Dünyanın En Pahalı Av Tüfekleri

0
42539

Ya bu pozelerden birine sahip olacaksınız, ya da çocuklarınız yurt dışında okuyacak, karar sizin!

Dünyanın en pahalı av tüfeklerine sahip olmak elbetteki sizi daha iyi bir atıcı veya avcı yapmayacaktır, fakat böyle bir amacınız varsa eğer şüphesiz bu yolda edineceğiniz tecrübenin harikulade zevkli geçmesini sağlayabilecektir. Her atıcının şüphesiz bir favori silahı mevcuttur. Çoğu zaman bu silahlar zamana meydan okuması sebebiyle baba yadigarı olup ilk bakışta gönülleri fethetme özelliğine sahiptir. Bu silahlar en hassas laboratuvar ve makinelerde üretilmiş teknoloji harikaları değildir: el emeği, göz nuru olan ve kuşaklardır yaptıkları silahlarla insanların diplerini düşüren, ustaların saatlerce uğraştığı ve aylar süren sanat eserleridir. Kısacası bu silahlar “El işi” olayının bitiş çizgisinde sizi bekleyen ürünlerdir.

FABBRI POZELERİ

Fabbri 20 Numara poze, evrensel bir klasiktir. Bu silah, yalnızca en pahalılardan biri olmayıp aynı zamanda en gelişmiş yapılardan birine sahiplerden biri olabilir. Fabbri fabrikasındaki zanaatkarlar adeta keşiş sessizliği ile çalışmalarını yürütmekte. Yeniden ve eskiden iz taşıyan tüfekler teknik olarak üstün. Tüm detaylar alışıla gelmedik olup üzerlerinde hayli düşünülmüş. Örneğin; Kısmi bileşim paslanmaz çelik namlularda alışıla geldik namlu köprüleri mevcut değil. Sıradan bileşim köprülerine sahip olmayan namlularda mikron hassasiyeti ile frezelenmiş olup patlama anında ideal noktada kalacak olan bir “H” bölgesi mevcut. Bütün sistem mükemmeliyeti yakaladığı zaman üst köprü lazer kaynak ile tüfeğe dahil edilmiş ve böylece yekpare bir metal elde edilmiş. Akabininde DLC (Diamond like Carbon – Elmasvari Karbon) kaplanan namlular, mutlak olarak yokedilemez olduklarını teyit eden dayanıklılık testine tabi tutulurlar. Senede ortalama 20 Fabbri yapılır. Bunların ihracoından sorumlu Tony Kennedy ise gözlemlerini “Daha harikulade bir şey olmamıştır ve olmayacaktır. Bunu anlamak için nasıl yapıldıklarını görmeniz gerekir” sözleriyle açıklar.

Fabbri Pozeleri;

Fiyat: Full paslanmaz çelik versiyon: 138.000 sterlin. Ağırlığı yarım kilo kadar azaltılmış bir versiyon olan Titanium action ise 150.000 sterlin.

Teslimat: 4 ila 5 sene içerisinde

PETER HOFER POZELERİ

Avusturya’nın “Tüfekçiler Kenti” olarak bilinen Ferlach kentinde bulunan Peter Hofer, dünyanın en seçkin ve pahalı tüfeklerini yapıyor. “Herkes yeni bir silah yapılamayacağını söylüyor lakin bu doğru değil. Her üç silahımızdan biri tamamiyle yeni bir silah” diyor Bay Hofer. Atolyesinden senede sadece 6 silah çıkıyor. Tek bir parçanın üzerinde senelerce uğraştığı doğrudur! En az 21.400 saat yüzey işçiliği harcadığını düşünecek olursak eğer, bu çalışma saati olarak bölünce yaklaşık olarak 8 seneye tekabül ediyor Peter Hofer, tüfeğin çakmaklarından anlayabileceğiniz üzere estetik duygusu son derece gelişmiş biri! Peter Hofer, Yivsiz namluların arasında adeta saklanmış konumdaki bir .17 kalibre’lik namluya sahip bir 12 numara çifte geliştirmiş. Daha gelişmiş olan özel sipariş ürünü çiftelere ise 1600 saat kadar emek harcanmakta olup tek tetik ihtiva ediyor. Boss sistemine sahip pozeler de elbette Peter Hofer’ın envanterine dahil olup, daha Alman tipi silahlar gibi 2000 saate yakın emek istiyor. Bay Hofer büyük ve küçük çaplarda bir çok ürün ortaya koysa da minyatüre olan hayranlığı gözlerden kaçmıyor.

