Risk Altındayken Nişan Almak Mümkün mü?

Aslında bu konu hakkında birçok farklı görüş mevcut. Bu durumu tecrübe etmiş olan çoğu insan risk altındayken nişan alma gibi bir lüksünüzün olmadığını söylese de gerçekte durum oldukça farklı!

Geçmiş yıllarda bu konu üzerine çalışan Amerikan balistik laboratuvarları hem farklı simülasyon sistemleri ve balistik laboratuvarlar aracılığıyla deneyler yaparak hem de daha önce risk altında atış konusunda tecrübeleri olan insanlarla röportajlar düzenleyerek farklı sonuçlara ulaşmışlar. Araştırmanın sonucuna göre çoğu insan kendini risk altında hissetiği durumlarda başarılı bir şekilde nişan alamıyor, ancak nişan almayı başarabilenler de mevcut. Peki nişan almayı başarabilenler bunu neye borçlu?

Tabi ki yaptıkları pratiklere sayesinde kazandıkları kas hafızasına! Öncelikli olarak belirtmeliyim ki nişan almak yalnızca gez ve arpacığın yardımıyla yapılabilen bir fiil değil; aksine daha çok kas hafızasına dayanan bir refleks türü. Atıcılık sporuyla ilgilenenlerin bildiği gibi; atıcılığa ilk başladığınız aylarda vücudu uygun konuma getirme, arpacığı oturtma, tetik ezme gibi fiiller yorucu ve bazen de anlamsız görünse de ilerleyen zamanlarda yaptığınız pratikler sayesinde tüm bunlar bilincimizin dışında tamamen reflekse dayalı olarak yaptığımız fiillere dönüşmekte.

Risk altındayken yapılan atışlar için de aynı durum geçerlidir. Tehlike altında kalacağınız durumlara önceden hazırlık yapmak istiyorsanız sık sık pratik yapmalısınız. Ancak bu pratikler, standart poligon çalışmasından biraz daha farklı olmalı. Gerekli güvenlik önlemlerini dikkate aldıktan sonra bir arkadaşınız yada eğitmeninizin beklenmedik andaki ani komutlarıyla hızlı bir şekilde atış yapabilirsiniz. Komutlara dayalı olan bu çalışma sayesinde ani atış refleksinizi kolaylıkla artırabilirsiniz.

Riskli durumlarda size yardımı dokunacak bir diğer çalışma da ‘kuru tetik çalısması’. Kuru tetik çalışması önceki çalışmaya göre biraz daha sıkıcı gelebilir ancak -özellikle de yeni başlayanlar için- belki de daha önemli bir çalışma.
Kuru tetik çalışması için tabancanızın boş olduğa emin olduktan sonra onu kılıfına yerleştirin. Ardından bir ayna karşısına geçin ve boş olan silahınızı hızla çekerek atış pozisyonu alın. Ayna sayesinde bulunduğunuz atış pozisyonunun yanlışlarını kendiniz görerek düzeltebilir, bu alıştırmayı sık sık yaparak da nişan alma refleksinizi geliştirebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here