Bir Savaşçının Hayatta Kalma Sırrı: Teçhizat ve Eğitim

Merhabalar. Önemli bir bölümü Sualtı Taarruz (SAT) Komando görevleriyle geçen meslek yaşantımızda edindiğimiz bilgi ve tecrübeyi bu sayıyla birlikte değerli Armi E Tiro okuyucularıyla paylaşacağız.

Sınava başlarken dersin öğretmenine yöneltilen o kritik; “İstediğimiz sorudan başlayabilir miyiz hocam?” sorusuna benzer bir şekilde ilk sayıda biz de istediğimiz ve en sevdiğimiz konuyla ilgili yazıyoruz: birinci-ikinci-üçüncü kademe teçhizat ve silah geçişi.
Birinci, İkinci ve Üçüncü Kademe Teçhizat Nedir?
İngilizce dilinde oluşturulan bir mesleki jargonla yazmaya başlarken terimlerin doğru şekilde Türkçeleştirilmesi, Türkçeye çevirmekte güçlük çekilenlerin ya da bir başka deyişle aynı etkiyi göstermeyecek ifadelerinse orijinal şeklinde kullanılması önemli. Bu anlamda SAT Komandoları arasında, “first line gear”, “second line gear” ve “third line gear” terimleri için sırasıyla; “Birinci Kademe Teçhizat”, “İkinci Kademe Teçhizat” ve “Üçüncü Kademe Teçhizat” tabirleri kullanılmaktadır.
SAT Komandoları tarafından gerçekleştirilen özel harekat görevleri sırasında görevin özelliğine göre farklı farklı malzemelerle kademeler donatılır. İlerideki sayılarda daha detaylı değinilecek olmakla birlikte bugün öncelikle kara harekatı ve kapalı mahal harekatlarında kullanılan teçhizatı kısaca gözden geçireceğiz.
Birinci Kademe Teçhizat; pantolon ve gömlek cepleriyle pantolon kemeri ya da onun da üzerine kuşanılan ikinci bir kemere irtibatlanan temel malzemelerdir. Kılıfıyla birlikte tabanca (ikincil silah-secondary weapon), en az iki yedek tabanca şarjörü, atış eldiveni, bıçak, çok maksatlı çakı (Gerber ya da Swiss Army tipinde), ilk yardım seti, matara, en az 15 metre uzunluğunda paraşüt ipi (550 cord), çakar fener (strobe light-infrared başlıklı), hayatı idame için kullanılabilecek; ateş yakma malzemeleri, su arıtma tableti, olta, misina vb., el feneri/ baş lambası ya da benzer ledli ışıklandırma, pusula, saat, bölge haritası, GPS, düdük, işaret aynası, altın ya da bulunulan bölgede geçerli para biriminden nakit para Birinci Kademede kullanılabilir. Birinci Kademe, üzerinizdeki İkinci ve Üçüncü Kademe Teçhizatı bırakmak zorunda kaldığınız durumlarda kısa süreyle size hayatta kalma olanağı sağlayacak, kendinizi koruyacak ve kaçış planınızı destekleyecek hafif malzemelerdir.
İkinci Kademe Teçhizat; hücum yeleği ya da teçhizat koymaya yarayan hücum yeleği ceplerine havi, askılı tipte, gövdeye giyilen kurşun geçirmez yelekten ve elbette ana saldırı/görev silahından (main assault weapon) (askı kayışıyla birlikte) oluşur. Kurşun geçirmez yeleğin üzerinde; görevin özelliğine göre 4-6 adet tüfek şarjörü, tim içi muhabere telsizi, kulaklık/mikrofon, balistik kevlar miğfer, balistik güneş gözlüğü, tek kullanımlık işaret fişeği (flare), D halkası (carabine), görevde kullanılan elektronik teçhizatı destekleyecek şekilde (en az 24 saat yetecek) yedek pil, bir günlük kuru kumanya, camelback tipi matara, silah temizlik kiti İkinci Kademe olarak kullanılabilir. Çatışmada Birinci ve İkinci Kademe Teçhizatlar sürekli olarak üzerinizde bulunmalıdır.