Peter Hofer Pozeleri;

Fiyat: Bay Hofer fiyat verme konusunda pek konuşmayı tercih etmiyor olsa da Bloomberg Businessweek’ten alınan verilere göre $200,000 ila $500,000 arasında değişebiliyor. Tabi “Mega Silahlar” olarak adlandırdığı kategorisi 1 Milyon Sterlin’i geçiyor.

Teslimat: Beyan edilen özelliklere münhasır olarak uzlaşılan zaman içerisinde.

BOSS POZELERİ

Boss pozesinin iki kilitleme sistemi mevcuttur. 1812’de kurulan Boss, Gelmiş geçmiş en büyük ilham kaynaklarından biri olarak düşünülen pozesini 1909’da patentledi. Bugünkü modern varyasyonları ise dünyanın en pahalı silahları arasında görülüyor. Kırmalı pozeler Almanya’da 1870’lerden beridir üretiliyor, fakat Boss, sistemi basitleştirmek ve daha şık bir hale getirmek suretiyle namluların hemen altına mafsal görevi gören bir menteşe pimi yerleştirdi. Boss’un iki kilitleme sistemi mevcut: Çakmakların iç yüzeyindeki radüsleri karşılayan çatal kilit blokları ve fişek yatağının gerisindeki iki adet yarım-daire çıkıntıları kilitleyen diğer bir tırnak. Bu sayede hem namlu şahlanması azaltılmış oluyor hem de silahın ömrü ciddi şekilde uzatılmış oluyor. İki sistem de sayısız kez taklit edilmiş olup çoğu silah üreticisine kilitleme sistemi konusunda ilham kaynağı olmuştur. Ayrıca ejektör mekanizması ve opsiyonel tek tetik tasarım da elbette Boss’un diğer özellikleri içerisinde.

Boss Pozeleri;

Fiyat: KDV dahil 105.540 Sterlin (tek tetik 114.540 Sterlin). Çifteler ise çift tetik için 81.540 Sterlin’den ve tek tetikte ise 90.540 Sterlin’den başlıyor. Senede 18 silahtan fazlası üretilmiyor.

Teslimat: 30 Ay

PURDEY POZELERİ

Gövdedeki çelik, geleneksel Damascus Çeliği gibi görünse de mukavemeti oldukça yüksek 1814’te kurulan Purdey; 1913’te patentlenen Woodward pozelerinin yapımı için 2. Dünya Savaşı’nın ardından James Woodward’dan izin almıştır. Silahların kilit blokları ile ön kundak birleşim noktasında saplamalar bulunduran özgün bir menteşe sistemi mevcuttur ki bu sistem düzinelerce silah yapımcısı tarafından taklit edilmiştir. Kilit sistemi ise tamamen Purdey’e has olan ve parkeleri andıran lamel tipi geçmeli bir mekanizma ihtiva ediyor. Bu sistem ise son derece zor imal edildiği için nadiren taklit edilebilmiş. Woodward tipi poze, derece düşük bir profile ve elegant bir tasarıma sahip. Ejektör mekanizması ise Ernest Lawrence tarafından geliştirilmiş olup zemberek tipi yaylardan güç alıyor. Bu tüfekler “geleneksel tip” gibi görünen fakat iki toz çelik karışımından azot vakumunda imal edilmiş olan ve son derece yüksek mukavemete sahip Damascus Çeliği olarak sipariş edilebiliyor.

Purdey Pozeleri;

Fiyat: 12,16 ve 20 Numara Purdey Pozeler 108.720 Sterlinden başlayan fiyatlarda. 28 ve 26 numarada ise bu fiyat 115.320 Sterlin’e çıkıyor. Damascus versiyonu ise en az 130.320 Sterlin’lik etiketi ile dünyanın en pahalı silahlarından olarak nitelendirilebilir.

Teslimat: 18-24 ay arası.

HOLLAND amp; HOLLAND ROYAL POZELERİ

Holland amp; Holland Royal Poze 1835’te kurulan Holland amp; Holland, ilk pozesini 1914’te imal etmişti. Geliştirilmiş bir versiyonu ise 1950 senesinde tanıtıldıktan sonra bugün bildiğimiz haliyle “Royal”; 1990’da 20 numara üzerinden prototipleri geliştirilerek 1992 senesinde üretilmeye başlandı. İnce ve son derece zarif bir kubuza sahip silahlar tam çakmak ve ters konumlu müsademe yayları ihtiva ediyor. Holland amp; Holland; Purdey, Woodward ya da Boss tüfeklerinin aksine orta kilit çentiğine sahip değil. Çift tetik ya da geri tepmeye duyarlı selektörsüz tek tetik mekanizması ile temin etmek mümkün. Yapımı ise 900 saate yakın zaman alıyor.

