RUGER LCR .38 SPECIAL P KALİBRE

Namlusu ve topu paslanmaz çelik, iskeleti hafif alaşımlı metal, kabzası polimer malzemeden: Ruger’in yeni revolveri hem daha hafif olmak (400 gramdan hafif!), hem de atış kontrolü ve konforunu yükseltmek için farklı malzemeler kullanmış; özellikle Hogue Tamer kabza kapaklarının buna katkısı büyük

Yarı otomatik tabancaların imalatında polimer malzeme kullanımı artık neredeyse bütün tanınmış üreticiler arasında yaygınlaştı. Polimer malzemelerin sağladıkları avantajlar arasında ilk başta silahın ağırlığını belli sınırlar içinde tutabilme, ikinci sırada da üretim maliyetini düşürme gibi faktörler geliyor. Ayrıca, madeni gövdelere oranla silaha daha elastik bir yapı kazandırdığından, atışa verilen tepki de daha yumuşak oluyor.

Revolver, yani toplu tabancalarda komple polimer bir gövde imal etmek mümkün değil. Bu nedenle Ruger Lcr (Lightweight Compact Revolver = Hafif Kompakt Revolver) modelinin iskeleti de havacılık sanayi ve uçak yapımında kullanılan alüminyum alaşımlı metalden imal edilmiş. Tetik alt tablası ise polimer malzemeden.

KOMPOZİT YAPI

Ruger Lcr kapalı gövdeye (kasaya), sol tarafa açılan 5 fişeklik topa ve sadece Çift Hareketli tetik mekanizmasına sahip bir revolver. Top saat yönü aksine, yani sola dönüyor, iğne oynak tipte, horozun kinetik yayı (mainspring) ise helezonlu yapıda. Tetik ve bunun geri dönüş yayı aynı pime raptedilmişler. Polimer malzemeli tetik tablası, tetik mekanizmasını aynen Ruger Sp101, Gp100, Redhawk ve Super redhawk tipi revolverlerdeki şekliyle barındırıyor. Tetik köprüsü oldukça geniş, uzunlamasına ve sivri köşelere yer vermeyen bir yapıya sahip. Bu formuyla tetiğe hızlı erişimi kolaylaştırdığı gibi, namlu şahlanması fazla olduğunda tetik köprüsünün işaret parmağını acıtmasını da önlüyor. Yani bir anlamda daha enerjik fişeklerle ateş etme ya da daha gevşemiş pozisyonda atış yapma olanağı sağlayabilir. Bildiğimiz gibi, ağırlıkları çok azaltılmış olduğu için süper hafif tabanca sınıfına giren “snub nose” kısa namlulu revolverlerin atış eylemine verdikleri tepki bayağı sert oluyor.

Tetik tablasının polimer malzemeden oluşu silahı hafiflettiği gibi, üretim maliyetini de düşürmüş. Geleneksel metal gövdelere oranla daha esnek yapı, ultra-hafif kısa namlulu silahlarda tipik şekilde görülen geri tepme etkisini yumuşatıyor.

LCR’nin tetik mekanizması son derece akıcı çalışacak şekilde tasarlanmış: Tetik yüzeyi düz, bordürleri ise yuvarlatılmış ve dokunduğunuzda gayet konforlu olduğu hissi uyandırıyor. Polimer tetik tablası içinde horozun içteki bölümünün gidip geldiği uzantı ile yekpare bir gövde oluşturuyor ve tetik tablasının alt uzantısı üzerine ise kabza monte ediliyor. Bu tip bir çözüm sayesinde farklı dizaynlara sahip kabzalar seçmek mümkün. Bizim denediğimiz tabancanın “Houge Tamer” (İngilizce “hayvan terbiyecisi”) kabzası sağ-sol elle kullanıma uygun dizayna sahip, yumuşak ve kaymaz tipte kauçuktan imal edilmiş, üzerindeki parmak yuvaları tutuş özelliğini arttırıyor. İçinde mavi renkte elastik bir dolgu malzemesi var ve geri tepmeye karşı amortisör görevi yapıyor. Kabzanın sırt kısmında, başparmakla işaret parmağı arasındaki çatala isabet eden noktada Ruger logosu var ve bu bölüm geri tepmeyi sönümlemek için oyuk şekilde yapılmış. Tetik tablasının polimer uzantısında bulunan emniyet bloğu özel anahtarıyla 180 derece döndürülerek aktive ediliyor. Yerinden çıkartılması için ters yönde yarım tur döndürülmesi lazım. Bu blok sadece kabza çıkartıldıktan sonra erişilebilir durumda ve kabzayı sökmek için dip kısmında bulunan vidayı bir tornavidayla veya emniyet bloğu anahtar setinde bulunan lama ile gevşetip çıkarmanız gerekiyor.

