APS amfibik (hem kara da hem sualtın da kullanılmaya elverişli) tüfeği, bir saldırı tüfeği olarak dizayn edilmiştir. Bir sualtı ateşli silahı, özellikle sualtı (deniz, okyanus, göl, nehir vb…) çatışma ortamında kullanıcısına normal silahların sualtında sağlayamadığı performansı sağlaması için dizayn edilmiştir. Özel bir tasarıma sahip olmayan ateşli silahların büyük çoğunluğunun mekanizması sualtı ortamda bozulur ve işlevini yerine getiremez. Mekanizması
Mekanizması bozulmayanlar da öldürücü bir performans sergilemekten aciz kalırlar. Konveksiyonel silah ihtiyacının karadan ziyade sualtında da hissedilmesiyle imalatına başlanan sualtı silahlarının tarihçesi Soğuk Savaş yıllarına dayanır. İlk üretiminden kısa bir süre sonra dünyadan çeşitli ülkelerin güvenlik birimlerinin envanterinde yerini almıştır. Sualtı ateşli silahlarının ortak özelliği standart fişekler yerine flechette denen dart vari mühimmat kullanmalarıdır.
Sualtı ateşli silahları ilk olarak 1960 Soğuk Savaş yıllarında balık adamlar için sualtı operasyonlarında kullanılmak üzere imal edilmiştir.
Dizayn
Sualtı silahlarına ihtiyacın doğmasının temel nedeni, standart fişeklerin sualtındaki fonksiyonlarını ifa edememesinden kaynaklanmaktadır. Sualtı silahlarının namlu tipi standart silahların namlusundan farklıdır.
Ateşlenmiş sualtı mermisi, hidro dinamik etkilerle balistik yörüngesininden sapmadan hareketini sürdürür. Bu silahlarda yiv-set olmamasından dolayı atış hassasiyeti standart silahlara göre düşüktür.
Sualtı tüfekleri, sualtı tabancalarına göre daha güçlü ve hassas atışlar sağlarken sualtı tabancalarıysa daha kolay kontrol edilir. Sualtı ateşli silahları dizaynındaki mimari gelişmelerle birlikte hem sualtındaki hem de su üstündeki aktivitelerde etkili olacak silahlar geliştirilmiştir.
ASM-DT amfibik tüfeği, bu tür tüfeklerin ilk örneklerindendir. İlk olarak 2000 yılında Rus Özel Kuvvetleri (SPETSNAZ) tarafından kullanılan katlanır dipçikli tüfek, 5.45 mm kalibre 2 tür mühimmat kullanır.
1. 5.45×39mm tüfek kartuşu (7N6 artırılmış penetrasyon varyasyanu) su üstü kullanımı için.
2. 5.45x39mm MGTS sualtı varyasyanu. Bu durumda mermi 120 mm uzunluğunda demir bir darttır.
Sualtı hedefler söz konusu olduğu zaman sualtı ateşli silahlarının zıpkın tüfeğine göre daha uzun menzil ve çok daha güçlü bir etki yaratacağından hiç şüpheniz olmasın. Bu avantaj bilhassa sualtındaki davetsiz misafirimizin giymiş olabileceği bir takım can yeleği vari çeşitli önlemleri etkisiz kılmada birebir etkilidir.
Süper Delici Mermi
Sualtı ortamda süper delici mermi fonksiyonu, Norwegian Şirketi Defence amp; Security Group (DSG) (Savunma ve Güvenlik Grubu tarafından) dizayn edilmiştir. DSG tarafından geliştirilen ve pazarlanan Multi-Environment Ammunition (MEA)-( Çoklu Ortam Mühimmatı) serisi delici tüfek mühimmatı, sualtı çatışmalarının da dahil olduğu belli özel operasyonlarda faydalı olması için yaratılmıştır.
