PPSh-41 (Pistolet Pulemjot Shpagina model 1941 – Shpagin Hafif Makinalı Tüfek) Sovyet birliklerinin 2. Dünya Savaşında kullandığı piyade tüfekleri arasında en ünlü olanıdır. 2. Dünya Savaşı boyunca Sovyetler Birliği’nin bu hafif makinalı tüfekten 6 milyondan fazla ürettiği tahmin edilmektedir.
Bu silah Rusların ‘Büyük Vatanseverlik Savaşı’ olarak adlandırdığı 2. Dünya savaşının sembollerinden biri haline geldi. 2. Dünya Savaşından kısa bir süre sonra Sovyet ordusundaki görevinden emekliye ayırılan PPSh’ler , Soğuk Savaşta Rusya’nın yanında yer alan Çin ve Vietnam gibi bazı Doğu Bloğu devletine hibe edildi.
Oldukça etkili bir silah olan PPSh, biraz üstünkörü yapılmış bir silah olması nedeniyle, güvenilir bir tüfek olmasına rağmen muharebe alanında nadiren de olsa arızalanabilmekteydi. Bu hafif makinalı tüfek kendi devrindeki benzerleriyle karşılaştırıldığında atış hızı olarak gayet iyiydi. Ancak silahın aşırı derecede gürültülü olan sesi ve oldukça mühimmat tüketmesi onu taşıyan askeri oldukça zorlayabiliyordu.
PPsh-41 ucuz ve basit olmasına karşın etkili bir muharebe silahı olacak şekilde tasarlanmıştı. Basit blowback sistemiyle donatılan bu tüfek ayrıca açık kurma kolu atış tekniği kullanmaktaydı. Mekanizmanın arka ve orta taraflarına yerleştirilen sürgü amortisörleri sayesinde silahın geri tepmesi azaltılmıştır. Normal telden yapılan bu amortisörler, icra yayı ve icra miline eklendi. Ateşleme iğnesi; kurma koluyla sabitlenmiştir. PPsh-41’in atış modu mandalı tetik korkuluğunun içine tetiğin önünde olacak şekilde yerleştirilmiştir. Silah emniyeti ise kurma kolunun tutucusuna entegre edilmiş durumdadır. Gövde ve namluyu çevreleyen koruyucu çerçeve preslenmiş çelikten imal edilmiştir. Koruyucu çeçeve namlu ağzının ön kısıma doğru genişler. İlk olarak PPSh-41 için üretilen ve yalnızca bu silahta kullanılan 71 fişek kapasiteli tambura şajörün bir benzeri daha sonra üretilen PPD-40’da da kullanıldı.
Ateşgücünü oldukça yüksek seviyede artırmasına rağmen tambura şarjör çok zor doldurulmaktaydı ve çok da güvenilir değildi. Bu yüzden de 1942’ye gelindiğinde bu silaha uygun normal şarjör geliştirildi. Şarjör 35 fişek almaktaydı ancak eskisine göre katkat fazla kullanışlı ve taşıması da eskisine göre daha rahattı. Tambura şarjör 0,5 mm çelik saçtan üretilmişti ve oldukça güvenilmezdi. Daha sonradan üretilen normal şarjör ise 1mm normal çelikten imal edilmişti ve tam olarak yeterliydi. Piyadeler genellikle yanlarında tüfeğe takılı bulunan bir tambura şarjörle birlikte birkaç tane de normal şarjör taşıyorlardı. Silahın ilk versiyonlarında kaldırılıp indirilebilen ayarlı gez sayesinde zar zor da olsa 500 metreye kadar nişan alınabilirken sonradan üretilen normal tipte sabit geze sahip modellerde ise atış hedef messafesi 100-200 metre arasında bırakılmıştır.
PPsh-41’in bazı temel özellikleri ise şöyle; kalibresi 7,62×25 mm TT olan bu tüfek dakikada 900 atış yapmakta. Tambura şarjör sayesinde 71 fişek taşınırken normal şarjör 35 fişek kapasitesindeydi. Toplam uzunluğu 843 mm olan bu hafif makinalı tüfeğin namlu uzunluğu 269 mm idi. PPsh-41’in boş ağırlığı 3,63 kg iken 71’lik dolu tambura şarjör takıldığında ağırlığı 5,45 kg; dolu 35’lik normal şarjör takıldığında toplam ağırlık 4,3kilogramdı.