gibi, ateş etme anında desteklenmemiş bölgelere nüfuz eden küçük malzeme atıklarının elimine edilmesini sağlıyor.

Sürgünün sol tarafı görülüyor. Test atışlarında Kelbly yapımı dürbün bağlantıları kullandık.

Sürgü kafası karşılıklı yerleştirilmiş iki adet kapatma takozuna sahip, kovan tırnağı “ekstraktör “giyotin” tipi, mekanik kovan atıcı ise gömme tipte.

Tg kovan atma sistemi sürgü serbest bırakma kolu tarafından çalıştırılıyor.

Bu “akıllı” çözümün dışında, mekanizmanın “zincir” sistemi tamamen geleneksel yapıda. 4140 sınıfı çelik çubuklardan oluşan sistem, mükemmel rektifiye edilmiş iki kapatma takozu ile çerçeveyle birleşiyor, imalat sırasında minimize edilen toleranslar ise fişek yatağında fişek yokken ve iğne istirahat pozisyonundayken bile en ufak boşluk kalmasına izin vermiyorlar. Sürgünün hareketi son derece akıcı ve bunda uzun kurma kolunun verdiği ivme katkısı da var. Kurma kolu uzun olmakla birlikte, sürgü kapalı durumdayken silah profilinden dışarı rahatsız edici şekilde taşmıyor. Açılırken gerçekleşen (90 derecelik) dönüş ve iğnenin eş zamanlı kuruluşu sırasında, temas yüzeylerinin mükemmel şekilde alıştırılmış ve parlatılmış olması sayesinde sürgü hareketinde en ufak pürüz, sürtünme ve tereddüt ortaya çıkmıyor, tekrarlanan atışlar son derece akıcı gerçekleşiyor.

YAN SANAYİ TETİK MEKANİZMASI, AMA…

Daha önce de belirttiğimiz gibi, iğnenin kuyruğu ve sürgünün son bölümü Remington 700 serisinden esinlenerek tasarlanmış. Bu sayede ABD’li Rifle basix firması tarafından üretilen çift pozisyonlu emniyet sistemine sahip yan sanayi bir tetik grubu kullanmak mümkün olmuş. Bu grup sürgüye raptedilmiş Ergal malzemeden bir mesnet üzerine uygulanmış.

Rifle basix markası İtalya’da diğerlerine kıyasla daha az tanınıyor, ama firmanın kaliteli ve ayar yapılabilen tetik grupları ürettiğini biliyoruz. Bizim test ettiğimiz silahta tetik 600 grama ayarlanmıştı ve geniş tetiğinin yanı sıra pürüzsüz çalışması sayesinde bu ağırlığı neredeyse hiç hissettirmedi.

Sürgünün ön tarafında ise her zamanki gibi recoil lug bulunuyor, bu modelde biraz daha iri ve sürgü ile namlu arasına yerleştirilmiş durumda. Geleneksel bir eleman gibi gözükse de, bu parça da sportif atıcılık alanında edinilmiş uzun deneyimlerin bir ürünü. Piyasada bulunan klasik standartlardaki benzerlerine oranla biraz daha büyük ve kalınlığı çeyrek inçi (6,35 mm) buluyor. Aşağı uzantısı da azımsanmayacak boyutta olduğundan, .300 Winchester magnum gibi performanslı kalibrelerin neden olduğu sarsıntıları gayet kademeli bir şekilde tahliye edebiliyor. Sürgüden ayrı bir eleman olmakla birlikte, montaj sırasında namlunun iyi merkezlenebilmesini sağlamak amacıyla bu parçayı yerinde tutan iki adet pim düşünülmüş ve bu pimler sürgünün ön yüzüne sabitlenmiş.

1. Sabit şarjör 3 fişek kapasiteli, dip kısmı hızlı boşaltma amacıyla menteşeli yapılmış.

2. İğnenin tetikleme dişinin Remington modelinden esinlenmiş olduğu açık.

3. Recoil log boyutları oldukça iri ve bu da silahın istikrarlı isabet yüzdesine katkı sağlıyor.

4. Rifle Basix tetik grubu iki pozisyonlu emniyet tertibatıyla görülüyor. Tetik sistemi tek kademeli ve ayarlanabilir tipte. Tetik grubu Ergal malzemeden bir mesnede sabitlenmiş, o mesnet ise sürgüye sabitleniyor.

