Fausti Kardeşler

Dünyanın en meşhur yivsiz tüfek firmalarından olan Fausti’nin yönetiminin 3 kız kardeşte olduğu kimin aklına gelirdi ki?

İtalyan Fausti firması, 1948 senesinde Cavalier Stefano Fausti tarafından kurulmuş olup günümüzde üç kızı tarafından işletilmektedir. Kısa sürede işini tutkuyla yapan bir firma olarak nam salan Fausti, kurulduğu dönemden beridir yüksek kaliteli avcılık ve atıcılık silahları üretmekte. Firma, ayrıca; son 10 senede anavatanı dışında en hızlı popülerleşen firmalardan biri olma özelliğini de taşıyor. Yalnızca 10 senelik bir tanıtım ve reklam döneminden sonra dünya çapında şöhrete kavuşan bir firma düşünün, üstelik böylesine dişli rakiplerin olduğu bir sektörde! İşte Fausti firması bunu Elena, Giovanna ve Barbara Fausti kardeşlere borçlu! Üç kardeş firmanın kalite kontrol, üretim aşamaları ve benzeri teknik hususlarının her birinden bizzat haberdar olmakla birlikte firmanın reklam yüzünü de temsil etmekteler.

Böylesi büyük bir başarıya imza atmalarında ise artık kendileri için rutin bir aktivite haline gelmiş olan avcılık tecrübelerinin payı büyük. Fausti’nin üretim felsefesi, yenilik ve geleneksellik arasında altın oranda bir harman gerçekleştirmek üzerine kurulu. Silah mekanizmaları, yüz yılı aşkın süredir bozulmamış bir çizgide ilerliyor olmasına rağmen Fausti; eğer daha geniş bir hayran kitlesi kazanmak istiyorsa, bunun üretim yöntemleri hususunda kendisini sürekli olarak güncellemesi ve geliştirmesinden geçtiğini uzun zaman önce kavramış. Firmanın ilerlemesinde Aramp;Ge ve tasarıma verdikleri fazlaca önemin etkisi oldukça büyük. Sürekli gelişen çelik ve alüminyum alaşımları, kaliteli kimyasal ve ısıl işlemler ve yüksek teknoloji CNC cihazları vesilesiyle Fausti;kalite, performans yahut estetik gibi özelliklerin hiç birinden ödün vermiyor.

Üstelik etiket fiyatlarının kaliteleri ile oranı gerçekten muhteşem! Yine de Fausti, her alıcıyı düşünerek farklı kalitede modeller üretmiş. Bu geniş yelpazede, ihtiyacınızın ve bütçenizin kesiştiği bir modele rastlamamanız pek mümkün değil. En “endüstriyel” modelleri dahi belirgin bir estetik kimliğe sahip. Aramp;Ge departmanları ise sürekli olarak kendi ile yarış halinde. Mekanizmaları Anson amp; Deeley tipinde üreten Fausti, bu sayede daha az parça ve dolayısıyla daha güvenilir ve bakımı kolay silahlar üretmiş oluyor. Ayrıca Fausti’nin bütün yarım çakmak kırmalı tüfekleri, yekpare külçeden işlenmek suretiyle üretiliyor. Neticesinde kubuz, kalın bir parça olduğu için dökme işlemi ile de işi görebilecek olan ve çok daha ucuz bir imalat yapmak mümkün, fakat Fausti, kalite adına bu yoldan kesinlikle gitmemiş.

Zaten üretim aşamasında uyguladığı toplam kalite kontrol sayısı 250 civarında olan bir firmanın dökme kubuz kullanması pek de mümkün olamazdı. 2009 senesinde de Fausti USA adı altında ABD şubesini kuran Fausti, gerçekten de son senelerin en hızlı büyüyen silah firmalarından. Üstelik klasmanlarının endüstriyel silahlar değil de geleneksel çizgi üzerinden gittiğini varsayarsak. Zaten bu durum da işin piri durumundaki uzman avcıların beğenisini kazanmadan buraya gelmiş olmaları imkansız olurdu. Fausti, yalnızca yüksek kaliteli silahlar üretmiyor: Faustinin envanteri, çeşitli deri ve ahşap gibi malzemelerden üretilen kutu, kılıf, fişeklik ve doğa sporları kıyafetleri gibi ürünler de barındırıyor. Modern CNC tezgahlarında mutlak kalite ve güvenilirlikte modüler parçalar üreten Fausti, tüfeklerin toplanması işini uzman teknik ekibi vasıtasıyla elde tamamlıyor.