Tetik tablası ile çerçeve arasındaki üst bağlantı bir adet T-10 torx vida ile sağlanmış ve bu vidanın inç kareye 6-9 libre torkla sıkılmış olması nedeniyle periyodik olarak kontrol edilmesi gerekiyor. T-10 torx vidanın maksimum ve minimum sıkma tork değeri inç kareye 23 ile 27 libre arasında değişiyor. Tetik grubu tetik tablasına monte edilmiş olduğundan, iskelette mekanizmaya erişim noktası yok, bu da gövdenin yapısını sağlamlaştırıyor (Ruger tabancaların tipik özelliği). Çerçeveye entegre namlu çatısı içine paslanmaz çelikten imal edilmiş namlu geçiyor. Top menteşesi de paslanmaz çelikten imal edilmiş ve namlu gibi siyah yüzey işçiliği uygulanmış. İğne pimi ve geri tepme yuvasındaki burç ta siyahlaştırılmış çelikten. Bu burcun içine arkadaki kapatma pimi geçiyor. Yaylı olan bu pim yıldız formundaki kovan çıkarıcının ortasından dışarı taşıyor.

Tetik köprüsü geniş ve rahat ateş ederken bile parmağı rahatsız etmiyor. Tetik de düz yüzeyi ve kıvrımı ile parmağa çok iyi oturuyor.

Ruger revolverlerin diğer tiplerinden farklı olarak, Lcr modelinin öndeki kapatma mekanizması çerçeve ve top menteşesini bütünleştiren koldan değil, Smithamp;Wesson tabancalarda bulunan tipte bir pimden oluşuyor. Bu küçük pim kapanma işlemi sırasında kovan çıkarıcının miline tutunuyor. Namlu alt kısmında bulunan bu pim yay basıncıyla yerine oturuyor. 5 mermi alan top ta paslanmaz çelikten mamul ve daha hafif olması için yüzeyindeki kanallar oldukça derin açılmış ve sadece arkasındaki bölüm silindirik yapıda bırakılmış. Kilitleme piminin yuvası fişek yatakları arasında, metalin et kalınlığının daha fazla olduğu bir noktaya açılmış. Silahın üreticisi “Target grey” gri yüzey kaplamasının sağlamlığı hakkında garanti veriyor.

Otomatik iğne emniyeti transfer bar adlı parçadan oluşuyor. Bu çubuk sadece tetik çekildiğinde yukarı kalkıyor ve horoz ile iğne arasına girerek iğnenin ateş etmek için gereken darbeyi almasına izin veriyor. Tetiğin normal git-gel hareketine engel olmaması için transfer bar etrafında belli bir boşluk bırakılmış. Bu nedenle revolveri salladığınızda duyulan hafif metal sesi son derece normal.

Top açık konumdayken tetik kilitlenmiş durumda oluyor. Silahın bütün madeni parçalarına korozyon ve aşınma etkilerine karşı özel işlemlerle dayanıklılık kazandırılmış. Örneğin iskeletin (kasanın) gövdesindeki imalat özellikleri, ateşli silahlardaki alüminyum bileşenlere ait Mil-A-8625F askeri standartların üzerinde.

Top kırma düğmesine erişim çok rahat. Polimer malzemeli eğri sırtı takılmaları engelleyen bir dizayna sahip. Horoz içten, tetikte ise sadece Çift Hareketli çalışma sistemi öngörülmüş. Dıştan görülebilen torx vida alaşımlı metalden iskeleti polimer kabzaya sabitliyor.

Tetik grubu elemanları üreticinin “Electroless nickel-Ptfe (Teflon)” olarak tanımladığı bir kaplama ile kaplanmış ve bu işlem parçaların daha akıcı şekilde hareket etmesini sağladığı gibi, bakım işlemlerini de azaltıyor.

Ruger markalı diğer revolverlerden farklı olarak, topun ön bloğunda yaylı bir pim kullanılmış ve bu pim aynen Smithamp;Wesson revolverlerde olduğu gibi kovan çıkarıcı milinin ucuna bağlı.

