En İyi Türk Tabancası Hangisi?

Özellikle ABD’lerinde silah kullanıcılarının en çok sorduğu sorulardan birisi “Türk tabancalarından en iyisi hangisi?” sorusu.

Geçen yıllar içinde Türk yapımı ateşli silahların Alman, İtalyan ve Amerikan yapımı silahlara oranla oldukça düşük fiyatta olduğu ancak kalite olarak onları aratmadığı Amerikalı silah kullanıcıları için genel bir kanı durumuna geldi. Bunda elbette Türk Silah Sanayiinin oynadığı büyük rol var.

 Amerikalı silahseverlerin kafasını karıştıran soru ise bu kadar kaliteli silahlar neden bu kadar ucuz? Ancak bu soruya da çok kafa yorup kurcalamak istemiyorlar çünkü durumun böyle olmasından oldukça memnunlar.

Türk silahlarını merak edip kıyaslama yapan Amerikalı Silah Yazarı  David Freeman’ın genel değerlendirmesi şöyle:  “Türkiye sadece kendi ordusunu yerli silahlarla donatmakla kalmıyor, aynı zamanda 70 ülkeye ateşli silah ihraç ediyor. İhraç edilen ateşli silahların çoğu askeri ve polis kullanımına yöneliktir. Ordu ve polis tarafından kullanılan ateşli silahlar, tasarım ve üretim sürecinde yüksek kalite ve güvenilirlik standartları gerektiren iyi test edilmiş silahlardır.”

David Freeman, Türkiye’de üretilen 6 yarı otomatik tabancayı test edip kendi tecrübesi ve deneyimini göz önünde bulundurarak değerlendi.

Canik TP9SA

İlk olarak FDE 9mm Canik TP9SA. Bu silah Century Arms tarafından ithal ediliyor ve normalde perakende satış fiyatı ABD’de 349-389 dolar civarında. TP9SA, Century tarafından ithal edilen birçok Canik tabanca modelinden biridir. Yakın zamanda silah diyetine girmemiş olsaydım, taşıma silahı listeme bu silahı da  eklemek isterdim. Tabanca çekici bir görünüme sahip olmanın yanı sıra oldukça isabetli olduğunu kanıtladı. TP9SA, plastik bir kılıf içinde ekstra şarjör, temizleme fırçası ve değiştirilebilir kabza panelleri ile birlikte paketlenmiş olarak geldi. Tabii ki, çantada gerekli tetik kilidi ve kullanım kılavuzu da vardı.

Girsan MC28SA

Girsan, kaliteli 1911 tabancalarının yanı sıra bu MC28SA gibi birkaç orijinal tabancasıyla da tanınıyor. Uygun fiyatlı taşıma silahları için EAA listelerine göz atarken bu dikkatimi çekti. Bu bir S&W M&P klonu değil, ama hem görünüş hem de işlev açısından kesinlikle bir ikizi.

Silah, atıcıya küçük, orta ve büyük kabza seçenekleri sunan iki ekstra kabza paneli ve kabza panellerini değiştirmek için bir alet ile birlikte plastik bir taşıma çantasında geldi. Fabrikada takılan orta panel elime en iyi şekilde oturdu. MC28SA’nın görünüşü ve verdiği hissin Smith & Wesson’un orijinal M&P’sine ne kadar çok benzediğinden hemen etkilendim.

Tetik farklıdır çünkü Girsan bıçak emniyetli tetiğe sahiptir. Smith and Wesson bu işlevi biraz daha farklı ele alır, ancak kabza dokusu da dahil olmak üzere diğer kontroller S&W’ninkilerle yakından eşleşir. Boyutlar aynıdır ve ağırlık da aynıdır.

Özellikler biraz değişiklik gösterdi. Girsan, tabancasını arkadaki Novack tarzı 3 noktalı nişangahlarla donattı. M&P’deki balık pulu şeklindeki horoz tırtıkları yerine, Girsan’da sürgünün arka kısmında açılı tırtıklar ve ön kısımda kısaltılmış tırtıklar bulunmaktadır.

SAR B6

ABD’de SAR USA olarak faaliyet gösteren Sarsilmaz Firearms Corp. tarafından üretilen iki silahım var – SAR B6 ve SAR 9X Platinum. Sarsılmaz, Türkiye’de kolluk kuvvetleri, askeri ve sivil kullanım için silah üreten özel bir şirkettir. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin tek tabanca tedarikçisidir.

SAR, B6 tabancasını Eylül 2012’de ABD pazarına tanıttı. B6, ikonik CZ-75’in polimer çerçeveli bir klonu. CZ’nin kolay kullanımını, hissini ve çalışmasını iyi bir tetik ve nişangah ile paylaşır. B6, ev ve kendini savunma dahil olmak üzere kişisel kullanım için iyi bir tabancaydı ve hala da öyle. İyi taşır, iyi ateş eder ve dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır.

