Çift Namlunun Sağladığı Muhteşem Ateş Gücü: CSMC DP-12

Silah endüstrisi sürekli olarak bir gelişim halinde. Firmalar pazarda kendilerine bir yer bulabilmek için fark yaratmak amacıyla klasik tasarımlardan ziyade daha modern ve karmaşık tasarımlara yönelmiş durumda. Yeni tasarımların asıl amacı, tabiki ilgi çekmek. Bu tasarım yarışından dolayı her yıl bir çok orjinal tasarımlı tüfek piyasaya sürülmekte. Bu yazıda, bahsettiğimiz orijinal tasarımlardan birisi olan DP-12’yi ele alacağız.

Connecticut Shotgun Manufacturing Şirketinin bu yıl piyasaya sürmüş olduğu DP-12, son derece ilginç tasarımıyla silah dünyasının en farklı pompalı tüfeği.DP-12’nin tasarımı ülkemizde ‘çifte’ olarak tanınan av tüfeklerinin adeta günümüze uyarlanmış hali. Bu pompalı tüfek üzerinde bulunan çift namlu sayesinde diğer pompalı tüfeklere kıyasla iki kat hızlı atış yapılabiliyor. Ayrıca silahta bulunan çift şarjör tüpü de iki kat fazla mühimmatın silah içerisinde taşınabilmesine olanak sağlamış durumda. Bu pompalı tüfek üzerinde incelemelerde bulunan silah uzmanlarının hemen hemen hepsinin üzerinde durduğu konu; silahın Kel-Tec firmasının üretmiş olduğu KSG modeli ve bir Türk şirketi olan UTAS’ın tamamen yerli imkanlarla tasarlamış olduğu UTS-15 modeli ile benzerliğinin bulunması. Firma ise bu silahın tasarımının tamamen kendilerine ait olduğunu ileri sürmekte.

DP-12’nin Yapısı:

Başta da belirttiğimiz gibi bu pompalı tüfekte 2 adet namlu bulunmakta. Bu namluları beslemek için de silaha 2 adet boru tipi şarjör eklenmiş durumda. Bu yüzden de silah oldukça kaba bir yapıya sahip. DP-12’de bulunan bu çiftli yapı silahın ağırlığını da son derece artırmış durumda. Silahın ağırlığı 4 kg’den biraz daha fazla. Silahı tanıtan şirket yetkilileri biraz espirili bir yaklaşımla DP-12’yi ‘tank’ olarak tanımlıyorlar. Silahın beslemesi birbirine bitişik fakat farklı haznelere sahip 2 şarjör aracılığıyla yapılmakta. Bu şarjörler oldukça kolay ve hızlı bir şekilde doldurulabilmekteler. Şarjörlere fişekler tek bir hat şeklinde dizilirler. DP-12’nin şarjörlerinden her biri 8’er fişek alır yani silah dolu iken şarjörlerde toplamda 16 fişek bulunur. Bu pompalı tüfekler için oldukça yüksek bir miktar.

Silahın gövdesinin dışı oldukça sağlam polimer malzemeden üretilmiş durumda. DP-12’de bulunan metal makanizma parçaları ise ‘7075 alüminyum’ olarak bilinen alaşımdan imal edilmiş. Bu güçlü alaşım uçak yapımında kullanılan oldukça sert ve dayanıklı olan hafif bir malzeme. Silahın namluları ise tabiiki çelikten imal edilmiş. DP-12’nin üst tarafında uzun bir Picatinny ray mevcut. Bu ray sayesinde silaha her türlü optik veya elektronik nişangah monte edilebilmekte. Bu pompalı tüfekte bulunan emniyet mandalı ve sürgü düşürme pimi AR tipi silahlardan esinlenerek üretilmiş ve her ikisi de istenilen elle rahatlıkla kullanılabilir. DP-12 bullpup bir mekanizmaya sahip yani silahın ateşleme mekanizması tetik tertibatının arka tarafında. Bu sayede silahın toplam uzunluğuna yakın diğer silahlara kıyasla DP-12’nin daha uzun bir namlusu bulunmakta.

DP-12’de gazlı yerine yaylı mekanizma bulunmakta. Bu sebeple bu silahta bulunan dipçik orijinal bir şekilde tasarlanmış. Silahın mekanizmasında bulunan yay dipçiğin içine kadar uzanmakta. Bu yüzden dipçik kaba bir yapıya sahip. Ayrıca dipçiğin omuza temas eden kısmı biraz eğimli. Bunun amacı sert geri tepme yüzünden oluşan şahlanmayı minimuma indirmek olarak açıklanmakta. DP-12 için özel olarak üretilmiş olan kilitkıran mevcut ancak silahı alanlara silahla birlikte bu aparat hediye edilmiyor. Bu silah için kilitkıran almak istiyorsanız 45 dolar gibi bir ücret karşılığında internetten kolaylıkla bulabilirsiniz. DP-12’nin ağırlığı şarjörler tam dolu ike 4,5 kg’dan fazla, boyutları da dikkate alındığında silahın oldukça hantal bir yapıya sahip olduğu anlaşılıyor. Ancak tüm bunlara rağmen DP-12 son derece güzel bir dengeye sahip.

