Yıllar içinde Glock tabancasında birçok değişiklik yapıldı. Glock tabancası, ateşli silahlar endüstrisindeki ilk devriminin ardından yavaş bir evrim geçirdi. Aralarındaki farkları anlayabilmek için iyi bir göze sahip olmanız gerekir. Glock’unuzun hangi nesil/Gen olduğunu bilmek için işte size ipuçları.
1. Nesil Glock: Gen1
Gen1 Glock’lar, Gaston Glock’un 17. tasarımı ve piyasadaki orijinal Glock tabancalarıdır. Bunlar, askerler, siviller ve kolluk kuvvetleri arasındaki tabancalar hakkındaki fikirleri tamamen değiştiren silahlardı. Polimer gövdelerin yanı sıra, orijinal Glock 17’nin 17 mermi kapasitesi inanılmazdı. Glock’ların basit olduğu hemen bilinmeye başlandı.
Gen1 Glock’lar oldukça kısa bir zaman diliminde (diğer Glock Gens’lere kıyasla) ve yalnızca iki modelde üretildi. Bu Glock’lar, (nispeten) düşük üretim sayıları, birçoğunun sahip olduğu koleksiyoncular ve birçoğunun işlevsel kullanım ömürlerine ulaşmış olması nedeniyle nadirdir. Gen1 Glock’un bazı özelliklerine ve bunları farklı nesillerden nasıl anlatacağımıza bir göz atalım.
Üretim Süresi : 1982-1988
Kalibre : 9mm Luger
Modeller : 17, 18, 19
Dikkate Değer Özellikler : Gen1 Glock’lar, benzersiz tutuşlarıyla en dikkat çekicidir. Kavrama parmak oluklarından yoksundur ve her yerinde çok yumuşak bir dokuya sahiptir. Kavrama ayrıca Gen3 Glock’larda görünecek başparmak dayanağından da yoksundur. Şarjör yuvasının ön tarafında ayrıca şarjör çıkarmaya yardımcı olmak için yarım ay şeklinde bir kesik bulunur. Ön gövde korkulu pürüzsüzdür ve aksesuar rayı yoktur. Bu Glock’lar deneme aşamasındaydılar ve gelişmeye devam ettiler.
2. Nesil Glock: Gen2
Gen2 Glock’lar kavramada değişiklikler gördü ve birkaç yeni modelin yanı sıra 9 mm Luger dışında ek kalibreler ekledi. Bu Gen ortaya çıktığında, Glock’lar polis, rekabetçi atıcılar ve nefsi müdafaa ile ilgilenen vatandaşlar arasında son derece popülerdi. Doğru, güvenilir ve uygun bir fiyata mevcut oldukları biliniyordu. Neredeyse on yıldır ve çok sayıda üretildikleri için kullanılmış piyasada bu Glock’lardan hala epeyce var.
Üretim Süresi : 1988 – 1997
Kalibreler : .380 ACP, 9mm Luger, 9x21mm, .357 Sig, .40 S&W, 10mm Auto, .45 ACP
Modeller : 17 – 33
Önemli Özellikler : Gen2 Glock’ların en belirgin özelliği yine kavramadır. Glock Gen2 tabancaları, parmak oluklarından yoksun, ancak önde ve arkada kaba kontrollere sahip “el bombası kabzasına” sahiptir. Parmak çıkıntısı yoktur, ancak daha net tanımlanmış yan kavrama “panelleri” vardır. Ön gövde korkulu, Gen3’te ortaya çıkan aksesuar rayından da yoksundur.
3. Nesil Glock: Gen3
Üçüncü nesil Glock tabancalar, 25 yıldan fazla bir süre sonra bugün hala üretiliyor. Bu Glock’lar, neredeyse her yerde satılık hem yeni hem de kullanılmış modellerle çok üretken. Gen3 Glock tabancalar, daha zengin özelliklere sahip yeni nesillere kıyasla “standart Glock” gibi görünüyor. Pazardaki Glock tabancaların büyük bir yüzdesini temsil ediyor. Bir Glock tabancanız varsa ve hangi nesil olduğunu merak ediyorsanız, bunun bir Gen3 olma şansı yüksektir. Gen3 Glock, Glock’un yaptığı her kalibrede ve sonunda tartışılan bazı Slimline tabancalar ve diğer birkaç garip model hariç neredeyse her modelde yapılmıştır.
Üretim Süresi : 1997 – Günümüz
Modeller : 17 – 39
Kalibreler : .380 ACP, 9mm Luger, 9x21mm, .357 Sig, .40 S&W, 10mm Auto, .45 GAP, .45 ACP
Dikkate Değer Özellikler : Gen3 Glock tabancalar, bir kez daha, çok belirgin bir kavrama profiline sahiptir. Gen3 Glock’lar, hararetle tartışılan parmak oluklarına sahiptir. Ayrıca, artık Glock tabancalarda standart olan aksesuar rayının yanı sıra tutma panellerinde yüksek “başparmak dayanağı” da sunuyor.
4. Nesil Glock: Gen4
Glock Gen4 tabancaları, slaytta açıkça işaretlenmiş bir “Gen” bulunan ilk Glock tabancalarıydı ve bazıları bunun orijinalinden sonraki ilk “gerçek” Glock nesli olduğunu iddia ediyor. Gen4 çok yaygındır ve birçok model ve kalibrede en son nesildir.
Üretim Süresi : 2010 – Günümüz
Modeller : 17 – 41
Kalibreler : .380 ACP, 9mm Luger, 9x21mm, .357 Sig, .40 S&W, 10mm Auto, .45 GAP, .45 ACP
Önemli Özellikler : Bir kez daha, Gen4 Glock’un en büyük güncellemesi tutuştur. Bu durumda, parmak olukları ve başparmak dayanakları hala oradadır, ancak kabzaların değiştirilebilir sırtlıkları vardır. Bu, o zamanlar Glock için oldukça radikal bir hareketti. Gen4 tabancalarda ayrıca ters çevrilebilir bir şarjör bırakma düğmesi bulunur. Ve bir kez daha, slayttaki “Gen4” damgası, bu tabancaların hangi nesile ait olduğu konusunda yorum için çok az yer bırakıyor.
5. Nesil Glock: Gen5
Gen5 Glock’lar, önemli sayıda tasarım değişikliği ile ileriye doğru büyük bir adımdır.
Üretim Süresi : 2017 – Günümüz
Modeller: 17, 19, 19X, 22, 23, 26, 27, 34, 35, 42, 43X, 44, 45, 48
Kalibreler : .22 LR, .380 ACP, 9×19, .40 S&W
Önemli Özellikler : Gen4’ler gibi Gen5 Glock’lar da slaydın sol tarafında nesilleri ile işaretlenmiştir. Bu tabancalar bir kez daha parmak oluklarını düşürür ve Gen4’te sunulan değiştirilebilir kabza sırtlıklarına sahiptir. Ayrıca, çok yönlü kayar durdurma kolu ve ters çevrilebilir şarjör bırakma düğmesi dahil olmak üzere tamamen çok yönlü kontrollere sahiptirler. Gen5 Glock’larda ayrıca alevli bir şarjör yuvası ve Glock Marksman Barrel (GMB) olarak tasarlanmış yeni bir namlu var.