Atıcılık ve Nöroloji İlişkisi – 2

Atıcılık ve Nöroloji ilişkisini ele aldığımız yazı dizimizin ilk bölümünde nöroloji bilgisinin atıcılık için neden önemli olduğuna değindikten sonra beynimiz ve gözümüzün koordineli olarak yürüttükleri sürecin elemanlarını incelemiştik. Bu yazımızda ise ‘İstikrarlı Görüş’ yeteneğimizi test edeceğiz.

Önceki yazıda bahsettiğimiz ‘Görsel Becerinin 9 Elemanı’ taktik atış yeteneklerini geliştirmek isteyen her atıcı için elzem bir niteliğe sahiptir. Görsel becerinin bu 9 elemanı atıcının iki temel görsel işlevi yerine getirmesi için gereklidir. Bunlar;

A) İstikrarlı Görüş (Hedefin düzgün bir şekilde takip edilebilmesi için gözün hedefe refleksif olarak odaklanması ve ayrıntıları kaçırmaması için gereklidir)

B) Binoküler Görüş Oluşturma (Nişan tertibatı ile hedefin tek göz yerine çift göz ile takip edilebilinmesi için gereklidir)

Yazı dizimizin bu bölümünde yalnızca ‘İstikrarlı Görüş’ üzerinde durup ileriki günlerde ‘Binoküler Görüş Oluşturma’ konusunu detaylı bir şekilde ele alacağız.

İstikrarlı Görüş

‘Bakmak ile görmek aynı şey değildir’ sözünü daha önce onlarca kez duymuşuzdur. İstikrarlı Görüş olarak adlandırdığımız görsel işlev bu sözün atıcılık açısından ele alınmış hali. Bir çok atıcı nişan alırken hedefin hareketini başarılı bir şekilde takip etmekteyken, hedef üzerindeki detayları detayları göz ardı edebiliyor. Bu durumda ya hedef yanlış bir yerden vuruluyor yada hedefin bir sonraki hareketini tahmin etmek güçleşiyor. Bu durum kolluk kuvvetleri mensupları için özellikle rehine atışlarında istenmeyen sıkıntılara sebep olabilirken avcılar için ise büyük hayvanların avlanması sırasında sorun yaratabiliyor.

Görüş İstikrarımızı test etmek ve pratik yaparak artırabilmek için 4 adımlı basit bir testten bahsedelim;

1. Elinize bir banka kartı yada kartvizit aldıktan sonra kolunuzu ileri doğru uzatın.

2. Kart üzerinde bulunan küçük bir ayrıntıyı kendinize hedef olarak belirleyin.

3. Ardından yalnızca hedefinize odaklanmak yerine kartın geneline 15 ile 30 saniye arasında bir süre ile bakın. Bu işlem sırasında gözbebeklerinizi oynatmadan kartın tümünü odak çerçeveniz içinde tutun.

4. Son olarak kartı yukarı, aşağı, sağa ve sola olmak üzere dört temel yön ile çapraz yönlere doğru toplam 8 farklı yöne hareket ettirin.

Bu hareket sırasında karta bakarken hedefi kaçırıyor veya hedefi de takip edebilmek için göz bebeklerinizi kartın hareket yönünün dışında farklı yönlere de hareket ettirmek mecburiyeti hissediyorsanız ‘İstikrarlı Görüş’ ile ilgili sıkıntılarınız var demektir. Bu sıkıntıların önüne geçene kadar farklı zamanlarda bu testi yaparak kendinizi ‘İstikrarlı Görüş’ becerinizi geliştirebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here