Tetiğin silah doluyken veya boşken her bin kez çekilmesinden sonra horozu iten pime 2-3 damla yağ damlatmak gerekiyor. Kabzayı söküp çıkardıktan sonra bu pimi şasinin sağ tarafından sivri bir uçla ittirmek ve kafasını diğer taraftan 2,5 mm kadar dışarı çıkartmak gerekli. Bu şekilde dışa çıkmış kafa ileri geri birkaç kez hareket ettirildikten sonra tekrar yerine koyuluyor. Yağın iyice dağılmasını sağlamak için de tetiğin 5-10 kez boşta çekilmesi yönünde tavsiyede bulunuyorlar. Ruger firması bu konuda kullanıcılara teminat veriyor ve tetiğin silah boşken çekilmesinin (dry fire) silaha hiçbir zarar vermeyeceğini belirtiyor.

NİŞAN ELEMANLARI VE TETİK MEKANİZMASI

Silahın nişangahları Combat tipi. Çerçeve üzeribde sabit gezli nişan kanalı açılmış; gez gayet net çizgileri ile arpacığı kolayca hizalayarak göze iyi oturuyor. Gez açıklığı zayıf ışıkta bile net şekilde nişan almak için yeterli. Rampalı arpacık ışık yansımasına karşı anti-röfle kanallarla işlenmiş, namlu bandına entegre prizma şeklinde bir çıkıntının üzerine monte edilmiş. Arpacığın köşeli formu ve boyutları nişan alma hızını arttıracak şekilde dizayn edilmiş. Gez-arpacık ayarı hedefi tam kaplamayacak şekilde yapılmış. Nitekim gez ve arpacık üst bordürlerini hizaladığınızda temas noktası biraz yukarıda kalıyor. Nişan elemanlarında referans noktaların olmayışı zayıf ışık koşullarında nişan almayı güçleştirebilir ama, Ruger, en azından ABD’de Lcr modelini trityum dot donanımı (ve “Hogue Boot Grip” adlı çok küçük kabza yanaklarına sahip versiyon) ile de piyasaya sürüyor. Ayrıca bir de Crimson Trace marka entegre lazerli “Lasergrips” kabza yanakları ile satılan versiyonu var. Sadece Çift Hareketli olan tetiği düşürme ağırlığı yaklaşık 4.800 gram, ama denediğimiz tabancanın tetiği son derece akıcı çalıştığından bu ağırlık kendini fazla hissettirmedi. Tetik yolu oldukça uzun ama horozun kurtulduğu noktaya geldiğinde en ufak bir zorlama söz konusu değil. Top açıkken tetiği çektiğinizde silahın düzeneği boşta kalmaya devam ediyor. Yanlış hatırlamıyorsam denediğimiz bu snub nose revolverin ilk çıkan modelleri daha hafif bir tetiğe sahipti, ama şimdi biraz daha ağır bir tetiği olması muhtemelen silahın güvenilirliğini arttırıyor.

TEST ATIŞLARIMIZ

Silahı test etmek için yaptığımız atışlarda Fiocchi marka kovanlar, Cci small pistol marka kapsüller, Sipe N ve Winchester 231 marka barutlar kullanarak kendi doldurduğumuz fişeklerden yararlandık.

Bu dolumlar üç klasik mühimmat tipini yansıtıyordu: Tam dolum, standart dolum ve hafif dolum mühimmat. Wad cutter fişekler, yüksek isabet hassasiyetinden çok geri tepme etkisini hafifletme amacına hizmet ettiler. Ateş edildiği anda fişeklerin tabancanın topu içinde maruz kaldıkları devinimsel sarsıntılar nedeniyle, fişeklerin ağzının uygun şekilde sıkıştırılarak kapatılması gerekiyor, aksi takdirde kovandan çıkan çekirdeğin namluya sıkışarak topun dönmesini önleme riski var. Hazır fişekler kullanıldığında, önce kovanın çekirdeği tutuş kapasitesinin tespit edilmesi şart. Buna yönelik test atışı yapmak için tabancaya beş fişek doldurmanız yeterli; ama sadece dört tanesini ateşlemeniz gerekiyor, zira beşinci fişeğin incelenmesi kovan içindeki merminin stabil olup olmadığını belirlemenizi sağlıyor. Yaptığımız atış denemelerinde Ruger düzenli şekilde ateş etti, kovanların çıkartılması kolay olduysa da, kovan atma işlemine atıcının da yardım etmesi gerekiyor, zira kovan çıkarıcı (ekstraktör) milinin uzunluğu sınırlı. Ateş ettiğimiz kovanlar üzerinde yaptığımız incelemelerde duman, is ve elastikiyet eksikliğine bağlı sıkışma izlerinin sınırlı olduğunu tespit ettik. Kapsüllerdeki iğne izleri yeterince derin ve merkeziydi.