SAR 9X Platinum

Bir SAR 9’u ilk kez Dallas’taki 2018 NRA Expo’da gördüm. Hiç etkilenmemiştim. Baktığımda ilk düşüncem “sadece başka bir siyah silah” oldu. SAR 9, SAR B6’dan farklı, ancak bunu bir gelişme olarak görmedim.

Daha sonra SAR 9’un askeri kabul için ne kadar kapsamlı testlerden geçirildiğini okudum ama yine de bir tane istememe neden olmadı. Ancak, bu yıl bir SAR 9X Platinum reklamı beni yakaladı. Bir tane alıp alamayacağımı öğrenmek için SAR’a ulaştım ve cevap olumluydu.

Bu çok güzel bir silah. Tamamen siyah bir SAR’a bakarken fark etmemiştim ama neredeyse H&K VP9’un bir klonu. Platinum sürümü, değiştirilebilir kabza ekleri, ekstra şarjör, kılıf, şarjör taşıyıcı ve hatta toz kapağı rayına monte edilecek bir ışık da dahil olmak üzere birçok güzellik ile birlikte geldi.

SAR 9X’i, çekiş sırasında bir tür dirençle karşılaşan tetik dışında gerçekten beğendim. Silahı biraz inceledim ve tetik çubuğunun çerçevenin iç kısmına sürtündüğünü keşfettim. Eğilmiş gibi görünüyordu. Bir çift iğne uçlu pense ile düzelttim ve bir de ne göreyim, tetik kabul edilebilirden daha fazlası oldu. Harika bir his veriyor ve ateş ediyordu.

Stoeger STR-9

Çoğumuz Stoeger’i bir av tüfeği şirketi olarak biliriz, ancak zaman zaman tabanca da üretmiştir. Stoeger ayrıca bazıları oldukça sofistike olan havalı silahlar da üretmektedir. Son yıllarda Stoeger, STR-9 ve STR-9 Compact tabancalar sunmaktadır. Bu, STR-9 platformunu farklı konfigürasyonlar sunarak uygun fiyatlı hale getirdi.

Bir şarjör ve bir arka kayış ile paketlenmiş STR-9 Compact’ı seçtim. Her şey dahil modelde üç şarjör, üç arka kayış ve Trityum nişangahlar bulunuyor. STR-9’u performans ve güvenilirlik açısından iki kat daha pahalı tabancalarla karşılaştırabilirim.

Stoeger, bir taşıma veya ev savunma silahında bulmayı bekleyeceğiniz tüm özellikleri STR-9C’ye yerleştirdi. Nişangahlar, biri önde ve ikisi arkada olmak üzere büyük beyaz noktalara sahiptir ve çelikten yapılmış olup sürgünün içine yerleştirilmiştir. Tetik manipülasyonu çok sağlamdır, çok az kalkış ve 5 lbs’de net bir kırılma sağlar. STR-9 ile atış yaparsanız, tetiği seveceksiniz.

Tisas 1911A1

Tisaş 1911A1 U.S. Army modeli, orijinal ABD Askeri hizmet tabancasının tarihsel olarak doğru bir şekilde yeniden üretilmesidir. Bu inceleme için seçtiğim Türk tabancaları arasındaki tek .45’lik. Diğerlerinin hepsi 9mm. Parkerize kaplaması ve çekiçle dövülmüş namlusundan ağırlığına ve hissiyatına kadar, bu tabanca orijinal, ordu tarafından verilen Hükümet Modeli tabancayı doğru bir şekilde kopyalamaktadır.

Tisas U.S. Army 1911, fabrika kutusunda bir adet 7 yuvarlak Mec-Gar şarjör, temizleme fırçası ve kılavuz ile birlikte gönderilir. Amerikan yapımı bir GI M1911A1’e uyacak herhangi bir satış sonrası şarjör ve aksesuarı kabul eder. Tisas ateşli silahları ABD’ye Knoxville, TN’den SDS Imports tarafından ithal edilmektedir.

Atış Testleri Sonuçları

Her bir silah için yüze yakın mermi atılarak gerçekleştirilen atış testlerinde Norma Range Ammo, Armscor FMJ, Hornady Hunter, Pilgrim JHP, Red Zone JHP, IMI JHP, Geco JHP ve Norma MHP mermiler kullanıldı.

Her sayfada altı dairesel hedef bulunan EZ2C hedefleri kullanıldı. Her hedef sayfası için farklı bir marka mermi kullanarak, her silahtan kendi hedefine birkaç beş atışlık grup yapıldı.

Görüldüğü gibi, hedeflerin her biri bir kişisel koruma tabancası için mükemmel grupman gösteriyor, her biri birbirine rakip olan bu silahlardan hangisini seçeceğinize gelince bu kararı size bırakıyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here