Unutulmaz ‘Hızlı Pompalı’ : WINCHESTER 1300

Winchester 1300 pompalı tüfek ilk olarak 1980’li yılların başında; US Repeating Arms Company (USRAC) şirketinin Winchester markasını OlinWinchester silah şirketinden satın almasının ardından piyasaya sürüldü. Aslında

Model 1300 kendinden önce 1964-1980 yılları arasında OlinWinchester tarafından üretilmiş olan model 1200 pompalı tüfeğin basit değişiklerle yenilenmiş halidir. Winchester model 1300 pompalı tüfek ile birlikte diğer Winchester markalı silahların üretildiği fabrikalar; 2007’nin ortalarına doğru yapılan çoklu ortaklık sayesinde Winchester Repeating Arms şirketinin yeni silahlarını imal etmek üzere yeri FN Manufacturing şirketi tarafından belirlenen Utah eyaletinin Morgan şehrine taşındı.

Winchester 1300 pompalı tüfek kurma hareketinin hızla yapılabilmesi sayesinde ‘Hızlı Pompalı’ olarak anılmaktadır. Winchester 1300, oldukça hızlı kurulabildiği için avcılar ve müsabaka atıcıları arasında oldukça popülerlik kazanmıştır. Ayrıca bu pompalı tüfekler; kısa namlulu fakat fişek kapasitesi yüksek silahlarla birlikte kullanıldığında ev savunması ve güvenlik uygulamaları için oldukça uygun silahlardır.

Winchester 1300 pompalı tüfek sürgülü el kundağı tarafından işletilen pompalı kurma hareketinden faydalanır. El kundağı çift hareketli çubuklarla birlikte sürgülü mekanizma grubuna bağlıdır. Silahın gövdesi oldukça hafif ağırlıkta olan aliminyum alaşımından imal edilmiştir. Sürgü kilidi, namlu kuyruğunun içine yerleştirilmiştir. Ayrıca döner tüfek mekanizması başı ile birlikte dörtlü radyal kapak takımı kilit seti kullanılmıştır. Silahın beslemesi namlu altında bulunan, çeşitli uzunluk ve kapasitelerde olabilen boru tipi şarjör sayesinde yapılmaktadır.‘Savunma amaçlı’ üretilen tüfekler daralmayan namlu ucu ile donatılmışken, ‘av amaçlı’ üretilmiş olan tüfekler genellikle daralan namlu ucu ile donatılmıştır. Ayrıca bu tüfeklerin namluları hızla çıkartılıp takılabilir. Winchester 1300 pompalı tüfeğin ahşap veya polimer dipçikli olan farklı varyantları bulunmaktadır. Ayrıca bu silahın nişan tertibatı da versiyondan versiyona değişiklik göstermektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here