Kauçuk kabza çıkartılınca sürgülü emniyet bloğunu barındıran yuva görülüyor.

En güçlü dolum fişekler Sjsp 125 grs mermileri saniyede 296 metre hızla itti ve 36 kgm enerji ürettiler. 158 grainlik yuvarlak uçlu alaşımlı metalden mamul mermi çekirdekleri 26 kgm kinetik enerji üretimi sonrasında saniyede 227 metre hızla yol aldılar. Wad cutter mermiler doğal olarak daha az güç üreterek 23 kgm enerjiyle saniyede 221 metre hıza çıkabildiler. Fişek tipine göre tabancanın geri tepme etkisinin hissedilir şekilde fark ettiğini gördük. Wad cutter, yani kesik uçlu çekirdeklerle 7,5 joule olan enerji üretimi, yarı-zırhlı tipte olan güçlü Fiocchi mühimmatla 11,7 joule olarak gerçekleşti. Lgf alaşımlı metal çekirdek kullandığımız dolumlar 9,7 joule değerinde orta derecede bir geri tepme enerjisi açığa çıkarırdılar. Çelikten yapılmış bir Colt full size system tarafından üretilen geri tepme enerjisiyle karşılaştırdığımız zaman, Ruger’in verdiği reaksiyonların ne kadar canlı olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Bir süre önce (bkz. Armi e Tiro 2010 Ekim İtalya sayısı) test ettiğimiz 1050 gram ağırlığındaki .45 acp Wilson Protector, Fiocchi’nin gömlekli yumuşak uçlu tipteki güçlü çekirdeklerini 63 kgm enerjiyle ve saniyede 310 metre hızla iterken 10,6 joule geri tepme enerjisi üretmişti. 10,8 joule değerindeki aşağı yukarı aynı enerjiyi .45 kalibre tam dolum Yarı gömlekli yumuşak uçlu Remington mermiler de üretmiş, 337 metre/saniye hıza (ve 69 kgm enerjiye) erişmişlerdi. Yine Wilson ile yaptığımız atışlarda 230 grain gömlekli yuvarlak uçlu çekirdekli Magtech fişekler 43 kgm enerjiyle 237 metre/saniye hıza çıkmış ve 7,9 joule geri tepme enerjisi üretmişlerdi. Kısaca işin pratiğine bakacak olursak, Ruger revolverin wad cutter mermilerle ürettiği geri tepme enerjisi, ortalama bir atıcının kontrolü zor olarak nitelendirdiği hardball mermilerle ateş eden bir 1911 modelinin ürettiği geri tepme enerjisine eşdeğer.Yarı gömlekli yumuşak uçlu tipte 125 grain çekirdekli Fiocchi özel dolum fişeklerle Ruger LCR’nin geri tepme etkisi “matematiksel” olarak aynı tipte mühimmatla doldurulmuş olan üstte belirttiğimiz .45 kalibrelik silahın geri tepme etkisine çok benziyor. Ruger revolverin Protector’un neredeyse üçte bir ağırlığına sahip olduğunu düşünürsek, atışa verdiği tepkilerin ne kadar ani ve hızlı olduğunu kolayca anlarız.