Dalgıç koruma gibi defansif uygulamalarda olduğu kadar düşman dalgıcını etkisiz hale getirme gibi ofensif uygulamalarda da oldukça faydalı olan bu özel tüfek ve mühimmatı daha bir çok yetkili askeri makam raporlarınca da ne kadar yararlı olduğu doğrulanmaktadır. VBSS (Visit, Board, Search, and Seizure Operations)-(Gir, Bin, Ara, Yakala Operasyonlarından) MIO (Maritime Interception Operations)-(Deniz Harekatı Önleme Operasyonlarına), GOPLATS (Gas and Oil Platforms boarding operations)-(Gaz ve Petrol Platrformu Aborda Operasyonlarından), Anti toprpido operasyonlarına, anti-deniz altı hareketından hız botu operasyonlarına kadar hemen her alanda kendi gösteren bu mühendislik harikası silah profesyonellerin elinde tam bir ölüm makinesini dönüşüyor.
Multi-Environment Ammunition (MEA) serisinin balistik karakteri kullanıcısına sualtından su üstündeki bir hedefe veyahut tam tersi yüzeyden sualtındaki hedefe atış imkanı tanıdığı gibi sualtından sualtına atış imkanını taşıdığını söylemeye gerek bile yoktur sanırım. Ayrıca bu fişek atıcısına su üstünden sualtına yaptığı atışlarda çok düşük bir gelme açışında sapmaya uğrayabilecek -bazı durumlarda 2 derece kadar çok düşük bir rakamla- sekme yapmadan sanki yeryüzendeki normal bir fişek ateşlenmişcesine kusursuza yakın bir atış imkanı sunar. Fişek sualtına girdikten sonra orijinal yörüngesinde hareketini sürdürür. Atıcının kusursuz bir atış yapabilmesi için aynı zamanda suyun kırılma indisini de hesaba katmaya ihtiyacı vardır.
MEA serisi süper delici mühimmatları güncel olarak aşağıdaki kalibreler içinde uygundur.
· 5.56×45mm NATO (sualtında 15 m’ye kesin menzil)
· 7.62×51mm NATO (sualtında 25 m’ye kadar kesin menzil)
· General Purpose
· Dual Core
· Armor Piercing
· 12.7x99mm NATO (.50 BMG, sualtında 60 m’ye kadar kesin menzil)
· Super Sniper Tactical
· Dual Core
MEA serisi süper delici fişeklerinin sualtı yetenekleri, Unmanned underwater vehicle (UUV)-(İnsansız sualtı araçları) uygulamaları tarafından kullanılabilmesini sağlamıştır. Ateşli UUV’ler hem savunma hem de saldırı amaçlı sualtı operasyonlarında bu özel mühimmattan ve tüfek mekanizmasından yararlanır. .50 BMG süper delici kartuşu kullanan bir ateşli UUV, 60 m uzaklıktaki çelik kaplama bir nesneyi yok edecek kapasiteye veya su yüzeyinden 5 m yüzkseklikteki ve 1000 m uzaklıktaki potansiyel bir hedefi vurabilecek güce sahiptir.
Amfibik Ateşli Silah Örnekleri
ABD
· AAI underwater revolver
· Mk 1 Underwater Defense Gun
· The Lancejet (MB Girişimcilik tarafından Gyrojet’in sualtı varyasyonu olarak tasarlanmıştır. Amerikan Ordusu tarafından tabi tutulduğu testlerden yeterli performansı gösteremeyen silah envanterden silinmiştir.
Almanya
· Heckler amp; Koch P11
Rusya/Sovyetler Birliği
· ADS amfibik tüfeği
· APS amfibik tüfeği
· ASM-DT amfibik tüfeği
· sualtı tabancası
APS sualtı tüfeği veya özel sualtı saldırı tüfeği, 1970’lerin başında Sovyetler Birliği tarafından tasarlanan ve 75’lerden itibaren kullanılmaya başlanan özel bir seridir. Tula Arms Plant tarafından imal edilen silah Rosoboronexport tarafından ihraç edilmiştir.