Ayrıca el atölyesinin dokunuşlarından vazgeçemeyen silah tutkunlarına özel olarak “Boutique Line” serisini de ortaya çıkardılar. Bu seriye has modellerde ise geleneksel yöntemlere ekstra özen gösteren Fausti; adeta teknoloji ve klasik tat arasında mükemmel kombinasyonu bulduğunu ispat ediyor. Fausti’nin ABD ayağı olan Fausti USA, Virginia / Fredericksburg’da kurulduğunda Amerikan avcı ve atıcıları firmanın ilk olarak kök modelleri ile karşılaşmış oldu. Fiyat / Kalite oranı iyi olan her ürün gibi hızla ilgi görmeye başladılar. Elbette ki yaygın bir ürün, lüks varyasyonların talebini de beraberinde getirir. Dolayısıyla Boutique Line’ın piyasaya sürülmesi sürpriz değil, beklendik bir olaydı. Fausti Boutique Line’ın müşterisi olmak demek, silahın neredeyse tamamen sizin belirttiğiniz özelliklerde üretilmesi demek. Öyle ki; 24 ya da 32 Numara gibi ender çaplarda dahi sipariş kabul ediyorlar.

Fausti’nin uzun süredir sürdürdüğü geleneğin sırrı ise bir çok köklü tüfek ustasının da bulunduğu Kuzey İtalya’daki Valtrompia Vadisi’nde saklı: 500’ü aşkın senedir İtalya’nın en seçkin ustaları, namlularını bu vadideki Alplerden çıkarılan demir cevherlerinden elde edilen külçelerden dövüyor. Daha sonra bu muntazam dayanıklılıktaki metal parçalar, yüzeyi yağ ile işlenmiş muntazam bir Türk cevizi dipçik ve en az 700 saat boyunca işlenmek üzere gravür ustasına gönderilen kubuz ile beraber birleştiriliyor ve ortaya Boutique Line çıkıyor! Hiçbir Fausti, standartları tamamen karşılamadan fabrikadan ayrılmıyor. Silahlar İtalyan Proof House’unda (kalite kontrol ve dayanıklılık ölçüm merkezi) kontrole tabi tutuluyor. Bu proof house, Avrupa’nın en saygınlarından biri olma özelliğini taşıyor.

Fausti Magnificent SL’in Valtompria’lı usta gravürcülerin elinde işlenmesinden bir kare.

Burada tüfekler 20,000 PSI basınçlara kadar ulaşan fişeklerle test ediliyor. Kıyaslamanız için bu basıncın standart bir fişeğin yaklaşık 6 katı olduğunu belirtelim! Ayrıca firmanın patentli 4’lü kilitlenme mekanizması sağolsun, mekanizma toleransları uzunca bir süre kendini koruyor. Bu kilit sistemi, patlama esnasında kilitleme tertibatına minimum yük binmesini sağlayan bir sistem. Atış esnasında kilitleme sistemleri patlamanın etkisiyle her seferinde bir miktar daha zarar görmektedir. Bu etki Magnum fişeklerde kuşkusuz daha bile fazla. Bu sebeple en kaliteli tüfekler bile sık kullanıldığı zaman hissedilir bir oynama payına sahip olurlar. Patentli mekanizması sayesinde Fausti, evladiyelik olacağı kesin bir tüfek! Küçükken evlerinin üst katındaki atölyelerine babaları çalışırken gizlice çıkarak onu seyreden ve büyük başarılara imza atacakları hikayeleri bu şekilde başlayan üç kız kardeş; bize sorarsanız kesinlikle Fausti’nin hakkını veriyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here