Doğal olarak, sürgü ve recoil lug’ın (geri tepme takozu) iki yüzü namlunun hassas şekilde sabitlenmesini sağlamak için mükemmel şekilde alıştırılmışlar. Recoil lug’ın sürgüye ve namluya mükemmel şekilde dikeyselliği ve merkezlenmiş olması, namlu fazla ısındığında bazen hedefte karşılaşılan sapmaları ortaya çıkaran parazit gerilimleri ortadan kaldırıyor. Tüfeğin namlusu da piyasada bulunabilenlerin en iyilerinden seçilmiş. Yivli namlunun üreticisi Richfield Wisconsin’li Krieger Barrels firması. Bu firma tarafından üretilen namlu Kelbly tarafından bir dizi kontrole ve işçiliğe tabi tutulduktan sonra sürgüye tipik bench rest silahlarda öngörülen tolerans sınırları çerçevesinde monte ediliyor. Namlu içindeki dölrt adet yivin derinliği milimetrenin binde 2,5’uğu kadar. Bundan sonra gerekli pürüz alma (lapping) ve parlatma işlemleri gerçekleştirilerek toleransların 0,0001 inç altına düşmesi sağlanıyor. Bu teknik sayesinde özel sertlik derecesine sahip olmayan malzemeler kullanıldığında bile çok yüksek kalite standartlarına ulaşmak mümkün oluyor, üstelik soğuk dövme tekniğiyle elde edilen çeliklerde görülen çelik sıkışması ve titreşimleri gibi fenomenlere rastlanmıyor. Tabii bu durum soğuk dövmeyle elde edilen çok yüksek kalitede namluların da olduğu ve zamanında bunları test ettiğimiz gerçeğinizi değiştirmiyor.

Recoil lug tam çeyrek inç kalınlığında ve aşağı uzantısı da az sayılmaz.

660 mm uzunluk, 254 mm (1/10”) hatve oranı ve .300 Winchester magnum gibi bir kalibreyle Kelbly Stolle’nin Krieger namlusu, uzak mesafeli atışlar yapılan avlarda kullanılan oldukça uzun ve sivri uçlu çekirdeklerle bile mükemmel verimli atışlar gerçekleştiriyor. Namlunun profili de avcılıkta kullanıma uygun, zira fişek yatağına yakın bölgede 30,7 mm çapla başlayıp, namlu ağzına yaklaştığında 17 mm çapa daralıyor. Namlu freninin dış çapı 18,9 mm, burada bulunan çekirdek geçiş deliğinin çapı ise sadece 8,25 mm, yani mermi çapından yalnızca milimetrenin onda dördü kadar daha fazla. Bu da namlu freninin montajına gösterilen azami itinanın bir başka göstergesi. Stabil şekilde namlu ağzına vidalanmış olan namlu freni radyal şekilde 8 sıra halinde açılmış 4’erli deliklere sahip. Ön tarafında ise alev flaşını önlemeye ve silahın geri tepme etkisini .243 Winchester kalibreli tüfeklerdeki değerlere çekmeye katkısı olan 8 delik daha var.

Kundak grubu da geri tepmeyi hafifletici ve performansı arttırmak için gerekli rijiditeyi (esnemezliği) sağlayıcı tipte. Kansas (ABD) Dodge City’de faaliyet gösteren Bell amp; Carlson firması tarafından üretilmiş olan kundak grubu grafit karışımları, epoksi reçineler, cam elyafı ve poliüretanlı malzemelerin bir arada kullanılmasıyla meydana getiriliyor. Bu malzemeler zamana karşı dayanıklılık, hava şartlarına ve aşınmaya ise direnç sağlarken, namludaki çekirdeğin yarattığı ivmeyle ortaya çıkan titreşimleri de minimize ediyorlar.

Gövdeyle kundağın birleşim bölgesinde iki noktaya sabitlenen epoksi reçineden imal edilmiş bir yatak (bedding) mevcut. Burada ayrıca kundağın içinde açılmış özel yuvasına yerleştirilmiş bir de alüminyum “beşik” bulunuyor. Kundak gövdeye iki adet vida ile bedding üzerinden bağlanmış. Bütün bu rafine çözümler, namluyu serbest hale getiren el kundağı ve kundağın uygun dizaynı, test atışlarında çok iyi balistik sonuçlar elde etmemi kolaylaştırdı ve yarım moa altında grupmanlar yakaladım. Bütünü halinde silahın ergonomisi, genel ebatları ve ön kısma çok hafif kayan ağırlık merkeziyle aşağı yukarı eşit diyebileceğimiz dengesi gerçekten mükemmel atış için gereken zemini hazırlıyor.