Holland amp; Holland Royal Pozeleri;

Fiyat: Tek tetik 12,16 ve 20 Numara (KDV dahil) 98.400 Sterlin. 28 ve 36 Numarada ise 104.400 Sterlin. Firma senede yaklaşık 75 ila 80 silah üretiyor.

Teslimat: 30 Ay içerisinde

GREENER ÇİFTELERİ

WW Greenerʼın yeni eserlerinden “Viking” çiftesi Müdür Graham Greener ve usta silahçı Richard Tandy ile çalışmakta olan David Dryhurs diyor ki: “Bizim işimiz Greener’ın altın çağında yaptığı her şeyi sermayeye dönüştürmek!”. Her proje ekstra bir çift Damascus namlu ile birlikte gelmekte olup iki model sunulmakta. Greener’ın göz bebeği niteliğindeki yarım çakmak tüfeği muhtemelen şimdiye kadar üretilen yarım çakmaklar içerisinde en kalitelilerden biri olup sadece 10 adet üretilmiş. Yeni yapımlar arasında tam çakmak olanlar ve hatta direk “çakmaklı” modeller de mevcut. Greener bazı “göz bebeği” niteliğindeki özgün ejektörlü modelleri haricinde genel olarak Boss sistemini andıran ejektörler kullanıyor. Diğer özellikler ise, Greener tipi ön kundak, Deeley tipi kundak kilidi, boynuzdan imal edilmiş kundak burnu ve omuzluk plakası gibi estetik detaylardan oluşuyor. Silahlarda ayrıca istisnasız olarak Greener tipi yarım kabza dipçik ve fleur-de-lis (Fransızca’da Zambak) süslemeli kavrama damaları mevcut. Greener’ın en son yapımlarından olan “Viking” çiftesi ise firmanın elinden çıkmış en elegant modellerden biri arasında!

Greener Çifteleri;

Fiyat: Modern bir tam çakmak Greener çiftenin KDV dahil fiyatı 120.000 Sterlin civarlarında

Teslimat: 30 Ay içerisinde

PURDEY ÇİFTELERİ

Purdey Çiftesi Belki de gelmiş geçmiş en meşhur tasarımdır. Purdey-Beesley Çiftesi muhtemelen tüm zamanların en popüler tüfeklerinden biri olmuştur. Frederick Beesley tarafından tasarlanan ve 1880 senesinde patentlenen sistem, İngiliz çifteleri için (En az 1870 senesinde Westley Richards tarafından meşhur edilen Anson amp; Deeley horozsuz yarım çakmağı kadar) bir devrim niteliğindeydi. Çakmaklarının güzelliğinden tutun mekanizmasına kadar büyüleyici olan bu çifte, horozlarını ateşlemesi ve kendi ağırlığı ile kolayca açılarak kurulması için “V” şeklinde birer zemberek ateşleme yaylarına sahipti. Bu özelliği de çiftelerde süratin önem kazandığı çağda kendisini rakiplerinden birkaç adım ileri taşımıştı. Ejektörler ise 1880’lerde mekanizmaya dahil edildi. Çağımızdaki bazı teknoloji katkılarının haricinde silahın Beesley’in tasarlayarak Purdey’e sattığı orijinal hali; o zamandan bu yana aynı görünüme sahip.

Purdey Çifteleri;

Fiyat: 12, 16 ve 20 Numara Tüfekler 94.080 Sterlin’lik etikete sahip iken 28 ve 36 numara 99.120 Sterlin’den alıcı buluyor. 12 Numara ve ejektörlü bir model isterseniz o halde 99.120 Sterlini buluyor olup ek olarak bir de Damascus

namlu (14.400 Sterlin) talep edecek olursanız o halde İngiltere’nin en pahalı özel yapım çiftesine sahip olmuş olursunuz: 113.520 Sterlin!