Üçüncü Kademe Teçhizat ise; görev için arazide kalınacak süreye bağlı olarak içeriği değişen ve istenilen süre kadar arazide kalmanızı sağlayacak malzemeleri ihtiva eden teçhizattır. Göreve uygun büyüklükte sırt çantası, uyku tulumu, uyku tulumu altlığı, yağmurluk, görev süresine uygun kuru kumanya, dürbün, panço (yağmurluk) ve panço battaniyesi (panço liner), kuru kumanya, yedek iç çamaşır ve çorap (hepsi ayrı ayrı kuru torbalar içinde), görevde kullanılan elektronik teçhizatı destekleyecek şekilde (en az 24 saat yetecek) yedek pil, fotoğraf makinesi, yedek matara, en az 15 metre uzunluğunda paraşüt ipi (550 cord), kanama durdurucu kimyevi toz ve yara bandajı, askeri koli bandı (duck tape), yılan zehirlenmelerine karşı panzehir, harita, pusula (Bunlar mutlaka birinci kademede, yoksa ikinci kademede bulunur,), el feneri, çakar fener (strobe light-infrared başlıklı), kolay ateş yakmak için malzeme, rüzgarda yanabilen çakmak, yedek atış eldiveni, en az 300 adet ilave fişek, patlayıcı ve ateşleme tertibatı, anti-personel parça tesirli kara mayını (claymore), hedef işaretleyici, telsiz, diğer tim elemanlarının görevlerini destekleyici malzeme/teçhizat, zırh delici/anti-tank roketi Üçüncü Kademe olarak kullanılabilir.
SAT Komando kara harekatı görevlerine yönelik verilen ve görev özelliğine göre çeşitlendirilebilecek bu teçhizata ilişkin şu hususlar da unutulmamalıdır:
– Birinci Kademe Teçhizatınız uzun süre koşmak/sürünmek ve engel geçişi yapmak zorunda kaldığınızda dahi size çapariz vermeyecek/engel olmayacak şekilde hazırlanmalı ve hafif olmalı, dinlenme anında dahi sürekli üzerinizde bulunmalı, her zaman güvenebileceğiniz şekilde sürekli bakımı yapılmalı, son olarak da görev bölgesi ve mevsime göre içeriği düzenli aralıklarla gözden geçirilmelidir.
– Birinci Kademe Teçhizat gibi İkinci ve Üçüncü Kademe Teçhizat da ihtiyaç duyduğunuzda sizi yolda bırakmayacak malzemeyle hazırlanmalı, bu teçhizatın yeri geldiğinde hayatınızı kurtaracağı unutulmamalı, beraber göreve katılan tüm personelin teçhizatının da en az kendinizinki kadar iyi durumda olduğu sürekli kontrol edilmelidir.
Bir SAT Komando görevine yönelik teçhizat kademelerini kabaca tanımladık. Artık göreve hazırsınız ve ilk görevinizde çatışmaya girmenize kısa bir süre kaldı. İster bir tatbikat, ister sıradan bir eğitim günü isterse gerçek bir görev olsun. Olmazsa olmazların gerçekleştiği muharebe sahnesinde Murphy Kuralları her zaman sizinle birlikte olacaktır. Malzemeniz ne kadar iyi olursa olsun oluşabilecek arızalara karşı tedbir sadece ve sadece barış zamanından itibaren yapılacak hazırlıkla alınabilir. Silah geçişlerinin önemi de tam da bu noktada ortaya çıkmaktadır.
Silah Geçişi (Weapon Transition)
Değerli Armi E Tiro okuyucuları, bu bölümdeki bilgiler sizlere silah geçişinin ne olduğu hakkında önemli bir kaynak sağlayacaktır. Öte yandan silah geçişi yani ana silahtan ikinci silaha geçiş becerisi, her zaman kas hafızasını gerektirdiğinden sadece ve sadece sürekli tekrarlanan eğitimlerle kazanılabilir. Yazının başında da belirttiğimiz gibi, hafif silahlar ve hafif silah atışları konusundaki yerleşik terminolojinin İngilizce dilinde olduğunu düşünürsek, bazı noktaları daha iyi anlatabilmek için İngilizce-Türkçe terimleri ortak kullanmaya devam edeceğiz. Bu anlamda bir görev elementinin (askeri ya da kolluk görevlisi) ana saldırı silahı ve ikincil silah taşımasına daha çok özel harekat yapan birimlerde rastlanmaktadır. Bu birimler ana saldırı silahı olarak, tüfek/makineli tabanca kullanırken, gerek yedek (back-up) olması bakımından gerek icra edilen görevin gereksinimlerine göre ikinci bir silah ve genelde de tabanca taşımaktadırlar. Biz burada ana silah olan tüfek/makineli tabanca atışından, ikinci silah olan tabanca atışına nasıl geçileceği konusu üzerinde duracağız.
