KİLİTKIRAN: AKKAR ALTAY TK-222

Bu yarım otomatik agresif taktik silah Türk üretimi ve namlu ucunda bir “breacher” (Kilitkıran) ile donatılmış. Delikli gez, Picatinny aksesuar rayı ve tabanca kabzalı sentetik malzemeli dipçik. Tek kurşun ve şevrotin fişeklerle iyi iş görüyor.

Bu yarı otomatik tüfek, emniyet birimlerinin, taktik silah tutkunlarının ve savunma amaçlı kullanıcıların kalplerinin “Kilidini Kıracak” her türlü olumlu özelliğe sahip. Akkar Altay TK-222 – 12 kalibre aslında tamamen saldırı silahı, yani bir kilitkıran. Nitekim ünlü Mossberg 500 breacher pompalı tüfekten esinlenmiş.

12 kalibrelik gazlı sistemle çalışan, tabanca kabzalı dipçikli ve ucunda Kilitkıran donanımı bulunan 18,5” (470 mm) uzunluğunda namluya sahip yarım otomatik bir tüfek.
“Ağız freni , alev örten ve kilitkıran çelikten imal edilmiş, 68 gram ağırlığında ve sanki 50 mm uzunluğunda dahili bir şok tüpü gibi diş açılmış bir ekipman ve namlu ucundan 40 mm kadar dışarı taşıyor. Her biri 20 mm uzunluğunda 4 adet mazgala sahip ve bunlar çiftli olarak 180º açılı yerleştirilmiş. Sivri boynuzlarla karakterize namlu, parçalama amaçlı taktik fişeklerle kullanıldığında görevini tam olarak yerine getirmesi için kapıların kilidi veya menteşeleri üzerine dayanmalıdır (Tek kurşun ve şevrotin fişeklerle de kullanılabilir). Kilitkıran, namlu katı-sert bir yüzey üzerine yaslandığında atış sırasında gerçekleşen patlamanın güvenli olmasını sağlayan bir parçadır. Bu aparat olmadığında, tıkanan namlunun şişmesi ve yarılması mümkün olup, bu da kullanıcının güvenliğini tehdit eden bir durumdur. Ayrıca bu tertibat, atış sırasında ortaya çıkan “alev parlamasını” minimize etme, alevi sönümleme ve geri tepmeyi zayıflatma gibi fonksiyonlara da sahiptir.
Polis veya askeri güvenlik güçlerinin baskın birimlerinde bu tip silahlar genellikle baskın yapılan mahallin kapılarında gedik açma amacıyla kullanılmaktadır. Bu kullanım alanı kapsamında bugüne kadar pompalı tüfekler kullanıldığına tanık olduğumuzdan, bildiğimiz kadarıyla bu silah kilitkıran donanımlı yegane yarı otomatik tüfek. Her halükarda emniyet birimleri yani askeri ve polis güvenlik güçleri tarafından diğer taktik amaçlarda kullanılabileceği gibi, siviller tarafından savunma amaçları çerçevesinde de kullanılabilecek tipte bir silah.
SAĞLAM MEKANİZMA
Altay TK-222 modelinin çalışma mekanizması, içinde dairesel kanallar ve bir de segman ile donatılmış bir piston vasıtasıyla gaz geri tepme sistemine dayanan bir mekanizma. Segman, barut gazını frenleme fonksiyonuna sahip ve bu şekilde silahın kurulması için gereken gaz miktarını pistona yönlendiriyor, atık gazı ise el kundağı üzerinde açılmış mazgallardan dışarı atıyor.