Bu silahın orijinalinde hiçbir nişan tertibatı bulunmamakta. Silahın müşterileri DP-12’yi aldıktan sonra ayrıca kendilerine uygun bir nişan tertibatı da almak zorundalar. Bu tarz tüfekler avda kullanıldıkları takdirde genelde yakın mesafeler büyük hayvanlara karşı tercih edilmekte. Kolluk kuvvetleri ise bu tip silahları bina içi çatışmalar veya yakın mesafe çatışmaları için kullanmaktalar. Bu yüzden hızlı ve basit nişan alma oldukça önemli. Bu düşünceye göre silaha red-dot veya 3X yakınlaştırma yapan optik nişangah takmak mantıklı olacaktır. Çift namlunun atış sırasında sağladığı en büyük avantaj ilk ateşlemeye çalıştığınız fişek bozuk çıksa bile ikinci bir şansınızın bulunmasıdır. Normal pompalı tüfeklerde fişekle alakalı bir sıkıntı yaşarsanız arızayı gidermek için veya silahı yeniden kurmak için zaman harcamak zorundasınız.

Ancak DP- 12’de tetiği tekrar çekmeniz yeterli. DP-12’de gazlı yerine yaylı mekanizma bulunması ve silahın 12 numara fişek kullanması yüzünden silahın geri tepmesinin oldukça yüksek olduğu düşünülebilir. Ancak bu pompalı tüfeğin geri tepmesi zannedilene kıyasla oldukça düşük. Aynı şekilde silah şahlanması da oldukça az miktarda. Silahın namlusu atış sırasında hedeften sapmıyor. Silahın tekrar kurulması sırasında boş kovanlar dipçiğin altından kuvvetli bir şekilde atılmakta. Bu işlem sırasında atılan boş kovanlar atıcının vücuduna değebilmekte ancak bu durum herhangi bir şekilde atışı engelleyecek bir sıkıntı oluşturmuyor.

Neden Çift Namlu:

Silahta bulunan çift şarjörlü sistem daha önceden hem Kel-Tec’in ürettiği KSG hem de Türk malı olan UTAS UTS-15’de kullanılmıştı. Ancak DP-12’nin ilgi çekiciliğini artıran en önemli özellik olan çift namlulu sistem ilk kez bir pompalı tüfekte kullanıldı. Bunun ne kadar kullanışlı olup olmadığını sizin yorumlarınıza bırakıyoruz ancak DP-12’nin üreticisi olan CSMC’nin yaptığı tanıtımdan yola çıkarak çift namlunun amacını ayrı bir başlık altında anlatmayı gerekli gördük. Öncelikle şirket görevlilerinin sürekli olarak söylediği ‘iki namlu bir namludan daha iyidir’ sözünü aktarmakta fayda var. Yukarıda da belirttiğimiz gibi fişekten kaynaklanabilecek her hangi bir aksaklık durumunda silahın diğer namlusunda bulunan fişek sayesinde atış yapmanız mümkün.

Silahın kullanılması sırasında silahı her kuruşunuzdan sonra tetiği birinci çekişinizde birinci atışınızı, ikinci çekişinizde ise ikinci atışınızı gerçekleştiriyorsuz. Bu basit kullanım sayesinde silahı ilk kez kullananlar bile 8 saniye gibi kısa bir sürede 16 atış yapabilmekteler. DP-12 ile kısa bir süre pratik yapmış olan atıcılar ise bu silahı neredeyse tam otomatik bir tüfek kadar hızlı bir şekilde kullanabilmekteler. Şirket temsilcileri bu silahın KSG’nin iki katı daha hızlı bir atış yapabildiğini iddia etmekteler. Son olarak kullanıcı yorumlarından bahsedecek olursak; DP-12’yi satın alanların çoğunluğu bu ilginç pompalı tüfeği çift namlulu sisteminin merak uyandırıcı yapısı yüzünden almakta.

Ayrıca DP-12’nin bullpup sistemine sahip olması da bu silahın bir diğer ilgi çekici yanı. DP-12’nin atış hızı oldukça dikkat çekici bir şekilde yüksek ve geri tepmesi de diğer 12 numara fişek kullanan silahlara göre çok daha az etkili. Bu pompalı tüfeğin kullanıcılar tarafından beğenilen bir diğer özelliği ise üzerinde bulunan çift şarjör sayesinde silahın tek seferde 16 fişek alabilmesi. Ancak daha önce KSG veya UTS-15’i kullanmış olanlar açıkçası bu silahı çok da beğenmiyor. Çoğunluk çift namlunun o kadar da gerekli birşey olmadığını beyan etmekte.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here