Gözlerinizi kapayın ve kendinizi, üzerinizde Birinci ve İkinci Kademe teçhizatınızla teröristlerin bulunduğu kapalı bir ortamda hayal edin. Ana saldırı silahınız yüksek atış pozisyonunda ve içinde teröristlerin saklanmasını sağlayacak büyük bir odada, sizinle oda girişi yapan diğer elementle birlikte ilerliyorsunuz. Bir anda saklandıkları yerlerden ortaya çıkarak size ateş eden teröristlere görev arkadaşınızla birlikte aynı anda karşılık veriyorsunuz. Ancak Murphy bir anda devreye girdi ve silahınız tutukluk yaptı. Süratle karar vermek, ateş üstünlüğünü sağlamak, görev arkadaşınızı yalnız bırakmamak ve dolayısıyla ikinci silahınız olan tabancaya acilen geçiş yapmak zorundasınız. İşte geçiş (transition) burada devreye giriyor. Bu işlemi ne kadar doğru ve ne kadar süratli yaparsanız sizin ve arkadaşınızın hayatta kalma şansı o kadar yüksek olacaktır.
Atış yeteneklerinin ve isabetli atış yapmanın, çok pratik ve temel hususlara sadık kalmakla geliştiğini hepimiz biliyoruz. Silah geçişinde de aynı şekilde temel hareketlerin doğru bir şekilde yüksek sayıda tekrarlanmasıyla istediğimiz sürate ulaşabiliriz. Kas hafızasıyla otonom hareket haline getirdiğiniz davranışlarınız, yakın muharebe ortamlarında işler ters gittiğinde, hem sizlerin hem de görevi beraber icra ettiğiniz arkadaşlarınızın hayatları için büyük önem taşımaktadır.
Silah Geçişi Nasıl Yapılır?
Başkaca bir sebep olmadıkça silah geçişine iki nedenden ihtiyaç duyulur: birincisi silahın atış yapmaması/tutukluk yapması, ikincisi de ana silahın mühimmatının bitmesidir. Bu durumda silah geçişini; ana silahın tabancanın bulunduğu tarafın ters tarafına emniyetli bir şekilde bırakılması ve tabancanın süratle çekilerek hedefe angaje olmaya (“engage the target/target engagement” evrensel bir tabir olduğundan Türkçeleştirilmeden kullanılmasında yarar bulunmaktadır,) devam edilmesi olarak basit bir şekilde tanımlayabiliriz. Aşağıdaki açıklamalar, sağ elini kullanan ve tabanca kılıfı vücudunun sağ tarafında bulunan görev elementi esas alınarak yapılmıştır. Burada atış eli sağ el, destek eli sol el olarak kabul edilmelidir.
1. Atış esnasındaki duruşumuzu hep beraber hatırlayalım. Ayaklar omuz genişliğinde açık, her iki ayak aynı hizada, dizler hafifçe kırık, belden itibaren üst vücut ileri doğru fırlayacakmış gibi öne doğru hafif eğik.
2. Tetiği çektiğinizde ana silahınızdan gelen klik sesi size, hasmınızla teması kesintisiz sürdürebilmek için süratle ikinci silahınıza geçmeniz gerektiğini söyleyen bir uyarıdır. Bu sesi duyar duymaz, ana silahınızın kontrolünü ön el kundağından tutan sol elinize bırakarak, sağ elinizi süratle kılıftaki tabancaya doğru yönlendiriyorsunuz. Bu esnada gözler hedeften ayrılmamalıdır.
3. Ana silahınızı vücudunuza irtibatladığınız askı kayışınızın gerginliği, uzunluğu ve vücudunuzdaki konumu, gerek ana silahı hedefe doğrulttuğunuzda size engel yaratmaması, gerek nişan almadan yaptığınız süratli atışlarda doğru atış yapabilmeyi mümkün kılması gerekse de ikinci silaha geçiş esnasında ana silahı ters tarafa attığınızda/bıraktığınızda size engel yaratmaması açısından çok önemlidir. Sol tarafa bıraktığınız ana silahınızın askı kayışının doğru ayarlanmaması, tabanca çekişinize ve tabanca atış pozisyonunuza engel olabilir.