Teslimat: 18 ila 24 Ay içerisinde

WILLIAM amp; SON TAM ÇAKMAĞI

William amp; Sonʼın silahları özgün birer tarza sahiptir. William amp; Sons 1999 yılında William Asprey tarafından Bond Street’te kuruldu. Firmanın silah yapım ekibi, eski bir Holland amp; Holland elemanı olan Paul West’in yönetimindedir. Silahların bilhassa gravürleri ile göze çarpan özgün birer tarzı vardır. Tarz sahibi kişilerce akla ilk gelen özel yapım silahlardan olan William amp; Son çifteleri, inceltilmiş birer Holland amp; Holland mekanizmasına sahip. Pozeleri ise Boss sistemini baz alan fakat biraz değiştirilmiş bir mekanizma üzerine kuruludur. Kilitleme sistemi Boss’u andırırken, ejektörleri ise Boss’un aksine bobin tipi değil de V tipi zemberek yaylar ve bunların hükmettiği pimler vasıtası ile çalışmaktadır. Pozeler yalnızca 12 ve 20 numarada üretilmekte

William amp; Son Tam Çakmağı;

Fiyat: Çifteler KDV dahil 60.000 Sterlin civarlarındayken tek tetikli pozeler 75.000 Sterlin’e kadar çıkabilmekte.

Teslimat: 12 ay içerisinde (ki bu süre diğer lüks imalatçılara kıyasla son derece makul)

HOLLAND amp; HOLLAND ROYAL ÇİFTE

Bu silahın bahsi ilk kez 1895 senesinde yayımlanan “The Field” dergisinde geçmiştir. Holland’ın “Royal” modelinden ilk kez 1883 senesinde söz edilmeye başlanmış olup dergide 1895’te yayımlanmıştır. Holland-Robertson patentlerini içeren ikinci bir seri ise 1890’larda geliştirildi. Böylece artık “Southgate sistemi” olarak anılacak olan ön kundak kilitlenme düzenekleri bugünkü halini aldı. 1922’de de bu sisteme hükmetmeyi son derece kolay ve rahat kılacak olan manivela sisteminin geliştirilmesiyle de artık bu tüfek, uzunca bir süre “tasarım harikası” niteliği taşıyacak şekilde hafızalara kazınmış oldu. Son 40 yıl içerisinde de tek değişiklikler yeni Magnum fişeklere karşı daha dayanıklı olmak adına artan namlu et kalınlığı ve ahşap seçeneğinin artık Türk ağaçlarından yana tercih edilmeye başlanması yönünde oldu. Bir Royal Çifte yapımı için aşağı yukarı 800 saatlik emek harcanması gerekiyor.

Holland amp; Holland Royal;

Fiyat: (KDV dahil) Çift Tetik 12, 16 ve 20 numarada 85.500 Sterlin olup 28 ve 36 numarada ise 90.000 Sterlin aralığında

Teslimat: 2 Sene içerisinde (Lakin bazı bitmiş modelleri hali hazırda vitrinlerinde mevcut)

WESTLEY RICHARDS 4-BORE YİVLİ ÇİFTE

Westley Richards Yivli Çiftesi Yivli çifteler genellikle hiçbir ülkede fazlaca rastlayamayacağınız parçalardandır. Bunun sebebi, bu devasa çaplı silahların (öyle ki minimum .50 kalibrelik çaplardan başlayan) gergedan, fil ya da hipopotam gibi büyük avlarda ve akıl almaz maliyetler ve izinler sonucunda kullanılabilen silahlardan olmasıdır. Bu sebeple genellikle Peter Hofer, WW Greener ya da Westley Richards gibi üreticilerin saatler süren emekleri sonucunda yılda tek tük üretilen eserlerdendirler. Ne kadar büyük olduğuna ise şöyle örnek verebiliriz: 12 numara bir fişek tam 20mm’lik çapa sahip iken 4 Bore ya da 4 numara tam tamına 26.7mm’ye tekabül etmektedir.

Westley Richards 4-Bore Yivli Çifte;

Fiyat: KDV dahil 46.200 Sterlin’den başlayarak seçilen eklentilerle birlikte 71.400 Sterline kadar çıkabilmektedir.

Teslimat: 30 ay içerisinde

Bir de bunu yivli düşünün! Olağanüstü et kalınlığına rağmen silahların uzun ömürlü olması ve kalitesinin hakkını verebilmesi adına tasarım en basit halde tutulmaktadır. Kocaman kubuz yalnızca 7 bileşenden oluşmakta olup son derece titiz bir işçiliğe sahiptir. Tabi ki işlemeleri de buna paralel göz alıcılıkta! Silahların en karmaşık yeri muhtemelen (opsiyonel olarak çift de seçilebilen) tetik mekanizması: Tetik bileşeni selektörlü olup tam 26 bağımsız parçadan oluşmakta olup ataletli bir mekanik sistem ile çalışmakta.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here