Piston, şarjör borusunun üzerine yerleştirilmiş durumda ve sürgü kapanış pozisyonunda iken önde gaz silindiriyle, arkada ise pistonla temas konumuna geliyor. Gaz çıkışı namluya kaynaklanmış durumda ve içinde bulunan iki delik vasıtasıyla barut gazınının bir kısmı pistona yönlendiriliyor. Tüfeğin çalışması için gereken gaz basıncı pistona geldikten sonra, kendi üzerindeki çift taraflı piston kolu vasıtasıyla bunu sürgüye aktarıyor. Sürgü ise şarjör borusu üzerindeki icra yayını sıkıştırıp boş kovanın dışarıya atılmasını sağlıyor. İcra yayının sıkışmış pozisyondan tekrar açılması sürgünün tekrar kapanma pozisyonuna gelmesini ve şarjörden alınan bir sonraki fişeğin yatağa sürülmesini sağlıyor (fişek kapasitesi: 5).
Tüfeğin sürgüsü çelikten, siyah renkte, gövdesi parçalı. Sürgünün üst noktasında namlu kuyruğunun üst tarafındaki yuvaya takılan kilit bloğu mevcut. İç kısmında ise iğne çalışıyor. Sürgüyü, sürgü kızağını ve iki uzun piston kolunu bir araya sabitleyen kurma kolu. Bu içe doğru hafif oyuk tipte ve tutma çentikleri var.
Gövde kasası mat anodize edilmiş alüminyum alaşımdan imal edilmiş. Gövdenin sağ tarafında beyaz olarak yazılmış tüfeğin adı ve firmanın logosu var. Ayrıca bir de iri klasik sürgü bırakma butonu yer alıyor. Polimer mesnetli tetik grubunda ise, tetik köprüsünün arka kısmında, emniyet tertibatının tetiği kilitleyen düğmesi yer alıyor. Bir şarjör kilidi ise öngörülmemiş. Gövdenin diğer tarafında ise, sadece sökülebilir tetik mekanizması grubunun iki pimi bulunuyor. Tetik köprüsü teknopolimer malzemeden imal edilmiş. Tetik ağırlığı oldukça fazla 3.760 ile 4.000 gram arasında değişiyor. Tetik koyu renkte.
Silahın dizaynı oldukça güzel, doğrusal ve gövde hafifçe eğik, ama kovan tahliye deliğinin boyutları sanki biraz küçük, bu nedenle stres koşullarında el ile doğrudan namluya besleme yeterince kolay olmayabilir. Buna mukabil şarjör ağzına erişim gayet kolay, parlak yüzeyli kaşığı kaldırdığınızda buraya kolayca erişebiliyorsunuz. Akkar Altay’ın toplam uzunluğu 1.025 mm, namlu uzunluğu ise 470 mm. Bizim saptadığımız ağırlığı 3.130 gram. Kompakt bir silah sayılır ama, o kadar da fazla değil. Nedeni ise biraz da sabit geleneksel dipçiğin boyundan kaynaklanıyor (365 mm). Katlanabilir tipte dipçiği, delikli gezi ve yaprak arpacığı olan “Altay Tactical” versiyonu da mevcut.
Slug namlusu çelikten ve kuyruk uzantılı, magnum yataklı. Kaval namlunun uzunluğu belirttiğimiz gibi 470 mm (18,5 mm”). Ağırlığı 806 gram ve iç kısmı krom kaplama. Delikli gez sistemi plastik bir mesnet üzerine oturtulmuş, arpacık boru şeklinde floresan kırmızısı renginde fiber optik, çelik bir rampa üzerinde bulunuyor ve iki adet sağlam koruyucu kanatçığı var. Gez sisteminin önünde 5 vidayla gövdeye sabitlenmiş özel alaşımdan mamul bir Piccatinny aksesuar rayı bulunuyor. Red dot takmak için ideal.
“BLACK GUN”
Tüfeğin dipçiği sentetik malzemeden ve diğer aksama uyum sağlayacak şekilde siyah renkte. Tabanca tipi kabzası tüfeği daha etkili mühimmatla kullandığınızda kontrolü sağlamak açısından gayet yararlı ve rahat kullanımlı. Aynı zamanda tutuş, parmağı tetiğe oturtma ve hedefe kilitlenme hızını arttıracak şekilde tasarlanmış.