Burada her iki elin eş zamanlı hareket etmesi çok büyük önem taşımaktadır. Sol el ana silahı sol tarafınıza doğru götürürken, aynı zamanda sağ eliniz tabancaya doğru yönlenmelidir. Ana silahın atış fonksiyonunu yerine getirmemesi nedeniyle geçiş yapıldığı gerçek durumda ana silahı emniyete alma gibi harekete ihtiyaç yoktur. Ancak atış poligonunda faal silahlarla bu hareket çalışıldığında, tetiğin üzerimizdeki teçhizatın herhangi bir yerine takılıp silahın istem dışı ateş almasını engellemek maksadıyla emniyet mandalı mutlaka emniyet pozisyonuna alınmalıdır.
Ana silahı bırakan sol el vücuda yakın (Yapışık değil. Çünkü üzerinizdeki hücum yeleği, çelik yelek ve teçhizata takılmaması gerekmektedir,) bir şekilde alt göğüs bölgesi yüksekliğine çekilmelidir. Bu andan sonra yapılacak tüm hareketler kılıftan tabanca çekiş ve atış uygulamasını içermektedir.
4. Atış eliniz kılıftaki tabancaya uzandığında daha tabanca kılıftayken kabzayı sıkıca kavramalıdır. İlk andaki yanlış bir tutuş daha sonra düzeltilemeyecek ve tabanca ile yapılacak atışların doğruluğunu olumsuz etkileyecektir. Atış elinizin baş parmağı ile işaret parmağı arasında kalan kısmı kabzanın üst tarafına en yukarı gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Tetik parmağı bu esnada kılıfın üzerinde bulunmalıdır.
Her iki elin silah geçişi esnasında yapacağı bu hareketler kas hafızasını oluşturabilmek için kuru çalışmalarda defalarca tekrarlanmalıdır. Atış eliniz tabancaya ulaştığında bileğinizin dik olması, öne-arkaya, sağa-sola eğik olmaması çekiş sürenizi kısaltması açısından önemlidir.
Kılıf kilidini süratle açtıktan sonra namlu kılıftan kurtulana kadar tabancanızı dik bir şekilde kılıftan çekin. Namlu kurtulur kurtulmaz atış eliniz namlu hedefe bakacak şekilde tabancayı daha kalça hizanızdayken hedefe doğrultmalıdır. Burada amaç, yakındaki bir hedefe vakit kaybetmeden ve daha tabanca kalçadayken angaje olmayı sağlamaktır.
5. Hedefe doğrultulan tabancada dış emniyet varsa tabanca nişan pozisyonuna getirilmeden kılıftan kurtulur kurtulmaz bu emniyetin açılması gerekmektedir.
6. Atış elinizle destek eliniz gövdenizin önünde, üzerinizdeki teçhizatın müsaade ettiği oranda gövdeye yakın bir yerde birleşmeli ve tabanca atış pozisyonuna çift elle kavranmış bir şekilde getirilmelidir. Bu esnada tetik parmağınız tetik boşluğunun 2/3’ünü almış olmalıdır. Tabanca nişan sistemi hedefi gördüğünde tetik parmağı, tetik boşluğunun kalan 1/3’lük kısmını çekerek hedefe atışı gerçekleştirmelidir.
7. Hedef/hedefler tesirsiz hale getirildikten, bulunulan mahalde başka bir tehdit olmadığı değerlendirildikten sonra, odadaki diğer görev elementi kontrol komutuyla uyarılarak, önce tabanca şarjörü yeni bir şarjörle değiştirilmeli, bilahare ana silah kontrol edilmeli ve atışa mani durum düzeltilerek ana silah kullanıma hazır hale getirilmelidir.
Bir kez daha hatırlatmak gerekirse, yukarıda basit safhalar halinde özetlediğimiz geçiş hareketinin kusursuz hale gelmesi, çok sayıda kuru çalışma yapılarak kas hafızası oluşturulmasıyla sağlanabilir.
Silah geçişine ihtiyaç duyduğunuzda bunu süratli ve doğru yapabilmeyi sağlayacak görev öncesi eğitimlerinin aksatılmadan yapıldığı, birinci-ikinci-üçüncü kademe teçhizatınızın da her zaman göreve hazır bakımlı durumda olduğu bir ay geçirmeniz dileklerimizle…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here