Sürgü alüminyum bir yatak üzerinde yer alıyor, bunu da iki noktadan destekleyen reçine malzemeli bir başka yataklama (bedding) mevcut.

El kundağı görüldüğü gibi namluyu tamamen serbest bırakıyor.

Kauçuktan yapılmış yumuşak dipçik pedi geri tepme etkisini yumuşatıyor.

Sürgünün uzunlamasına silueti ve silaha uygun sentetik kundak grubu ile Stole Hunting son derece dengeli bir tüfek.

TEST ATIŞLARIMIZ

Balistik testleri Brescia kentindeki Galleria del Tiro a Lograto poligonunda bulunan atış tünelinde gerçekleştirdik. Kontrol edilen ortam ve dış atmosfer koşullarından arındırılmış alanda muhtelif atışlar yaptık. Bu atışlar sırasında silahın donanımında mükemmel bir de dürbün vardı: Deon Optics March 2,4- 25×42 mm (bu dürbün de Regina silah mağazasında satılan bir ürün). Dürbünü iki adet Kelbly bağlantı halkası vasıtasıyla tüfeğin paket donanımında yer alan 20 moa eğimli tek parçalı kızağa bağladık. Atışları sadece önden destekli olarak yaptık ve ilk atışları silaha alışkanlık kazanmak amacıyla 100 metre mesafeden gerçekleştirdik.

İlk kullandığımız fişekler 168 grain Sierra HPBT çekirdekli hazır Sellier amp; Bellot oldu. Bunlarla üç atışı sadece 14 mm çapında grupman içinde topladık. Aynı markanın 180 grain av tipi Exergy lead free (kurşunsuz) çekirdekli fişekleri ise bu silaha hiç uyum sağlamadı. Kendi doldurduğumuz fişeklerde ise 180 grain Nosler Accubond çekirdek, 76 grain Vihtavuori N560 barut, Norma kovan ve Federal 215 Magnum kapsüller kullandık. Uzak mesafeli ava çok uygun bu mükemmel reçeteyle hazırladığımız fişekleri hedef kartonunda 12 mm çap içerisinde toplamayı başardık. Bu tüfeğe göre yüz metre gibi kısa mesafeden yaptığımız atışların aşağı yukarı hepsi bu tip isabet oranları yakalayanca, test “monoton” olmaya başladı.

Bu nedenle hedefi 300 metreye getirdik, testten tek parça gövdeli Sellier amp; Bellot fişekleri çıkardık ve Hornady SST çekirdekli Fiocchi fişeklere geçtik. Bunlarla yarım moa’ya karşılık gelen 42 mm çapında bir grupman elde ettik. Çek malı match fişekler ise grupman çapını 50 milimetreye büyülttüler.

Buna karşılık kendi doldurduğumuz fişekler çok iyi netice verdi ve üçerlik atışlarda grupman çapları 30 mm ve aşağısında gerçekleşti. Atışlar sırasında hem namlu freninin verimliliğini, hem de kurma sırasında sürgü hareketlerini test ettik. İkisi de görevlerini en iyi şekilde yaptılar.

Sabit çift sıralı şarjörün üstten doldurulması her seferinde gayet kolay oldu, mermilerin şarjörden fişek yatağına geçişleri de pürüzsüz ve sorunsuzdu. Boş kovanların atılmasında da en ufak sorun yaşanmadı. Kovan boyunlarında çok az miktarda is tespit ettik, kapsüllerdeki iğne izleri ise derin ve merkeziydi.

Arkadaşımız Brescia kentindeki Lograto poligonunda atış testlerini gerçekleştirirken.

Sonuç olarak Kelbly Stolle Hunting hem yüksek isabet hassasiyetini, hem de bileşenleri ile işçiliğinin yüksek kalitesini konfirme etti, hem soğuk namluyla, hem de namlu ısınmış vaziyetteyken yaptığımız atışlarda çok iyi grupmanlar üretti. Test atışları sırasında yaklaşık seksen adet fişek yaktık ve test sonuçlarını analiz ettiğimizde yeni Kelbly av tüfeğinin balistik özellikleriyle bizi her açıdan tatmin ettiğini rahatlıkla dile getirebiliriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here