Tetik çekerken hangi eli kullanmalı, ya da tetiğe hızlı mı asılmayı, yoksa çok yavaşça mı? Tüm bu soruların yanıtları Nörobilim Dergisi’sinde yayınlanan bir araştırmada saklı!
“İnsan Parmağının Hareket Bağımsızlığının Ölçülmesi: Parmakların, Ellerin ve Hareket Frekanslarının Karşılaştırılması” başlıklı bir konu görseniz ne dersiniz? Ne alaka denilecek kadar ilgi çekici. 15 Kasım 2000’de Charlotte Hager-Ross ve Marc H.Schieber söz konusu araştırmayı yürütmüşler ve “The Journal of Neuroscience (Nörobilim Dergisi)” isimli dergide bahsi geçen konuyu kaleme aldılar.
Hager-Ross ve Schieber, deneyleri ile bir insanın diğer parmaklarını oynatmadan tek bir parmağını ne kadar iyi oynatabileceğini saptamayı amaçladılar. Bu çalışma atıcılık odaklı olmasa da biliyoruz ki, tetiği ne zaman çeksek baş parmağımız yanlışlıkla darbe baskısını tabanca kabzasına ya da tüfek dipçiğine uygular.
Bilim adamları bu problemin önemli ölçüde engellenebilme imkanını araştırdılar ve bunu kaleme aldılar. “Baş parmak hariç tüm parmaklar için negatif bağıntılar -yüksek hareket frekanslarındaki alt bireyleşme indeksleri- bulundu”. Bu sebeple, tetiği ne kadar hızlı çekerseniz hassaslığı azaltan baskı, baş parmağınız hariç diğer parmaklarınız tarafından uygulanacaktır.
Ortalama test konusu için, baş parmak hareketten bağımsız değil. “Normal deneklerden diğer parmaklarını oynatmadan sadece tek parmaklarını oynatmalarını istediğimizde, oynatılması istenmeyen parmaklarda düşük genlik hareketi olduğunu, aynı zamanda oynatılması istenen parmaklarda da yüksek genlik hareketi olduğunu saptadık.”
Bu neden oluyor? Bitişik ve paylaşılan kaslar, tendonlar ve doku; açıklamanın bir parçası ama dahası var. “…Motonöron havuzları, önemli ölçüde ortak merkezi giriş alan farklı parmak kaslarını sinir sistemine bağlıyor.”
Buldukları şey şaşırtıcı değil. “baş parmak ve işaret parmağı en yüksek bireyselleşme ve durağanlığı gösterdiler, en mükemmel bağımsızlığı.” Her halükârda, bilimin pratik yapma ve atışları yavaşlatma konusundaki akılcı tavsiyeyi doğrulaması güzel. Ve eğer hazırlıksız elinizle pratik yapmıyorsanız, bahaneniz kalmamış demektir. “Genellikle sağlak deneklerde, durağanlık ve bireyleşme açısından bağımsız parmak oynatmada sağ ve sol el arasında sistematik bir farklılık kanıtı bulamadık.” Aslında, uzun menzilli atışlar için güçsüz tarafı kullanmak hafif bir avantaj sağlayabilir. “Sağ ve sol elin her parmağı için ayrı eşleştirilmiş karşılaştırmalar yapmak sadece baş parmağı için önemli bir fark ortaya çıkardı ki bireyleşme indeksi sol elin baskın olmayan parmağında sağa göre daha yüksek çıktı.”