Bazı insanlar her atıştan sonra tek atışlı bir av tüfeğini yeniden doldurmayı sıkıntı verici bulabilir. Bu sıtıntılıyı aşmanın en eski yollarından biri 1924 yılında Herman Alofs tarafından yapılan ALOFS sistemidir. Tek atışlık bir kırma hareketli av tüfeğine takabileceğiniz bir şarjör tüpü otomatik doldurucuydu.
Cihazın mekaniği basit ve sağlamdı. Silah yarı otomatik olmamasına rağmen, yeniden doldurma işlemi son derece hızlıydı ve şaşırtıcı derecede hızlı bir seri ateşlemeye olanak veriyordu.
Ancak Türkiye’de Sülün Arms tarafından üretilen ve bazı ülkelerde “Auslof” olarak bilinen ST-601 12 kalibre av tüfeği, 1920’lerdeki Alofs dönüşümünü geri getirmesi açısından kesinlikle eşsiz!
Uluslararası ateşli silahlar endüstrisinin bazı ürünleri vardır ki, sırf benimsedikleri teknik çözümlerin benzersiz ilginçliği nedeniyle ilgiyi hakeder. Türkiye’de üretilen ve başta Kanada ile Avustralya olmak üzere birkaç ülkede ticari olarak satışa sunulan Sülün Arms ST-601 12 kalibrelik av tüfeği de sahip olduğu Alofs Besleme Sistemiyle bu özel silahlardan biri konumunda.
Sülün Arms ST-601 tek kırma Auslof av tüfeği aslen 1924 yılında ABD’de Hollandalı göçmen Herman Gerrit Alofs tarafından patenti alınan ve sadece birkaç yıl boyunca mevcut ateşli silahlar için bir aksesuar olarak üretilip dağıtılan Alofs şarjör sisteminin modern bir reprodüksiyonu.
Alofs sistemi, 12, 16, 20 veya .410 kalibrelik mevcut kırma-açık tek atışlı av tüfeklerini seri tüfeklere dönüştürmeyi amaçlıyordu. Alofs’un patentine göre, besleyici olarak adlandırılan yaylı, döner bir arka tüp ile birlikte – mevcut bir av tüfeğinin sol tarafına cıvatalanacaktı.
Tüfeğin namlusu kapalıyken, besleyiciyi sola döndürmek, kullanıcıya normalde bir av tüfeği tüpü ile yapılacağı gibi ek şarjör tüpünü doldurmak için yeterli alan sağlayacaktır. Son fişek otomatik olarak besleyiciye itilirdi. Tüfek açıldığında, besleyici sağa doğru dönecek şekilde itilecek, fişek yatağına bir fişek bırakacak ve tüfek namlusu tekrar kapatıldığında pozisyonuna geri dönecektir.
Alofs cihazı mühendislik açısından bir başarıydı ancak başarılı bir kullanım için zorunlu bir ön koşul, şarjörü bu işlevi sunamadığı için bir ejektörün varlığıydı. Optimum ayarlama için, silaha ve mühimmat türüne bağlı olarak iki şarjör bölümü için birkaç farklı yay tipi mevcuttu. Dönüşüm için bir şarjör, montaj parçası, sabitleme malzemesi ve kullanım kılavuzu içeren eksiksiz bir kitinin fiyatı 6 dolardı. Bu da o dönem için hiç de ucuz bir fiyat değildi. Sonuçta Alofs dönüşümü piyasada uzun süre kalamadı.
Ancak Sülün Arms’ın 100 yıllık bu mekanizmayı kullanmaya karar vermesiyle Auslof Av Tüfekleri yeniden doğdu. Halihazırda çok sayıda klasik tek atışlı kırma-açma av tüfeği üreten Sülün Arms’ın ST-601 “Auslof” av tüfeği, yasaları özellikle pompalı ve yarı otomatik uzun namlulu silahları hedef alan Avustralya, Kanada veya Yeni Zelanda gibi ülkelerde başarıyı yakalaması mümkün.
Özetle, Sülün Arms, tek atışlık kırma av tüfeklerini düşünerek yaptığı yüzyıllık bir şarjör dönüşümüyle avcılara, sporculara, çiftçilere ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerine ve diğer potansiyel müşterilere, ihtiyaçlarına yasal olarak olabildiğince yakın bir hız ve şarjör kapasitesi sunan eşsiz bir ateşli silah sağlıyor.
Sülün Arms, ST-601‘i dört namlu uzunluğu, kullanıcının 4+1 veya 9+1 şarjör seçimi, mat siyah veya paslanmaz kaplama, ahşap veya siyah polimer mobilya ve çeşitli nişangah seçenekleri ile sunuyor.