Roth M1907: Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan Kalan Miras

Roth M1907, bir ordu tarafından teçhizat olarak benimsenmiş olan ilk yarı otomatik tabancadır. Bu tabanca Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun süvari birlikleri tarafından ilk kez üretildiği 1907 yılında sahiplenildi.

Silah tasarımcıları Georg ROTH ve Karel KRNKA tarfından tasarlanmış olan bu tabancadan, 1907 ile 1918 yılları arasında toplamda 90.000 adet üretildiği tahmin edilmekte.
Roth M1907, geri tepmeden yararlanarak çalışan ilk tabancalardan biriydi. Üzerine yerleştirilmiş olan mekanik aksamlar günümüzde ilkel olarak kabul görse de bu tabanca dönemi içinde son derece ileri bir mekanizmaya sahipti.

Roth M1907’yi beslemek için kabza içine 10 fişeklik bir kapasiteye sahip bir şarjör yerleştirilmiş durumda. Ancak bu şarjör günümüz yarı otomatik tabancalarında olduğu gibi rahatlıkla çıkarılıp değiştirilebilecek bir özelleği sahip değil, kabza içine sabitlenmiş durumda. Bu yüzden silah doldurulmak istendiğinde tabanca üzerinde bulunan ‘sürgü kapağı’ ismi verilen parça açılıyor ve dolu fişekler bu boşluktan silaha yerleştiriliyor. Doldurma işlemi bittikten sonra ise bu kapak tekrar kapatılarak silah atış için hazır konuma getiriliyor.

Bu tabancada döneminde eşine az rastlanır bir şekilde iğneli ateşleme tertibatı kullanılmış ve bu ateşleme tertibatı her atıştantan sonra tekrar kendini kurmakta. Ancak bu işlemin gerçekleşebilmesi için atıcının her atıştan sonra tetiği serbest bırakması gerekmekte. Roth M1907’de kullanılmış olan tetik tertibatının dönemine kıyasla son derece ileri bir tasarıma sahip olduğunu belirtmekte de fayda var.

Roth M1907’nin günümüz yarı otomatik tabancalarından ayrılan en büyük özelliğinden bahsedecek olursak; bu tabancada her atışta geri-ileri hareket eden silahın üstüne sabitlenmiş bir sürgü sistemi bulunmamakta. Bunun yerine tasarımcılar bu tabancaya ‘mekanizma topuzu’ olarak adlandırılan bir parça eklemişler. Silahın arka kısmında bulunan bu parça, silah kurulurken geri çekilip bırakılmakta. Her atış sırasında da silahın üst kapağı yerine bu parça hareket etmekte. Bu sayede tasarımcılar, silahın daha uzun süre dayanacağını düşünmüşler ancak bu son derece ilginç tasarım kısa süre sonra tarihe karışmış.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here