Kabza ve el kundağı üzerinde kayma önleyici tırtıklar mevcut, el kundağında aynı zamanda hem ısıyı hem de artık gazları dışarı atmaya yarayan dörder adet mazgal var ve el kundağının iki tarafında uca doğru yerleştirilmişler. Dipçiğin nispeten ince yanağının iki tarafında kayış bağlantıları var, bunlardan bir diğeri de şarjör somununun hemen altında. Tüfeği hem sol hem sağ tarafınızda taşımanız mümkün. Şarjör somununa entegre olan pul ,kayış bağlantı halkası olarak ta düşünülmüş. Geri tepmeleri emme açısından kauçuk dipçik kapağının görevini layıkıyla yerine getirdiğini söyleyebiliriz.
“ATIŞ TESTLERİ”
Atış denemelerini Torino yakınlarındaki Forno di Coazze’de bulunan Marco Cenni’ye ait “Le Chamois” atış poligonunda yaptım. Tüfeğin işlevselliği hakkında sağlam fikir edinebilmek için önce farklı tipte saçmalar içeren normal fişekler kullandım (31 gram 9,5 numara saçmalı Baschieri amp; Pellagri Gp 31 fişekler, 32 ve 35 gramlık çelik saçmalı Fiocchi fişekler, 33 gramlık Winchester Standard bior fişekler), daha sonra şevrotin fişeklerle atışlar yaptım: Winchester Buckshot 11/0 (9 saçma toplam 33 gram ağırlık), 28 gramlık special slug sport kurşunlu Sellier amp; Bellot fişekler, Fiocchi Slug 31 fişekler, Tiro 28 gramlık kurşunlar, 32 gramlık Nova Slug ve 580 m/saniye hızlı Sauvestre magnum Balle fleche fişekler. Tüfek sadece en zayıf olan 28 gramlıklarla ve bir de Orlandi Over 100 fişeklerle bazı besleme problemleri yaşadı. Bu fişeklerle tüfek boş kovanları düzenli bir şekilde atıyordu, ama kaşık bir sonraki fişeği yatağa tekrar süremiyordu.
Fiocchi Nova Slug 32 gramlık fişeklerle 35 metreden yapılan atışlarda 45 mm’lik çok iyi bir grupman elde ettim, 70 mm’lik Sellier amp; Bellot fişeklerle 50 metreden yapılan atışlarda ortalama daha da yüksek oldu. Hızlı atış hedefinde ise Sauvestre fişekler 95 mm çapında daha geniş bir grupman oluşturdular. Kısaca tüfeğin balistik yeteneklerinin iyi düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak nişan düzeninin ve gez-arpacık sistemini iyi “anlamanız”, oldukça sert olan tetik mekanizmasını iyi yönetmeniz gerekiyor. Ben şahsen delikli gezleri fazla beğenmiyorum: Hakikaten adı gibi Ghost yani hayalet, çünkü ancak görülebiliyorlar ve Red Dot’ un da fazla yardımcı oldukları söylenemez. Buna karşın arpacık üzerindeki renkli referans noktası biraz fazla irice olmakla birlikte gayet iyi seçilebiliyor. Tüfeğin atış kontrol özelliği aynı zamanda tabanca tipi kabzası sayesinde son derece yüksek ve atıcının omuzu fazla zorlanmıyor. Bu tüfek için hızlı ve dengeli diyebiliriz, ayrıca ona kısa sürede ısınabiliyorsunuz. Seri şekilde omuza götürme ve hedefe hızlı kilitlenme türü atışlar yaptığımda da gayet kullanışlı olduğunu fark ettim.
Bu tüfeğin kolay kullanım özelliklerine değiştirilebilen tipte şok tüplerinden oluşan bir aksesuar seti epey katkı sağlayabilirdi, ama maalesef paket donanımında yok. Estetik olarak agresif (saldırgan) olan bu yarım otomatik tüfek, fiyat olarak ise kesinlikle “saldırgan” değil. Malzeme kalitesi olarak bir hüküm verebilecek durumda olmasam da, işçilik kalitesinin özenli olduğun söyleyebilirim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here