SIG P320

SIG P serisi gibi çift hareketli görev tabancaları; yerlerini 80’lerde Glock’un başlattığı devrim sonucu ortaya çıkan, polimer gövdeli, gizli iğne ateşleme sistemli silahlara bırakalı baya bir zaman geçti. SIG bu durumun üzerine tam iki kere polimer tabanca piyasasına girdi ve ikisinde de ortaya horozlu, çift hareketli modeller çıkarttı.

Bir yandan polimer tabanca piyasasının gerektirdiklerini anlamaya çalışırken bir yandan da Glock ve Smith amp; Wesson gibi dişli rakipler ile baş etmeye çalışan SIG, sonunda polimer tabancalar ile kendi ringlerinde mücadele vermeye karar verdi ve piyasaya gizli iğne ateşleme sistemli P320 modelini çıkardı.


Tam boyutlu bir SIG P320 Nitron.

Daha sonra P320 tabancasına dönüşecek olan bu proje mühendis Ethan Lessard tarafından yönetiliyordu. İlk prototipler direk P250 platformu üzerinden yapılmıştı. Ardından pimlerin tekrar tasarlanmasıyla birlikte isteklerine bir bir ulaşan Lessard, şu açıklamada bulundu: “ SIG protokolüne göre, kullanıcının söküm işlemini yapabilmesi için şarjörü çıkarttıktan sonra kızağı tutucuya kilitlemesi gerekmektedir. “


SIG Günlük Taşıma Boyutlarına Sahip P320 Nitron.

Kısa bir duraklamanın ardından, gizli iğne ateşleme sistemli tabanca projesi 2011’de devam etti. Prototiplerden bir diğerini Lessard, şu şekilde anlatıyor: “Prototiplerimizden bir tanesi de gizli ateşleme sistemi amacının epey dışında kalmıştı. Tabancanın horozu vardı fakat gizliydi. Bu horozu dışarıdan kurmaya imkan veren bir mandal eklemiştik. Gizli ateşlemeye sahip silahların hemen hemen hepsi kızak ile kurulur ve müdahale şansı içermez.”

Neticede ortaya çıkan tabanca; kendine has görünümü, diğer modellere kıyasla düşük namlu ekseni ve ele oturuşu ile daha az şahlanan ve daha isabetli bir model oldu. Düşük namlu ekseni gizli ateşleme sistemli silahlara özgü bir tasarım şekli olup şahlanmayı azaltmaya yönelik etkisi bilek eksenine daha yakın olması nedeniyle büyüktür. Fiyatlarının ise Glock ve Mamp;P rakip düzeyde olması beklenen tabancanın atışlara ciddi anlamda nişan desteği sağlayan bir kısa tetik çekme mesafesi var. Bu tetik mesafesi ve ağırlığı da ek parçalar ile kullanıcıya özel olarak ayarlanabiliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here