APS Tüfeğinin Özellikleri:
Tip:Sualtı saldırı tüfeği
Orijinal Üretim: Sovyetler Birliği
Dizaynör: Vladamir Simonov
Dizayn Yılı:1970’ler
Hizmet Tarihi:1975’ten beri
İmalat Firması:Tula Arms Plants, TsNIITochMash
Ağırlık: 3.0 kg (boşken), 3.9 kg (dolu)
Uzunluk: 840 mm (dipçik açıkken), 620 mm (dipçik kapalıyken)
Namlu Uzunluğu: 300 mm
Genişlik:65 mm
Kartuş:5.66×39 mm MPS ve izli mermi MPST
Kalibre: 5.66 mm
Mekanizma: Gaz mekanizması
Atış Yoğunluğu: Dakikada 600 fişek
Namlu Ağzı Çıkış Hızı:340-360 m/sn (havada)
Maksimum Menzil:100 m (havada)
Besleme Sistemi:26 hazneli sökülür kutu şarjör
Etkili Atış Menzili:5 m derinlikte 30 m, 20 m derinlikte 20 m, 40 m derinlikte 11 m
ADS saldırı tüfeği ise Rus askeri dalgıçları için özel olarak üretilmiştir. Klasik bullpup tasarımı ve 5.45×39 mm M74 fişekleri ve ayriyeten susturucu veya optik nişangaha uyumlu olması ile tam bir ölüm makinesi desek abartmış olmayız. Onlarca yıldır Sovyet ve daha sonra Rus askeri dalgıçları ve deniz komando kuvvetleri, SPP-1 tabancası ve APS sualtı tüfeğide dahil özel sualtı silahları ile donatılmışlardır. APS’nin yeniden elden geçirilip ADS’nin üretilmesine neden olan ana faktör bu silahların sualtından su üstüne veya tam tersine yapılan atışlarda su kırılma indisi nedeniyle maruz kaldığı ufak sapmalar idi. Çağın gereklerine göre mekanizmasından dizaynına hemen her şeyi modernize edilen bu yeni model, kullanıcısına kusurusuza yakın bir atışı sağlamaktadır.
Bu amfibik sistem silahların imlatından önce SPETSNAZ ve diğer sualtı görev yapan özel kuvvetler 2 çeşit silah taşımak zorundaydılar. Biri sualtından sualtına atış yapan diğeri ise su üstünde atış yapmayı sağlayan silahdı. Bu 2 mekanizmayı tek bi silahta birleştiren amfibik ateşli silahları günümüzde hatrı sayılır ülke tarafından kullanılmaktadır.
Tüfek Rus Tula Enstrüman Dizayn Bürosu tarafından tasarlandı. 400 m menzile sahip 40 mm bomba atar ile güçlendirilen tüfek, VOG-25 (sualtı bombası) ile de uyumludur. Bomba atarı da hesaba katarsak silahın ağırlığı yaklaşık olarak 4.6 kg’dır. 5.45×39 mm fişeklerini kullanan silah dakikada 700 mermi atabilir ve karada 500 m menzile sahiptir. Silahın özel fişeği kullanıldığı zaman sualtındaki menzili 30 m derinlikte yaklaşık 25 m ve 20 m derinlikte 18 m’dir. Bu sualtı kartuşu temel fişek şekil dizaynı farkı dışında 5.45×39 mm mühimmatla oldukça benzerdir. Fişeğin yaklaşık uzunluğu 53.5 mm’dir.
ADS Tüfeğinin Özellikleri:
Tip:Bullpub Amfibik Saldırı Tüfeği
Orijinal Üretim:Rusya
Üretim Yılı: 2013
Kullanan Ülke:Rusya
Hizmet Yılı:2013’den beri
Dizayn Firması:TSKIB SOO
Üretici Firma:TSKIB SOO
Dizayn Yılı: 2007
Besleme Sistemi:30 Fişek Hazneli Sökülebilir Kutu Şarjör
Maksimum Atış Menzili:500 Metre
Kalibre:5.45 mm
Namlu Uzunluğu: 418 mm
Uzunluk: 685 mm
Ağırlık: 4.6 kg
Mühimmat: 5.45×39mm M74 7N6 / 7N10 / 7N22 su üstü atış fişeği, 5.45×39mm PSP sualtı atış fişeği
Mekanizma: Gazlı Sistem, Döner Sürgü Sistemi
Namlu Ağzı Çıkış Hızı: Su Üstü Atış Fişeklerinde 900 m/s
Nişangahlar:Demir Nişangah(Klasik Nişangah), Red Dot Nişangahı, Gece Görüş Nişangahı, Optik Nişangah, Termal Nişangah