İsabet hassasiyetini tespite yönelik test atışlarını açık alanda nişan alarak çift elle ve desteksiz olarak gerçekleştirdik. O gün çok şiddetli rüzgar olması sonuçları etkilediğinden, atış mesafesini 10 metreye çektik. Burada yayınladığımız grupmanlar, iyi bir atıcı olan, nişan alarak yapılan atışlarda deneyimli, ama savunma tipi silahlardan çok sofistike sportif “enstrümanlara” alışkın olan bir arkadaşımız tarafından yapılan atışlarla elde edildi. Buna rağmen ortaya çıkan grupmanlar tabancanın yüksek isabet hassasiyetine sahip olduğunu gösteriyor. Denediğimiz revolverin nişangah düzeneği ayarlarının iyi yapılmış olduğunu gördük ve kısa mesafeden atışlarda mühimmat değiştirdiğimizde hedef kağıdındaki isabet noktalarının birbirinden çok farklı olmadığını tespit ettik. Hızlı ve seri yapılan atışlara daha da fazla dikkat etmeye çalıştık. Elde ettiğimiz sonuçlar memnuniyet vericiydi. Revolverin Hogue Tamer kabzasının yumuşak ve yüksek tutuş sağlayan yapısı silahı çok iyi kavramanıza yardımcı oluyor ve bir atıştan diğerine geçerken kabzayı tekrar elinize oturtmanıza gerek kalmıyor. Kabza ayrıca içindeki elastik parçanın ve sırt kısmındaki deformasyon esnekliği olan bölümün sayesinde geri tepmeyi mükemmel absorbe edebiliyor. Atış konforunda tetik tablasında kullanılan polimer malzemenin getirdiği elastikiyetin de rolü var ve bütün bu faktörler silahın atışa verdiği tepkimeleri yumuşatıyor.

Test sırasında kullandığımız özel dolum mühimmat görülüyor. Soldan: Hornady Wchb 148 grain çekirdekli fişek; Fiocchi Sjsp 125 grain çekirdekli fişek ve Igf Lrn 158 grain çekirdekli fişek..

Ruger’in geri tepme efekti sert, ama komple metalik yapılı olan ve kabza sırtı çıplak olduğundan avuç içiyle direkt temas halindeki revolverlerde olduğu gibi atışı olumsuz etkileyecek kadar değil. Lcr modelinin kabza yanaklarının fazla uzun olmaması nedeniyle küçük parmağınızla kabzayı sarma şansınız yok. Tetik köprüsü ise genişliği ve yapısı itibarıyla işaret parmağını son derece rahat hareket ettirmeye müsait, dolayısıyla en rahat atışlarda bile parmağı rahatsız etmiyor. Bunda kenarları yuvarlatılmış düz yüzeyli tetiğin de katkısı var. Uzun süreli atışlar yaptıktan sonra bile elinizde ve parmağınızda bir rahatsızlık hissetmiyorsunuz.

Normal ışık koşulları altında nişan hattı görevini gayet iyi yapıyor, top kırma düğmesi kolayca erişilebilir konumda ve müdahale ettiğinizde gerektirdiği güç normal sınırlar içinde. Kabzanın sol yanında bulunan oyuk amacına uygun olarak silahı doldurmayı ve boşaltmayı kolaylaştırıyor.

HAFİF, AMA ETKİLİ

Kullandığı polimer malzemelerin de katkısıyla, Ruger, hafif ama kendisiyle aynı kalibredeki komple metalik snub nose revolverlerden daha az etkili olmayan bir silah üretmiş. Atış testlerini son derece olumsuz hava koşulları altında yapmamıza rağmen, elde ettiğimiz sonuçlar silahın isabet hassasiyetinin her türlü ihtiyaca cevap vermeye yeterli olduğunu gösteriyor. Nişan elemanları fonksiyonel ve ayarlar iyi yapılmış, kısa mesafeden atışlarda mühimmat değişikliği isabet oranını pek az etkiledi. Hızlı atışlarda wad cutter mermilerden 125 grain yumuşak uçlu gömlekli mermilere varıncaya kadar birbirinden bir hayli farklı olan mühimmatla gerçekleştirdiğimiz çok sayıda seri, LCR’nin savunma silahı kullanım amacına uygun olarak kapasiteli bir revolver olduğunu gösterdi. Bu Lightweight compact revolver için atışa güçlü tepki veren, ama Hogue Tamer kabzası ile polimer tetik tablasının da katkısıyla bu tepkileri gayet iyi kontrol edilebilen bir silah diyebiliriz. Bu silahla rahatça antrenman yapan bir atıcı kısa sürede ona alışkanlık kazanır. Ruger tarafından özel olarak geliştirilen sadece Tek Hareketli olan tetik sisteminin akıcı şekilde çalışması, hızlı ve seri atışlarda bile yüksek isabeti garanti ediyor. Polimer iskeletin kıvrımlı sırtı silahı hızlı çekmek gerektiğinde işi kolaylaştıracak bir dizayna sahip. Bu kaliteleriyle test ettiğimiz silahın kendi kategorisinin tepe noktalarında yer alabilecek, güvenilir, iyi bir fiyat/kalite oranına sahip bir revolver olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here