Kabze Kavramak

    0
    821

    Hep fotoğraflarda görürüz iki eli ile tabancanın kabzesini sıkı sıkıya kavramış tabanca kullanıcıları. Vee biz bunları taklit ederiz. Doğru zannettiğimiz yanlışlardan birisidir bu. Bu şekilde sıkı sıkı kabzeye sarıldığımızda ne doğru nişan alabiliriz ne de doğru tetik düşürebiliriz. Yani sizin anlayacağınız isabet sağlamanın birinci adımı doğru kabze kavramaktan geçer.

    Beş parmağımız ile kabzeyi kavrayıp kılıfından çıkarma anında yaptığımız yanlışlar, ömür boyu nişancı olamamızın ilk nedenidir. Evet bir kere daha söylüyorum. Yemek yediğiniz, yazı yazdığınız elinizin beş parmağı ile kabzeyi tutuş tekniğiniz yanlış ise devamlı açısal nişan hatası ve de tetik hatası ile karşı karşıyasınız demektir.Nişan doğru olmaz, tetik doğru olmaz ise isabet şansınız sıfır demektir.



    Önce tabancayı kılıfından çıkarırken yaptığınız beş tane hatadan bahsedeyim.






    Birincisi namlu hattı ile kolunuzun açı yapmasıdır. Eğer açı yapıyorsa atış literatüründeki açısal hata denen ve atış boyunca düzeltemeyeceğiniz nişan hatası ile karşı karşıyasınız demektir. Yani doğru nişan alamazsınız.


    İkinci hata, tetik parmağınızı tetik üzerinde doğru yere gelmemesidir ki devamlı atışlarınızın solda toplanmasına neden olur ve her atışta tetiği namluyu sola ittirerek düşürürsünüz.


    Üçüncü hata ise tabancanın canınızı acıtacak, atış konsantrasyonunuzu bozacak kadar geri tepmesine maruz kalmanızdır.


    Dördüncüsü en önemli kabze kavrama hatasıdır ki elinizin titremesini bir türlü durduramazsınız.


    Beşincisi tetik parmağınızın tek başına çalışmaması diğer üç parmağınızın kabzeyi sıkması sonucu namluyu bu sefer aşağı doğru indirerek tetik düşürmeyle karşı karşıya kalmanızdır ki, hep yerleri döversiniz. Kabze kavrama hatalarından dolayı ne iyi nişan almanızın ne de iyi tetik sıkmanızın mümkün olmadığını bir türlü kavrayamazsınız. Suçu hep hayali olmayan şeylerin üzerine atarak kendinizi rahatlatmaya çalışırsınız. Mesela bu tabanca aşağı çekiyor deyip suçu mühendise atarak nişancılığınıza halel getirmezsiniz. Ammaaaa velakin bu doğru değildir, işin doğrusu doğru kabze kavramamışsınızdır.



    Doğru kabze nasıl kavranır ve tabanca kılıfından nasıl çıkartılır. Kovboy filmi izlerken hem öldürenin hem de ölenin ellerine objektif kayar ve siz öldürenin kim olacağını o elin duruşundan hissedersiniz. El gevşek duruyorsa o kovboyun rakibini öldürmesi söz konusu bile değildir. Tabancanın kılıfına doğru el harekete geçerken kabze kavrama pozisyonuna geçirilmesi gerekmektedir. O pozisyonda baş parmak ileri doğru uzanmış halde, diğer dört parmak birbirine bitişik bir “U” şeklini aldırdığımız elimizi, tabancamızın horozun arkasındaki kıvrık kuyruğa tam oturacak şekilde yerleştirerek kılıfından ayırıp gözümüzün hizasına kaldırdığımızda sihirli bir el dokunmuş gibi rahatça nişan aldığımızı yani arpacığın gezin tam ortasına oturduğunu fark ederiz. Eğer arpacık kaldırır kaldırmaz, gezin tam ortasına oturmuyorsa namlu hattı ile kolumuzu açı yaptıracak şekilde kabze kavramışız demektir. İkinci olarak tetik pamağımızın tetik üzerinde birinci boğum ile ucunun tam ortasına geldiğini görürüz. İşte tetiği namlu hattı boyunca geriye doğru ancak bu durumda çekebiliriz. Namlu sola doğru hareket yapmaz, atışlarımız istikamette gider. Üçüncü olarak kaze kavramanız doğru ise eliniz geri tepmeden etkilenmeyecek, atış konsantrasyonunuz bozulmayacaktır. Dördüncü olarak kabzeyi tutan elinizin tetik parmağı hariç, diğer üç parmağınız kabzeyi sıkmıyorsa elinizin hiç titremediğini göreceksiniz. Veeee beşinci olarak eğer üç parmağınız kabzeyi sıkmıyorsa tetik parmağınız tek başına bir kuyumcu terazisi hassaslığı ile tetik düşürebilecektir.



    Dikkat ettiniz mi bilmem ama yukarıdaki anlatımımda kabze kavrama ile doğru nişan alma ve de kabze kavrama ile doğru tetik düşürebilme arasında bire bir bağlantı bulunmaktadır. Ki önümüzdeki ay kabze kavrama ve nişan tekniği arasındaki ilintiyi inceleyeceğiz. Hem de nişan tekniğinin bilinmeyenlerini sizler ile paylaşacağım. Şimdilik hoşça kalınız, sevgili silah tutkunları.

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here